Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
Podľa mňa by to pre dcéru bolo veľmi nerozumné keby si kúpila byť v inom štáte kde býva a ešte k tomu na hypotéku, a zo svojho platu by musela platiť vlastne bývanie a ešte aj ten druhy byt. A okrem toho ak by sa raz rozhodla vrátiť tak jej požiadavky na byt v ktorom by chcela bývať by mohli byt diametrálne odlišné od toho co by jej ten už kúpený byt ponúkal. Ak sa raz rozhodne vrátiť žiť na SK nebude mať určite žiaden problém si byt kúpiť.
Pani autorka, problemom pre Vas je,ze vy o zivote dcery podla vsetkeho vela nevieteBolis te junavstivit,pozznate jej zivit v Taliansku? ?.Neviete, /nerozpravali ste sa snou bezne/ aky je zivot v Taliansku.. A ako to chodi tam ? Asi nie vellmi,ze? .. Ked ze neviete ani,aky typ najomneho bytu ma vasa dcera. Ci ma sovialny byt,ci komercny najomny..A ano, moze amavajunajomnici zmluvy na neurcity cas. Az do smeti .. je len na nich/ak neporusuju podmneky naj .zmlvy.ci zosdtavaju ci nie v najme dlhodobo...Stava sa,ze partner zomriea manzelka/manzel/ zostava nadalej v najme....najomna zmuva s aprpisena neho/nu....a
Pretoze na rozdiel od sk vzahra nici je bezne,ze ako vam tu bolo pisane,ludia ziju v najomnych bytoch ci domoch... A to bud vkomernom ponati najmu, alebo ako soc.byt....Cize v akej kategorii je vasa dcera finacne? Ani to neviete? Predovsetkym s nou ste s mali o veci porozprvat ao na by vam ti uz bola vysvetlila, ze ako zije a chce zit
Pytate s a,ako na dochodku sa plati najom potom.. No uplne rovnako,ako ked pracujete..Teda z dochodku.......To plati hlavne o komercnom najme....Bud na to mate finacie ,ked idete do dochdku,alebo sa prestahujete do ineho najmu,lacnejsieho,ktor yviac vyhovuje vasim fin.moznostiam...U soc.bytu je to ine trochu.. ak je clovek poberatel soc.davok .... tam potom s Roz tam s apripieva na najom potom..rozdiely su vroznych krjinach v istych nuansoch,ale nie velke v ramci EU
Vlatnit nehnutelnost nemusi byt vzdy dobra investicia mimochdom ani na sk...Zalezi velmi na tom kde sa nehnutelnost nachadza, ci je bez hypo ci sa plati hypo....Po urcitom case nehnutelnost bez rekonstukcie chatra..cize jej cena sa znizuje....Takze do nej treba investovat po 10,-20 rokoch urcite,....
Takze nie je iste, ze su v nej zhodnetene finan A ci na dochodku dochodca aj na sk ma na rekonstrukcie,ked len nedavno splatil hypo.. ci estte pripadne plati..mnohi budu platit na sk hypo ete v dochodku...
Ak vasa dcera ma primerany plat, mozno zhodnocuje financie inym sposobom ,ako investovanie do nehnutelnosti..... akcie, zlato.... a ine komodity.... .
Prepacte ,ale vas sposab myslenie v tomto je este z cias ,ked ste bola maladas.cize prdpokaldam z kom.obdobia..... tie casy su prec a snimi aj to,co sa povazovalo za hodnotu.cize hocijaka nehnutelnost.-..
Takze zaver je,ze s dcerou musite celu zalezitost, prbrat, ako si vec predstavujete , .. Mozmo zistite, ze vase prianie vlastnit nehnutelnost je pre nu je nevyhodne....
1/1v bsm = pri rozchode 1/2-ica tvoja, 1/2-ica muzova
Ale nehovorim, ze sa to stane.
Ja som tiez za kupu len chapem aj dceru, ake je pre jednu samu zenu tazke financne prezit pri cenach dnesnych nehnutelnosti s hypotekou na krku. A ty by si to mala chapat tiez kedze nemas nic co by bolo len tvoje, iba spolocny dom. Zaobstaranie nehnutelnosti kedysi davno ked boli nehnutelnosti lacne a este k tomu z dvoch platov je uplna ina situacia, to je cele. Garsonka v BA teraz stoji 120-145tis.€
Teoreticky mozes dcere v dobrom poradit, aby si kupila byt v Ita, ak teda pracuje stale na rovnakom mieste, na TPP a neplanuje odtial dalsich x rokov odist. Vtedy by to malo opodstatnenie.
A možno sa chce vrátiť do rodičovského domu a bývať s vami ako rodičmi, čo by ste jej ako rodičia určite umožnili, potom ho na ňu prepisete a nemusí sa zadlžovať hypotékou. Našetriť si, vy doživotné právo, ona zrekonštruuje atd...
Chodíš ju vôbec navštevovať, keď hovoríš ze ani nevieš v akom podnájme býva, to mi príde fakt zvláštne.
@stannkal Viackrát sme s mužom boli za dcérou v Taliansku. Býva v prenajatom byte, prenajíma jej ho majiteľ. Nemá byt od mesta.
@jaden A ak sa bude chcieť predsa len vydať, mať deti? Dom zdedí po našej smrti.
