Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
Ja s bola vonku do 36 tky a nic som nevlastnila ,vlastne ani som sa nikdy neplanovala vratit, co ak ani ona neplanuje zit na sk?
Tak naco by nieco kupovala,ci riesila na sk?
Ja som sa spoznala s mamzelom a vsetko zariadil on.....hypo a kupil pre nas dom...
Ja by som sa na jej mieste tiez do nicoho nehrnula ani na sk nic neriesila,bola som vonku 13 rokov a myslim,ze nebyť deti,urcite z sk odídem
V prvom rade,jej prestan vnucovat svoje nazory,podla mna,sa nechce na slovensko vratit,preto to neriesi,a vzhladom k tomu ze cestuje,nech cestuje! Keby zila na sk,nepojde nikam! A to poznam z vladtnej skusenosti kym som zila vonku,kazdy rok som bola v karibiku! A tu zo slovenska,je takato dovolenka 3x drahsia! Tak nech si uziva cestuje!nemozes ju putat nasilu k slovensku,len preto,ze ty si po skole hned zostala v praci a vydala sa....dnes sa zije uplne inac ako 30 romov do zadu,ja napr,by som ani nechcela ,aby sa moje deti po tolkych rokoch vratili domov,ak uz ma tie toky odpracovane tam,dostane predsa penziu v taliansku...a urcite lepsiu ako tu....asi tak....
@bambi2121 Mne nejde o to, pútať ju nasilu niekam. Je slobodná, môže žiť kde len chce. Len zastávam názor, že svoje bývanie by si mohla poriešiť, v budúcnosti sa mi ešte poďakuje.
@sense Prevažne v gastronómii, keď bolo cez covid všetko zatvorené tak pomáhala v nemocnici. Teraz robí predavačku v odevoch.
Toto je ten problém, že keď robí takéto práce, neodborné, tak to nie je ani na splácanie hypotéky (popri bežných výdavkoch, ktoré má na ubytovanie a bežný život). Ani to nie je nejaké stále miesto. Kto robí odborné práce sa má dobre aj na Slovensku, aj v zahraničí. Kto takéto, má čo robiť, aby vyžil aj v zahraničí.
Nepíšeš akú má školu, ale aj tu "nekvalifikovanu" prácu musí niekto robiť a tam ju dostane lepšie zaplatenú. Sama som robila v turizme v Taliansku lepšie povedané Alto Adige, (Sud tirol) keďže tam sa rozpráva po Taliansky. Pre mna vtedy mladú ženu kt chcela aj niečo vidieť sezónna práca dobrý job. Žiadne starosti, od makať si svojich 9hod, volne dni v lete pri mori, keďže bolo neďaleko. Niečo ušetriť a zvyšok na míňanie mimo sezóny, v zime kúsok za hranice lyžiarske stredisko, doobeda odmakane, poobede svah a večer 2-3 hod sa už ddali zvládnuť.
Mam par známi h co tak robia doteraz a par co sa časom usadili, to ale neznamená ze jedny alebo druhý sú horší, nie, nie sú. Každý z nich má len iné priority v živote.
Ty si si po maturite vybrala svoj život, tak nechaj ju žiť jej.
A možno od vás odišla, aby mala väčšiu slobodu a nebola neustále konfrontovana a presviedčala vašimi názormi, aj keby boli neviem ako dobre myslene
@mpg Zarobí dobre, to je pravda. Ale nič odborné nevie. Teraz rozmýšľala, že by išla študovať, ale teraz po tridsiatke? Študovať mala keď bol čas. Teraz mi to už príde zbytočné.
Zbytočné to nie je nikdy, hlavne ak sa v mladosti na školu vykaslala. Asi sama vidí, ze by sa mohla mať lepšie, ak by mala kvalifikaciu. No kto jej bude tu školu platiť? Vybrala si takú, co jej otvorí nové pracovné možnosti?
@sidicek Chce študovať za zdravotnú sestru, ale v jej veku už je príliš neskoro. Myslím si, že by sa mala popozerať inde. Ale je to jej rozhodnutie.
