Dominantná manželka a svokra
Ahojte,
rozhodol som sa po velmi dlhej dobe sem prispiet a podelit sa o radu pokial mozno prave so zenskym pokolenim, pretoze sa uz dlhu dobu snazim pochopit ci je to uplne normalne co vo vztahu prezivam alebo je naozaj niekde vazny a nerieseny problem. Takze poporiadku a uz teraz mi je jasne, ze to zrejme bude dlhe pisanie a nasledne citanie, ale je to dlhodoba a zamotana zalezitost a kazda vynechana skutocnost moze zmenit obraz celej veci. Pozname sa s manzelkou 16 rokov, z toho takmer celu dobu zijeme spolu v BA (ani jeden z nas odtialto nepochadza a ani tu nemame rodinu) a aktualne mame 2 dcery - 8 a 2 rocne. Nas vztah od zaciatku nebol idealny, prechadzali sme burlivymi obdobiami emocionalnych hadok a nazorovych nezhod, ale vzdy bolo medzi nami akesi silne puto, ktore nam nedovolilo od seba odist. Zaroven sme obaja celu dobu verili, ze to bude lepsie, ze sa to zmeni, ze vsetky problemy dokazeme prekonat. Samozrejme vzdy to bolo za cenu roznych ustupkov a obaja sme boli presvedceni, ze ustupuje iba jedna strana, nikdy nie ta druha, ale o tom viac neskor. Takze cas plynul a my sme sa rozhodli pre prveho potomka v nadeji, ze nas to viac spoji a do istej miery sa to aj stalo, hoci to nebolo lahke obdobie a nastrbilo to najma moj vztah so svokrou, ktora k nam chodila z vychodu vypomahat a v podstate u nas dlhodobo byvala a len sa vracala naspat domov podla potreby. Kazdopadne ci uz som si ja veci vtedy natolko este stale neuvedomoval alebo to z ich strany bolo skutocne ine, este stale to nebolo az take vyhrotene obdobie, prekonavali sme problemy ako mozno aj mnozstvo inych ludi v podobnej situacii. Veci sa postupne zacali vyhrocovat az postupom casu a to najma po narodeni druhej dcery. Nase nazorove rozdiely sa zacali este viac prehlbovat a osobne mam dojem akoby sa manzelka zacala zrazu doslova menit na svokru a mne sa uplne otacat chrbtom. A aka ze to teda je moja svokra? Je to zena, ktora je hlboko a nezlomne presvedcena, ze na vsetko existuje iba jeden spravny nazor (ten jej), ze kazda vec ma iba jedno riesenie (samozrejme to jej) a predovsetkym ze zena je ta kto o vsetkom rozhoduje vo vztahu. A ked hovorim o vsetkom, tak to myslim doslova a do pismena. Moj svokor, jej manzel, je idealny partner pre nu - dokonale poddajny clovek, ktory tam sedi kde ho ona posadi, to robi co mu ona nakaze, nicomu nikdy neprotireci. Moja manzelka az takato podla mojho nazoru nebola, hoci mala vzdy tendenciu si vydobit to svoje, ale videl som medzi nimi dvomi rozdiely a dokonca sa aj ona sama svokre dokazala postavit na odpor. To zial uz poslednou dobou neplati a nejde mi do hlavy ci je to prirodzeny vyvoj alebo to zrazu ja inac vnimam alebo mi unika nieco uplne ine. Co nas uplne najviac rozdeluje je prave vychova deti - kazdy z nas vyrastal v inom prostredi, kazdy mame ine nazory, potreby, riesenia. Na tom by nebolo nic az tak neobycajne, problem vsak nastava vo chvili, ked jedna strana je presvedcena, ze len tie jej nazory, potreby a riesenia su tie spravne a ze to co chce druha strana je nenormalne a nepripustne. Asi spravne predpokladate, ze ja seba vidim na tej druhej strane. A aby toho nebolo malo, moja manzelka to vsetko este otaca proti mne aby vo mne vyvolala pocit viny - ak sa o deti nestaram podla jej predstav, tak si vypocujem, ze myslim iba na seba a ze im vlastne robim zle. A ak sa popri