Dokážu deti z dysfunkčných rodín dosiahnuť harmonický život?
Ahojte, poznate niekoho, kto vyrastal v dysfunkcnej rodine (aspon mama bola laskava a starala sa, ale otec nie - alkohol a nasilie) a zvladol v zivote mat stabilnu pracu a dlhorocne pekne, harmonicke manzelstvo a deti?
Moj manzel. Otec alkoholik, mama ako pises. Manzel uci na VS a vzhladom na to, ze nemal dobry vzor, tak je az prekvapivo dobry manzel. Ma aj pekny vztah s nasim synom, velmi sa angazuje, bol s nim aj na materskej pol roka. Ale zase to detstvo ho urcite velmi poznacilo, ono dost dlho trvalo, kym dospel do tohto stavu a stalo ho to dost usilia a trapenia.
Moja mama je tiez z dysfunkcnej rodiny, hlavne ohladom otca, bolo to dost zle. Zobrala si svojho suseda, kamarata od utleho detstva a su spolu ozaj cely zivot. Teraz je uz na dochodku, ale predtym mala velmi uspesne podnikanie. Ale ani u nej to detstvo neostalo bez nasledkov.
Poznám. A mnohých. Nesú si traumy celý život, ale dokázali v živote fungovať úplne inak ako ich nevydarení rodičia, aj keď ich to stojí oveľa viac síl ako ostatných.
Ja som z takej rodiny. Práca atď spokojnosť a som naplnená.. Vlastne som naplnena v každej oblasti okrem vzťahov teda, nemám partnera ani kamarátstva. 😊
Áno, aj takého poznám. Niekedy sa práveže takéto deti potom vyhýbajú tomu, aby to isté spôsobili svojim deťom a žijú pekne a v láske akú doma od rodičov (alebo jedného z nich) nepoznali.
Ja som z ukazkovej dysfunkcnej rodiny a myslim, ze mam fajn zivot a snazime sa s manzelom, aby nase dieta malo taky vzor, aky som ja nikdy nemala. Snad sa nam to podari 🙂.
Dokazu viest normalny funkcny zivot i vztah,ale traumy ktore maju,tam niekde stale su a budu..Tie nezmiznu..
Ja, matka nás nechala keď som mala 5r a brat 3r. Proste sa pobalila a odišla. Otec začal piť, až som ho našla doma mŕtveho. Mám manžela a 4 deti. Z toho 3 máme z detského domova. Prácu mám už pomaly 21r tú istú a to mám 39r. Máme pekný vzťah. Jasné že sem tam sa pohadame, ale to asi každý.
Aj ja som z takej rodiny. Otec agresívny alkoholik, mama sa nechcela rozviesť.
Vydala som sa ale až v 39, deti mam 2 , stabilnú prácu už 18 rokov. Manžela ktorý neholduje alkoholu atď atď.
Mam stastne manzelstvo. Sme spolu 14r dve krasne deti . Otec alkac mi mamu pred ocami prizabil. Dost ma to poznacilo na zaciatku zivota ale nemam traumy nezivim v sebe negativne pocity. Urcite som urobila veci v mladosti mimo normu ktore by som neurobila Keby som mala normalneho otca ..ale Ja sa Drzim hesla co ta nezabije to ta posilni . A muza som hladala tak aby bol opak mojho otca . Myslim ze je to individualne ako sa stym clovek vysporiada.
Tiež som z takej rodiny, síce som rozvedená, aj keď teda môj ex nebol ako môj otec, ale tiež som nechcela obetovať život kvôli zachovaniu rodiny ako sa obetovala mama a až neskôr priznala že to mala urobiť omnoho skôr a rozviesť sa. Ale mám dieťa, a dá sa povedať že dalsi vzťah je v poriadku a mám aj stabilnú prácu, v podstate pracujem nonstop od 18.
