icon

Doma som za slúžku

basula30
9. nov 2016

Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..

siska53
10. nov 2016

@libawet aj moja mama stihala,lenze nestihala nas... Vacsinou sme sa hrali samy. Aj sme samy chodili von. Resp.so mnou bola doma,az kym som nesla do skoly,takze to vsetko stihla a dlho sme mali maly byt. Neskor vacsi a sestru,lenze to sme sa my uz premleli nejak,aj von sme chodili cez tyzden samy. A tonsom mala hadam.ledva 7rokov a uz sama s malou sestrou. Teraz nemozem take dieta samo vypustit. Ked je pekne deti musia byt aj vonku,nech sa vylietaju a ten cas potom chyba do domacnosti. Nevraviac o tom,ze nasi boli najneskor o 16tej doma. A teraz je clovek rad,ked skonci v praci o 16:30,lebo vacsinou sa konci neskor.
Dalsia vec, v praci ta yak nevycucli ako teraz ta vyciciavaju,mama to vedela porovnat,kedze robila i za socika i za tejto ery. My uz chodime.tak vypluvnuti,castokrat este nadcasy,ze sme radi,ak aspon chvili sme vonki s detmi ci sa s nimi zahrame..idealne nieco kludovejsie. A ze mnohe radsej idu cvicit,chapem..sama.mam znicenu chrbticu a teda doamce prace nie su pre nu ta spravna fyzioterapia.

libawet
10. nov 2016

@jankalukasova prečítaj si aj - prečo to robím, možno pochopíš, možno si raz na mňa spomenieš....

sense
10. nov 2016

@libawet radsej venujem volny cas dietatu ako tyzdennemu umyvaniu oknu, apropo co sa tyka ako nase mamky stihali, moja mama s odstupom casu tvrdi jedno ze sa mala viac venovat len nam resp viac casu travit s nami ako mat nonstop vygruntovanu domacnost len preto ze sa to patra a aby nebola za lenivu....ale je mi jasne ze su aj dokonale zeny, ...a zeny kt. si aj pripustia ze nie su len matkami a manzelkami ale aj zenami a maju svoje potreby a nielen chodit s vechtom v ruke... a takisto je rozdiel ked zena sedi osem hodin za pc a ine ked stoji zena osem hodin na nohach , mam odskusane oboje a kym som robila v kancli a sedela osem hodin na riti a pozerala do pc, doma som musela furt nieco robit a to som samozrejme nemala dieta, teraz ked pridem z prace tak sa radsej venujem dcere , bezny poriadok sa spravi a velke upratovanie spravi niekto iny... ja mam volno a niekomuu dam zarobit

0silvia0
10. nov 2016

@libawet ani ja neznášam urevané ženské, ja som tiež vek už 40+ čiže ja som bola zvyknutá si všetko robiť sama a aj si robím sama, myslím upratovanie a v pohode sa to dá skĺbiť, ja s tým nemám problém. Len mám pocit, že v súčasnosti sa priority hlavne u mladých žien menia... skôr sa chcú venovať deťom, možno si tým kompenzujú to, že ich mamy mali síce vyupratované domy, porobené záhrady, ale s deťmi málokedy išli na prechádzku napríklad. Aj pre moju mamu bola práca v domácnosti na prvom mieste a otec sa venoval nám, deťom. Samozrejme my, deti sme si viac cenili čas, ktorý s nami otec trávil ako to, že sme mali doma vyupratované...

alaguema
10. nov 2016

@0silvia0 chodíme za kultúrou veľa, idem aj na čaj s kamoškami. Ale ozaj nevidím zmysel v chodení do fitka, ak mám denne kopec prirodzeného pohybu - na jar a v lete pracujeme v záhrade, chodíme na dlhé lesné vychádzky a plávame. Teraz už mi začala jogová sezóna 🙂 To chodím a veľmi rada. Ale toho pohybu vonku mám v zime podstatne menej a chýba mi. Ale minule som umývala okná a to som už necvičila. Proste mi už u niektorých ľudí chýba ten základný sedliacky rozum. Ak mám možnosť hýbať sa prirodzene a zároveň je z toho nejaký úžitok, tak to tak urobím a nebudem za to niekomu platiť a ja sebe platiť fitko. To je tak trochu na hlavu, nie? 🙂

libawet
10. nov 2016

@sense ale to som presne písala.