tom netvarim dostatocne stastne, tak som ja oznaceny za toho, kto vlastne sposobuje vsetky problemy. Aktualny priklad - kurenie v domacnosti. Ano, chapem a suhlasim, ze zeny su vo vseobecnosti viac haklive na zimu, muzi vacsinou potrebuju nizsiu teplotu a len nedavno som sa dozvedel, ze takato zjavna banalita ma dokonca znacny podiel na rozvodovosti. Zial u nas nefunguju ziadne kompromisy v tejto oblasti. Nie som eskimak, nikoho nenutim byt v miestnosti kde je 18 stupnov. Nemam problem zvladnut 22 ani 23. Lenze to su teploty, pri ktorych manzelka mrzne. Takze nas "kompromis" je 24 az 25, pricom zo mna tecie a boli ma hlava, ale ked si dovolim protestovat alebo dokonca to o pol stupna znizit, tak podla nej ja ublizujem svojim detom. Ze z nich rovnako tecie je vedlajsie, dolezite je jej presvedcenie, ze im robi dobre. Starsia dcera uz si rovnako nedovoli sa spytat, ci sa moze vyzliect ked jej je teplo, lebo na to sa jej ujde len skaredy pohlad a kratka prednaska o tom ci je normalna. Dalsi vhodny priklad - organizovanie domacnosti. Podla mojej manzelky aj svokry (a toto mi otvorene do oci obe povedali) muz nema co hovorit do toho ako je zariadeny byt, to je udajne vyhradne na zene. Cize ja si platim byt, v ktorom nemozem ani presunut veci na policke a to myslim opat doslovne (ak to spravim vypocujem si svoje a okamzite sa vratia do povodneho stavu). Samozrejme manzelka to moze robit kedykolvek, akokolvek a najnovsie sa o tom so mnou uz ani nepotrebuje rozpravat. Najvacsia ironia tohto vsetkeho? Ja neviem co okrem chodenia do prace, vozenia nakupov a deti vlastne mozem robit a ta uplne najlepsia cast? Manzelka je skalopevne presvedcena a vypocujem si to pri kazdej vymene nazorov, ze VSETKO je podla mna a ju uz nebavi sa mi prisposobovat. To su momenty, kedy sa mi skutocne zastavuje rozum a pytam sa sam seba, ci som ja natolko nesebakriticky a nevidim nieco co ona ano, alebo je ona taky demagog a manipulator a vytrvalo zo mna robi hlupaka (presne po vzore mojej svokry). Ze som presne takto vnimal od zaciatku svokru som az tak neriesil, svokra je svokra a ju som si nebral za zenu. Jej navstevy som vzdy nejako so zatatymi zubami vydrzal (neskor sme si aj par krat skocili do vlasov, ale to malo efekt asi ako rozpravat sa so stenou). Ale ze toto budem raz riesit aj s vlastnou manzelkou som si naozaj nemyslel. Jej velmi oblubeny argument tiez je ze vsetci ktorych ona pozna robia vsetko tak ako ona - kto su ti "vsetci" som sa samozrejme nikdy nedozvedel, ale beriem to skor ako zastrasovanie ked jej uz dojdu argumenty a ja si stale dovolujem mat svoj vlastny a hlavne iny nazor. Dalsia oblubena tema nasich rodinnych nezhod je nasa vlastna aktivita - manzelka nema problem presediet doma cele dni ci dokonca tyzdne, co mne je uplne cudzie a nedokazem sa s tym stotoznit (a osobne pre zmenu ja nikoho taketo nepoznam). A cele to funguje ako dokonaly bludny kruh - ona by vraj rada chodievala von, lenze nema kedy, lebo je doma s dvojrocnou dcerou a ta ju plne vytazuje. A ked nie to, tak je zle pocasie. Ked nie pocasie, tak je unavena. Ked nie to, tak je vela hodin. Ked neni vela hodin, tak je moc skoro. Jednoducho million dovodov na to preco nikam neist, ale ziadna realna snaha sa niekam dostat. Ked ja sa snazim vyvinut iniciativu, tak som opat ten zly a "tlacim na nu" a neuvedomujem si vsetky tie prekazky. Ked to necham tak a netlacim na