icon

Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie

8. jún 2022

Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?

zuzinabila
8. jún 2022

Asibsi trochu mylite komercny podnajom a system najomneho byvania ktory zabezpecuje stat a v zahranici dobre funguje.preto sa potom aj bojite čo bude s dcérou.nemam info v akom podnajme byva...

nini1978
8. jún 2022

@luccija to nie je pravda,v Taliansku sú v podnájme veľmi často len cudzinci
Taliani platia hypotéky,ja vlastne ani nepoznám nikoho v podnájme.
(Talianov)

lusyyy36
8. jún 2022

My mame zmluvu na neobmedzene, mame druzstevny byt, a nikde nepíšu pocet byvajucich ci zvierata.mame novy byt úplne, komplet sme si ho sami zariadovali

zuzinabila
8. jún 2022

@nikpa nie,nie je to zafixovane.cely system je u nas iny a momentalne sa oplati radsej tu platit hypoteku.nemame system najomneho byvania od statu.trochu miesas hrusky s jablkami

autor
8. jún 2022

@lusyyy36 A kde žijete ak môžem vedieť?

autor
8. jún 2022

@zuzinabila To vám neviem povedať čo je to za podnájom.

missdiva
8. jún 2022

Vydala si sa a mate 1 spolocny dom, na ktoreho platenie ste boli dvaja.
Dcera predpokladam nie je vydata a ma to platit sama, ty ked si bola slobodna tiez si si nic nekupila sama ale ju kritizujes - to je ta pointa.
@liljana nie nemaju. Kazdy len vramci svojich moznosti. Ja osobne sa riadim tym, ze kazdy ma mat najskor nieco SVOJE, cize aj zena pred svadbou aj muz. Potom logicky byvaju v jednej a druha tympadom ostane volna (mozny prijem, byt raz moze ostat detom a nikdy nikto neostava v krajnom pripade v zlom vztahu len z dovodu, ze nema kam ist). To je moj nazor ale respektujem kazdeho rozhodnutie, a nevidim nic zle ani na byvani v podnajme. Stotoznujem sa s tym, co pise @stvura ze nehnutelnosti su v zahranici extra drahe a vie byt vyhoda nebyt na nic viazana a zije tak xy normalnych a uspesnych ludi.

katarinka89
8. jún 2022

Myslíš ze rozmýšľa nad tým ze by sa vrátil? Skôr mam pocit ze ty túžiš aby sa usadila tu......komentáre som necitala

tenerifka
8. jún 2022

Pravdepodobne to bude tak, ze mate na danu vec s dcerou rozdielny pohlad. Mlada generacia sa nechce viazat na jedno miesto, a ak zije tak dlho mimo Slovenska, pravdepodobne sa nebude chciet vratit. Nemyslim si, ze vsade v zahranici je draho a na Slovensku lacno, je to relativne. Taky byt v centre Rima moze byt v hodnote niekolkych milionov, ale maly domcek niekde vo vnutrozemi moze stat do 120 000. Rovnako ako byt v Ba v Starom meste je v uplne inej cenovej rovine ako maly domcek na Orave na samote. Podobne to bude aj s prenajmom.

missdiva
8. jún 2022

@tenerifka to je pravda... no ak pracuje v rime asi nebude chciet dochadzat 2hodiny denne do prace ale je to tak ako pises s tymi cenami.

ciusinka
8. jún 2022

Ty tu podla mna pleties jablka s hruskami, lebo absolutne nedava logiku to, co pises..Napisala si, ze: "Bývať musí, tak či tak bude za bývanie platiť a prečo cudziemu keď môže svoje?" Akoze ked sa logicky zamyslis, 10 rokov zije v Taliansku, teraz si kupi byt na Slovensku, zit bude dalej v Taliansku, takze tak ci tak v tom Taliansku bude platit za byvanie cudziemu, nie? A ak by sa aj planovala niekedy vratit, to moze byt o 10 rokov, tak naco by teraz kupovala byt pri tychto hroznych cenach nehnutelnosti a vyssich urokoch pri hypo, ked o 10 rokov moze byt situacia uplne ina? A co si pisala, ze si cakala ine reakcie, lebo bezne sa tu nadava na podnajmy, ale to tiez pleties 2 na 3, lebo pochopila by som, keby si toto riesila v situacii, ze tvoja dcera zije na Slovensku a tu zije v podnajme a neplanuje si kupit nic vlastne, ale jej situacia je uplne ina..

autor
8. jún 2022

@ciusinka Na Slovensku by mohla prenajímať ak by si kúpila tu byt a hypotéku by jej platil nájomca. Tak som to myslela.

kate211
8. jún 2022

V dnesnej dobe su podstatnejsie kvalitne schopnosti a zrucnosti a nie vlastnictvo. To este vela Slovakov nepochopilo.

keksicek
8. jún 2022

Ja mám skoro 38 rokov, som vydatá, mám dve deti a bývame v podnájme. Na Slovensku. Nechceme hypo. Nie všetci nájomcovia sú proti rodínám s deťmi a máme zmluvu na dlhodobý prenájom.

