Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
@viestta Ja to myslím v dobrom.
Jej zivot, jej priority, jej rozhodnutie. Preco sa trapit tym, co ineho netrapi.
Ako clovek, kt investuje do nehnutelnosti s tebou uplne suhlasim ALE je to dcerin zivot.
Ako pises zije 10rokov v taliansku tak logicky nema zaujem kupovat nieco tu (ved raz jej po vas nieco ostane tu) a tam sa jej zrejme zije dobre v podnajme. Co ak raz bude mat deti, no tak to chce asi riesit az potom alebo s nejakym muzom alebo sa neviazat na jednu pracu, jedno miesto... povedala by som jej svoj nazor ale ked to ju netrapi a vyhovuje jej to takto tak by som sa do toho viac nestarala.
mám taký pocit že táto téma tu bola pred pár týždňami. Možno je to tá istá pani. Formulácia a problém ten istý. Asi sa stále nevie zmieriť s tým, že si dcéra žije život podľa vlastných predstáv a nie podľa predstáv rodičov.
tvoja dospelá dcéra žije na ulici keď píšeš. že nemá bývanie?
Tvoja dcéra len nie je vlastníčkou nehnuteľnosti, ale strechu nad hlavou má. Ako ti tu bolo niekoľkokrát napísané, tak v zahraničí to funguje úplne inak a neviem na čo by jej bola nehnuteľnosť na slovensku, ak sa sem neplánuje vrátiť. Aby ste vy ako rodičia boli spokojní a mohli sa chváliť po susedoch, že dcéra má byt?
A prečo tak nejak automaticky rátaš s tým, že sa dcéra vráti? Veď po 10 rokoch v IT tam už má vybudované nejaké zázemie a je viac doma tam ako tu. Z môjho okolia mi každý, kto je tak dlho preč povie, že už si nevie predstaviť čo by robil na slovensku a začínal tam "na staré kolená" zase prakticky od nuly. Myslím, že tvoja dcéra je na tom veľmi podobne...
kriste pane pochop konečne že asi svoje nechce. TAkto jej to vyhovuje a bodka. Tisíc ľudí, tisíc životov. Nechaj ju žiť podľa toho ako ona chce. Keby mi toto moja mama vystrájala a riešila po nete, tak už len z trucu sa domov nevrátim. Ty si stále ideš to svoje, prečo prečo prečo. Preto, že je to jej život a má právo si ho žiť ako ona chce. Bez ohľadu či je to dobré alebo nie.
ano mas to nechat tak, dcera ma 32 a evidentne je so svojim zivotom spokojna 🙂 v mnohych krajinach ludia nevlastnia nehnutelnost a cely zivot su v prenajme a su spokojni
moze si kupit nejaku chalupu na dedine, u nas si tak kupili dve baby a prerabaju pomaly, malo tam chodia, autom maju vsetko dostupné, ak by chcela teda
Presne, nechaj tak...ja som tiež dospelá dcéra mojej maminy, ale žijem vo Švajčiarsku a tu vlastniť nehnuteľnosť, tak musí manžel a ja zarobiť spolu aspoň 15.000 čo je pri našich dvoch malých detí maximálne nereálne. Aj keď sme už ako tak mali tých 20% našetrené, tak sme nespĺňali aktuálne platové podmienky, keďže ja pracujem len na polovičný úväzok.
Kopec domácich si môže nehnuteľnosť dovoliť len v prípade, že zdedí dobrý majetok.
Takže pokiaľ nevieš aké má dcéra podmienky, nechak to tak...teba to ozaj nemá čo trápiť.
Lebo to je také slovenské, len mať a mať....tu v zahraničí sú milióny rodín, čo normálne fungujú celý život v podnájme a je to úplne normálne.
Áno, ale treba ju rešpektovať. Treba rešpektovať jej rozhodnutia. Cesta do pekla je vydkazdena dobrými úmyslami. Na to netreba zabudat
V zahranici su ceny oodnajmov inde ako na SK. Celkovo, ako ti uz baby pisali, podnajom je uplne inak rieseny. Takze cena podnajmu je vacsinou nizsia ako cena hypoteky. Okrem toho, dane z nehnutelnosti byvaju vyssie.
vela ludi v zahranici nema svoje byvanie a dokonca ani domaci. Ja som jedna z nich, zijem u priatela a dovtedy som byvala v domoch od prac. agentur. Je to jej zivot, jej rozhodnutie. Ak jej to vyhovuje takto, tak je to v poriadku. Je dospela a svojpravna, nie je potrebne jej dirigovat ako ma zit svoj zivot.
Uziva si zivot a kasle na byvanie. Ako vela inych. Bud si potom najde niekoho s byvanim a iba sa nastahuje, alebo sa spolieha, ze raz po vas zdedi. Kolko je tu tem, ze zena byva u muza a nemala nic predtym, ani teraz. Az pri rozvode riesi kam s detmi a dufa, ze on odide a prenecha jej svoj byt.
V poriadku, chcela som sa poradiť s inými ľuďmi. Ja jej nechcem diktovať ako má žiť, len som chcela dvere v dobrom poradiť, aby investovala tu na Slovensku keď v zahraničí je draho. A mala by niečo vlastné, kedykoľvek sa má kam vrátiť. Ale v poriadku, ani s dcérou to už nebudem rozoberať.