nu, tak samozrejme z jej strany nikdy nic nepride. A takto sa tocime dokolecka. Ked uz sa nam podari sa spolu raz za dlhy cas dostat aspon na nakupy, tak potom dalsie 2 tyzdne pocuvam ako si nevazim ze sme niekde vobec boli. Tak sa snazim najst si vlastne aktivity aby mi doma uplne nepreplo, lenze aktualne uz ani to neni dobre, lebo vraj necham na nu 2 deti a preco ja mam niekam ist a ona nie (a to sa bavime o aktivitach typu ze idem prec na 1 alebo 2 hodiny). Bludny kruh sa uzatvara. Mohol by som tu takto pisat cele romany o tom cim sme spolu prechadzali a prechadzame za vsetky tie roky (a co by ona samozrejme kategoricky poprela a vyvratila, ze to vsetko si len ja namyslam a nic nechapem, dalsi oblubeny argument jej aj mojej svokry), ale rad by som sa vas zien na tomto mieste spytal ci je naozaj mozne, ze ja tu nieco zavazne prehliadam a som ten netolerantny a nechapavy vo vztahu a tak velmi svojej manzelke ublizujem alebo som naopak natolko sprosty, ze takto fungujem a aj ona sama vie, ze to robim predovsetkym uz len kvoli nasim detom. Vopred dakujem za podnetne nazory a rad odpoviem na cokolvek 🙂
Daj zene precitat tuto diskusiu, mozno sa jej otvoria oci...
ach jaj... ani neviem ako začať. Nečítala som všetko, čo tu iní popísali, no toto celé, čo si tu opísal nie je vzťah. Polož si otázku, či s ňou neostávaš iba kvôli deťom... A ak aj áno, tak nemôžeš ísť s nimi von, nemôžeš toto, nemôžeš tamto - čo vlastne môžeš??? Nemá podľa mňa význam to ďalej ťahať. Chápem, že Ti je deti ľúto, no zničíš sa úplne v takom vzťahu. Ty si bol žene dobrý iba na to, aby si splodil tie vaše deti... si typ človeka, ktorý stále iba ustupuje a jej a aj svokre to vyhovuje. Pozor na to, aby si nedopadol ako tvoj svokor. Svokra jej tlači rozumy do hlavy, keď píšeš, že denne si spolu volajú.
Poznala som jeden manželský pár (píšem poznala, lebo sa chválabohu rozviedli). Mali jedno dieťa a to bol jediný rozdiel medzi ich a vaším vzťahom... ináč úplne ako cez kopirák. No on chválabohu "dostal rozum" a rozviedli sa, keď mal malý asi 3 roky. (Žili 3-4 roky ako manželia). Robila mu so svokrou neskutočné problémy, keď chcel dieťa po rozvode občas na víkendy - no on bol dosť slabý na to, aby viac zabojoval o dieťa po rozvode. Mával syna a aj ho vídal, no koľko krát sa stalo, že mu oni neotvorili dvere alebo huckali malého proti nemu. Malý bol úplne zmagorený. Našiel si potom inú ženu a sú spolu šťastní - majú 2 deti. Krásny harmonický vzťah - a čo je dôležité: "Vážia si jeden druhého."
Nemá cenu byť v takomto vzťahu - iniciatíva ide iba z tvojej strany... neviem aké iné uhly pohľadu si ešte potrebuješ prečítať, no môj názor je taký, že utekáááááááááááááj z takého vzťahu. Ľudia vo vzťahu majú byť rovnocennými partnermi a Ty si hlboko pod papučou, úplne udupaný svokrou a aj manželkou. Oni 2 sú ťažké povahy a podľa mňa manželka má ešte aj nejakú psych. poruchu. Tu fakt nemáš čo zachraňovať - to je môj názor, nefunguje to a ani nebude - šťastný nie si a druhá strana sa zaujíma iba o seba a o svoje vlastné pocity. Ty si mäkká povaha, snažíš sa ustupovať riešiť všetko, len aby bolo dobre a vidíš - stále je všetko zle. Urobili si z teba poskoka, sluhu, niekoho kto bude poslúchať a... vlastne iba poslúchať. Neviem, či by sa žene otvorili oči, aj keby si túto celú diskusiu prečítala - zasa by si bol iba Ty zlý... je to taká ťažká povaha a lepšie to nebude.
