Dokedy mám pomáhať rozvedenej dospelej dcére?
Dobry den
Chcela by som poznat nazor matiek, hlavne tych s uz dospelymi detmi, dokedy je ziaduce pomahat dospelej dcere.
Dcera sa rozviedla, ex zat ju zo spolocneho bytu vyplatil, peniaze nerozvazne minula. Kupila nove drahe auto, lebo ona chce deti vozit bezpecne. Boli na drahej dovolenke pri mori, lebo ona sa potrebuje spamatat z rozvodu. Kupila novy nabytok a elektrospotrebice, lebo po rozvode hrdinsky odisla byvat do podnajmu. Vydrzala tam 4 mesiace, kym sa jej minuli vsetky peniaze a odvtedy je s detmi u mna. Uz viac ako rok. Zivot sa mi otocil hore nohami a priznam sa, ze svoj zivot som si na prahu 60 takto nepredstavovala. Ona je presvedcena, ze ja mam psiu povinnost ako jej matka jej donekonecna so vsetkym pomahat. Kazdy jej argument zacina a konci slovami ved si moja mama. To som. Clovek prvych 20 rokov obetuje detom, prisposobuje sa, kym dospeju a osamostatnia sa. Potom ked uz si moze pokojne zit svoj zivot zase sa ma clovek prisposobovat. Som z toho nestastna. Mam 15 rokov partnera, je to dobry charakterny pracovity chlap. Odstahoval sa odo mna, pretoze mu samozrejme taky zivot tiez nevyhovuje. V malom trojizbaku 5 ludi 3 generacie. Dcera sa z toho smeje, ze a co ze odisiel, ved sex uz hadam nepotrebujem kazdu noc. M
Damn, keby mi hento dcera povedala, tak jej poviem, ze do X mesiacov nech je okamzite prec, inak volam policiu. Rodina, nerodina, toxicke osoby si nezasluzia sucit.
Pracuje aspon?
@anonym_autor cas jeden rok. Ak by mala deti do troch rokov tak dlhsie.
No si dopadla. To vždy taká nezodpovedná bola, či až teraz.? Práveže ti mohol priateľ pomôcť sa jej zbaviť, aby sa ona cítila nepríjemne. Aby jej to u teba nevyhovelo.
@anonym_autor dospela zena s dvomi detmi sa mala postavit situacii celom a z vyplatenych penazi nieco upliest.. nie predrbat vsetko a mama staraj sa...
aj mne vela rodicia pomahaju, ale mne osobne by nevyhovovalo s nimi zit.... tvoja dcera je v absolutnom omyle s tym , ako zije... spolieha sa na teba , nevadi jej , ze tvoj zivot narusila.... partner sa odstahoval- tomu sa necudujem ale odstahovat sa mala princezna... drahe auto predat, kupit lacnejsie, veci z podnajmu predat a pozviechat sa.... luxus si treba dopriat , ked na to peniaze su... mas iba jednu dceru? ona ti ostane na krku, kym jej ostane byt a vybavene ?
a nie, lizat jej sracky s takymto nastavenim ako tvoja dcera ma, naozaj nie je tvoja psia povinnost
Dufam ze aspon pracuje a prispieva
Daj jej ultimatum, pomoz jej hladat podnajom a max by som jej pomohla s depozitom a koniec
vnucatam ked pridi daj jest a tak ale peniaze nie
No ja by som mala asi uz kufry pobalene 😁. Nie si povinna sa o nu uz starat. Je dospela. Pokial by sa hentak spravala hned by letela a bola by som zla matka.
A kedze ti stale pripomina ze si jej matka ako matka jej mozes aj dobre vynadat. No ja by som sa s nou uz takto nemaznala. Pomoct ano to je jasne ale zneuzivat uz nie.
