Domáce práce - žena verzus muž
Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?
dost by pomohlo, keby si zacala soferovat. lebo byvat mimo mesta, a byt odkazana na sofera je dost narocne. neviem ako mate poriesene, ked potrebujes ist narychlo k lekarovi -stiahnes ho zrejme z prace a potom si to musi nadrobit. nic moc. si moderna zena a mate dve deti. stale budete nieco potrebovat, v dnesnej dobe je soferovanie zakladna gramotnost pomaly. aj nakup sa da zvladnut, ked si s mladsim doma, aj ked to nemusi byt zrovna tyzdnovy objem. a ta volnost je super! naviac by si mu zobrala argument, co vsetko robi pre rodinu a mozno by vedel potiahnut inde.
Ale na koníka máš cas?
Hej si narocna...je to ale vec pohladu...ja som to stihala a robila ok...vikendy sme uz boli spolu ale cez tyzden bol odbremeneny...a este jedna vec...poumyva mi okna.urobi rajony...opravi v byte...ale bezna starost o domacnost bola pocas materskej na mne.teraz odkedy zasa pracujem co je uz 3.5 rokov tak vodi a vybera dieta...ja cestjjem 25 km do prace...a vecer si vybavuje svoje a ja sa staram o syna...a vyhovuje to;)
Pri takychto a podobnych diskusiach mam vzdy pocit, ze podaktore zeny radi sutazia v discipline ,ktora je najvacsia chudera, ma najviac nalozene a hrdinsky to zvlada' 😀 Ale ok, ich vec, aj na tom sa da budovat sebahodnota 😉
Z mojho pohladu robi tvoj muz doma malo. Na takuto delbu prace by som nepristala, tiez by som bola nespokojna. Aj ja som doma na rodicovskej s malou dcerou, mam este starsieho syna. Muz chodi do prace kde je cca 9 hod.denne. Bezne robi doma vsetky domace prace, ked treba, to si tak nejako striedame. Cez vikend varieva. Vie urobit aj vsetko okolo malej. Striedame sa pri nej aj v noci, aby som sa vyspala aspon kazdu druhu noc. Sem tam pride a povie, ze sa bavil s nejakym kamosom a ten ho zdrbal, ze co ma co on vstavat k malej, ked chodi do roboty 😀 Proste, slovenski muzi maju take predstavy, cest vynimkam.
Zaverom - kazdy ma tak, ako si zariadi. Inak, urob si ten vodicak a kup nejake auticko pre teba ak sa da, bude ti to k dobru - budes sa citit slobodnejsia a to je pocit na nezaplatenie.
Podľa mňa ak si na materskej, on ťa vozi, robí nákup, večeru, príde o 5 domov, ty kks, si odvážna ak chces viac... MD je tvoja práca. Jeho v práci. Potom to máte podelené, nákup on, ty deti, večera on ty spratat. Neviem, ja mám chlapa, ktorý spraví , ale Trebatice vždy žiadosť poslať, okolkovat, on schváli až potom vykoná. Naučený z domu. Do 30 tky mu matka raňajky nosila .... To je aké extrém. Tvoj pomáha pekne.
@tinkerbell zalezi ci je to sukromna osoba alebo upratovacia firma, studentka ci dochodkyna... mi platime 45 eur za upratanie... ale mame poschodovy dom, trva jej to tak 4-5 hodin... pre mna je to super pomoc... keby to chcem vsetko upratat sama tak to robim po kuskoch cely tyzden a ked skoncim mozem zacat odznova 😂
Ahojte, uplne ta chapem. Pocit neocenenej prace nikdy nekonciacej je velmi frustrujuci. Ja sama som to zazila. A delba prace je horuca tema. Inspirovala ma kniha,, Matky delaj muze, od Cheryl Bernardovej, mozno tam najdes nieco pre seba. Kazdopadne vela sil, materska,, dovolenka,, 😂-kto to tak nazval, je niekedy otrocina, aj ked vsetko a vsetkych milujeme. Je to robota ako ina, akurat, ze ma 24hodinovu sichtu.
Nejdem sa sťažovať,len autorke na porovnanie..
Som na MD s 1,5 ročným a 3mesačným. Mám ešte 13ročneho pubertiaka a chlapa na kamione,5/7 dní je preč,stane sa,že aj 6/7..keď príde, letí na veľký nákup,navarí,pomôže mi okúpať 1,5ročného,(najmenšieho sa ešte bojí),pomojká sa s deťmi..ja si upratujem cez týždeň,keď drobci spia,umývačka umyje,pračka operie,sušička usuší,robot povysáva..a stíham vyrábať handmade ozdoby,bio detskú výživu,chodievame na prechádzky,tancujeme,spievame si,hráme sa s autíčkami a hlavne neriešim,že koľko toho robím..
