Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
@k0l0b3zka ja tiež neviem pochopiť, akú matematiku títo ľudia používajú. Však keď povedzme 20 rokov platím niekomu nájom a po 20. rokoch mám stále nič, ale platím si 20 rokov hypotéku a mám splatený byt/dom a už je môj, tak to je hádam pekný rozdiel …
Ja mám za 2 roky splatenu hypotéku, ešte nebudem mat ani 50 a mám pokoj, rozmýšľať na dôchodku, kde zháňať peniaze na nájom, alebo byt odkázaný na nejaké socialne byty, nie ďakujem.
Medzičasom cena domu zrástla dvojnásobne, takže som rada, že sme kúpili, keď sme kúpili
Čo sa týka témy, do dceri by som sa nestarala, nech si robí ako chce, ja osobne by som tiež na Slovensku nehnuteľnosť nekupovala, keď tam nežijem a ani neplánujem žiť.
A akú prácu vykonáva dcéra v zahraničí? Má vôbec našetrené nejaké peniaze, alebo si užíva, cestuje atď? Lebo byť v zahraničí neznamená, že má tisíce na účte.
Možno problém je ten, že by vyšlo na povrch, že nemá nič našetrené, alebo len minimum.
V zahraničí sa nedáva nájomná zmluva na rok, dva...len vo výnimočných prípadoch, ak napríklad majiteľ ide pracovať na rok do USA a potom sa vráti.
Nájom je dlhodobý, kým nájomca nerobí problémy atď...
Toto cele je o uhle pohladu. Mozno neplanuje nikdy nejak mat rodinu. Moja asi polovica sirsej rodiny takto funguje. 30+ single a deti ani neplanuju. Nepotrebuju nehnutelnost, aby niekoho zabezpecovali a este sa o nu starali a spacali ju. Praca, konicky, kamarati. Nic viac a nic menej. Tiez mam na to iny nazor. Tazko sa s nimi o tom ajbavit. Raz som sa bratranca na to pytala a odpoved bola,ze ved nema frajerku,tak naco riesit byt 🤷.
No on si prenajima iba izbu v byte s viacerymi takymi. Tam sa za nim frajerky nepohrnu a jemu je to uz asi jedno. Rezignoval.
Pozdravujem autorku. 😀 Keby mali vsetky detitakych starostlivych rodicov.
To mozem potvrdit....
Ono clovek vidi len to pozlatko "ahh, ty vlastnis....to je super" , ale ja osobne taham zivotne naklady v zahranici a hypoteku s reziou domu na SK a nie je to med lizat. Da sa to, samozrejme, clovek sa mozno musi v niekorych veciach uskromnit ALE nie je to pre kazdeho.
Autorka musi akceptovat fakt, ze jej dcera sa na taky zavazok zrejme neciti. Platit nehnutelnost v cudzej krajine ( hoci je to tvoja domovina ) je len financny naklad z ktoreho mozes a nemusis mat osoh v zavislosti ci to prenajimas alebo nie.
Najst zdopovednych najomnikov ktory ti to neznicia tiez nie je len tak.
Ma tvoje svoje plusy minusy, co je ale zasadne je fakt, ze clovek to musi chciet. Nechat sa do cohosi takeho natlacit nie je dobry napad.
Ja som to chcel, bol som si vedomy co to bude obnasat a napriek tomu som do toho siel. Ak by to autorkina dcera chcela, zrejme by to uz bola realita.
@sisaka jednoducho v zahranici sa nerozdavaju hypoteky tak ako na sk ( i ked uz sprisnili pravidla, este stale sa dostanes k hypoteke na sk jednoduchsie ako napriklad v nemecku). A to nehovorim o tom, ze sa niekde napriklad absolutne neoplati davat peniaze do bytu, ked vedlajsie naklady v dost zavratnej vyske ti ostavaju (kopec znamych plati za najom okolo 300e/mesiac bez vedlajsich nakladov, co za 20 rokov ti spravi hrubych 65.000 a za to si teda urcite byt v akomkolvek velkomeste v nemecku nekupis ani teraz a ani o 20 rokov. A vedlajsie naklady su vo vyske 500e+, co musis tak ci tak splacat este extra k hypoteke, ak by si si byt kupila....). Popravde, ja v mojom okoli mam velmi velmi malo ludi, ktori tu vlastnia vlastne - snahy by aj boli, ale zvacsa to nevyda....
Ano najom v sebe zahrna urcite riziko (ako kazde podnikanie).. Ako prenajimatel vsak zarabas 2 krat.
