icon

Domáce práce - žena verzus muž

23. nov 2020

Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?

sono2
25. nov 2020

Tak. Tvoj muž robí viac ako môj. S tým že môj nerobí v porovnaní s tvojim absolútne nič. Ale že absolútne.
Podľa mňa to máte celkom oki. A to som si ešte v druhom tehu urobila vodičsky v 37čke.
Nechce sa mu byť s deťmi čo je škoda. Prečo?
Môj sa zas venuje keď môže on ale prichádza o pol ôsmej večer. A hodinu cestovať to už je úplne bežné. Toto je štandard vo veľkých mestách.
Chápem ťa, čo po ňom chceš ale podľa mňa robí toho dosť ešte aj dom organizuje. To by som v našej rodine musela tiež ja urobiť.

mandarinka555
25. nov 2020

@vivaa12 Ten jej chlap zarába, cestuje hodinu (mňa by piclo), nakupuje, okolu domu všetko robí a každý večer varí, aj cez víkendy !!! Ja neviem, ale niektoré ženy sú fakt rozmaznané...stačí si všetko dobre zorganizovať, lebo keď začne chodiť do roboty, tak čo bude robiť , nariekať ? ....Frustrovaná žena je pre chlapa hotová katastrofa, tak si začne hľadať frajerku...

vivaa12
26. nov 2020

@mandarinka555 ja som reagovala na iny prispevok, kde sa tvrdilo ze zena je len na materskej, tak ma byt ticho lebo chudak chlap chodi do roboty! Neviem ako ty, ale ja som si sama deti neurobila, tak nevidim dovod aby som ja robila 24 hod denne a mala dakovat chlapovi ze on zaraba, keby mi nenarobil deti tak som v robote aj ja. A presne o tomto som pisala co tvrdis aj ty, ze zeny si mozu samy za to ako sa chlapi spravaju! A tie tvrdenia niektorych tu ze si chlap radsej milenku najde lebo zena od neho doma nieco chce, tak to uz je totalne nepochopitelne! Mam taky pocit ze si nevazite same seba radsej robit vsetkym doma sluzku a drzat hubu len aby sa mal muzicek ako v bavlnke a potom, ked nastupite po materskej do roboty a zrazu chcete aby sa chlapi podielali na vychove deti, pomahali v domacnosti, tak zistite, ze uz maju na haku lebo uz su nauceni, ze zena vsetko spravi. Tak nadalej dakujte chlapom ze mate deti a oni vas,, zivia''!

sintra
26. nov 2020

@mandarinka555 vies co, ja som podla tejto logiky tiez rozmaznana a ako som za to rada 😀 Keby som tu mala zit vo vztahu, kde to funguje tak, ako opisuju niektore prispievatelky, asi by ma piclo. Tak a teraz si idem vylozit nohy a cakat, kedy si ten moj najde frajerku 😄

alby2014
26. nov 2020

@mandarinka555 omg, ja ti vysvetlim ako to funguje. Ak na materskej, ste obaja pricetny, tak muz chape,ze tie deti srpavil a domacnsot je vasa, plus zena nie je tym, ze jej ego stoji na tom kolko stiha, ako ma vybliskanu podlahu a teplych veceri, tak to moze byt tazka pohoda. Cize ja som na materskej mala pohlad, ze on je 8h v praci len mimo domov, ja som 8 h v praci len ju vykonavam doma a nasledne, ked sa stretneme doma ide vsetko na 50%. Vysledkom je, ze ked som nastupila do prace NIC sa nezmenilo, len tu rpacu robim mimo domu. Ziaden slovensky trojboj, domacnost, deti, robota sa nekonal a nekona v mojom pripade, deti nosim do skolky muz, ja ich vyberam, vecere robime ako, kto, ako kedy, deti uspavame spolu, cez vikend vari muz a ano chodi aj navleky nakup ( je to podla mna jeho hobby, len to nechce priznat) etc, veci,ze naloz umyvacku, vyniest smeti, to su proste veci, co mame tak zautomatizovane, ze kto to vidi, ten to robi. Take, reci, ze nastupis do roboty a len vtedy uvidis, to naozaj suvisi s tym, ze zena robi VSETKo a muz minmum, alebo az chodi do prace. Muzov netreba lutovat, podcenovat, robit z nich neschopnych muz je schopny robit vsetkookolo deti aj v domacnosti, len sa treba dohodnut a urcit si, co je dolezite. frustrovana zena, znamena, ze nieco nefunguje.
Autorke podla mna pomaha muz dost, mozno sa dohodnut, ze nech doma nema v ruke mobil, kym deti nespia a venuje sa im, aby si sla ona zabehat, alebo daco.

