icon

Dohoda o odkúpení časti domu po rodičoch

maninka1974
20. máj 2020

10 r bývam s mužom v jeho rod dome keď ho zdedil bol vo veľmi zlom stave tak veľa vecí urobil pred svatbou neskot spolu konečne chceme veci dat do poriadku vyplatiť sestry pred 10r nič nechceli videli v akom stave dom je ustúpili od vyplatenia potrebujeme vymeniť strechu ešte pár vecí dali odhadnúť nový geometrický... dohodli sa na sume ale jedna robí stále problémy najprv mu ch Ela vziať pozemok spoločný neskôr že nie ze peniaze a bude ôk včera volala že nesúhlasí že strašne málo to je že sme podplatili odhadcu a pod veci keď som prvý krát prehovorila ja som jej neviem čo ideme ďalej robiť muž nechce odísť zavolala že bývať v jej dome si nezaslúžim bývať j jej dome..... Že som zla ale prečo stále vymýšľa povedala som že to není pek e ako nás trápi muž S trápi nemôžem sa už na to pozerať sms som ju prosila nič nepomáha

daganov
20. máj 2020

@maninka1974 chápem to dobre, že dom má v terajšej dobe (po tom, čo ste ho prerobili a investovali doň 15000 eur) hodnotu 69000? Čiže v čase, keď ho získal dedením manžel so sestrami mal hodnotu 54000? Lebo sa v tom strácam. Vtedy ste nemali odhadcu, ale v papieroch z dedičského konania by hodnota domu mala byť uvedená.

lentilkaxxx
20. máj 2020

Presne ako píše @miskooo1987. Pôvodný dom mal v tom čase síce hodnotu 64000 a vy ste investovali 15000, ale v podstate pri rekonštrukcii ste "vyhodili" časť hodnoty domu. V podstate nefunkčnú, ale tabulkovo to bola istá hodnota. Keby si do kúpeľne dala obyčajný obklad a vybavenie za cca 2000, v konečnom dôsledku Ti to na odhade spraví skoro takú istú hodnotu ako pozlátené kľučky, mramorový obklad a leštené drevo. Tabuľky nepustia. Nové spotrebiče a linka za tisíce EUR Vás síce stáli kopec peňazí, ale staré boli pri odhade ešte funkčné, čo na tom, že boli na pokraji životnosti. Takže zas nepočítaj o navýšenie o investovanú cenu. Bol tam nejaký kotol? Isto starý, ale zjavne funkčný. A takto by sa dalo pokračovať... Podľa všetkého máte dom v "menej atraktívnej" oblasti, nie je v okolí nič, čo by za posledné roky zvýšilo hodnotu pozemku. (napr. lyžiarske stredisko, veľkých zamestnávateľov a minimálnu mieru nezamestnanosti a pod). Keby teraz riešite poistenie majetku, tiež by Vám neuznali hodnotu 64000+15000, ale išli by podľa svojich tabuliek.
Ak sa Vám podarí spojiť sa s mediátorom a vyriešiť situáciu, bude to pre Vás najlepšie. Tiež sme riešili situáciu s hamižnicami. Právnici nás upozorňovali, že ak budú všetky doklady o investíciách, je šanca to vyhrať vo svoj prospech, ale sú to tak 3 roky naťahovačiek a výsledok dopredu neistý. Morálne hľadisko je jedna vec, pri súdnom procese však ide bokom a riešia sa holé fakty
maninka1974

maninka1974
autor
21. máj 2020

@lentilkaxxx áno ale ona chcela peniaze všetko ok ale teraz to komplikuje..... Všetko je takej normálnej cene sanita v kúpeľni 2500e kotol kúpil muž radiátory komín musel prestavať lebo bol zlý.... odvodnenie kopal sám akurát novú kuchyňu chcem teraz že keď sa všetko dá do poriadku a tu strechu ved je 50r dom

maninka1974
autor
21. máj 2020

@daganov nie nemali odhadcu, lebo to si oni sami vymysleli alebo im niekto poradil s mužom som vtedy nebola s mužom ešte sme neboli spolu a nik žiadny odhadca u nich nebol muž tvrdí sami dali sumu 64000e

pieksamaki
21. máj 2020

@maninka1974
Ak sa nezhodnu...pojde to na sud.....v tomto pripade sa oplati mediator aby vas vyzval a dopomohol k dohode....kvoli cene...
Neviem ci z darovacej zmluvy sa plati dan.ale tuusim uz nie....tak by som mozno zvazila aj tuto alternativu.
Zlata stredna cesta..budu vas tlacit do velkej sumy...ale musite argumentovat ze aka bola hodnota domu vtedy v dany rok? To vsetko chce dobreho pravnika....lebo zu tam protichodne zaujmy a pravdepodobne sa nedohodnete.
Oni chcu z domu vytazit co najviac ale neberu ohlad na to ze ste tam dali uz peniaze,usilie...
Mate aspon fotky domu v podvodnom stave?

