icon

Domáce práce - žena verzus muž

23. nov 2020

Ahojte, nejak sa v tom stracam a stracam aj triezvy usudok. V poslednom case si s muzom vyhadzujeme na oci, kto co doma robi a muz ma stale svoju pravdu a uznanie sa mi nikdy nedostane. Chcem od neho väcsiu spoluucast na domacnosti, no on ma stale argumenty, ze ma toho "svojho" dost. Ja rano vstanem vychystam starsieho do skoly, obriadim mladsie (som na materskej). Muz odchadza autom, cca 1 hod.cesty do roboty. Ja doma klasika uvarit, upratat, oprat, ozehlit, drobny nakup, malej sa povenovat, ist von, so synom sa ucit. Muz pride cca o piatej. S detmi netravi aktivne vela casu, dost pozera TV alebo je na mobile (pracu nema fyzicky ale skor psychicky narocnu, plus ho unavuje cestovanie), z vacsej casti pripravuje veceru on, ale spratavam vsetko ja, nikdy nenalozi do mycky, ani neumyje. (Varieva z vacsej casti aj cez vikend.) Potom ja sprchujem obe deti alebo manzel iba starsieho, resp.na neho dohliadne, ja ukladam deti. S klasickymi pracami v domacosti ako vysavanie, utieranie prachu nepomaha nikdy. Ked mu to vycitam, tak ma argumenty, ze dobre zarobi, musi kvoli tomu dochadzat, co je unavne, spravi nakup, lebo ja nesoferujem, odvezie ma kam potrebujem, vybavuje a zabezpecuje vsetko ohladne stavby domu, sem-tam manualne nieco porobi. Som narocna a rozmaznana, ked chcem aby bol viac ucastny v domacnosti?

alby2014
27. nov 2020

@mandarinka555 citujem... Ja neviem, ale niektoré ženy sú fakt rozmaznané...stačí si všetko dobre zorganizovať, lebo keď začne chodiť do roboty, tak čo bude robiť , nariekať ? ....Frustrovaná žena je pre chlapa hotová katastrofa, tak si začne hľadať frajerku...

sintra
28. nov 2020

@alby2014 ano. Feministka je u nas nadavka, vyvolava predstavu skaredej, nasratej zenskej, ktora neznasa muzov 😀

nevludna
28. nov 2020

@sintra no ale zase povedzme si pravdu, tento moderny feminizmus sa uz do chlapov dost navaza...sledujem to napr.v amerike. Tam zasa vznika muzska protivlna - men go their own way MGTOW (“muzi idu svojou cestou”). - tj. bez zien, nechcu sa zenit a ani mat vztah. Ano, zeny chcu rovnopravnost ale uz sa vahy zasa zacinaju prehupovat na zensku stranu - zena ma viac prav ako muz - co sa tyka deti, rozvodov...a tu uz zaciname citat, ze muzi uz maju fakt vsetko robit, lebo emancipacia....aby nam skor neskodila ako pomahala ;)

sintra
28. nov 2020

@nevludna ja to vnimam tak, ze je to reakcia na storocia utlacania zien, kedy nemali ani niektore zakladne prava (volit, vzdelavat sa atd). Takyto utlak vzdy vyvola po uvolneni reakciu, ktora moze ist az do extremu. Stale je co napravovat, napriklad platova nerovnost je stale velky problem.

nevludna
28. nov 2020

@sintra platova nerovnost? Vazne? Ja ze zijeme v dobe, kedy platy sa diskutuju na pohovoroch - kto si co vypyta a odsuhlasi, to ma. A stastna sfera ma tabulky.
Plus muz robi nonstop-zena si odide na materske a rodicovske-ma menej rokov skusenosti ako muz. Nie je to umyselne nastavene, ze zeny dostanu menej😄

alby2014
28. nov 2020

@sintra plastová nerovnosť, rodové očakávania spoločnosti a v hlavách žien, zamestnania ako učiteľstvo, zdravotné sestry, všade tam, kde začnú prevládať ženy ide prestiz aj plat dole, skrátené uvazky, jasle, škôlky, nižšie dôchodky, pomer zie' v riadiacich funkciách, ženy v správe štátu etc. Plus sexuálne obťažovanie, domáce násilie a teriu sklenených stropov som ešte ni nezačala rozvíjať. Plut postavenie cirkvy na SR a jej vplyv tiež prispieva k tomu, že s na ženu pozerá ako n hodnotu, len ak sa obetuje.

