icon

Dokedy mám pomáhať rozvedenej dospelej dcére?

2. sep 2025

Dobry den
Chcela by som poznat nazor matiek, hlavne tych s uz dospelymi detmi, dokedy je ziaduce pomahat dospelej dcere.
Dcera sa rozviedla, ex zat ju zo spolocneho bytu vyplatil, peniaze nerozvazne minula. Kupila nove drahe auto, lebo ona chce deti vozit bezpecne. Boli na drahej dovolenke pri mori, lebo ona sa potrebuje spamatat z rozvodu. Kupila novy nabytok a elektrospotrebice, lebo po rozvode hrdinsky odisla byvat do podnajmu. Vydrzala tam 4 mesiace, kym sa jej minuli vsetky peniaze a odvtedy je s detmi u mna. Uz viac ako rok. Zivot sa mi otocil hore nohami a priznam sa, ze svoj zivot som si na prahu 60 takto nepredstavovala. Ona je presvedcena, ze ja mam psiu povinnost ako jej matka jej donekonecna so vsetkym pomahat. Kazdy jej argument zacina a konci slovami ved si moja mama. To som. Clovek prvych 20 rokov obetuje detom, prisposobuje sa, kym dospeju a osamostatnia sa. Potom ked uz si moze pokojne zit svoj zivot zase sa ma clovek prisposobovat. Som z toho nestastna. Mam 15 rokov partnera, je to dobry charakterny pracovity chlap. Odstahoval sa odo mna, pretoze mu samozrejme taky zivot tiez nevyhovuje. V malom trojizbaku 5 ludi 3 generacie. Dcera sa z toho smeje, ze a co ze odisiel, ved sex uz hadam nepotrebujem kazdu noc. M

tamitamitami
3. sep 2025

Je čas aby sa dcéra odsťahovala. Má plat + daňový bonus, výživné, prídavky....určite si môže dovoliť prenajať jednoizbový byt. Rodičia sú dvaja mala by teda zapojiť aj otca detí, veď nemusí byť na každej OČR ona, buď nech je aj on alebo jej to finančne kompenzuje. Drahé auto nech predá a kúpi si staršie, bude mať peniaze na štart a nebude musieť platiť drahé poistky.

Ty jej ponúknite že ak bude chcieť môžeš jej 2 víkendy z mesiaca zobrať deti aby si mohla nájsť brigádu.

cacianka
3. sep 2025

No asi treba radikálnejšie zasiahnuť. Dcérenka je poriadne vychcaná, a teba už poriadne nie že využíva, ale zneužíva. Vydať sa, narobiť si deti, vybaviť rozvod, riešiť rozdelenie majetku vedela, ale poriešiť si strechu nad hlavou pre seba a deti nevie ? lebo mamahotel funguje nonstop ? Pomôcť je ok, ale odtiaľ potiaľ, nie však na dlho ani nie na veky. A ona to na veky očakáva- lebo tvojho partnera vyštvala, teba zneužíva na full servis, a už len čaká kedy nastúpiš na dôchodok a odpraceš sa k priateľovi na dedinu, byt jej prepíšeš alebo počká na dedičstvo...
Skúste s priateľom jej vrátiť /zrkadliť, nech sa vráti do bytu k tebe, žite naplno, nech sa tam správa ako doma, grgá prdí oblečený len v trenkách, varte ťažšie jedlá, pozývajte susedov, kamarátov na posedenia -veď ožierať sa nemusíte, zahráte si karty, skrable, pustíte si Tv senzus, neper, neupratuj dcérin bordel, schovaj si svoje pracie gély a potraviny, lebo z "cudzieho" sa dobre rozhadzuje, a keď bude dcéra pindať tak jej odpovedz v podobnom duchu ako ona ti zadrela. "ja si v mojom byte môže robiť čo chcem, kedy chcem". Zastaň sa aj partnera, ak si s ním tak dlho, asi to nie je blbec, ale človek s ktorým ti je dobre, vyhovujete si, tak ho nenechaj ako odkopnutého, vyhodeného. nezaslúži si to ani on.
Ja chápem že je to bolestivá téma, neber si prosím, naše písačky ako útok na teba, ak aj ostrejšie vyznievajú, ale ako povzbudenie a dodanie sily, aby si sa vedela postaviť za seba. Za seba neznamená proti dcére, ael pre jej dobro nech sa spamätá. Veď ty si zaslúžiš svoj pokoj, kľud a súkromný život.