libawet
10. nov 2016

@0silvia0 no, ale zasa sme pri tom - potom nejaký chlap sem zasa napíše ako sa menia práce žien a mužov, čo robí doma muž, lebo žena nerobí a podľa neho by mala a aké sú z toho doma vadenice....potom zasa nejaká žena napíše, ako ona nebude za otrokyňu a slúžku, pri tom sa do tejto pozície dostala sama....a prečo ? Lebo ženy chcú to, čo majú muži a mužom sa to nepáči, keď to ženy robia....žena chce byť veľmi emancipovaná na jednu stranu, no na druhú to tak celkom nefunguje....

dai
10. nov 2016

@libawet hm... mam z teba skor pocit ze vlastne nemas nic ine na praci tak si ho kratis tym upratovanim - spravila si si z toho akoze konicka... ako to chapem... ale davat rovnitko medzi upratujem ako sialena a tym nie som leniva ako ine je dost mimo... ako som pisala u nas sa tiez normalne upratuje , agentura chodi len raz do tyzdna a nech si tu pise kto chce, pre mna tie vikendy napr. nie su klise - chcem ich travit s rodinou -a ano, niekedy je to aj pri upratovani, ale ako som pisala, nie je to o drhnuti umyvadiel v kupelke - tam nejaku spolocnu interakciu ako rodina nevnimam, je to pri upratovani veci kde si tiez upratovacky nepustim - cize nase veci ktore su ulozene v skriniach - knihy, oblecenie, dokumenty etc. ... ale absolutne mi nevadi ked mi cudzia zenska umyje okna a podobne...
ja mam vela zalub a hlavne rodinu - ked aj nemame program s detmi tak radsej idem k rodine sirsej a zdielam cas s nimi - CAS je to co je pre mna najcennejsie a nemienim ho stracat s vecami ktore mi nedavaju zmysel - podla teba drhnut celu domacnost ten zmysel dava, podla mna a mojich priorit je to ten najviac premrhany cas ak ho zaroven netravim s detmi a muzom...ci som leniva?🙂 moja domacnost je tip top cely tyzden, nielen vtedy ked pridu upratovacky a na upratovani sa podiela aj muz aj deti... robim 8 a viac hodin denne, nemyslim ze som leniva🙂 a ak si to mysli teta od vedla tak mi je to jedno - ta nech sa ide pretrhnut, vylestene okna jej lasku ani stastie nedaju...
@alaguema hm... sama priznavas ze vyuzivas tuto sluzbu - cize nepravidelne znamena ze neholdujes kultu pohodlia ale pravidelne aj ked nato je pragmaticky dovod to je uz prejav kultu pohodlia - to je take dost zjednoduchsene...

co takto si priznat ze kazdy ma ine priority a hlavne aj kazdy sa inak vidi v upratovani - tvrdit ze libawet je genialna preto ze upratuje je od veci - hlavne preto lebo pre nu je to zabava - porovnavat takehoto cloveka s niekym kto tuto cinnost z duse neznasa nie je o lenivosti a podobne - mozno ta druha zena v case kedy libawet lesti okna sa stara o decka v deckom domove a pod. ... a podme potom porovnavat koho cinnost je zasluznejsia a ktora vyzaduje menej lenivosti... 😔

simca06022011
10. nov 2016

@libawet najlepsie spravis, ked dnesne zeny nechas tak, aj ked ziadne urevane zeny tu nevidim, okrem toho ako sa tu vychvalujes tym ze super stihas a zvladas vsetko sama... ;) Co bolo bolo, viac to nebude... isto sa nase babky narobili, ked o 14-15tej bezne boli doma a domov si nik pracu nenosil, nepamatam si ze by som kedy videla kohokolvek pracovat, enmali nic ine na starosti ako riadit a prat a varit a zhanat dedov z krciem...a ci chceme nieco naraz alebo nie, to je uz tiez na nas... velky dom nemusi byt, ale ked ten dom stoji tolko ako ta 2izbova kralikaren, tak je to na premyslenie. Nam na to nikto neda ani neprispeje, zarobime si na to my.. a aj na tu vypomoc ;)