alby2014
28. nov 2020

@nevludna vidíš žena odíde na matersku.. Tak uvažuje aj naša spoločnosť, ako keby materská bol fakt oddych, ako keby po 6 týždňoch až 3 mesiacoch nemohol byť doma otec s dieťaťom bez toho, aby on bol za hrdinu a ona za netvora. Na SR bude postavenie žien lepšie, keď sa ľudia prestanú s uvidívom pýtať s kým sú moje deti, kým som na sluzobke a dvíhať obočie, či to môj muž zvládne sám, keď deti majú 3 a 2 a následne ho poplacavat ako super to zvládol, keď sa postaral 3 dní o vlasnte deti (inak môj muž je super. Nemá roblem, to spoločnosť je divná).. Keď sa ženy prestanú ako prvé riešiť, keď idú do pôrodnice, že musí rošt mam, abo svokra k staršiemu, lebo muž nevie variť a netuší, kde má decko pančušky.. Fyzicky si nie sme rovni, ale v právach a príležitostiach by sme si rovni byť mali.. Ako vraví moja svokra vychovala som synov, aby zvládli všetko, čo žena okrem pôrodu a kojenia.. A ja jej mma za to každý deň chuť bizkat ruky

nevludna
28. nov 2020

@alby2014 spomenula si ucitelky a zdravotne sestry-vsetko su to statne sfery, tam su vsade platy nizke....co sa tyka riadiacich funkcii - kto na to ma, sa tam dostane, nikdy som s tym nemala problem, ale nasilu tlacit zeny do riadiacich pozicii, len aby bola statistika pekna, je hlupost. Zeny a muzi su proste rozny, aj keby ta roztrhalo - my sme tie citovejsie, starostlivejsie - nie moc vhodne na riadenie, lebo do toho tahame tie blbe emocie (cest vynimkam ale tie vynimky su aj na takych poziciach ked chcu). Chlapi proste spravia co maju a nerozmyslaju, ci to nahodou rani niekoho city;)....cele co som chcela povedat je, ze dnes je prilezitosti kopec pre zeny, v dobrych firmach mozu rast a aj rastu...ale to % oproti muzom bude vzdy nizke, nie preto lebo sme zeny, ale preto, ake sme....mozno nie je na skodu si priznat, ze zena sa naozaj ma starat o rodinu a domacnost (lebo nam to ide najlepsie) a muz aby zabezpecil rodinu

nevludna
28. nov 2020

@alby2014 kde som napisala, ze materska je oddych? Ide o tie roky mimo pracovneho trhu.

nevludna
28. nov 2020

A hlavne problem nie je v tom, ze muz nepomaha ale ako spolocnost sme presli zmenou- rodiny ziju ako samostatne jednotky, predtym zeny zili s celou rodinou a komunitou a navzajom si pomahali s detmi...teraz je zena na vsetko sama, tak jasne, ze zacne pozadovat od muza, aby robil aj jej pracu....a potom tu mame koliziu

zuzana1404
28. nov 2020

@nevludna Čo konkrétne znamená zabezpečiť rodinu ?

nevludna
28. nov 2020

@zuzana1404 financne ju zabezpecit

zuzana1404
28. nov 2020

@nevludna Konkrétne ?

nevludna
28. nov 2020

@zuzana1404 co chces na tom konkretne?

zuzana1404
28. nov 2020

@nevludna No konkrétne, čo znamená finančné zabezpečenie rodiny z mužovej strany. Koľko asi má zarobiť a čo s tými zarobenými peniazmi ďalej ? Ako ju finančne zabezpečí ?