cacianka
3. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 väčšieho ? a prečo ? aby dcére robila sponzora, opatrovateľku detí, kuchárku a upratovačku ? obe strany potrebujú aj svoje súkromie, matka/autorka má aj priateľa, aj jej dcéra môže mať časom, ona si má vybudovať svoj život a nie parazitovať na matke

karolinakr
3. sep 2025
@anonym_autor

@vilma7 ona nema ziaden plan. Stale len opakuje, ze zo svojho platu neutiahne podnajom. Keby nekupila drahe auto a nedala niekolko tisic za dovolenku, mala by mozno tretinu na maly dvojizbovy byt a zvysok mohla zobrat hypoteku, kludne by som jej urobila rucitelku hovorila som jej to vtedy. Peniaze sa rozkotulali a ona si uz nikdy tolko nenasetri, aby mohla mat vlastne byvanie.

@anonym_autor ja ti poviem takto, ked sa nepoučila teraz, nepuči sa nikdy, ty si jej dala rozumne riešenie zobrať hypoteku, doležita je strecha nad hlavou, ktora je trvala nie dvojtyždnova dovolenka
nemaš povinnosť teraz jej zanechat byt, lebo sa ona hlupymi rozhodnutiami dostala do sračiek
radšej jej kup finančna gramotnosť, povedž, že jej pomožeš postražiť deti ale byt si musi kupiť sama, to je jej hluposť, že rozokotulala peniaze
ona asi počitala s tym, že jej tvoj byt ostane a ty pojdeš k priatelovi
musiš ju tvrdo tlačiť aby prevzala zodpovednosť za svoje zle rozhodnutia, aby sa poučila na svojej chybe, aby bola finančne gramotna, ma deti, musi sa postaviť na vlastne nohy, nie teba vyhnať z bytu
jedine tak jej pomožeš
ked jej budeš donekonečna ustupovať, nikdy sa nenauči nič
poznam rodinu čo dospelemu synovi hasi problemy, plati jeho nekonečne požičky, čo on rozflaka na blbosti,, to by som nikdy nerobila
je to poučenie aj pre teba dalo sa čakať, že to takto dopadne, ked peniaze nema a dve deti na krku, čaka, že ty to zanu vyriešiš, čo ona pokašlala

cacianka
3. sep 2025
@karolinakr

ja ti poviem takto, susedka sa mi stažovala, že takto si dôchodok nepredstavovala, pomaha ženatemu synovi riaditeľovi a z dôchodku ho živí.. a varí celej rodine 4ks? peniaze nema, lebo všetky ich dava na syna, nosi 30ročný kabát, zábavu nepozna a ja sa jej pýtam - kto ti to kázal? prečo? však to je dospely chlap a ked z riaditelskeho platu nevie vyžiť, tak niekde bude chyba
ona len jajka a jojka, ale neodstrihne sa od neho...ja nechapem prečo? drží ju niekto pod krkom? ty prečo dcere nedaš lehotu a nezavolaš priateľa naspäť? alebo ked ste taka vesela družna rodinka, mala si predať byt a s dcerinymi peniazmi ist do dvojgeneračneho domu, kde by mala zvlašť vchod a poschodie, mohli ste sa stretavať len na dvore, aj vlk by bol syty aj ovca cela, ked už ju nedokažeš vyhodiť