1krat dostavas peniaze za najom a 2krat zarabas na "rastucej cene bytu".
Ako najomca prerabas dvakrat. Prvykrat prerabas na najomnom, ktorym ciastocne splacas byt Tvojmu prenajimatelovi a druhykrat prerabas na tom, ze pokial Ty si v najme,ceny nehnutelnosti rastu. Ja hovorim, ze PRVE co ma dospely clovek kupit po skonceni skoly je kupit si byt. To je vydavok, ktory ma mat prednost pred vsetkym. Mozes byvat rok v najme, kym sa rozkukas, ale potom ihned kupit byt.
@k0l0b3zka Ma to logiku, ale ... Predtym ludia si nieco zarobili, prirodzene byvali u rodicov, v podnajme, po 5-10 rokoch si kupili vlastny mensi byt, potom vacsi. Ked dnes kazdy zacal kupovat rychlo byt, ci niekolko bytov bez uspor a na uver uz v 18tich, ved byty pojdu hore, tak zacali ceny nehnutelnosti skokom rast kvoli vysokemu dopytu a nizkej ponuke. Je to ako keby samonaplnajuce sa proroctvo. Kupim na uver rychlo byt, lebo ceny pojdu hore, aj ked nemam ziadne vlastne peniaze. A ked to urobilo vela ludi, ceny naozaj sli hore.
Zlata stredna cesta. Par rokov v podnajmoch a v 26-28r. vlastne byvanie.
@vilma7 Viacmenej robí také nekvalifikované práce. Viem od nej, že si šetrí peniaze, dosť cestuje, aj teraz je na dovolenke s kamarátkami. Možno len nechápem takýto život, ja som hneď po maturite nastúpila do práce, vydala som sa, kúpili sme byt, neskôr dom, porodila som. Vtedy bola ale doba úplne iná.
Aj môj synovec pracuje v zahraničí a kúpil si byt na Slovensku, prenajíma ho. Takto som to chcela aj pre dcéru, banka by jej hypotéku určite dala, mám v banke známu, informovala som sa.
@emka530 Takto to nefunguje. Máte veľmi mylné myslenie ohľadom prenájmov.
Tu na Slovensku je hypotéka veľmi dôležitá práve pre prežitie v starobe. Možno v zahraničí je to inak, viaceré ste to tu písali, ale na Slovensku a zo slovenských dôchodok utiahnuť nájom je nereálne.
@stvura Tiež som toho názoru, že aspoň keby niečo budovala, aspoň kariérne. Ale ani kariéra, ani svoje bývanie.
@elizabet173 Trápi ma to ako matku. Okolo mňa sú samí úspešní ľudia, majú bývanie a kariéru alebo aspoň to bývanie. A to sme ju odmala učili, že hneď po škole by sa mala snažiť si čo najskôr zabezpečiť svoje bývanie.
necitala som vsetky komentare, ale podla mna je tam toho viac. Ak sa dcera neplanuje vratit, tak preco ma riesit byvanie na slovensku? Nema tu plat, neviem ako sa dokladuje ak je mimo Sk, mozno len dalsie komplikacie. Potom kde zijete vy, jej rodicia. Ak v malom mestecku ci na dedine, tak tam by som do nehnutelnosti neinvestovala. Ak v Ke ci Ba, tak by som aj zvazovala, tam by ten byt kedykolvek predala asi bez vacsich problemov. Potom to kde byvate vy, rodicia. Ak ste sami a mate nebodaj dom, tak by som uz vobec o nehnutelnosti neuvazovala ak chcem ostat dlhodobo v zahranici. Bola by to len dalsia nehnutelnost navyse o ktoru by sa trebalo neskor starat.
Vyzera to tak, ze chces len mat istoty v podobe vlastnenia nehnutelnosti. Je to istota pre teba ale zjavne nie istota pre tvoju dceru. Ak by bola na slovensku a mala by platit najom, tak suhlasim, radsej platit hypoteku. Ale ak je prec dlhodobo a neplanuje sa vratit, tak nie. Su aj ine formy investovania, ja by som s nou radsej presla to, ako naraba s peniazmi, ci niekde investuje, ci ma rezervu pre pripat nudze. To by ma trapilo ovela viac. A teda ak ide o tie nehnutelnosti, ved si moze kupit apartman v IT a prenajimat turistom. Mozno by sa jej to oplatilo ovela viac.
Len tak na okraj, poznam 2 rodiny, kde takto sa staraju o byty svojich dcer, uz vyse 30 rokov. Obe su v Amerike, a na to aby dosli raz za 5 rokov na SK a mali kde byt, mi to pride uplne odveci. Tie byty su akurat zataz pre ich rodicov a surodencov, ktori sa im o to staraju. Ale kazdy nech robi podla svojho uvazenia.