Ja síce ešte nemám deti ale poviem môj príklad v 21 som sa osamostatnila do podnájmu nakoľko by som ho ako študentka neutiahla (mala som brigádu ale aj tak) pomáhali mi s ½ nájmu doma. Tento rok začnem denne doktorandské štúdium, štipko mi akurát pokryje nájom a ostane mi pár drobných na mobil + s brigádou (možno aj s TPP? podľa toho ako náročné bude štúdium) verím tomu, že pomoc z domu nebudem konečne potrebovať. Mne by bolo trápne takto cicať rodičov.
normalne mam tlak 200... ona by si mala uvedomit, ze v tvojom veku, by mala alebo mohla financne pomahat tebe a nie naopak... jednoducho si spravila plan, mama hotel aj s detmi a pockat, kym jej byt ostane... nepises nikde, ci pracuje, prispieva alebo ako vyzeraju vase dni.... je ti jasne, ze ak to nestopnes, o priatela prides? a ci ty musis, mozes alebo chces mat sex kazdy vecer, za to by som jej dala po papuli, to je hadam tvoja vec a jej zbytocna statost... a nechran ju... pises, ze peniaze minula nerozvazne.. ona ich normalne predrbala, ako keby mala o zivot postarane a vyhrala v sportke, tak si dopriala...
Ja síce ešte nemám deti ale poviem môj príklad v 21 som sa osamostatnila do podnájmu nakoľko by som ho ako študentka neutiahla (mala som brigádu ale aj tak) pomáhali mi s ½ nájmu doma. Tento rok začnem denne doktorandské štúdium, štipko mi akurát pokryje nájom a ostane mi pár drobných na mobil + s brigádou (možno aj s TPP? podľa toho ako náročné bude štúdium) verím tomu, že pomoc z domu nebudem konečne potrebovať. Mne by bolo trápne takto cicať rodičov.
@anonym_884bea pomoc a systematicke vyzieranie je velky rozdiel... nie si zarobkovo cinna a rodicia ta podporuju, to je v absolutnom poriadku a tak by to malo byt urcite , kym dieta studuje, pokial rodicia maju na to kapacitu financnu.... paci sa mi tvoj pristup
Hlavne prečo si jej vôbec dovolila po rozvode prísť k tebe? Ja som sa rozvadzala dvakrát, ani raz som neprišla bývať k našim. Dokonca mi to ani nenapadlo. Moja dospela dcéra u mna bývala keď odišla z podnájmu kam išla hneď po skončení vysokej školy. Bolo to na 6 mesiacov, kým si prerábala byt, ktorý si kúpila. Tak mi sľubovala. Nakoniec ostala 7 mesiacov, ale verte mi, že ten posledný mesiac som sa jej každý druhý deň pýtala, že či už je na ceste do svojho bytu. A tiež skúsila že som jej mama a že mám pre ňu chciet to najlepšie. Veď aj chcem, najlepšie je jej vo vlastnom byte 😙. Teraz mi je vďačná že ma svoj byt, svoje zázemie a súkromie. Myslím si že zo strany tvojej dcéry ide o hnusne zneužívanie.
Byť matkou neznamená byť otrokom pre dieťa. Každý rodič sa snaží svojim deťom pomáhať, ale pomoc sa nesmie zmeniť na trvalé sebaobetovanie. Vaša dcéra je už dospelý človek a musí sa vedieť správať zodpovedne. Rozvod, ktorý prežila bol pre ňu určite bolestivý, ale to nezodpovedné míňanie financií – to je na zamyslenie, keďže má aj deti, ktorým je potrebné vytvoriť nový domov. Vás ako matku doslova využíva, nerešpektuje váš život. Jej výsmešné komentáre sú podľa môjho názoru neúctivé. Nenechajte sebou manipulovať. Musíte jej stanoviť hranice a pozerať už v tomto veku aj na seba. Dcéra je dospelá, nech sa postaví na vlastné nohy. Vždy tu budete pre ňu aj pre svoje vnúčatá, ale všetko má svoje hranice.
Fuu, tak toto ti nezavidim. Tiez mam deti dospele a narusilo by mi to zivot. Ty mas pravo na vlastny zivot s partnerom, na klud a pohodu. Vycitala by som si, ze som zlyhala pri vychove. Je nielen nevdacna, ale aj nerozumna. Mohli ste to urobit napriklad tak, ze by sa predal tvoj byt, kupili sa dva mensie plus ten ta jej hotovost. To by som bola ochotna urobit. Ale mat drahe auto atd a zneuzivat matku je drze a bezohladne.