@karolinakr to už je psychická zavislosť, a zároveň chrpúnstvo od syna a nevesty, manipulácia

karolinakr
3. sep 2025
@cacianka

@karolinakr to už je psychická zavislosť, a zároveň chrpúnstvo od syna a nevesty, manipulácia

@cacianka v prvom rade si neviem predstaviť, aky musi mať dôchodok, ked uživi z neho dalšich 4ľudi, syn sa nenaučil šetriť z dobreho platu, ked nevychadza, a ona to obhajuje tým,že sice vie, že je sprostá, ale ked ona ho má rada, a všetko len pre tie deti, dokonca si považuje za povinnosť sa oňho starať, hoci ma davno po 40ke, a to je, že on to prijíma a ani jej za tie obedy nedava peniaze, a za jej čas, však aj plyn musi použivať a nakupy robiť, je ozaj chrapúnstvo...len on bol asi tak vychovaný, lebo normalny človek by sa aspoň revanšoval, alebo sa jej odvďačil, alebo to odmietol..
to je take nastavenie v jej hlave, možno trpi spasiteľským kompleom , alebo nejakou zavislostou na deťoch a realizuje sa pomáhaním
inak si to neviem vysvetliť

cacianka
3. sep 2025
@karolinakr

@cacianka v prvom rade si neviem predstaviť, aky musi mať dôchodok, ked uživi z neho dalšich 4ľudi, syn sa nenaučil šetriť z dobreho platu, ked nevychadza, a ona to obhajuje tým,že sice vie, že je sprostá, ale ked ona ho má rada, a všetko len pre tie deti, dokonca si považuje za povinnosť sa oňho starať, hoci ma davno po 40ke, a to je, že on to prijíma a ani jej za tie obedy nedava peniaze, a za jej čas, však aj plyn musi použivať a nakupy robiť, je ozaj chrapúnstvo...len on bol asi tak vychovaný, lebo normalny človek by sa aspoň revanšoval, alebo sa jej odvďačil, alebo to odmietol..
to je take nastavenie v jej hlave, možno trpi spasiteľským kompleom , alebo nejakou zavislostou na deťoch a realizuje sa pomáhaním
inak si to neviem vysvetliť

@karolinakr asi tak, spasiteľský syndróm, ale ked ona odpadne, nebude vládať, tak ju synček aj s nevestou šupne do DSS ako nepotrebný spotrebič, najlepšie do takého hlboko pod úroveň za lacný groš, a v deň výplaty penzie príde pre keš

majasimon
3. sep 2025

Keď dcéra potrebovala bezpečné auto a relax, tak nech zabezpečí aj bezpečné bývanie deťom a relaxovať môže na balkóne alebo na gauči vo svojom.
Autorka tak ako ti dcéra rozpráva, že máš ísť bývať k priateľovi, môže ísť bývať aj ona k nejakému potenciálnemu partnerovi. Aký požič, taký vráť

diana45
3. sep 2025

@anonym_autor Teba by som za matku nechcela....a úprimne, tvoja dcéra presne vie čo si môže voči tebe dovoliť a hlavne čo jej dovolíš ty. Veľa šťastia 🫡

alenka58
3. sep 2025
@karolinakr

ja ti poviem takto, susedka sa mi stažovala, že takto si dôchodok nepredstavovala, pomaha ženatemu synovi riaditeľovi a z dôchodku ho živí.. a varí celej rodine 4ks? peniaze nema, lebo všetky ich dava na syna, nosi 30ročný kabát, zábavu nepozna a ja sa jej pýtam - kto ti to kázal? prečo? však to je dospely chlap a ked z riaditelskeho platu nevie vyžiť, tak niekde bude chyba
ona len jajka a jojka, ale neodstrihne sa od neho...ja nechapem prečo? drží ju niekto pod krkom? ty prečo dcere nedaš lehotu a nezavolaš priateľa naspäť? alebo ked ste taka vesela družna rodinka, mala si predať byt a s dcerinymi peniazmi ist do dvojgeneračneho domu, kde by mala zvlašť vchod a poschodie, mohli ste sa stretavať len na dvore, aj vlk by bol syty aj ovca cela, ked už ju nedokažeš vyhodiť