Ja som adoptovana, otec alloholik, detstvo strasne. Obaja s bratom mame dobry zivot, on podnika na SR, zenaty, 2 deti, ja mam 2 Vysoké skoly, super pracu a tiez sa mam dobre, som vydata, mam super muza( sice 2 krat 😬), takze jasne, vsetko zalezi na to co clovek chce a nie z akej je rodiny. So mnou chodili do skoly baby z detskych domov v TN a vsetky maju vysky a fajn zivot.
Ja som z takej rodiny. Práca atď spokojnosť a som naplnená.. Vlastne som naplnena v každej oblasti okrem vzťahov teda, nemám partnera ani kamarátstva. 😊
@sszuzu8 máš traumaticky zasiahnutú oblasť vzťahov, preto ťa vnútorné dieťa takto chráni, ale ak budeš pracovať na vyliečení, tak bude úplne zmenená aj táto oblasť. Držím palce ❤️
mam kamosku, co mala hrozne detstvo, otec alkoholik, bitky medzi rodicmi na dennom poriadku, hrozne detstvo, ale ona je velmi silna zena, zije uplne inak, ma VS, skveleho manzela, dieta pre ktore je najlepsou mamou
Tiez poznam, otec alkoholik, agresivny, umrel skoro, matka nezaujem o deti odvtedy, tiez alkohol zacala, plus chlapi. Zla starostlivost o deti, deti boli nutene zit len zo sirotskeho, po otcovi, vsetko si platili same, aj jedlo. Jedna vystudovana s cerv.diplomom a oceneniami, sikovna v praci, inteligentna ale aj extremne dobra ako clovek, ale postihli ju na sklonku 30r.neprijemne zdrav.problemy z tolkych stresov, ze uz si nevie najst ani partnera. Ostala sama, priatelstva si drzi len par, dovernych, inak zije v ustrani. Druhe dieta, menej emocne prezivalo tu dramu doma, ma vsetko, muza, domov, pracu snov, akurat je povahovo velmi zly clovek, ktory dokazal niekolkokrat ublizit aj vlastnej sestre extrem.sposobom. Ale aj starym rodicom a pod. Kazdy si nesieme svoj kriz, hoci kazdy trochu inak.
Môj otec alkoholik, mama sa snažila ako vedela aby nás v láske vychovala. Teraz som šťastne vydatá, mám deti a snažíme sa im vytvoriť zázemie aké som ja nemala.
Áno poznám, príklad presne taký ako píšeš. Navyše vzhľadom na alkohol a veľký nedostatok financii sa musel hneď po SŠ zamestnať v náročnej práci aby mohol pomáhať mame, nemal na VŠ, na ktorú by inak mal. Teraz úžasný človek, otec je pre neho ako odstrašujúci príklad otca a manžela, akým on nikdy nechce byť. Správny, vyspelý, pracujúci človek so správnymi hodnotami, ktorý sa o seba od skorej mladosti dokázal sám postarať. Nepije, nefajčí, nie je vulgárny, kľudná povaha, naplno sa venuje sa rodine a dokáže prejavovať emocie - presne opak svojho otca.
@sszuzu8 máš traumaticky zasiahnutú oblasť vzťahov, preto ťa vnútorné dieťa takto chráni, ale ak budeš pracovať na vyliečení, tak bude úplne zmenená aj táto oblasť. Držím palce ❤️
@belasy_motylik neviem ci sa to dá vôbec. Beriem to zas tak ak by mi bolo dané mat spriaznenú dušu ona by sa skôr či neskôr nasla. Ale čo ja viem už v takom veku? Keď to neprišlo doteraz. A to sa nijak vzťahom nebránim a nejde to. Nezáväzne porozprávam s hocikým v meste v obchode u lekára v autobuse. No akosi nie sú ľudia ktorí by chceli udržiavať hlbší vzťah a kamarátstvo aj napriek tomu ze sa im rozhovor paci poďakuju ze som ich rozosmiala ci zlepšila deň.. Trápi ma tato oblasť tak už od nej začínam bokovat nechcem ubližovať sama sebe ešte viac 💜
Dakujem vsetkym❤️
Mám otázku k téme. Ak ste z disfunkcnej rodiny, nemali ste dobré vzťahy s rodičmi, ale máte vlastné deti a neodopierat im zároveň možnosť byť aspon dobrými starými rodičmi, nechali ste svoje deti, aby si hľadali s vašimi rodičmi vzťah? Bývate blízko nich alebo ste museli odísť a zostať ďaleko? Veľmi mi pomôže odpoveď na tieto otázky, nakoľko si týmto prechádzam a neviem sa rozhodnúť čo ďalej.