@anonym_autor Ako prepáč okamžite si s ňou sadni a povec jej to v kľude ze už prešla dosť dlhá doba aby si našla vlastné bývanie. A keď začne tie drísty typu si moja matka atď a že psia povinosť??? Normálne jej vykrič že to není tvoj bordel že nemá kam ísť že mala peniaze a ich rozflákala a až keď prachy došli vtedy si na teba spomenula? Na tvojom mieste by som začala po nej tak bliakať až by sama sa správala a išla ta do prdele. Doslova na ňu nakrič ,, máš 2 týždne nato aby si odtiaľ vypadla ak nemáš na nájom predaj auto nájdi si prácu a ži si svoj život a ak to nepôjde po dobrom volám na teba políciu. A nech sa aj dokonca života s tebou nebaví. Nie si povinná si sa o dospelého a zdravého človeka starať aj keď je to tvoje dieťa malo by to byť naopak
@anonym_autor no takejto arogantnej dcére by som nepomáhala vôbec, len vnúčatám
@anonym_autor Ako prepáč okamžite si s ňou sadni a povec jej to v kľude ze už prešla dosť dlhá doba aby si našla vlastné bývanie. A keď začne tie drísty typu si moja matka atď a že psia povinosť??? Normálne jej vykrič že to není tvoj bordel že nemá kam ísť že mala peniaze a ich rozflákala a až keď prachy došli vtedy si na teba spomenula? Na tvojom mieste by som začala po nej tak bliakať až by sama sa správala a išla ta do prdele. Doslova na ňu nakrič ,, máš 2 týždne nato aby si odtiaľ vypadla ak nemáš na nájom predaj auto nájdi si prácu a ži si svoj život a ak to nepôjde po dobrom volám na teba políciu. A nech sa aj dokonca života s tebou nebaví. Nie si povinná si sa o dospelého a zdravého človeka starať aj keď je to tvoje dieťa malo by to byť naopak
@anonym_9c1698 Možno zbiera úrodu svojej výchovy.
@anonym_9c1698 Možno zbiera úrodu svojej výchovy.
@gribka1 Mojej známej mama to urobila perfektne zbalila jej všetky veci a nechala pred dverami na chodbe
Veľmi rázne by som sa s ňou porozprávala a dala jej ultimátum dokedy sa musí odsťahovať a zariadiť sa. Nech sa na mňa nikto nehnevá,ale citovo vydierať rodiča, aby sa staral len preto,že je to jeho "povinnost" a zároveň nebrať absolútne ohľad aj na súkromie a potreby rodiča, tak toto určite nie. Nehovoriac o tom,že aj vám narušila vzťah s dlhodobým partnerom a ešte sa vám doslova vysmiala do tváre. Je dospelá, peniaze dala na blbosti, ale to nie je vaša starosť ani ako rodiča. Mala byť zodpovedná a vy ste jej pomohli až až, býva u vás viac ako rok. To je dosť dlhá doba,aby sa postavila na nohy a môj názor je, že keď má deti,tak dovolenka a nové auto nie sú priorita,keď človek nemá vlastnú strechu nad hlavou. Ale keď to s ňou takto priamo nebudete riešiť, ona to bude len ďalej využívať podľa toho čo píšete...
Chod byvat s frajerom a neplat ziadne ucty. Presmeruj vsetky platby na jej ucet a spis nejaku zmluvu o najme na dobu urcitu pocas, ktorej si ma najst byvanie a pomahat by som chodila fakt minimalne - nijake babysittings a nakupy potravin, drahe dary, nic. A tiez by som Vypla kablovku a internet pokial je to na tvoje meno. Nech sa mlada zacne stavat na vlastne nohy.
@anonym_autor musíš to čím skôr ukončiť, inak sa dcéra nikdy nepostaví na vlastné nohy. Máme podobný prípad v rodine, cicia dokedy to rodič dovolí a rodič sa z pocitu povinnosti voči svojmu dieťaťu nechá aj keď mu to narúša život... Dcere vysvetli tak ako si napísala tu, že si jej venovala plných 20 rokov svojho života a teraz si už aj ty zaslúžiš pokojný život. Môžeš jej ponúknuť na začiatok pomoc s nájmom, ale tiež si daj pozor aby si jej povedala presnú sumu a presný čas dokedy jej budeš takto pomáhať, aby ťa potom znova nezačala citovo vydierať. Poznámka o tom čo potrebuješ a nepotrebuješ od svojho partnera je extrémne necitliva a ukazuje že sú jej tvoje potreby úplne ukradnuté a myslí len na seba. Určite by som jej s takýmto pristupom svoj osobný život neobetovala (lebo to robíš), je zdravá, môže pracovať, má sa postarať sama, nie stavať svoj život na zneužívaní druhých.