@karolinakr to by bolo z blata do kaluže, kto by udržiaval dom, len autorka

anonym_3e1604
3. sep 2025

… prepač, ale keď je to Tvoja dcéra to si ju takto vychovala? Ak Ti vadí predsa ju vyhoď. Aj s dvoma deťmi na ulicu. Čo Ti v tom bráni? Len vtedy sa zrejme spamätá. Alebo nechaj u seba len tie deti bez ich matky kým sa nepozbiera. Ona to asi tiež nemala veľmi ľahké keď musela prejsť rozvodom a ma u sebe dve deti. To je Tvoje jedine dieta? … Nerozmýšľaš otom že aj o Teba sa bude treba možno niekedy postarať? situácia to nieje príjemná určite, a chyba je aj na jej strane (rozhajdákané peniaze) ale by som chcela vidieť mamičky čo tu radia, či by sa takto postavili aj k vlastným deťom. Lebo cudzím matkám sa radi očosi ľahšie …

vilma7
3. sep 2025

Podľa mna asi čaká kým teba prejde trpezlivosť a odídeš ku svojmu priateľovi. By som jej dala ultimátum do konca roka. Po Silvestri jej pomôžeš sa presťahovať. A nech si riesi bývanie a mna nezaujíma že to nemá ako zaplatiť.
Kolko stalo to auto? Láskavo predať. Ak na to raz nemám auto mať nebudem. Treba jej ho nevyhnutne na cestu do práce?

3petka
3. sep 2025

@anonym_autor Je dosť arogantná, keď jej pomáhaš aspoň by mohla držať hubu a krok.
Osobne by som jej dala ultimátum, nech sa láskavo postaví na nohy.
Zase si treba uvedomiť že aj ty možno budeš čoskoro potrebovať pomoc. Každopádne jej treba pristrihnúť krídla.

mariska1989
3. sep 2025

Uz si to mala urobiť dávno. Tvoja povinnosť už dávno skončila. Vieš otvorím ti oči. Nedajbože sa ti niečo stane bude sa treba o teba starať ver že dcéra sa na teba z hluboka 💩. Takže okamžite oznámiť že ma na to 3 mesiace alebo do konca roka môže byť ale po novom už vo svojom musi byť. Ak da výhovorku že to je tvoja povinnosť oznám iba tolko ze tvoja povinnosť už dávno skončila. Je dospela to ze roz.....a peniaze nieje tvoja chyba ale jej mala myslieť na to . Maka si kúpiť mali byt a mala by o to menej starosti . . Postáv sa za svoj život

darina77
3. sep 2025
@natalka13

@anonym_53871d preco tak usudzujes, z coho?
Preco by mala stastna zit s dospelou dcerou a vnucatami v jednom byte?
Ja nechcem zit s dospelymi detmi.

@natalka13 ja som sa tiež po rozvode vrátila k mame s dcérou na istý čas, a mama ako vdova bola šťastná, konečne nebola sama. Veľmi zle znášala samotu. Tu je problém aj sebecký partner