@majka1231990 hlavne netreba mať vyleštené domácnosť, veď si na materskej, treba sa deťom venovat , učiť ich, aby z nich vyrástli skvelí ľudia, ktorí si budú pamätať usmiatu a spokojní matku, lebo verte mi, dlhy predlhyyy čas je matka tou najdôležitejšou osobou. Preto má nezastupiteľné miesto.
ja robím všetko - VŠETKO - sama a to doslova: všetko okolo detí, učenie, venovanie sa - ak niečo vyžadujú, chodievala som s nimi na krúžky, po nich, - ja, varím, periem, / pardon: to perie práčka! nie ja, ja iba triedim milión šiat, prevraciam na líce , vešiam, zvesujem, skladám, žehlím .... rozdeľujem a nakoniec hodím do skríň/ upratujem, umývam podlahy, vynášam koše, triedim fľaše, nákupy, vybavovačky - banka, poisťovňa, pošta, úrady ..... chodím s deťmi k dr., na čo som zabudla? aha - mením podstielku: zajovi, agamke, prádlo posteľné, umývam kúpeľňu, wcko, mením záclony, trepem koberce, zakrucujem uvoľnené šruby, to už asi chodím do detailoch ..... nie? Ale robím to!! Ver mi. Len toľko málo robím? Počkaj určite som na niečo zabudla! Vidíš, chodím do práce - počíta sa to?
No neviem, s odstupom času to vidím tak ze co sa týka domácich prác tak materská bola v tomto smere úplne šialené obdobie, človek sa postupne dostane do takého zvláštneho kolobehu že čím je viac doma tým viac toho robí. Taky blbý vnútorný pocit ze však som doma mal by byť poriadok a ked dieťa poobede spi tak nie aby si mama sadla a vyložila nohy, ona sa väčšinou nezmyselne venuje upratovaniu niecoho co bude večer znova rozhadzane/zaspinene/zjedene . A k tomu malý škriatok ktory je rýchlejší než mama, všetko obchytane, všade omrvinky, hračky, oblečenie okydane.
Zažila som aj stavbu domu. Aj keď veľa prác robia majstri aj tak sa človek nadre ako kon, navlaci materiálu, naupratuje. Nehovoriac o manažovani toho všetkého, každú blbosť vyberás milión rokov, porovnávas, hľadáš správny pomer kvalita/cena. Tiež je to práca ktorá tomu, kto to nerobí príde ako brnkacka ale tak to nieje. Mne príde oveľa náročnejšia a unavnejsia psychická záťaž ako ta fyzická. Telo sa rýchlejšie zregeneruje ako hlava
Podľa mna najlepšie je skúsiť si na par dni prácu toho druhého, človek veľa pochopí. Mam pocit ze je to tak nejako lepšie keď niesu striktne rozdelené tie muzske/ženské práce, každý si robí svoje ale občas si pomôžu navzájom.
vari, nakupuje, okolo stavby, pracuje a tebe je to malo? ja na materskej s 2 detmi, nie jednym, som varila, piekla, nakupovala a prislo mi to samozrejme ako logicka delba prace okolo domacnosti. co sa deti tyka, som zastanca delby 50/50. cize v case ked nie je v praci, si delite starostlivost a venovanie sa detom na polovicu.
Takže chlap chodí do práce, nakúpi, varí večeru, stavia dom a je to málo? S odstupom času, keď už chodím do práce, si uvedomujem, že materská bol totálny veget, celý deň som mala na to, čo teraz musím stihnúť za dve hodiny. Aj som si cez obed oddýchla, on v práci tú možnosť nemá. ja by som netlačila na pílu v tomto prípade.