0silvia0
10. nov 2016

@alaguema každému vyhovuje niečo iné, ja by som to takto neodsudzovala... jedného baví beh, iného joga, ďalšieho tanec, iného fitko. A nebudem o niekom hovoriť, že je jeho záľuba od veci, pretože mne to nevyhovuje. A každý máme aj iné zdravotné predispozície, jedneho bolia kolená, tak si ich nebude trápiť behom. Iný má napr. skoliózu, tak si potrebuje vypracovať svalovú oporu pravidelným pohybom práve vo fitku... takže voľbu pohybu by som nechala na každom z nás, k čomu inklinujeme a čo nám vyhovuje a nie to, čo vyhovuje susedke 😉

libawet
10. nov 2016

@ekyna tak už som si to našla, naozaj som nevedela, to nebola irónia @mom31...no, myslím, že vyskúšam aj ja, ďakujem za tip.

sardinka336
10. nov 2016

@libawet tak ale to uz je kompenzácia ,,niečoho,, čo ti chyba....a zahanaš to upratovaním...ved ja to poznám len mna niečo ,,naserie,, a energia musi von - všetko sa blyští. Mnohé zeny sa upnu na deti..a ked im odidu tak zrazu nemaju ,,čo robit,,.
Ja si to predstavujem tak, ze ked tie deti odidu tak bude menej bordelu - netreba tolko upratovat ked budeme s mužom doma dvaja klop klop ak v zdraví dozijeme, tak toho vela nenabordelíme a teda paradoxne čo chceš doma tolko riadit??? Verim, ze s muzom budeme moct viac chodit von lebo teraz sa nam moc neda kedze mame ročne dieta, orevane, v noci plačuce. Proste nehovorim ze to je tvoj pripad...ale je to realita mnohých rodin - deti odidu, manzelia sa odcudzili lebo len deti, robota a po rokoch sa tak odcudzili ze nastavaju rozchody, rozvody, nemaju si čo povedat, kazdy ma uz ,,vlastny,, zivot lebo ten spoločný nepestovali, potom sa upnu na deti...napr. na syna a potom tu čitame ako svokra diriguje atd...
Inak s tebou suhlasim, ze všetko sa da stihat, naplanovat a dnešné zeny su zvlášť premrnčane ako nič nestihaju na materskej doma s jedným dietatom...to ani ja nechapem...A ver tomu ze ja som rapel na poriadok, ale tiez uz su preč časy kedy som okna umyvala 1x týždenne!!! čo ti poviem...radšej uz sedim na gauči ako stale niečo lízať, nechce sa mi, a to si dovolím tvrdit ze mam doma poriadene oproti inym domacnostiam čo vídavam...ale uz z kazdej čmuhy ,,nešaliem,, (len občas 😀 )

simca06022011
10. nov 2016

@dai moja ja mam taku svokru, to nevyhadas/nevysvetlis :D mne to pride ako nejaka faza v zivote, ked jej chceme nieco zjednodusit tak je este zhrozena z toho, ona si vsetko spravi rucne strucne, ved nema co ine robit a najhorise je ze "co ja take robim" ked mam umyvacku a neumyvam riad jeden a pol hodiny po obede... tak vidi to pravidelne co robim... a uz to neriesi... a kto vie na co mysli, ked spracem do umyvacky riad po obede 6 ludi, umyvacku zapnem a mozem si s nimi dat kavu miesto drhnutia riadu ;) a potom sa vystatuje v telefonatoch ako ona si zamakala s tym a hentym a co urobila a co vyvarala 🙂) No fitness v starsej podobe 🙂

mom311
10. nov 2016

@libawet ja viem,ze to nebola ironia, ja som aj chcela dopisat,ale tak ste ma rozosmiali,ze som uz nemohla 👍🏻