Preco pre pana je stara na vzdelavanie? Na ucenie a odbornornost nie je po prve hranica a po druhe je to v zahranici standard....a po dalsie, tak ona si chce zvysit odbornost, aby mala lepsie uplatnenie na trhu (a lepsi zarobok) a ty si ides ako verklik byt, byt, byt, byt......v zahranici to nefunguje ako na sk (vdaka bohu), aj najomny system, aj socialny system je uplne odlisny. Neporovnavaj to, aky mohla mat zivot na sk, ked na sk realne nezije (a asi ani nechce zit a mozno v zivote zit nebude....). Mne ako odidencovi sa mi jezia vsetky chlpy na tele, ked mi ludia vkuse omielaju slova robota a vlastny byt (dokonca aj moj muz sa stal na to alergicky- a to nie je slovak....)
32 ročná je stara na vš, potrebuje na dôchodok byt, rozmýšľam, či už má konečne predplatené hrobove miesto, chuderka.... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Ja by som sa od takých rodičov sťahovala aspoň do Južnej Patagonie....
@vroni 😂😂😂👍👍
@vevesh Stať sa môže všetko, čo ak sa raz vráti, kde bude žiť? Ja razím cestu, že treba byť pripravený na všetko.
Ona zarobí dobre na slovenské pomery, ale na talianske je to slabé a ešte aj nestále. Keby aj v banke dala potvrdenie o príjme aj z troch miest za rok, no neviem. Aj v zahraničí sa dá zvýšiť odbornosť, napr. sestrina dcéra išla do Anglicka a mala hotelovú akadémiu (SK), tam jej to bolo málo platné, tak si urobila certifikát, ktorý platí v Anglicku aj celej EU a teraz po návrate robí riaditeľku hotela, angličtinu ovláda veľmi dobre. V 32 rokoch sa ešte dá niečo, keď nemá ani záväzky.
@mpg Dcéra si plat chváli, taliani nemajú minimálnu mzdu, ale aspoň tak mi povedala, že si odloží peniaze.
A zabudla som napísať, žije v Ríme.
štúdium - mám kamošku, zhodou okolností žije v rovnakej krajine ako tvoja dcéra. Má už po 40-tke, ale stále študuje, najpr 5 rokov na vš na slovensku, potom šla dobrovoľníčiť do FR, tam si za rok pobytu spravila certifikát B2 z jazyka, zdalo sa, že tam ostane, ale...nakoniec skončila v Anglicku, 3 roky tam študovala, aj skončila, konečne sa po 30tke mohla mať dobre platenú prácu, ale stretla svoju lásku a šups, ďalšia krajina. Znova sa učiť úplne cudzí jazyk od základov. Vydala sa tam a 5 rokov študovala opäť na vš, aby to bolo uznane v tej krajine. Konečne má prácu, ale ...nemajú deti a ona sa pustila do ďalšej školy. Inak oni tam majú vlastnú nehnuteľnosť, majú ju na hypotéku.
Tak sito má odloženú nejakú tú rezervu. Ťažko povedať, či tam chce ostať navždy alebo sa plánuje vrátiť na SK. Teraz proste nemá potrebu si kupovať byt a keď ešte aj nevie kde. Buď rada, že je momentálne šťastná a má sa dobre
Ja poznám aj lekárov co študovali po 30r.dokonca po 40.Sestru dá v pohode.
@sidicek a to už je k čomu dobré? Než dostuduje je 6 rokov, potom atestácia... Kedy začne ordinovať? V 50ke?
Tak to nás dve nemusí zaujímať, prečo? Ale 20r môže kľudne pracovať ako lekár, tak na tom nevidím nič čudné.
Namiesto aby si ju podporila, ju len zhadzujete, zas len na čo jej to bude.... Hoci to vôbec nie je neskoro.
Stále len o tom istom ak sa vráti. Pričom nič nenasvedčuje k tomu Zeby sa plánovala vrátiť.