Pomáhať deťom je v poriadku aj do konca života ALE toto čo robíš ty už nie je pomoc. Toto je už zneužívanie. Pomoc by bolo, keby si jej požičala 100€, lebo jej to jeden mesiac nevychádza. Takže kľudne ju pobaľ, nech si ide do “svojho”, aby si ty mohla (ne)mať sex každú noc, keď je to také vtipné.
@anonym_autor strašne ma mrzí tvoja situácia a najskôr po prečítaní nadpisu by som povedala ze deťom by som pomáhala kým by potrebovali ale omyl dospelá zena ktorá uz mala svoju rodinu, ma deti a povinnosti musi z hniezda vyletiet.Pomohla si jej rok je ozaj dlhá doba aby išla do ,,svojho,,
Chod byvat s frajerom a neplat ziadne ucty. Presmeruj vsetky platby na jej ucet a spis nejaku zmluvu o najme na dobu urcitu pocas, ktorej si ma najst byvanie a pomahat by som chodila fakt minimalne - nijake babysittings a nakupy potravin, drahe dary, nic. A tiez by som Vypla kablovku a internet pokial je to na tvoje meno. Nech sa mlada zacne stavat na vlastne nohy.
@anonym_b26a91 ona presne toto chce. Nech sa ja odstahujem a ona v mojom byte zostane byvat za naklady. Zaplati si vodu a energie a vybavene. S tym nesuhlasim.je to moj byt, pracu mam 5 minut od bytu. Partner ma dom daleko, mimo mesto na dedine.
Odpoviem hromadne. Dcera pracuje na urade,ma nizky tabulkovy plat. Vnuci su mali, chorlavi, mimo statnu spravu by jej nikto neumoznil byt tolko doma s detmi. Cez vikendy by mohla brigadovat a privyrobit si, som ochotna byt s vnukmi, ale ona dalsiu pracu nechce. Dakujem vam za tieto pohlady, postavim sa k tomu celom a budem raznejsia. Dala som jej ultimatum 6 mesiacov, ked ku mne prisli, uz preslo 13 mesiacov a nic sa nedeje. Nechcem aby skoncili na ulici, ale rovnako nechcem, aby tu zostali u mna navzdy.
Povedz jej ze byt predavas, daj jej cas dokedy si ma najst podnajom. A dovtedy pytaj komercne najomne.
Ako sorry aby sa ti smiala do tvare? Za tvoju ochotu a dobrotu?
Ako je mozne, ze takto prachy rozhadzala ked ma nizky plat? Co cakala, ze kto ju bude dotovat? Predpokladam, ze kazdy druhy vikend ma deti ich otec, vtedy moze ist na brigadu.
Odpoviem hromadne. Dcera pracuje na urade,ma nizky tabulkovy plat. Vnuci su mali, chorlavi, mimo statnu spravu by jej nikto neumoznil byt tolko doma s detmi. Cez vikendy by mohla brigadovat a privyrobit si, som ochotna byt s vnukmi, ale ona dalsiu pracu nechce. Dakujem vam za tieto pohlady, postavim sa k tomu celom a budem raznejsia. Dala som jej ultimatum 6 mesiacov, ked ku mne prisli, uz preslo 13 mesiacov a nic sa nedeje. Nechcem aby skoncili na ulici, ale rovnako nechcem, aby tu zostali u mna navzdy.
@anonym_autor dobrých ľudí sa všade veľa zmestí😅
Jednoznačne by som ju tam ešte strpela pokiaľ sú vnuci malí a chorľaví a pokiaľ nebude mať inú, lepšie platenú prácu.. dala by som jej ešte trochu času.
@anonym_autor že má tabuľkový plat to je jej problém nie tvoj, mala rátať s tým že bude potrebovať peniaze už je dospelá a má deti, nech dá deti k druhému rodičovi , prípadne mu zavolaj nech s deťmi pomôže ak môže a ona nech sa okamžite odsťahuje, mám dojem že ona len tak neodíde, musíš na ňu tvrdo prípadne nech ti priateľ pomôže , nemám rada arogantných ľudí, ona je fakt schopná ťa vyštvať z bytu podľa toho čo píšeš

Dať ultimátum dokedy sa má vysťahovať. Inak ona nemá prácu? Ak má, nech si platí podnájom/nájde si malý byt na kúpu. Inak ako narovinu to nepôjde. Možno bude “oheň na streche” pár mesiacov, ale v konečnom dôsledku si povieš, že si urobila dobre.