lubkavargova1
10. nov 2016

U nas sa to hooooodne premyslelo ked prisli vaznejsie choroby. Uz nebola priorita vyglancovana domacnost....ale cim som starsia tak ja zistujem, ze chcem mat cistejsie a krajsie v byte. Asi uz fakt starnem 🙂 🙂 Takze scasti chapem....ale u nad je to aj tak na par minut. Lebo nakolko pride kocur a uz mam v momente po rovnej plachte, chlpy po vsade...a ked do toho pridu deti tak amen-cma

alaguema
10. nov 2016

@dai 🙂 áno, sporadicky. Keby si mala v byte toľko okien, čo mám ja v dome, tak by si to pochopila. To nie je o pohodlí, ale o tom, že deň má len 24 hodín a ja mám dve deti, prácu, dvoch psov, záhradu, denne varím čerstvé jedlo - to je určite priorita pred oknami a tak nejakú časť z tých okien na jar nechám umyť niekomu inému. Hlavne preto, lebo po zime si to už žiadajú a ja mám rada pekný výhľad na zeleň 🙂 Na jeseň ich postupne umývam sama, lebo vonku už nie je pre mňa práca. Takže nie, neholdujem kultu pohodlia. Pestujem šalát a uhorky a bylinky...ale pohodlie až tak nie. Mám rada disciplínu a rada si ju utužujem...to bude asi tým 😉

alaguema
10. nov 2016

@0silvia0 veď nechávam 🙂

sardinka336
10. nov 2016

@simca06022011 to poznám....moja svokra inak dobrá duša si tiez myslela svojho času ze mi je ,,vzácne,, umyvat riady lebo ved mam umyvačku. Riady riešim niekolko krát denne ked sme piati doma, to je furt niečo...malej robim prikrmy atd. Tiez sme jej chceli kupit umyvačku ale ze to by sa cela kuchyna musela ,,rozbit,, čo nie je pravda....proste oni si to radšej budu robit po svojom, no šak nech... 😀 a ešte jeden postreh zo zivota....ked chodili všetci do prace, tak sme všetko stihali lebo kazdy bol ,,vo švungu,, aj ja..nepopieram...všetko som mala zorganizovane, spravene...a teraz ked som doma tak ovela menej ,,stiham,, ako ked som pracovala. Prečo? Lebo doma je človek komotnejší, nič ho nenahána...tak nespravím rano, spravim večer...atd...svokra tiez doma a prachu na kvanta... 😝

ekyna
10. nov 2016

@mom311 aha tak to ma mozno len separacnu uzkost. Lebo my mame take nocne mory, ze maly place, krici zo sna a nevieme ho zobudit. Ked sa konecne zobudi, tak sa hned ukludni a spinka dalej. Mava to hlavne ked po celom dni unaveny velmi silno zaspi az tak ze sa spoti alebo ked ho boli brusko

dai
10. nov 2016

@alaguema ty aj pracujes? pytam sa len ze denne varis cerstve jedlo... to kto ti je? ak teda deti su v skole a muz v praci? a dokazes pochopit ze iny maju tu agenturu mozno preto ze den ma len 24 hodin? ja napr. chodim domov medzi 17:30 a 18tou - spravime si veceru, spolu ju ako rodina jeme, rozpravame sa, potom s detmi pracu ( ulohy, logopedia ), potom sa pohrat a spat... nasledne sa rozpravame s muzom alebo mame nejaku spolocnu inu zalubu🙂 ako som pisala to normalne do toho zapada...
kolko mam okien na byte?🙂 skus si tipnut - v kazdom pripade byvam vo vyskovke a jednu 11 metrovu stenu mam od spodku po strop presklenenu... to len ako typ😉 ( polovicka okien je neotvaravych😉 )

ekyna
10. nov 2016

@libawet haha :D ze by som mu skusila bacha pustat po nociach :D ked bol maly fungoval na bielom sume, mozno by aj Bach pomohol

libawet
10. nov 2016

@simca06022011 @dai...aj ja som dnešná žena, žijem tu, len som proste " zaútočila " na krehkú strunu niektorým ženám, lebo to upratovanie domácnosti, varenie, pečenie, pranie.....by mala každá , ak chce mať rodinu, deti, zvládať...no niektoré, čo sa tu ozvali proti mne, to nezvládajú, nechce sa im, tak jasné že útočia...a samozrejme, každá sme iná, máme také a také problémy, to je jasné...chápem, že umývanie okien každú sobotu nie je normálne a ťažko vysvetlím, že ma aj takáto práca môže baviť, no môže....