Takisto nemusí študovať x rokov aby bola sestrička. V zahraničí sa nestuduhje všetko 5 à viac rokov pokiaľ teda nechce nejakú špecializáciu. Sú rôzne programy, školy cez víkend, veľa veci sa studeje tak ze popri práci študuješ. 1-2x do týždňa škola zvyšok prax štýl learning by doing. Pokiaľ nechce byť lekárom, právnikom alebo inginierom a pod.
Autor, studium za lekara je casovo, financne a intelektualne velmi narocne, toboz este v cudzim jazyku. Ale bol to len priklad, ze aj toto ludia po 30 tke zvladli. To je vsak uplne jedno, pretoze jej vsetky ambicie budu tebou zavrhnute! Podpora s tvojej strany ziadna. Hlavne aby mala mala tu nehnutelnost posvetnu na SK. Ako tak citam tvoje dalsie prispevky, vobec sa necidujem, ze odisla z SK. Ved mimo toho tvojho natlaku moze slobodne dychat. Nechaj ju konecne zit a maj ju rada bez podmienok.
ak budes presadzovat svoje postoje u dcery tak ako tu, tak sa ti podakuje, ak sa do nej nebudes starat. Svoj postoj si uz povedala, ostatne nechaj na nu. Pises ze robi predavacku, povedala ti ze zarobi dobre. Nevies aky druh uvazku ma, ani vysku prijmu (dcera ti moze povedat hocjaku sumu), ale od znamej z banky vies, ze by jej hypoteku dali. Kym to nie je na papieri, tak by som tomu neverila. Ako som ti uz pisala, mala by si ju radsej podporit, aby hospodarila s peniazmi a rozumne ich investovala. Nehnutelnost na slovensku to asi nebude. Podpor ju radsej v studiu ak to skutocne chce, zdravotnu sestru v IT mozno vystuduje za 2-3 roky, alebo popri praci .. neviem ake tam maju pravidla/moznosti. Ak bude od teba citit podporu, mozno si casom povie, ze mat nehnutelnost na SK nie je tak zly napad. Z toho co pises vyzera, ze je rada v IT, zije si zivot podla seba a je spokojna.
Pozri sa, ja som zena v domacnosti- nerobim po slovensky. Zili sme dost dlho v najomnom byte, lebo nam to tak vyhovovalo (takisto ako nam vyhovuje, ze momentalne este stale nepracujem, a co prinesie buducnost, uvidime. Ja napriklad nechcem ostat v nemecku, ale na slovensko sa uz vratit tiez nechcem). Vzdelavam sa vo volnom case, rozmyslam nad druhou univerzitou, takisto ako bezistne pomaham ludom. Uplne neklasicky "slovensky model zitia". Ale vyhovuje to mne a mojmu muzovi (a absolutne nevyhovuje mojej slovenskej rodine, ktori uprednostnuju ten tvoj model...) Kazdy sme iny, kazdy chceme zit inac. Ty si svoje vybrala, nechaj dceru zit jej zivot.... a ak chces pre nu byt, tak jej ho kup a daj jej ho na 50tku, ked su hypo take dobre. Ale urcite ho ona nekupi, lebo ty chces, lebo ty si myslis, ako jej na starobu bude zle (nic v zlom, ale dnesne dochodky su tak daleko, ze ja si nemyslim, ze nasa generacia bude mat vobec nejake dochodky, o ktorych sa tu ty strachujes- jednoducho budeme robit, dokym nezomrieme😃)
Si velmi negativne naladena, este ze nie si mama mojho kamarata, ktory v 30 isiel na medicinu, alebo mojej kamaratky, ktora sla v 34 na osetrovatelstvo.. keby vedeli, ze je to uz neskoro, ako tvrdis, tak by sa na to vykaslali a dnes by neboli lekar a sestra 😀
@vevesh Máš malé deti? Lebo tiež máme rodinu v Nemecku, ale všetci pracujú, deti chodia do škôlky a žena tiež pracuje, tam sú v domácnosti len veľmi bohaté panie.

@bombulka1987 jasne ze dostane, aj keď teraz už trošku sprísnili podmienky