pieksamaki
21. máj 2020

Ano v papieroch z dedicskeho konania hodnota domu bude uvedena....da sa vytiahnut z katastra..ak nemate nic ine...tak sud sa pravdepodobne bude riadit touto hodnotou.

maninka1974
autor
21. máj 2020

@pieksamaki no nemáme len muž si asi myslel že to nebude treba oni vtedy nič nechceli on starý mládenec mysleli si ze bude sa nakoniec im všetko ostane...... Ale našiel si mňa neskôr ona ta švagriná nechcela aby sme sa brali....... nenapísal som že so mnou robila....... Teraz po OCR budem nezamestnana budem sa musieť vrátiť do prace a robiť s ňou ja už nevládzem...

maninka1974
autor
21. máj 2020

@pieksamaki v katastri sme robili vklad my lebo ani toto nebolo dotiahnuté svokor to neurobil vôbec to nebolo vložené na to mňa upozornila starostka oni o tom ani netušili

maninka1974
autor
21. máj 2020

Joj ďakujem skúsime toho mediátora

pieksamaki
21. máj 2020

@maninka1974
Hej..no taka klasicka naivita....malokto na slovensku z minulej generacie chapal majetkovo pravne vztahy...zvlast na dedinach....bolo to na dobre slovo a potom sa dohadali.
Sud sa nevyplati....ale rozmyslam...donutit svagrinu nemozete na mediatora...ked ona nebude chciet....tak to pojde na sud....ktory rozhodne podla dokladov.dokazov a usudku.

U nas sa tiez ukazali charaktery po dedicskom konani....plati ten kto ma najviac chce este viac...aspon u nas.....

Ta darovacia zmluva je preto vhodna aby sestra nemusela platit dan....
Ale to treba prezistit....pouvazovat...aby vas poplatky vysli co najmenej

maninka1974
autor
21. máj 2020

@pieksamaki som z toho nešťastná nebaví ma to nič navrhli že nech si dajú odhad spraviť svoj nič na ňu neplatí..... V nedeľu prišla že súhlasí že chce 18000e a teraz toto robí zas

maninka1974
autor
21. máj 2020

Áno muž bol naivný myslel že sa dohodnú ale toto som ani v najhoršom sne nečakala

renca81
21. máj 2020

@maninka1974 ahoj.Tak my sme mali takyto problém ešte moji rodičia. Rodičia sa pominuly a ja som ostala v dome kde polovica patrila krsnej a polovica mne.snazila som sa snou dohodnut,ale nechcela ani mi predať polovicu ani mňa vyplatiť, ale proste chcela ostať majiteľkou, kedze veľa vecí sa tak isto prerabalo a stále si vyžadoval rekonštrukciu, tak som to dala pravnicke, zdokladovala som všetko čo som prerobila a nechala som to na ňu, nakoniec to dobre dopadlo a po roku konečne mi predala tu polovicu za vhodnú sumu (i keď veľa krát nesúhlasila,ale už to hrozilo ísť na súd,tak jej stacila aj navrhnuta SUMA pravnickou),tak prajem hlavne dobre sa rozhodnúť a nechať to na právnika, bo stale investovať do niečoho čo nieje stale moje, tak to nie je dobre a vlastne stale jej navysujete hodnotu danej čiastky. Prajem nech to dobre dopadne a nech to máte vysporiadané.😉

pieksamaki
21. máj 2020

@maninka1974
Ano bude stale premenlivo....lebo si vo svojej hlave kalkuluje...a citi sa emocne ako tam ona zila...ako sa ona starala o dom....a podobne....pozname....