nevludna
28. nov 2020

@zuzana1404 neviem co na tom nerozumies ale ide o to, aby mali kde minimalne byvat, co jest a poplatili ucty a potrebne veci

zuzana1404
28. nov 2020

@nevludna Čiže jeho úloha = zaplatiť nájom a robiť nákupy potravín ?

nevludna
28. nov 2020

@zuzana1404 🙄

Ked to tak zjednoduchsujes, tak zena len opatri deti a navari, nie?

zuzana1404
28. nov 2020

@nevludna 🤷??

zuzana1404
28. nov 2020

Nie, to si povedala Ty

heleninamama
28. nov 2020

Ženy, ale úprimne - ten niekoľkoročný pobyt na materskej a rodičáku nie je žiadna drina a aj keď je dieťa niekedy náročné, nedá sa to porovnať s vyťaženosťou v práci, kde sú termíny, povinnosti, klienti, nadriadení, podriadení...(možno skôr duševne to človeka otupí). A keď má žena viac detí za sebou, staršie sú už v inštitúciách.
Nikdy som nemala toľko času, ako práve cez RD a od nedostatku iných povinností ma napádali aj také hlúposti ako maľovanie, presúvanie nábytku...
A ženy u nás sa na tieto "ťažké pracovné pozície" priam hrnú - už pred materskou rátajú ako odrobiť len minimálny počet dní a mať nárok, denne sú tu debaty o tom, ako stihnúť reťazovú materskú, niektoré nie sú schopné ani riadne doštudovať a už sú tehotné, iné sa zas snažia vybaviť predĺžené rodičáky na v podstate zdravé deti a len byť stále doma... Toto svedčí skôr o tom, že pobyt doma s deťmi nie je taká otročina, ako sa tu niektoré z toho snažia urobiť.
A nájsť na SK ženu, ktorá je kariérne orientovaná je ako nájsť štvorlístok, u nás sú to skôr matky - kvočky domáce. Takže, naozaj, ak je žena roky doma, nevidím nič na tom, že zvláda aj domácnosť (variť, prať...) a nečaká na muža ako na spasenie, aby jej tým pomohol.
A muž, ktorý pracuje zas od nej na oplátku nečaká, aby prispievala peniazmi do rodinného rozpočtu. Prispieva práve tým, že sa stará o deti a domácnosť.
Ja osobne dcéru vediem k samostatnosti, ale synov zas k tomu, aby si lenivú, upišťanú lemru nikdy neuviazali na krk.

nevludna
28. nov 2020

@heleninamama 👏🏻
Teraz ta tu ukamenuju, lebo vsetky budu mat zrazu mega narocne deti a ty nevies co to je😄

heleninamama
28. nov 2020

@nevludna No nech, nebude to prvýkrát. Sama mám tri deti a každé je svojím spôsobom náročné, popritom robím tak na 130 %ný úväzok, ale aby som čakala, kým muž povysáva a zapne umývačku a zakladala o tom diskusie...

alby2014
28. nov 2020

@nevludna upratovacky, rpedavacky etc. vsetky pozicie a zamestnania, kde prevladaju zeny su malo hodnotene a maju malu prestiz. Kvoli materskej zeny vypadnu z pracovneho cyklu, lebo tu je nastavene, ze ma byt doma ona a nie muz, muzi mozu robit karieru, vedcov, politikov, a za kazdym z nich je usporiadana domacnost a zena, tkora nemoze, lebo od nej sa to caka. Kolko politkov pred volbami sa moderatori pytaju, ci stihaju aj rodinu? a kolko politiciek sa to pyta? Misovi Trubanovi z PS sa tesne okolo volieb malo narodit prve dieta AZ JEDEN NOVINAR sa ho pytal ako zladi pracu a novorodenca. JA to, co si opisala su len rpedsudky, ako sme citlivejsie a muzi spravia, co treba bez emocii, to jes trasne zovseobecnenie a blbost. Tak ako neznasam, ked sa z muzov robie nekompetentne bytosti, co mu treba este jedlo pdo nos davat, lebo on chudacik, netusi ako sa vari a zmyva a celkovo, tak zeny zas nie su uplakane trosky, co nevedia riadit. Kokos, ved riadia vacsinou rodiny to je marketing, manazment a vyjednavacia zrucnosti, ze dovi dopo. je to v nasich hlavach. Zeny nie su v riadiacih poziciach lebo slovenska spolocnost ma ocakvania od ziem, ze budu mile, nezne, ze bude zalezat na detoch, kvaskovat, domaci krb, no dobre rob ucitelku, socialnu rpacovnicku etc, lebo to su take pomahacie povolania. Poznam zeny vrcholove manazerky, na urovni CEO pre strednu EU a tie by ti pomhli povedat, kolko stropov sklenenych museli prelamat a ako ich je dokopy malo. Nasu spolocnsot slovensku caka este dlha cesta a nespasi to, ani to, ze zena je rpezidentka hoci chvala bohu za nu.