Vo viedni
Nuz pokial sa vyda a bude mat deti, tak vas zdedeny dom pekne preda a zveladovat bude s manzelom svoje byvanie a zivot v Taliansku
Ja mam len taku otazku, slovenske banky poskytuju hypoteky na zaklade prijmov zo zahranicia?
@alvaluka Treba sa popýtať v bankách, ale väčšinou príjem zo zahraničia akceptujú.
@lubkavargova1 A dovtedy čo? Bude dieťa vláčiť z nájmu do nájmu ako mača?
Nečítala som príspevky, ale moja sestra má 48 rokov a nemá vlastné bývanie. Žije dlhé roky v Írsku. Má muža a 2 deti a neťahá ich z podnájmu do podnájmu, celý čas majú prenajatý jeden a ten istý dom, bývajú si celkom dobre.
Co si o tom myslim? Ze dolezite je aby bola stastna... Nepotrebuje sa viazat.. Moznonevie, kde chces ostat... A po dalsie..vy si tiez neviete predstavit zivot zit inak, ako sa trapitnad niecim co druheho netrapi?..??? 🤦🤦🤦
Že aby kúpila tu, bývalá tam, a tu jej hradil byt nájomca..
To vám príde morálne okej?
Zaberať nehnuteľnosti ľuďom, ktorí by tu ozaj chceli niečo kúpiť? Takto sa len umelo dvíhajú stále viac a viac ceny nehnuteľností.
Dcére to bude nanič, ak tu neplánuje žiť. Ľuďom na Slovensku to bude nanič, lebo tým len podporí nárast cien nehnuteľností a v konečnom dôsledku aj vám to bude nanič - budete za ňu riešiť jej nájomníkov a večné natahovacky o energie, platby atď, keďže ona sa na Slovensko zjavne nechystá. 🙂
Zbytočne si zarobíte kopu problémov. Fakt zbytočne. Ak bude sa chcieť dcéra vrátiť, vráti sa a potom kúpi. Ak nie, tak nie.
Je to vaše jedine dieťa? Alebo prečo to tak riešite?
@keksicek Stačí aby prišiel majiteľ bytie, že ide byt predať a budete musieť ísť. Toto je tá nevýhoda prenájmu. Deťom nič nedáte, mne by to nešlo toto dcére urobiť.
@h2 Súhlasím, že v zahraničí je to asi inak.
Píšeš ze tebe by nedalo dieťaťu niečo nedať, tak možno dcéra čaká ze jej ostane po vás
V zahraničí je to inak. Neviem presne ako kde, ale v AT sa veľa bytov prenajíma neobmedzene takze vás nemôžu vysťahovať ak platíte. Takze o je vlastne ako váš byt. Sú aj súkromný prenajímatelia / jednotlivci kde samozrejme môžu ukončiť zmluvu …
Veď byvaju aj 2 rodiny v jednom dome. Nadstaviw si vrch z nasetreneho, ak máte menší a bez hypotéky. Možno tak rozmýšľa.
Ja si myslim, ze ona velmi dobre vie preco tak zije a tak daleko od vlastnych rodicov..podla prispevkov ako si ides len a len svoje.
Nerozumiem argumentu "nechcem sa viazat na 30 rokov". A ked platite podnajom tak sa neviazete na platenie na 40 rokov? Ved ked nebudete platit pojdete na ulicu. Odhliadnuc od toho, ze ceny nehnutelnosti z dlhodobeho hladiska len rastu, pretoze inflacia. Kym pred 10 rokmi stala garzonka v BA 50 000 Euro, dnes stoji taka ista 140 000Euro. Keby ste ju pred 10 rokmi kupili tak mate splatku 180 euro mesacne, ktora by k dnesnemu dnu bola stale 180 euro mesacne (teoreticky). Akeby sa nieco zle stalo , tak k dnesnemu dnu pri predaji garzonky Vam ostane 90 000 Euro. Hypoteka su z dlhodobeho hladiska peniaze zadarmo. A o dalsich 10 rokov bude stat garzonka 250 000 Euro. Tak kde je logika v tom "nechcem sa viazat" ? Zaciatky v zivote su vzdy tazke, ale po 5 rokoch ked sa pozriete spat tak pochopite, ze sa oplatilo zatat zuby a zivot je uz v pohode.
@k0l0b3zka Absolútne zodpovedný prístup. Takto som to podala aj dcére.
Treba sa dcery ale opytat,ci vobec na to peniaze ma.pretoze platit sama hypo 500e,plus zivobytie v inej krajine zase nie je sranda.a prenajom bytu tiez nieco stoji-opravy,hladanie novych najomnikov,starosti okolo toho.
A hlavne,treba sa jej spytat,ci sa vobec planuje vratit..
Autorka a keby si jej ty nejaké bývanie zabezpečila keď ti to tak vadí? Lebo očividne to vadí iba tebe.. 🤔
Ako mama by som sa jej spýtala čo plánuje?Nepísala si už dávno, že dcéra robí v zahraničí vo viacerých krajinách a mala by sa usadiť?Raz tu bola jedna pani podobný príbeh a nevedela zniesť, že dcéra chvíľu robí, chvíľu nie sezónne prace, ide do zahraničia...v podstate máš pravdu celý život platí za niečo čo nie je jej, ale na kúpu bytu bol čas pred pár rokmi, pokým ceny nevystrelili.

@missdiva Dom je náš, je spoločný. Takže vyhodiť ma nemôže. Dcéru nechcem pri zadku, naopak nech robí tak aby bola spokojná .