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
sova7
3. sep 2025

Chyba je zodpovednosť a finančná gramotnosť a zrejme je zvyknutá že vždy za ňu problém niekto vyriesi. Treba jej dať dátum do ktorého si ma nájsť byvanie a robotu. A trvať na tom a stále jej to pripomínať a neustúpit. Zneužíva ťa lebo vie že môže. Je mama musí sa postarať o seba a deti. Je načase sa to naučiť. Môžeš jej potom s deťmi pomôcť. Ale tak ako to bude vyhovovať tebe a s presne daným rozvrhom. Ak ho nedodrzi má smolu. Bohužiaľ keď neurobí nič skončí v ubytovni alebo azylovom dome. Možno ju to konečne preberie ale nemôže žiť na úkor iných ľudí ty máš tiež svoj život a musi to konečne začať rešpektovať a dospieť

karolinakr
3. sep 2025

mne sa nepači hlavne to, že namiesto strechy nad hlavou si kupi auto, dovolenku a potom čaka, že mama je uvolni byt a vela krat je to tak, že ludia ustupia
ale ked sa niekto vlastnou vinou dostal do problemov a niekto druhi hasi nasledky, nikdy sa ten človek nenauči prevziať zodpovednosť za svoje chyby a na buduce rozmyšlať rozumnejšie...
a takito ludia ich budu robiť zas a znova, zas a znova, ako moj sused, ktori už neviem kolkaty krat berie z nebankovky požičky za nekrestanske uroky, ale vždy to rodina zaplati a ešte dovolenku..však to neni normalne, potom ti ludia, čo mu pomahaju, nie su normalni, tolko peňazí stopiť

gribka1
3. sep 2025
@karolinakr

mne sa nepači hlavne to, že namiesto strechy nad hlavou si kupi auto, dovolenku a potom čaka, že mama je uvolni byt a vela krat je to tak, že ludia ustupia
ale ked sa niekto vlastnou vinou dostal do problemov a niekto druhi hasi nasledky, nikdy sa ten človek nenauči prevziať zodpovednosť za svoje chyby a na buduce rozmyšlať rozumnejšie...
a takito ludia ich budu robiť zas a znova, zas a znova, ako moj sused, ktori už neviem kolkaty krat berie z nebankovky požičky za nekrestanske uroky, ale vždy to rodina zaplati a ešte dovolenku..však to neni normalne, potom ti ludia, čo mu pomahaju, nie su normalni, tolko peňazí stopiť

@karolinakr Presne, ja takých ľudí neľutujem, dostal si sa do sra**k, vyhrab sa. Pomôcť, len keď vidno snahu.

anonym_6a6f4a
3. sep 2025

@anonym_autor ja som sa tiez po rozvode musela vratit k rodicom s malym babatkom.Uz je to dobre,mam dalsi zivot a som sebestacna no neaky cas to trvalo.Pocit tvojej dcery je spravny.Ano,si za nu zodpovedna,ona sa sem nepytala🥴Co sa tyka tych penazi nevieme o aku ciastku islo.Ak by sa za to nedala kupit ani garzonka tak je to jedno ,ze ich rozfofrovala.(ak ked ja by som si odlozila trebarz na podnikanie)Ak to vsak bola ciastka hodna kupy bytu,tak to urobila chybu.Ja keby mam zeby ma moj ex vyplatil(co nehrozilo a nehrozi),ihned tie peniaze otacam a investujem do buducnosti

gribka1
3. sep 2025
@anonym_6a6f4a

@anonym_autor ja som sa tiez po rozvode musela vratit k rodicom s malym babatkom.Uz je to dobre,mam dalsi zivot a som sebestacna no neaky cas to trvalo.Pocit tvojej dcery je spravny.Ano,si za nu zodpovedna,ona sa sem nepytala🥴Co sa tyka tych penazi nevieme o aku ciastku islo.Ak by sa za to nedala kupit ani garzonka tak je to jedno ,ze ich rozfofrovala.(ak ked ja by som si odlozila trebarz na podnikanie)Ak to vsak bola ciastka hodna kupy bytu,tak to urobila chybu.Ja keby mam zeby ma moj ex vyplatil(co nehrozilo a nehrozi),ihned tie peniaze otacam a investujem do buducnosti