alby2014
28. nov 2020

@nevludna ... .mozno nie je na skodu si priznat, ze zena sa naozaj ma starat o rodinu a domacnost (lebo nam to ide najlepsie) a muz aby zabezpecil rodinu

tak toto su uz predsudky ala rok 1950, sorry.

nevludna
28. nov 2020

@alby2014 ale to nie je preto, ze su zeny😄🙈🙈🙈 je to proste take odvetvie, a asi nam to ukazuje, ze do drahsich a tazsich prac proste nie sme stavane ;) ale existuju zeny, co su aj v takych odvetviach a zarabaju slusne...ale moznosti ma kazdy rovnake - to je dolezite.
A zeny nemusia ostat doma, iba na slovensku mozme byt doma 3 roky...inde idu porad po 6stonedeli spat do prace...a to je to co chces pre svoje dieta? Naco si zena robi deti, ked od nich chce ist prec do prace? Prirodu neodrbes, dieta ma byt proste s matkou do urciteho veku....

A stale si ides svoje - kto chce nieco dosiahnut, MOZE! Ale vacsina zien nie su karieristky, preto su tie statistiky take ake su...neviem preco tak strasne sa snazis si nahovorit, ze mame byt ako chlapi...ja to napr.nechcem....bola som na riadiacej pozicii a ten stres z toho som nedavala, tak ako to nemusi dat ani chlap (co je ale mensia pravdepodobnost, lebo oni si to tak nepripustaju ako zeny).

Ale opakujem - moznosti ma kazdy rovnake!!

nevludna
28. nov 2020

@alby2014 no lebo tak zije cela priroda, len ludom zacina drbkat, pardon zenam 🙂 ale ja nevravim, ze kazda zena ma sediet doma s detmi a byt sluzkou pre muza. Kazdy nech si to nastavi ako chce a ako mu to vyhovuje....

zuzana1404
28. nov 2020

@heleninamama A keď už žena nie je na MD, muž zarába iba priemerne, potom by to malo ako fungovať ?

alby2014
28. nov 2020

@nevludna ty nemusis, ked si stastna doma bud, ale spolocnost nesmie podvedome a svojim nastavenim nutit ine zeny, co to tak necitia k tomu istemu a ma tomu nastavit podmienky, aby bola moznost volby. Nie sme karieristky, lebo Slovensko je patriarchalne, vychova ktoru sme dostali je taka, to co sme videli doma bola mama v zaprahu a oco, co chodil do rpace a to sa v hlave mega tazko prekonava... mario arguemnt prirodou, tak asi sme sa trochu posunuli nie.
Inak ja osobne som zazila na prijmackach na Phd , ako prijali len jedno dievca a dvoch muzov s argumentom, ze keby zobrali de dievcata a jedna pojde na matersku, tak je problem. Ano, a toto je RODOVA DISKRIMINACIA a je vsade a ak si sa s nou nestretla gratulujem, lebo ja na nu narazam vsade. A nie sme stavane na drahsie a narocnejsie pozicie...pane na nebi .

nevludna
28. nov 2020

@alby2014 nie nestretla 🙂 asi to tak neprezivam