letfenixa
8. jún 2022

@autorka mám brata v zahraničí, prenajíma svoj byť tu na Slovensku, rieši to moja mama a ja a už je to riadny opruz.

autor
8. jún 2022

@keksicek A môžem vedieť prečo ste nešli do hypotéky? Ak vám teda otázka nevadí.

mpg
8. jún 2022

Ak sa neplánuje vrátiť sem na SK natrvalo, tak to by boli zbytočné problémy mať tu byt a prenajímať ho - s niektorými prenajimateľmi sú iba problémy. A aj splácanie hypotéky je nie najľahšie, lebo aj v Taliansku je to všeliako, čo poznám jednu známu, čo tam býva, prácu nemá stále a je tam všetko drahšie, keď príde na SK tak chodí po súkromných lekárskych ambulanciach a dáva si robiť zuby a iné menšie zákroky, lebo že v Taliansku je to niekoľkokrát drahšie. Aj keď zarobia viac, všetko je tam drahšie. Záleží aj na tom, či má tam priateľa.

marsmykkok
8. jún 2022

@stvura súhlas, len škoda že u nás tie nájmy nie sú a 80 percent ľudí je diskvalifikovaných (či už kvôli deťom, domácim miláčikom, že fajčia) Inak je vždy lepšie nebyť viazaný na miesto, odíde príjem, odídem aj ja niekde kde bude práca. Nie niekde sa usadiť, podnik skrachuje, hypotéka na krku na 30 rokov a čo robiť potom?

autor
8. jún 2022

@keksicek A ešte ma zaujíma, z čoho budete platiť podnájom na dôchodku?

missdiva
8. jún 2022

Ja len vazne nepochopim preco si autorka nekupis nieco sama na prenajom ked si za investovanie a tak ti na tom zalezi? Preco si sama nevezmes hypo? A chces do toho navliect dceru, ktora z tohto financneho zavazku nema zjavne dobry pocit. Nakoniec je to ona, kto by to musel splacat. Je pekna predstava, ze jej to budu splacat podnajomnici ale nie vzdy to vyjde presne tak.

missdiva
8. jún 2022

Ale to vobec nemyslim ako utocny komentar, no ja sama by som radila blizkej osobe len to cim sa sama riadim. Pride mi, ze tebe sa do takeho zavazku nechce ale sama to od dcery ocakavas a to je dost nefer.

keksicek
8. jún 2022

Pretože sme nechceli hypotéku, nechceme sa viazať a platiť niečo, čo aj tak nie je hneď naše. A pravdupovediacm o dôchodku som ešte nerozmýšlala, to je ďaleko. Do vtedy sa toho môže ešte veľa zmeniť. Zatiaľ sme spokojní, nič nechýba.

autor
8. jún 2022

@keksicek A nevadí vám, že vás môžu kedykoľvek vyhodiť. A deti nič nezdedia?

autor
8. jún 2022

@missdiva My už svoje máme, ja už nič nepotrebujem, som spokojná. Mňa vyhodiť nikto nemôže. Ale dcéra toto nemá.

keksicek
8. jún 2022

Nemôžu nás kedykoľvek vysťahovať, aj my máme nejaké práva, tak ako povinnosti. A čo sa dedenia týka, naozaj som o dedení nerozmýšlala, nechystám sa v blízkej budúcnosti zomrieť. Očividne máte iné priority ako ja.

retatka
8. jún 2022

ANONYM Teba zrejme trápi ,že dcéra žije v zahraničí a nesedí ti pri zadku .Ty by si chcela aby sa usadila a mala rodinu ,na SK.Tu je ten problém .Pochop nie každý je rodinne založený ,chce deti alebo sa chce usadiť na jednom mieste .Až toto pochopíš ,bude sa ti lepšie žiť .Nechaj dcéru žiť ako ona chce .

autor
8. jún 2022

@keksicek Tak ani ja sa ešte nechystám zomrieť, ale ak už, tak po mne dcéra niečo zdedí. Na dôchodku budem vo svojom, nebudem dcére na krku.

keksicek
8. jún 2022

Kto povedal, že budem niekomu na krku? To sa môže stať aj ked máte 3 domy. Stať sa môže hoci čo.

autor
8. jún 2022

@retatka Nemusí mi sedieť pri zadku, je samostatná, nech žije kde chce. Len som jej chcela poradiť, aby mala zábezpeku do budúcnosti.

missdiva
8. jún 2022

Teoreticky ta moze vyhodit manzel ak si nahodou raz najde inu (nemusi samozrejme), tiez to nie je len tvoje. Ale chapem, ze jej chces dobre, no platit pre jednu osobu hypo je ine ako pre manzelov (nepochopis to ked si nemala na taky fin.zavazok nikdy sama). Obzvlast ak by ju mala platit za byt, ktory je niekde uplne inde ako zije a planuje zit. A nakoniec dcera zdedi raz vas dom na SR... ja to vidim tak, ze primarne chces aby mala dovod sa vratit na SR...