Ako to čítam, príde mi na rozum len jedno... Klasická fungujúca domácnosť. Aj u nás to takto funguje plus/mínus... Teraz je to trochu iné, lebo ma homeoffice, ale predtým takto presne ako u vás... Ani trošičku som sa na to nesťažovala, ved je celý deň v práci... Predsa nebudem od neho žiadať utierat prah 🙈 som žena a ženské práce si budem robiť sama. Ani sa nečudujem, že je toľko rozvodov... Muž predsa zarába peniaze a žena vedie domácnosť.... Keby vám chodil prepit výplatu do krčmy, vtedy by to bola iba reč... Ale z Vášho príspevku mi vyplýva len to, že je to normálny chlap, ktorý pozor! Je cez víkend s vami a ešte aj varí.. Nechápem 🤷♂️
Inak ja ked tu citam, zenske prace, zena vedie domacnost, on zaraba..nebude utierat prach. Boze, tu snad po 100 rokoch, co mame volebne pravo feminizmus este nedosiel. Napr. ja neuznavam muzskozenske delenie. Ide o to, co na kto staci fyzicky, ci psychicky. A kde byvate. Ja nebudem na chate rubat drevo, lebo fyzicky to nedam, ale ostiepky porubem, suseda je pilcicka v lese, ta rube vsetko :D Z muza neubudne, ked prach poutiera, ci vytre podlahu, ved to je NASA domacnost, co on tam nebyva a nerobi bordel? A ked navari cez vikend, lebo ty varis, cez tyzden tiez z neho neubudne, ked vie, kde maju deti pancusky a vie sa o nich plne starat...Ved su to jeho deti. Mna hanba nefackuje, ked moj muz vari v nedelu a sobotu obed, resp. pride domov skor, lebo musim sluzobne odist a on je s detmi. Plus ak byva muz v byte ..sorry, ale to je upratovanie nie na cely den, byt v pohode upraces do 2 hodin, tak standartne. A take, ze este v 21 storoci nakladme muzom na natier..kristova noho. Ak ta to zenu bavi ok, ale preco by to mal byt jej udel. Nie je nas udel sa obetovat, nikoho. Spolu sa nam ma predsa zit jednoduchsie a lahsie. Standartom je pre mna zapojeny manzel a otec, ktory sa spolupodiela na domacnosti a vychove. NEPOMAHA, pomaha nam nase dievca na upratovanie, alebo nase babky, ked postrazia deti. Dakedy fakt ako keby som sa ocitla v 1950. PLus mytus, ze ja na materskej stiham...no stihas, ale ked zacnem robit skoncis v slovenskom trojboji deti, domacnost, robota a muz, dovtedy zvyknuty na to, ze vsetko fici, nebude chapat, ze preco ma doma nervoznu zenu, co vrci, lebo nema cas na seba, lebo v kuse je v zaprahu. Domacnost a deti su na pol aj na materskej. Stale myslim na moju mamu ako vsetko stihala, este aj cestoviny robila domace, robotu, nas, roky som ju nevidela s knihou len tak sediet, roky...a to ja nechcem ani pre seba, ani pre svojich synov.
U nás je to tak, že on robí "mužské práce" okolo domu a ja varím, periem, upratujem, starám sa o malého (4 mesiace). On sa s malým rád hrá a väčšinou aj nakúpi cestou z prace čo mu napíšem že treba. Nesťažujem sa, mame toho obaja dosť veľa, ale ja môžem spokojne spať do 9 narozdiel od neho
@sintra
@alby2014
nechcem poľutovať, ani to nepotrebujem, ani to nebol môj zámer! Nechcem, už vôbec aby sme sa tu naťahovali, ja som len napísala autorke o mojom živote , viem nie je dokonalý a verte kebyže by mi to vadilo / nedajbože by som nevládala /- už taký život nemám. A kebyže som nemala muža - tak tu asi nepíšem, veď to dá logiku.
Ozaj ináč, spolu aj pracujeme a to 8 hod. denne, čo cestujeme mimo nášho mesta.
@alby2014 ano za predpokladu, ze chlap sedi na zadku pol dna, moze aj prach utriet.. ale ked on bude rubat drevo a rieist stavbu, cely den mimo domu v praci a neviem co... tak este ma aj prach utierat ked pride? A naozaj, co bude manzelka robit? Kedze ona tie jeho aktivity nemoze urobit? ;) Ak by moj chlap lezal doma cely den a ja rubem drevo,t ak ver tomu, ze on bude utierat a zehlit... kedze to tam nie je a ci treba nieco stavat, rubat, kopat, rylovat ide to v jeho rezii, nebudem nariekat, ze nemozem raz za tyzden utriet prach, pustit niektory zo spotrebicov a ozehlit ;)
Ako ja sa nezastavam ani jedeny strany, praca ma byt urcite nejak rozdelena, u nas v rodine vedia chlapi vsetko od umyvania okien az po zehlenie. A kedze napr. moja mama je v praci dlhsie ako otec, viac aj zarobi,t ak on uz vacsinou tu domacnost aj obriadi kym pride ona domov. A uz "len" vari... Cize davno tu nevladne ziadna doba ladova. Ale skor zacina doba akejsi lenivosti pomaly a zavidenia si aj minuty na gauci. Plienky nevyvarame, potraviny nenahaname na poli ani v lese, neperiene v potoku... a aj tak "nevladzeme a nestihame". Tento problem u autorky sa vyriesi pracou a skolkou a uvidi, ze ten "utreti prach" je to najmenej.