maninka1974
autor
21. máj 2020

@pieksamaki žilaod 9r v 18 sa vydala ani korunu tam nedala

maninka1974
autor
21. máj 2020

@renca81 ďakujem keď sa nebude dat skúsime právnika... len my sme na vyplatenie chceli úver

renca81
21. máj 2020

@maninka1974 ano rozumiem, ale to nehrá rolu.mne vtedy tiež pravnicka navrhla že ak nemám celu sumu ,tak jej dá návrh na vyplatenie 3r.a pod. Poprípade uver

maninka1974
autor
21. máj 2020

Joj som rada že ste mi poradili som doma na OCR muž sa pôjde ešte k nim poradiť ak sa trochu ukludni ak nie toho mediátora alebo právnika vyskúšame veľmi ma to trápi takto s rodinou sa naťahovať..... Ona už 35r tu nebýva ma svoje už stále sa sťažovala aký ťažký život mala dom splacali s mužom ja že aj my chceme splácať nech sme konečne vo svojom.... Že ja si to nezaslúžim mame sa rozviesť aby bola spokojná alebo odísť mam mame dieťa mame sa radi

maninka1974
autor
21. máj 2020

No dnes ďalšia novinka chce 18000 a pozemky je toho veľa muž im má darovať už dávno ich chcela tak čo a tvrdí že není lakoma robila som
s ňou poznám ju dobre ...... Ale toto je uz choré hodnota pozemkov je veľká asi do 20000 ale čo keď už sa s ňou nedá

vikes
21. máj 2020

Nájdite si dobrého advokáta a ten Vám vysvetlí kto má na čo nárok a približne ceny.

maninka1974
autor
21. máj 2020

@vikes no neviem ja už som ticho muž nech sa stará lebo ja som ta najhoršia potom ale mali všetko pozisťovať ona nevie nič o kde je čo len chce hambat a mat nevie čo kde je na katastri

lentilkaxxx
21. máj 2020

@maninka1974 chápem Ťa. Lenže čísla nepustia. Mne sa tabulkami oháňali poisťováci. Tiež som do rekonštrukcie bytu zasypala 25000, ale hodnota oproti pôvodnej sa o tú sumu nezdvihla. Mne išlo len o poistku, ale debata na tuto temu sa potom rozšírila.
Manžel riešil takéto naťahovačky pred niekoľkými rokmi a ver, že to bol boj. Sami právnici sa obávali dĺžky súdneho sporu, aj "ked morálne hľadisko bolo na jeho strane"

maninka1974
autor
21. máj 2020

@lentilkaxxx vieš naj je to už jedno koľko len nech je pokoj..... Chcem novú kuchyňu peniaze mam len sa bojím čo bude na strechu mame tiež len pre ne na výplatu si chceme vziať nech sme vo svojom

ejanjelik
21. máj 2020

Môžte dať návrh na vyrovnanie súdnou cestou. Nemožno nikoho nútiť byť spoluvlastníkom.

ejanjelik
21. máj 2020

Ešte by ste mohli skúsiť, že akože obzerať iné bývanie ale dať na vedomie že v žiadnom prípade nepredá té svoj podiel. Tie ceny odhad ov sú úplne cez. Nam 69 ročný dom ohodnotili na vyše 60000. Za toľko slby nepredal, oni majú tabuľky.

maninka1974
autor
21. máj 2020

@ejanjelik ved áno toto je 50r dom nič tu není škola škôlka práca dve autá mame všade dochádzať ani zastávka na autobus tu nič není voda pitná nič vodu z lesnej studne mame..... Jedina sieť elektrika..... Už chcú mužovi pozemky vziať 15000 im dat potom po 30000 spolu po 18000 ale nie spolu na dva krát aby daň neplatili 20%....... Mám byť ticho je to všetko na nervy

maninka1974
autor
21. máj 2020

@ejanjelik no a na druhom konci dediny bol dom podobny dvor dom trochu menší za 43000kuplil rodinka z mesta prišli všetko si prerobili bol v pôvodom stave ako nás pred 10r

simca06022011
21. máj 2020

@maninka1974 no manžel má možnosť obratit sa na súd... Jednak treba doklady ku rekonštrukciam, pôvodnému stavu atď... A keďže sú vlastníci všetci, treba im dat ich časť uhradiť. Ak sestry nesúhlasia a majú pochybnosti, môžu si dat vyhotoviť na vlastné náklady znalecký posudok.

maninka1974
autor
21. máj 2020

@simca06022011 no navrhli sme im to nový odhad to nie

daganov
21. máj 2020

@maninka1974 prepáč, ja sa v tom úplne strácam, chápem, že si rozčúlená a píšeš chaoticky, asi by bolo najlepšie sa obrátiť na právnika.