jankalukasova
10. nov 2016

@libawet je mi v celku jedno preco to robis.. ci preto, lebo mas syna na skole, muza v robote alebo si natahujes po celom tyzdni chrbat. Je to Tvoja vec. Pre mna nie je normalne umyvat okna kazdy tyzden za ziadnych okolnosti.

libawet
10. nov 2016

@sardinka336 asi máš pravdu, asi s tým niečo kompenzujem, ale mám koníčky, to zas nemôžem povedať, veľa čítam a píšem poviedky, záhrada - lenže teraz sa záhrada už nedá, že...lenže tá práca okolo domácnosti - mňa to vždy tešilo, pohyb, čistota - neviem, mám to asi aj po mame, aj ona je taká, možno je to choré, ael fakt si pri tom v sobotu hrozne odpočiniem - psychicky.

dai
10. nov 2016

@libawet neviem.. ja mam pocit ze skor zautocili lebo si to tu popisovala sposobom ze ten kto nesplna tvoj standart je lenivy...
v kazdom pripade ak pracujes ako muz tak ma muz pracovat ako ty - myslim ze o tom bola tato tema - zakladatelka pise ze ona normalne pracuje ako muz ale nasledne je aj cela druha sichta doma len na nej - toto ok nie je podla mna - hlavne ak to ta zena nevnima ako zabavu ale ako trest ( seba popisuje ako sluzku cize ju pravdepodobne ta praca nenaplna ako teba)

puklica13
10. nov 2016

@libawet ako si prosim ta prisla na to ze placem nad tym ze nic nestiham? Zasnem...

libawet
10. nov 2016

@jankalukasova veď ja som to písala, to o tých oknách, ako skôr ironickú odpoveď na : " "Mala som taku znamu a ta luxovala cely byt kazdu bozu sobotu....
Aj susedu mam taku pridrbanu"....tak ja som napísala, že ja + ešte aj tie okná každú sobotu umývam, že som teda ešte pridrbanejšia ( tuším som to písala lubkavargova1)...áno, nie je normálne každú sobotu umývať okná, ja to viem, ale robím to 🙂.

libawet
10. nov 2016

@puklica13 no ak si sa tam našla, ja za to nemôžem...

mandala77
10. nov 2016

tak rozmýšľam, že to, že sa ženy často sťažujú, že im muži nepomáhajú je aj vo výchove, v tom ako sa to naučili doma. Robila som vychovávateľku s Detskom domove. Mali sme 10 detí. Nemôžem si pomôcť, ale sme to zvládali. A to sme robili služby po jednej a štyri deti sme mali s poruchami správania. Okrem toho sme s nimi robili domáce úlohy a celá starostlivosť o tie deti bola na jednej osobe. Deti prišli zo školy, odložili topánky do poličky, išli sa prezliecť, poskladali oblečenie, ktoré mali v škole, ak bolo čisté, si ho nechali na ďalší deň a nachystali spodné prádlo. Po každom jedle sa umýval riad. Večere a obedy boli služby, raňajky, desiate a olovranty si každý po sebe umýval sám. Keď sa hrali, odložili hračky. Veci mali svoje miesto. Ráno si po sebe upratali posteľ, umyli si po raňajkách, odložili a bolo čisto. A to sme mali veľký dom. Deti okolo troch rokov rady pomáhajú a ak ich človek k tomu vedie, tak sa z toho aj tešia a v budúcnosti s tým nebudú mať problém. Tí menší mi vždy pomáhali a bavilo ich to. Lenže ak matky tak deti nevedú a hlavne synov, v jednoduchých veciach, odkladať si po sebe, dať veci na svoje miesto tak potom sú ženy frustrované zo svojich manželov a nevládzu. Lebo tých manželov k tomu neviedli matky a robili v dobrej vôli všetko za nich.

lubkavargova1
10. nov 2016

@libawet ano ja som pisala. Dobre pises. A okna sucham aj ja dost casto 🙂