Detičiek mi je ľúto... lebo nič dobré nevidia. Aj tvoja manželka ako dieťa videla takýto model správania sa u svojích rodičov a keď ešte aj zdedila svokrinu povahu. tak keď sa aj na hlavu postavíš lepšie to nebude. Máš to ťažké, si ako medzi dvoma mlynskými kameňmi, hlavne kvôli deťom. Vo vašom vzťahu nie je láska - z manželkinej strany vôbec, podľa toho, čo som čítala... a ostávať v nefungujúcom vzťahu kvôli deťom nemá význam a ani to nikam nevedie. Mali by ste isť od seba a Ty by si mal konečne začať žiť a zhlboka sa nadýchnuť. Prajem veľa šťastia v živote, nech sa už rozhodneš akokoľvek 🙂
je jedno ci muz ci zena ale vzdy by si mali zastat manzela manzelku pred rodicmi.toto neni manzelstvo to by malo byt 50 na 50 vo vsetkom aj v rozhodovani o vychove penazi domacnosti.kam na vylet kedy.toto tu je len o jednom co chce zena a nie co chce muz.je to velmi v nerovnovahe.mal by si sem tam aj buchnut po stole ako chlap a bude to takto a takto a viac nediskutovat.ja poznam taketo tipy zien vsetko bude po mojom a ked nie tak ohen na streche.nie vsetci chlapi si nechaju takto skakat po hlave a poviem ti druhy by ju uz pomaly vyfackal.no ty si povaha co necha takto so sebou zametat inak by si to zena nedovolila a akceptovala aj tvoj nazor na vec.rozhodnutie je len na tebe ci budes tvrdsi alebo zostanes takyto a v dome nebudes mat ziadne slovo lebo sa ta uz ani nik neopyta.trpel si to dlhe roky ani nevies vlastne co to znamena stastne manzelstvo kedy sa muz s radostou vracia domov k svojej vysmiatej zene a krasnym detom.ak nic nepomoze nezostavaj kvoli detom deti vidia citia vsetko aj napetie medzi rodicmi tym este viac trpia.otec zostanes na vzdy ale kazdy ma narok byt naozaj stastny.
@blue2017 pozri, z toho, co som si tu presla a precitala aj tvoje deti uz znacne kopiruju matku a svokru. Aj tvoja zena vedela byt sladka a odozvzdana v praci, lebo tam je konkurencia viacerych nazorov a ked chcela nieco dosiahnut, tak sa vedela aj zodrat a byt poslusna. Pokial neporiesis seba, neporiesis ani zenu a uz vobec nie deti.
Takze nechaj si este zo dva tri roky dominovat a to uz mozes zabalit na cely zivot a budes ako svokor.