Bývame v zahraničí a tiez nrmame nic vlastne öebo tu by sme asi ani hypo nedostali (síce platy nemame najmensie aöe ceny su tu hrozne) . A kúpiť niečo na sk tiež neplanujeme keďže tak neplanujeme ist žiť. Mozno ani tvoja dscera nechce ist naspat na sk. Tak preco by mala tam niečo kupovat?
Inak, my und ani to Auto nemáme lebo len do auta meaqcne 500e slo
Na zapade úplne bežná vec. Ceny nehnuteľností sú tak vysoké ze človek býva radšej v podnájme pretože splátku za hypotéku+ elektrina a iné náklady si dovolit ak žije sám nemôže. Ak sa nechce vrátiť na SVK tak kľudne spite. Ja som tiež mimo Slovenska 15ty rok a kúpiť si vo Viedni vlastný byt nehrozí.. Mohla ale zainvestovať a niečo si na SVK kúpiť pre prípad návratu a zatiaľ to prenajímať..
@lusyyy36 A ak môžem byť taká smelá, máte prenájom na ako dlho? Lebo na Slovensko prenajímatelia nie sú naklonení rodinám s deťmi. Máte zmluvu na viac rokov?
@mtnns Presne toto som písala, si by sa vrátila, mala by kam a zatiaľ môže prenajímať, kľudne menší byt.
Vo svete je úplne bežné, že celé rodiny s deťmi bývajú celý život v podnájme. A nepíšem teraz o žiadnych chudobných krajinách, práve naopak. To len my tu na Slovensku máme zafixované, že treba niečo vlastniť, treba si uviazať na krk hypotéku aspoň na 20 rokov a potom budem spokojný. Nemáš dôvod na to aby si nespávala, práve naopak. Môžeš byť rada, že dcéra má prácu, vie sa o seba postarať a vôbec nemusí byť dobre podmienená budúcnosť tým, či vlastní alebo nevlastní nehnuteľnost.
síce to myslíš dobre, ale nemôžeš vnucovať dospelej, zjavne samostatnej a šikovnej dcére svoj pohľad na život. A uvedom si, že aj to "dobre myslené" vie ísť na nervy, hlavne ak sa to premieľa častejšie...
Keď sme boli v Taliansku (Rím), tam nám hovorili, že je pre nich typické bývanie s rodičmi aj v dospelosti, lebo dostať sa tam k vlastnému bývaniu aj cez hypo je prakticky nemožné pre vysoké ceny. V zahraničí je to veľmi bežné, že ľudia prežijú celý život v nájme. Dokonca sú krajiny s miestami, kde si aj to hypo môžu dovoliť len bonitnejší ľudia.
Ty si tu už písala nie? Netreba sa starať do iných aj ked je to dcéra.... Je dospela tak ju nechaj žiť svoj život tak, ako chce. Predpokladám ze si jej už viac x hovorila o tom že by si mala kúpiť nehnuteľnosť a to stačí.... Jenldnoducho si jej povedala svoj názor a tam to končí. Deti prísť nemusia nikdy, niektori si svoju prvú nehnutelnost zaobstarajú neskôr ako v 30-35tke... Niektorí nikdy.. V zahraničí je úplne normálne že ľudia nemajú svoje nehnutelnsoti, u nás je to akási väčšia potreba vlastniť niečo vlastné aj keď sa človek zaviaže banke na pol života. Nie každý to chce a každý má právo si robiť tak, ako chce..
Ale ked ti na tom tak veeelmi zalezi tak predpokladam, ze okrem nehnutelnosti na byvanie mate aj vy nieco co prenajimate. Tak preco to neberies tak, ze prenajimany byt ostane raz jej?
V pripade ak si vydata a nic okrem nehnutelnosti, v ktorej byvate nemas tak sama si sa neriadila tym co jej radis...
@missdiva S mužom máme svoj vlastný dom. Nerozumiem vašej otázke, ešte raz píšem, že máme vlastný dom. Nežijeme v nájme.
@luccija toto je taky mýtus...nv zahranici funguje najomne byvanie za nekomercne ceny kde ti daju zmluvu rovno aj na 99rokov(to nie je vtip).takze tak.nepotrebujes potom vlastnit nic a mas zivot zabezpeceny
Skus dcere doverovat, ked sa rodic vecne strachuje o dieta, hoci aj dospele, tak mu tym len vyraba problemy a podkopava sebavedomie. A sebe zbytocne berie spanok. Ak je sikovna, ako hovoris, tak sa o seba postara. Ak urobi chybu, bude hladat riesenie. Zivot nie je podla mna o tom, mat vsetko zabezpecene, poistene, ale skor treba mat schopnost riesit problemy a poradit si v tazsich situaciach. To je najlepsia zbran na strach z buducnosti. Ma tvoja dcera taketo schopnosti podla teba? Ak ano, tak mozes zase kludne spat 🙂

@kluska Bývať musí, tak či tak bude za bývanie platiť a prečo cudziemu keď môže svoje?