Dojčenie a pocit hladu: Ako zvládnuť výčitky?
Dobry deň.
Dojcim 9. Mesačne dieťa a stále som hladná. Niekedy pred tehotenstvom som bola vegetariánka stačil mi šalát a mala som dosť, nejedla som vela. No teraz odkedy dojcim (dojcim na požiadanie cca každé 2 hodiny v noci aj častejšie ) som stále hladná- ešte aj večer o 10 sa najem a o 4-5 sa budim na hlad. Pre muza je to sok, a chce aby som jedla zdravo ako doteraz, často ma nejaké narážky prečo som stále hladná? A že nechape ako môžem byt hladná keď som dojedla pred hodinou. Mám pocit že sa boji že budem tucna - vážila som 62 kg pred tehotenstvom keď som rodila mala som 72kg, pk pôrode som hneď schudla na 64kg ale teraz mám 68kg. A stále jem, nejem ani keksy aj keď tak by som chcela mám strasnu chuť na chipsy alebo keksy niečo čo nejem bežne.
Schudnem po dojčení? Podarilo sa tam potom schudnúť spať?
Nedaj dva dni mužovi jesť a povedz mu že načo má jesť keď nedojci.
Dá sa najesť aj normálne a nie čipsov. Mne by tiež vadilo kebyže môj partner vyjedá čipsy. (Áno, som slobodná a asi aj dlho budem) 🤣
@dominikamacakova vsak cipsy neje, jej muzovi vadi ze si da polievku a jogurt 👀
@amelia89 aha, ja som čítala, že JE čipsy a keksy 🫣
Mne keby môj vyčítal, že som vždy hladná tak by som zjedla aj jeho a bolo by po probléme
Muzi nie su tak ovplyvnovani hormonmi ako zeny. Oni toto nepochopia. Moj si dava 24hodinovy post a popri tomu da 5km prechadzku so psom, 40km do prace a z prace na bicykli, 8 hodin intenzivnej stresujucej prace. Ja by som odpadla, keby som ori takejto intenzivnej aktivite nejdela. 24hodin nejedla.
Ak.sa totalne kazdy den neprezieras a nepriberas kazdy tyzden kilo alebo viac, neni o com. Asi tie bielkoviny Treba upravit, nech si zasytenejsia.Ano, davaj si pozor na velke priberanie, potom sa budes citit na nic ked sa nezmestis do oblubenych siat alebo nohavic. Ale od chlapa by som pochopenie necakala, moj sa tiez cuduje co tolko jem, (ale davam si pozor na vahu) .
vyprdni sa na chlapa. Ak sa doslova nenapchavas nezdravym, tak nie je o com. Dojcenie je vydaj energie a zivin. Musis sa stravovat racionalne a pravidelne, dojcenim idu ziviny pre teba a aj pre dieta. Pri 169 cm je 68 kg pre dojciacu matku ok a aj po skonceni dojcenia. Zalezi ci je to 68 kg tuku alebo 68 kg svalov. Ja som pocas dojcenia nie ze pribrala ale nechudla. Schudla som az ked som zacala zase INTENZIVNE sportovat. Potom to aj napriek dojceniu islo fajn dole. Stravuj sa zdravo, neprezieraj sa a mozes uz aj zredukovat dojcenie. 9 mesacne uz hadam je prikrmy a fakt sa nemusi dojcit kazde 2 hodiny ako novorodec a v noci "este castejsie"??? To uz je velmi vycerpavajuce.
Tiez sa neporovnavaj. 50 kg nie je vzdy 50 kg. Ked ma niekto 150, tak je 50 kg tak ako u teba 68 cm na 169 cm. Tiez kazdy ma iny medabolizmu, kazde telo sa inak vyrovnava s telesnymi, metabolickymi a hormonalnymi zmenami sposobene tehotenstvom, porodom, dojcenim...Zi a povedz muzikovi nech ta necha zit.
@egonsk a vies preco to tu nepisete,vy muzi? lebo ste nemuseli prejst totalnou hormonalnou,fyzickou a psychickou zmenou. Vase telo nemuselo vyzivovat dalsie, vam nenarastlo a nesplasklo brucho, prsia,NOHY! Vy ste nemuseli vynakldat energiu na tvorbu mlieka,nespat, a starat sa nonstop o dieta. Vam sa nezmenilo cele telo od zakladov a k tomu vam este zena nenakladala ze si nemate davat polievku lebo ste ZASE hladny.