att123
Odpoveď bola odstránená
zuzana1404
26. nov 2020

@alby2014 ,,kto to vidi, ten to robi,, tak by to malo byť, ale žiaľ veľa vecí bežne muž nevidí, alebo možno nechce vidieť (?) ... Na taký prístup treba ozaj inteligentného človeka.

alby2014
26. nov 2020

@zuzana1404 nie, to je zly pristup...muz vidi spinavy riad, vidi aj kopy pradla, vidi aj neustalnu postel, uvidi aj,ked nebude mat ciste spodky a nebude chlieb. VSEOBECNY MUZ TO VSETKO VIDI, len ten tvoj, vie, ze to spravis aj tak ty. Muzi vidia neporiadok, tak ako zeny, niektore veci ich serkaju viac, niektore menej, mna napr neserka kopa pradla na skladanie, zehlenie etc, fakt ma to neirituje, ale napr. vidim spinave zrkadlo a niekto neznesie kopy pradla a neserkaju ho zrkadla. Ver mi tvoj muz to vidi, to nie je o inteligencii.

alby2014
26. nov 2020

@zuzana1404 len ten tvoj, som nemyslela konkretne tvoj, ale v zmysle, ze zovseobecnovanie neplati a robenie z muzov nejake neschopne velke deti, co nic nevedia, tiez nie...a ze vacsinou konkretny muz, co to nevidi, len vie, ze to spravi jeho zena. Mne pride nonsens, ze od 3,5 rocneho vyzadujem, aby v nedelu pripravil stol na obed, lebo to ma ako povinnost...a jeho 40 rocneho toca mam ako ofukovat, to kde sme. "D

zuzana1404
26. nov 2020

@alby2014 Áno, veď som napísala - ,,alebo nechce vidieť,,
Ale muža neprevychováš a nezmeníš, neexistuje nič, čo by ho primelo zmeniť jeho správanie. Iba on sám.

jvlo
26. nov 2020

Celý problém je v tom,že ty nemáš čas,kedy si bez detí. Ja som manželovi závidela aj to,že cestuje sám v aute. Lebo ja som nemala čas byť sama v tichu ani na wc,nie to v aute, kde on počúval hudbu akú chcel a ja nejakú fihu alebo jaroša 🙈 Pomáha ti dosť veľa, skôr by bolo fajn aby si aj ty mala nejaký čas len na seba. Potom to bude ok a budeš sa na to inak pozerať

foxyfox
26. nov 2020

@jvlo tak toto je dobry postreh, čo by mne ako ešte dosť čerstvej mame ani nenapadol. 👍

alby2014
26. nov 2020

@jvlo
@foxyfox musim potvrdit, ze je to rpavda, ze ked som si sla rano pobehat na hodku a muz bol s detmi, alebo ich zobral von a bola v tom pravidelnost, ze som bola sama a nikto odomna nic nechcel a neskakal mi do myslienok, to bola brutal psychohygiena, ja zom vzdy musovi vravela, ze ty si sice v robote, ALE NEMAS TAM DETI a HOVORIS ROZVITE SUVETIA :D :D :D

alby2014
26. nov 2020

@jvlo
@foxyfox alebo, ked muz sobotu rano vstane a vezme deti, od uplneho malicka a ja sa mozem dve hodiny dospat, abo si len tka polezat s knihou...to fakt staci

foxyfox
26. nov 2020

@alby2014 rozvite súvetia :D

anita1978
Odpoveď bola odstránená
dorotik
26. nov 2020

Materská je momentálne tvoja práca, pracujete teda obaja. Keď tvoj muž príde z práce domov, má úplne rovnaku povinnosť podieľať sa na chode domácnosti, ako ty. Nie, on ti nemá pomáhať, on to má brať ako rovnocennú účasť na vašom rodinnom živote. Tak to vidím ja 🙂.