@blue2017 ahoj....ja si myslím, že tvoja žena je perfekcionistka, ktorá potrebuje mať všetko pod kontrolou, a ten jej perfekcionizmus ju už riadne vyčerpáva a deprimuje....to vykrikovanie, že málo pomáhaš, a keď by si chcel pomôcť, radšej si to urobí sama, lebo ona to dokáže najlepšie....a jej mama tiež môže byť perfekcionistka, preto si tak rozumejú a najviac jej dôveruje.....ďalší problém je ten, že je možno príliš naviazaná na mamu, možno sa neodpútala, možno jej potrebuje niečo vynahrádzať, alebo dať pocítiť, že je potrebná, neviem...aj tie časté návštevy zo začiatku...teraz ti môže mať za zlé, že kvôli tebe jej mama už tak často k vám nechodí, niekde vnútri to v nej rezonuje, a potrebuje ti to dať pocítiť.....u nás to bolo podobné, len z opačnej strany, ver, že keď sa to naštrbilo zo začiatku ťahá sa to ďalej.....poradila by som vyhľadať psychológa, spoločné sedenia, on by dal na to nejaký nestranný názor a možno jemu by uverila, že nie len ty si ten, čo koná nesprávne.....ak by už ani to nepomohlo, hm.........neviem
@blue2017 vieš ty čo? Keď som si tak prečítala niektoré tvoje ďalšie reakcie. Nenapadlo ti, zostať na materskej s prvou dcérkou, keď šla tvoja žena po roku do práce? Nebola by s vami svokra, žena by sa pokojne venovala kariére a ty by si pochopil, že byť doma s dieťaťom je fakt zásluha nad zásluhy. Možno by si jej pri druhom dieťati preukázal viac vďačnosti a úcty, ako matke svojich detí. Cítiť s tvojich slov určitý dešpekt, kritiku (iné ženy to zvládnu)... Príde mi to z jej strany ako obrana. Bojí sa prejaviť slabosť, chce byť perfektná na 100%. (Nemôže vstať cez víkend neskôr ako ty) Možno aj kvoli matke (ktorú si všetci nesieme vo svojich hlavách a bojujeme či nesúhlasíme s nimi aj bez toho, aby boli s nami) ale aj kvôli chýbajúcej istote, ktorú pri tebe nemá. Skusil si jej niekedy povedať- Vôbec nemusíš byť perfektná, úspešná a bezchybná... Ľúbim Ťa nech si akákoľvek.... A je to vôbec tak? 😕
"Vôbec nemusíš byť perfektná, úspešná a bezchybna"
Ale to on jej bude hovoriť zbytočne tým dosiahne len že ho bude považovať za blbecka aj naďalej. Tú vetu chce ženská počuť od ženskej, a tá jej to nepovie nikdy, pretože to tak neni
Ahojte, viem, že to sem nepatrí, ALE - mám prosbu.
Študujem posledný rok odbor psychológia a píšem diplomovú prácu o konfliktoch v manželstve a potrebujem MANŽELSKÉ PÁRY, ktoré by boli ochotné mi ANONYMNE vyplniť dotazník. Jedinou podmienkou je mať aspoň 1 dieťa, tzn. že ste pre mňa vhodná skupina respondentov.
Ak by bol niekto ochotní, napíšte mi správu a ja vám pošlem link, kde môžete vyplniť dotazník.
!!!NEUVÁDZAJÚ SA ŽIADNE OSOBNÉ ÚDAJE a garantujem 100% anonymitu. Je potrebné aby dotazník vyplnili obaja - čiže aj manžel aj manželka.
Vopred ďakujem za ochotu a váš čas 🙂
Uplynulo par rokov tak by ma zaujimalo ak ste to ustali
Teraz som dočítala celu diskusiu. Aj mňa by zaujímalo, či ste ešte spolu. 😊 @blue2017

@sykorkauhliarka uz som sa docitala, je mi to fakt luto, ze sa take daco deje v rodine.
@blue2017 to je hroza, ja by som to asi na tvojom mieste neriesila, aj ked mas deti rad. ale toto nema asi zmysel len kvoli nim ostavat v tomto vztahu. mne to pride, ze ty si bol dobry akurat tak na spoldenie tych deti a viac uz ta nie je treba.
tvoja zena, aj svokra su zrele do ruk odbornika, ale samozrejme ty ich tam nedostanes. je mi luto aj deticiek, pretoze ako si pisal, starsia si uz co to aj uvedomuje. a casom ju tym od seba tvoja zena len odozenie. a potom ked jedneho dna svokra otrci kopyta, sorry za vyraz, tak tvoja zena ostane sama ako prst.
mas ju ty este rad a citis vobec, ze ta ona ma este rada? ak je tvoja odpoved na tieto otazky NIE, tak nemas v tom vztahu dalej co robit, ani kvoli detom. tie potrebuju bud stabilnu rodinu, alebo potom mat radsej stabilneho rodica , aspon na jednej strane.
manzelstva, ktore ostavaju len kvoli detom, davaju zly priklad detom do zivota. kde nie je laska medzi partnermi, tak nie je ani vzajomna ucta, ect, ect.