Mám otázku k téme. Ak ste z disfunkcnej rodiny, nemali ste dobré vzťahy s rodičmi, ale máte vlastné deti a neodopierat im zároveň možnosť byť aspon dobrými starými rodičmi, nechali ste svoje deti, aby si hľadali s vašimi rodičmi vzťah? Bývate blízko nich alebo ste museli odísť a zostať ďaleko? Veľmi mi pomôže odpoveď na tieto otázky, nakoľko si týmto prechádzam a neviem sa rozhodnúť čo ďalej.
@staromodna s otcom sa vôbec nestykam, piť neprestal bol na ulici, teraz je v DSS. Moje deti si ho ani nepamätáju(ja mám ešte malé deti),pretože nechcela som aby ho videli opitého,a zažívali to čo som musela ja.
Samozrejme. Naši sú rozvedení, otec idiot, alkac a agresor, a môj život je úplne iný. Nič mi nechýba, mam partnera na ktorého je spolah, o 3 mesiace svadba a o babo sme sa začali snažiť pred mesiacom.
ano
@staromodna moj otec zomrel a mame som odpustila, lebo viem se to mala tazke a tiez to vsetko nezvladala, s mamou sa stretame, zijem v zahranici ale bud chodi ona sem alebo my na SR.
@staromodna Ja mám tiež otca alkoholika, niekoľko rokov sme sa nestýkali, ale prestal piť (kvôli sebe, mal veľké zdravotné problémy) a zaujíma sa o vnuka, tak sa sem tam stretneme. Ale úprimne, robím to hlavne na naliehanie manžela, on to samozrejme berie inak ako ja, nevie si predstaviť, čo sme ako rodina prežívali. Pokiaľ by to bolo na mne, ja by som sa s otcom nestretávala vôbec, ale tak nejak sa vždy prekonám a malého za ním zoberiem. Je to jeho starý otec, nech ho pozná a keď bude starší, vysvetlím mu to. Ale chápem, že máš veľkú dilemu, je to ťažké rozhodnutie.
Poznám viac krásnych manželstiev kde pochádzali dokonca obaja z nejako narusenych rodin. Väčšinou otec alkoholik. Neopakovalo sa to v ďalšej rodine.
Miliony ľudí po celom svete vedú relatívne spokojné a harmonické životy a pochádzajú z hrozných rodinných pomerov. A zase milióny sú takí, ktorí sú úplné socky a pochádzajú z dobrých láskavých a funkčných rodín. Poznám príklady z oboch skupín.
@staromodna musela som svoje deti chrániť a brániť styku s dedkom alkoholikom. Mala raz prišla s popaleninou od cigarety a babka ich stretla náhodou v meste a on bol aj pri nich opitý. Sam s nimi byt nemohol ale ani keď som tam bola ja lebo sme sa vždy pohádali a deti to vidieť nemuseli. Keď zomrel bolo mi to ľúto lebo deti vyše roka a pol nevidel 😔nedalo sa inak. Tak som docielila to ze si ho pamätaju v dobrom ešte z čias keď z neho ešte bol človek a nie troska a vždy na neho pekne spomínajú. Zomrel tragicky zle aj vyzeral schudol trpel bolesťami deti by toto nemali vidieť. Aj napriek tomu do poslednej chvíle pil a keď si človek urobí dlhy kvôli alkoholu fakt je na tom zle. Pomoc vytrvalo odmietal

Moja mama, síce prvé manželstvo jej nevyšlo v druhom je šťastná 🙂🙏