Nechápem, čo je akože rozumne a dospelé na rozhodnuti kúpiť si dom či byt v krajine, kde nebývam a zrejme sa ani bývať nechystám. A zaviazať sa na 30 rokov splátkami vecou, ktorú nepotrebujem a zrejme nikdy nebudem užívať. Bývam mimo sk, vrátiť sa nechystám. Tu bývame vo veľkom dome, prenajatom. Mohli by sme ho kúpiť, ale asi nekúpime, lebo načo? O pár rokov sa deti osamostatnia, čo by sme robili s obrovskou budou? Nasťahujeme sa späť do centra, do menšieho, kde budeme mat všetko pod nosom. Zase ho nebudeme kupovať, nie je dôvod. Inak mam v ba byt, ale už v postate vyplatený (je na ňom pro forma zvyškova hypotéka, aby bola na katastri plomba) , takže je ako investícia. Aj tak uvažujem, či ho nepredám. Lebo mi je nanič. Tých pár euro, ktoré z toho sú mi za to nestojí. Mat ho na hypotéku, doplácam na to.
No zacala by som byt tebou chodit na dovolenky uzivat si zivot a nie sa starat o 32 rocne babatko .Tvoja uloha starat sa skoncila v 18 .Prepac ale mas taky typicky slovensky rozum ze iba zveladovat mat a potom sa hadat o majetky kto co komu dal 🤑🤑🤑🤑.Drmo vtaca uz vyletelo z hniezda .
@k0l0b3zka nie je to celkom tak ako pises. Kupovali sme byt 9 rokov dozadu, stal 65000, splatka bola takmer 300€ a to sme mali akoze zlavu 3% (co realne nie je 3% dole na urokoch) na tri roky. Medzitym sme nieco splatili, aj sa nam 2x zmenila urokova sadzba. A byt ako nas tu stoji uz takmer 200 000. Paradne by sme predali. Ale kam by sme sli?
Co sa tyka toho splacania najomnikmi, 1r sme ten byt aj prenajimali na urovni nakladov na hypoteku a energii. Vtedy sa prenajimal za 500€, mali sme v nom 3 mladych ludi, ktori studovali a pracovali. Mali sme stastie na najomnikov. Teraz sli energie hore, byt sa aj tak opotrebovava, a teda na hypoteku platime momentalne menej, lebo mame mensi urok, kto vie dokedy. Ale aj tak by sme potrebovali vybrat vyse 500€ mesacne na najomnom, ak chceme pokryt hypoteku, energie, a davat na bok peniaze na pripadne opravy, resp. neskorsiu rekonstrukciu, plus poplatky za odpad, dan z nehnutelnosti. Aj ked sme vo vacsom meste, najst dobreho najomnika, ktory to v pohode zaplati a bude tam dlhodobo je podla mna nadludsky vykon.
Navyse tu pani pise, ake je to tazke najst si tu najom, a ze su najmy drahe a pritom si mysli ake bude jednoduche prenajimat a pokryvat vsetky vydavky na nehnutelnost z toho. Neviem ci by bola taka otvorena prenajmu rodinam s detmi, ludom so zvieratami, fajciarom a pod.
Ved kazdy nech si zariadi ako chce, kazdy ma svoje problemy v zivote. Ja zas poznam dva smutne pripady z mojho okolia kedy zeny, ktore pracovali v zahranici viac nez 15 rokov vsetky peniaze minuly na prenajom a teraz ked sa vratili na SVK su z nich socialne pripady. A verte, nie je prijemny pohlad na takeho cloveka, ktory po 40tke bojuje o vlastne prezitie. Keby si kupili aspon obycajnu garzonku, ktora pred 15 rokmi stala prd , dnes by mali aspon kde hlavu sklonit a netriast sa o svoj vlastny zivot.
*minuli pardon 🙂
@k0l0b3zka Tohto sa bojím, aby takto dcéra nedopadla, preto tak nalieham aby aspoň jednoizbový byt kúpila.
Ja chápem tvoj pohľad, ale dcéra má iný. Svoje stanovisko si už vyjadrila, no rozum jej nenalejes. Ja väčší problém vidím v tom, že robí roky nekvalifikovanu pracu. Co je to? Čašníčka chyžná? Akú to ma budúcnosť? Aby ti ešte o par rokov, keď jej ubudnu sily nezostala na krku a ty si ani starobu neužijes.