mandarinka555
26. nov 2020

@vivaa12 Nerobím slúžku....nerobí mi problém ani navariť...ani upratať....ani ožehliť....prečo by som to mala chcieť od chlapa, keď zarobí raz toľko ako ja a napríklad povysáva, nakúpi a keď robím cez víkend, tak aj navarí 😉 Mňa skôr udivuje to, ako sa niektoré mamičky sťažujú, že chlap vôbec nevstáva v noci ku dieťaťu, keď plače, alebo ho treba nakŕmiť...To akože fakt? Môj muž vstáva do roboty o štvrtej, robí do 17-18-tej a mám ho nútiť, aby vstávaval ku dieťaťu cca 5 krát za noc? Keď je mamička na materskej a môže si s dieťaťom ľahnúť aj cez deň hocikedy....ja mám deti už dospelé, to bol len príklad...

mandarinka555
26. nov 2020

@sintra Tu predsa nejde o rok "1953", ale o trošku sebareflexie...žena je na MD, má sa starať o deti a domácnosť....muž pracuje (vieš, sú muži, ktorí pracujú fyzicky a veľmi ťažko) a zarába....keď nastúpi do práce aj žena, tak si budú povinnosti deliť....A nie, že žena vyloží nohy, bavká sa s mobilom, lebo sa akože stará o dieťa a neurobí ani ho*** a núti muža, aby ešte aj v noci 10 krát vstával ku dieťaťu. A to nehovoriac o tom, že sú ženy, ktoré neoperú, nenavaria, neupracú, ani nenakúpia, lebo sa "starajú o dieťa" a povedia, že nemali čas.

nevludna
26. nov 2020

@mandarinka555 suhlasim

sintra
26. nov 2020

@mandarinka555 lenze toto co opisujes je extrem. Autorka temy ani nesedi s vylozenymi nohami, ani nehlivie. A predsa ma pocit, ze je na vsetko takmer sama.

elisebah91
26. nov 2020

@sintra je to jasne, nema cas pre seba, je vycucana, vyhorena...staci si najst ten cas hodku dve do tyzdna a bude sa citit inak...

mandarinka555
26. nov 2020

@sintra Ale ani jej chlap nesedí s vyloženými nohami....ona totiž len "má pocit"...on jej ešte aj varí každý večer a ona nemôže ani do myčky naložiť ? Citujem ju : ešte ani do myčky nenaloží ☹ Takže je rozmaznaná, je to môj názor.

tinkerbell
27. nov 2020

Možno stačí zmeniť uhol pohľadu. Klobúk dole pred manželom, že varí každý deň večeru a ešte rieši stavbu domu. A k tomu mobilu a telke - aj on potrebuje vypnúť. Ty si na koníku a on pozerá telku, každý máme svoju formu odreagovania.

mandarinka555
27. nov 2020

@alby2014 Mne nič vysvetľovať nemusíš...som vydatá sto rokov, viem ako funguje domácnosť😝 To ma chceš poučovať, či kieho čerta ?

sintra
27. nov 2020

@mandarinka555 ja mam iny nazor. Ale zbytocne si tu budeme dalej pinpongovat. Vzdy a znova sa presviedcam, ze slovenske zeny su este stale z vacsej casti nastavene tak, ako boli generacie a generacie zien pred nimi. Komu to takto vyhovuje, nech si tak zije.

mandarinka555
27. nov 2020

@sintra Ja ťa chápem...ved som aj písala, že je to len môj názor a nemusí byť predsa totožný s inými....Každý má tak, ako mu vyhovuje...

alexk12
27. nov 2020

A čo ešte chceš aby robil🤔 bud rada ze aspon to😀

alby2014
27. nov 2020

@mandarinka555 nie len som alergická na vetu, počkaj, keď nastúpis do prace. Ja som nastúpila a nič, nemusí to znamenať nič, ani pocit, že ledva žiješ, či že si zodrata s vypalzenym jazykom, lebo, keď to tak ženy majú, tak bud ubrať z nárokov, alebo láskavo pan manžel sa prečo necíti zodraty? A prejdite sa tomu tak, že aj na materskej si veci ohľadne deti a domácnosti, pol na pol. Ja neviem, kde sa v slovenských ženách berie to sebaobetovanie na dreň, na kieho čerta.
@sintra co čakať, c krajine, kde je slovo feminizmus zle chápané a skoro nadávka a od ženy sa čaká, že sa obetuje a bude slúžiť bez ohľadu na seba.

mandarinka555
27. nov 2020

@alby2014 Ja som nikde nepísala, že počkaj, až nastúpiš do práce....