icon

Dokončenie školy počas rodičovskej dovolenky alebo neskôr

barbora1992
26. apr 2017

Ahojte dievčatá! Hneď na úvod by som vám chcela vysvetliť, prečo som založila túto diskusiu. Od narodenia mám zdravotné problémy, konkrétne Detskú mozgovú obrnu a epilepsiu. Som samostatná a mám dve, krásne a najmä zdravé deti. Staršia dcérka má 2 roky a 9 mesiacov a mladší synček má osem mesiacov. V poslednej dobe som začala dosť intenzívne uvažovať nad tým, že si popri rodičovskej dovolenke dokončím strednú školu, ktorú som v roku 2012 prerušila pre opakujúce sa epileptické záchvaty. Keď sa môj zdravotný stav zlepšil, rozhodli sme sa spolu s manželom, že je správny čas na dieťa, nakoľko sme po deťoch obaja túžili a nevedeli sme, či by som neskôr ešte mohla mať deti. Tak som teda otehotnela s tým, že si školu dokončím keď dcérka pôjde do škôlky. Keď mala dva roky a mesiac, narodil sa nám synček a keďže mám dobré deti, pri ktorých zvládam všetko úplne v pohode, uvažujem nad tým, že si už konečne dokončím školu. Vždy som mala samé jednotky, dokonca som veľmi chcela ísť na vysokú školu a tak rozmýšľam, že si popri rodičovskej dovolenke začnem realizovať svoje študentské plány. Som ambiciózna mladá žena a myslím si, že by bola škoda skončiť prakticky bez vzdelania, keď ešte stále mám šancu a chuť študovať. Čo si o tom myslíte? Zvládnem štúdium aj popri starostlivosti o dve malé deti? Som pevne rozhodnutá to aspoň skúsiť. Chcela by som niečo v živote dokázať, aby moje deti mohli byť raz na mňa pyšné, že ich mama je vzdelaná žena, ktorá v živote niečo dokázala, aj napriek postihnutiu. Zaujímalo by ma baby, hlavne tie, ktoré ste študovali popri starostlivosti o deti, ako ste to zvládali? Aké to bolo? Nemali ste pocit, že je toho na vás veľa, alebo že sa málo venujete deťom a rodine? Dali by ste sa na to znova? Respektíve, čo by ste s odstupom času urobili inak?
Vopred vám všetkým ďakujem pekne za vaše rady a skúsenosti. Pekný deň všetkým prajem a želám príjemnú diskusiu, bez hadok a osočovania!

katulka1992
26. apr 2017

@barbora1992 ja som v podobnej situácií ako ty...ja si dokončujem teraz vysokú školu, nakoľko som ju musela prerušiť, pretože som otehotnela....mám síce jedno dieťa...ale, keď chceš tak sa to dá zvládnuť....moja malá má ešte 2 spánky cez deň..takže, keď mi spala doobeda som si robila veci do školy rovnako aj poobede, keď mi spinkala.....inak som sa jej venovala...keď prišiel manžel z roboty tak bol on s ňou a ja som sa venoval škole.

barbora1992
autor
26. apr 2017

@katulka1992 A zvládaš to v pohode? Ja som chcela aj vysokú ale som rada, že mám detí lebo tie by som už nemohla mať a školu si môžem dokončiť aj teraz. Inak, môžem sa spýtať, či je vysoká škola nejak limitovaná vekom? Keď sa mi podarí zmaturovať, chcem skúsiť aj výšku, len som si nezisťovala, či je tam nejaká veková hranica, dokedy sa dá prihlásiť na výšku... Čo študuješ?

katulka1992
26. apr 2017

dá sa to zvládnuť, ale musíš mať podporu aj rodiny.....sú dni, kedy sa mi absolútne nechce ani prstom pohnúť a neviem sa prinútiť urobiť niečo do školy...ale sú aj také dni, kedy mi to všetko ide od ruky....nie nie je to limitované vekom...a ty by si chcela ísť vysokú externe či denne?ja študujem predškolskú a elementárnu pedagogiku

barbora1992
autor
26. apr 2017

@katulka1992 Kvôli deťom externé ak by sa dalo. Aj teraz na strednej si chcem požiadať o individuálny študijný plán. Už som ho mala kvôli epilepsii, takže v tomto smere viem čo ma čaká. Prečo si sa pýtala, či na výšku pôjdem externe alebo denne? Je v tom veľký rozdiel?

katulka1992
26. apr 2017

len tak som sa to pýtala

barbora1992
autor
26. apr 2017

@katulka1992 Čo sa týka poplatkov za externé je tam asi rozdiel ako pri dennom, však? Ty študuješ denne či externe?

tarinka155
26. apr 2017

Ja mám 3deti a pri nich som dokončila strednú školu ,a chodila som ako externe ,ale prax som mala povinnu čo bolo 8hod.to bolo dosť náročné.a učenie pri nich som vôbec nezvládala ,nakoľko som popri tomto ešte chodila na brigádu na nočné zmeny,ale nakoniec som ju dokončila aj keď z odretymi ušami ale aspoň nieco

katulka1992
27. apr 2017

@barbora1992 tak externé latíš..ja napr. platí 700 euro za externé..a denné máš zadarmo, ale len pokým neproekročíš štandardnú dĺžku štúdia, čo je 3 roky

barbora1992
autor
27. apr 2017

@katulka1992 Aha... Vďaka za info.😀

juliet86
30. apr 2017

@barbora1992 skus si poriadne pozriet stranky iprba.sk vela stastia

barbora1992
autor
30. apr 2017

@juliet86 Študovala som tam.😀 Vďaka!