Proste nechaj sa tu zenu najest,ak priberie tak zase schudne, ale proste nesuď nieco co nedokazes pochopit nikdy lebo to sa neda vysvetlit,iba zazit. Zena ma pravo mat nejaku toleranciu voci zmene jej postavy, kratko po porode,nechajte ju sa z toho celeho spamatat,ona zase schudne ak bude chciet, ale vtedy ked na to bude mat energiu. a potom kludne nech zalozi diskusiu ako schudnut,rady jej tu poradime 🥰
hladna si preto, ze dojcis, ale zrejme aj z toho, ze prijimas malo bielkovin. muzovi nastav hranice a sebe vyzivnejsi jedalnicek.
Och, ako ti rozumiem! Tiež dojcim prvé dieťatko, takže je to všetko pre mna nové a ten neustály pravidelný hlad ma teda prekvapil! 😃
Nikdy som nemala problém nejesť ale ako som bola tehotná a teraz pri dojčení to pokračuje, furt som hladná a musím jest! 😃 Inak mi je zle a skvrka mi v bruchu tak, ze uz som si tým asi 2x zobudila aj dieťa... 😃
Našťastie muz mi nič nevycita... Vaha sa mi od pôrodu drzi na rovnakom čísle nech zjem aj slona... (+ 4kg od stavu pred tehu)..
Ja som sa sama bála ze počas tehotenstva a kojenia moc priberiem, dávala som si pozor na stravu ale nepomohlo🤷🏼♀️ Telo sa same preplo do “vyzieracieho” režimu, po pôrode som mala + 10 kg a tie sa ma držali až kým som neprestala kojiť
Každopádne ak mas naozaj takýto extra vlči hlad daj si pozor na stravu. Nevadí ze ješ často, dôležité je zloženie. Toto poznam vzdy po nejakom extra dlhom behu či športovom výkone, neustála chuť na jedlo a hlavne sprostosti typu chipsy, sladké. Rovnako ako aj pred menzesom. Telo ma deficit, potrebuje jest ale vysiela mozgu takéto nešťastne informácie v podobe chute na hlúposti.
Tak isto psychika robí svoje, toto sú pradavne vzorce ktoré sú v najhlbšej vrstve našej mysle, snaha prežiť a zachovať potomstvo. Dnes mame plne ladnicky ale tisíce rokov ľudia nemali neobmedzený prísun potravy. Ta praveká žena v tvojom podvedomí potrebuje žrať, žrať, žrať aby prežila ona aj jej dieťa.
Skús pár dni používať kalorické tabuľky, jedz hlavne BIELKOVINY a komplexne sacharidy. To co ty ješ napr. ten jogurt je fajn, no možno taký tvaroh ta zasyti viac. Toast - ak používaš klasicky toastovy chleba tak je to len taká vata, skús namiesto toho kvalitný celozrnný chlebik z pekárne, uvidis ze ta zasyti viac.
Polievky sú pri kojení super, hlad je totižto prezlečený smäd. Treba veľa piť.
Nezabudni aj na zdravý cukor, napríklad sušené hrozienka na rýchlu energiu, ovocie.
Skús aj nejaký proteín občas primiešať do jedla, nie nemyslím tie namiešané fitness proteíny, ale dajú sa kúpiť veganske - z mandlí, komorných semiacok, proste čistý pomletý prášok. Fakt mám toto overené zo športu, na neustály vlci hlad treba zmeniť zloženie stravy a pomôže to
K mužovi sa nevyjadrujem, niektorí nedokazu pochopiť ženský cyklus, hormonálne zmeny atd.
Mamičky ktoré nedojčíte, ale dávate UM, viete napísať, koľko mlieka za 24 hodín cca vypije asi takto veľké bábo?
Autorka, na tvojom mieste mi už rupnu nervy a vynadam mu, že keď on vo svojom blbom tele vyprodukuje …(údaj od mamičiek )... mlieka denne, potom mu ty budeš vykrikovať nech nezerie, ale že to mlieko ma vyrobiť z dvoch listov šalátu. S prepáčením ale chová sa ako kus orgánu.
Mas asi vacsiu smolu na chlapa nez s tou postavou

muz ma mozno naozaj opodstatnene obavy, mozno by to chcelo na veceru viac bielkovin, 9 mesacne dieta by uz mohlo na veceru sytejsi prikrm a nemuselo by kazde 2 hodiny pytaj dojcenie. pre istotu by som dala skontrolovat stitnu zlazu.