@anonym_6a6f4a To vážne? To je zaujímavý pohľad. Tak vraj máme brať deti ako bytosti, ktoré máme nechať ísť svojou cestou, neobmedzovať ich, ale vlastne doživotne im zabezpečiť, teplé jedlo aj teplú postieľku. Aj keby to bolo už v starobinci😂😂😂

karolinakr
3. sep 2025

@anonym_6a6f4a do 18.rokov je zodpovedna a za každe dalšie kiksy a prusery bude rodič zodpovedat?
ked ich bude 1000, tak 1000x ma ist mama hasit dospelej dcere problemy?

ine je, ked mame nevadi pritomnost detí, ine je, ked sa jej muž odstahuje
ja som za dobre vztahy medzi mamou a dcerou, maju si pomahat, ale ked matka nemože za to, že dcera minula peniaze na byvanie...to je jej problem, nie mamin..nemusi ona teraz žit zle a bez muža, lebo dcera je nezodpovedná..v takomto pripade je nehoraznost pytať byvanie u mamy

karolinakr
3. sep 2025
@gribka1

@anonym_6a6f4a To vážne? To je zaujímavý pohľad. Tak vraj máme brať deti ako bytosti, ktoré máme nechať ísť svojou cestou, neobmedzovať ich, ale vlastne doživotne im zabezpečiť, teplé jedlo aj teplú postieľku. Aj keby to bolo už v starobinci😂😂😂

karolinakr
3. sep 2025
@gribka1

@karolinakr Presne, ja takých ľudí neľutujem, dostal si sa do sra**k, vyhrab sa. Pomôcť, len keď vidno snahu.

@gribka1 chystaj kanapu a čisté periny !

gribka1
3. sep 2025
@karolinakr

@gribka1 chystaj kanapu a čisté periny !

@karolinakr Aké chystaj, to už treba byť v pohotovosti, hocikedy strčí kľúč do dverí vojde a "stará staraj še"

karolinakr
3. sep 2025
@gribka1

@karolinakr Aké chystaj, to už treba byť v pohotovosti, hocikedy strčí kľúč do dverí vojde a "stará staraj še"

@gribka1 😀

pipimonterova
3. sep 2025
@karolinakr

@gribka1 😀

@karolinakr hej hej,ale nevysmievat sa🥴Ved stale su to deti aj ked su dospele.Ja mam dve krasky a neviem si predstavit,zeby mi ich pritomnost isla na nervy ak sa ocitnu v problemoch,naopak,sak ja asi neprezijem ked vyletia z domu.To co tu potom bude..ehm..ticho a kazdy piatok klub seniorov v dennom centre🥴Milujem ich a som vedoma,ze budu robit chyby a nebude ich malo

dvoncb
3. sep 2025

Prečítal som iba pár viet a stačí mi, tvoja dcéra je pi....a vieš toto je príklad maximálnej sprostosti ako dopadla a ty to musíš tolerovat ,nezávidím Ti

anonym_bfae10
3. sep 2025

@anonym_autor keď minala peniaze si sa jej neopýtala kde budú bývať, keď všetko rozflaka?Má súrodenca?Ako on príde k tomu, že on sa osamostatnil a ona žije s tebou?Tak buď zmení prácu, alebo nech si nájde bohatého chlapa, alebo žije skromne.Obrovsku chybu spravila, že minula peniaze ako pubertacka.Co bol dôvod rozvodu?

gribka1
3. sep 2025
@pipimonterova

@karolinakr hej hej,ale nevysmievat sa🥴Ved stale su to deti aj ked su dospele.Ja mam dve krasky a neviem si predstavit,zeby mi ich pritomnost isla na nervy ak sa ocitnu v problemoch,naopak,sak ja asi neprezijem ked vyletia z domu.To co tu potom bude..ehm..ticho a kazdy piatok klub seniorov v dennom centre🥴Milujem ich a som vedoma,ze budu robit chyby a nebude ich malo

@pipimonterova Aj keby sa ti škerili do tváre, že staraj sa😁 ?