Ja si tiež myslím, so všetkou úctou, že si náročná. Ty si v teple domova a on pracuje, vstáva, cestuje. Keby si nebola na materskej tak sa zamyslím, ale ja by som od muža nechcela varenie a upratovanie keď som teraz na materskej. Pracuje, dochádza polhodinu tam a späť, rekonštruuje dom, rúbe drevo, stavia nám wellness, pomáha s každým mojim výmyslom (domáca kyslá kapusta, dvierka pre mačku do dverí) nakúpi kedykoľvek ho požiadam (a nemusí lebo mám svoje auto). Úplne mi stačí keď príde z práce, že sa s malým hrá a ja môžem mať hodinku pre seba. Vôbec mi nevadí to rozdelenie na mužské a ženské práce. Keď bude chlapček väčší a ja budem v práci, tak uvidíme. Ale ty si teraz doma, to je, aspoň pre mňa, neskutočná výhoda, lebo moja práca bola tiež veľmi psychicky náročná.
Chlapa nezmeníš ani neprevychováš. Podľa mňa To ten Tvoj ešte celkom obstojne pomáha, i keď to slovo tu nepasuje, lebo áno, je to v skutočnosti podieľanie sa na dom.prácach, výchove a chode domácnosti.
Lenže Ty máš inú predstavu ( aj potrebu ).
Reálne máš podľa mňa len dve možnosti - buď sa s tým zmieriš a budeš rada, že je to aspoň takto, alebo druhá možnosť, budeš ďalej nespokojná.
Ver mi tie povinnosti, ktoré máš teraz sú ešte nič. Deti pôjdu do školy, treba sa s nimi učiť, dozerať na ne, aby všetko mali do školy, Ty budeš chodiť do práce, deti bude treba zavážať do školy, krúžky ...
Ešte si na tom dobre.
Ver mi mnohé z nás nemajú ani toľko.
@elenka.k to, ak si z toho happy v pohode, ak ta to napĺňa a teší.. Ale nie každého to teší a napĺňa, či má pocit, že jeho ego stojí na tom, že koľko zvláda. Stále si stojím za tým, že život vo dvojici ma byt jednoduchší, lebo sa veci delia, ak má jeden pocit, že sa obetuje stále (sú rôzne obdobia, keď potiahne jeden), že nemá čas is sadnúť a nerobiť kľudne nič, tak bude niekde problém. Ja obskakujem len deti aj to len do určitého veku. Mam sa rada. A ďakujem mojej svokre, že aj ona sa ma rada a na jej syn ich to vidno. 😀
V prvom rade si vyhorena, znechutena a frustrovana z kazdodenneho kolotoca, stereotypu. Mas vlastne predstavy, ako je manzelovi dobre v robote, spolocnosti(to ja mu tak niekedy, ty si medzi ľuďmi a ja s dvoma detmi), ....najdi si cas pre seba, oznam a priprav manzela par dni vopred ze jeden vecer sa chces ist SAMA PREJST na hodku a toto daj 1-2x do tyzdna a uvidis, aj ty sa vyvetras a uvidis veci z ineho pohladu. Ja sa chodim vencit ako pisem, a tiez chodíme v nedelu doobedu len my dvaja na prechadzku na tu hodku a pol, len tak...deti svokre, mame a ide sa. Moj manzel vie variť ale ako zacali prace na dome nevari, varim ja analfabet ale beriem to ako prilezitost k uceniu sa. O deti sa vie postarat ked je to nutne inak ja, nakupy robi on v meste, ja mensie na dedine....nevnimam nejako rozdelenie mužských a zenskych prac, samozrejme nejdem mu kutit do prac ked on mi nekafre do kolacov...ale niekedy je to o drzku a aj ja vyletim s nervami v kybli, dolezite si vyrozpravat....a som soferka, bez auta by som asi umrela, ta sobodaaaa, dohodnes kamku a uz si u nej 🙂,alebo sama v meste na kontrole so sebou...luxus 😁😂

Poviem ti to takto, kym som nebola na MD mali sme rozdele tyzdne jeden tyzdne komplet starostlivost o deti on jeden ja. On nepracuje manualne, ale ma psychicky narocnu pracu. Teraz som na MD, mame 3 deti 9, 7 rocne a 3 mesacne. Vsetko od nakupov az po kupanie a staranie sa o domacnost robim ja. Zvladam to stiham ako kedy. Jasne ze by som prijala viacej pomoci od manzela ale kym pride z práce deti su naucene a byt obriadeny. Samozrejme vikendy mame 50:50 ale travime spolu vsetok cas