Dospelá 32-ročná dcéra nemá bývanie
Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
@elizabet173 vobec nie je utopia lekar v 50tke. V nemecku je to dost casty jav, pretoze na medicinu beru podla priemeru. A ked ho nemas, znizujes si priemer cakanim na cakacke plus vyucbou za medicinskeho pracovnika. A tak sa stava naozaj regulerne, ze mas v triede ludi 40+(jasne, ze nie cela trieda, ale mas par takychto spoluziakov), aby studovali svoje vysnivane povolanie ( tu cistych jednotkarov velmi nenajdes, napriek tomu je podmienka na medinu max. 1,2 priemer.). Na sk sme mali priemer na nasom odbore cca. 29 rokov (!), lebo prijimacky vyzadaovali urcite veci, ktore sa naucit v skole len tak jednoducho neda a ludia najprv pracovali a az potom studovali...
tak ja mam tri deti zijem v at v domacnosti som bola asi 6rokov a naozaj niesom velmi bohata pani :D :D za ten cas som si dokoncila vysku, dpravila dalsie vzdelanie, teraz uz posledne dva roky pracujem ale tiez mam po tridiatke a vlastne stale som nenapisala zaverecnu pracu na ktorej este robim a teda niesom stara, ak mam pracovat do mozno my uz aj 70-tky, nech mam svoju pracu rada. a ked som zacinala na vyske v dvadsiatke tiez tam boli starsi ludia dokonca jeden mal 45. stara si na to na co sa citis, ty nemozes povedat svojej dcere teraz nestuduj a ona mozno do staroby bude musiet trcat v praci ktoru nenavidi, ona pise svoj zivot a ty by si ju mala podporit minimalne prijemnym slovom. a na to byvanie to plati deto.
a este by som rada dopisala, zatial co ty tu lamentujes, ze ona bude deti prevlakat z podnajmu do podnajmu ako macence, zabudla si na jeden podstatny fakt: ona ziadne deti nema.
Myslím si, že táto mama sa celkove zamyslela nad týmto spôsobom života, ísť robiť do zahraničia, byť tam 10 rokov a nikde sa neposunúť, nevlastniť nič iba auto.
Lebo to by aj na SK mohla pracovať a vlastniť iba auto. Možno by bola už aj trochu ďalej.
Ale to sa nedá dospelému 32-ročnému človeku povedať ako má robiť. To musí sama dcéra prísť nato, ako chce ďalej žiť.
@sidicek to som nepovedala,napisala som len,ze keby ze nespoznam muza,na sk sa ani nikdy nevratim,lenze ked e som dlho zila vonku,bral uver on....ja som sa o seba 13 rokov vonku starala sama....a dost som si aj nasetrila,lenze ,nezastavam si nazor,ze ak nezijem na skusim mat na sk nehnutelnost,asi tak
Myslim,ze keby dcera edela,co tu riesite,nebola by z toho nadsena,aj ja som byvanie riesila az v 35 tke a som tu
Toto je úplná krása. Ukážka klapiek na očiach ako vyšitá. Dcéra musí mať nehnuteľnosť na SK a basta. Aj keď nechce. V celku vtipné je aj to, že od dcéry je hlúpe žiť v podnájme a platiť inému, keď môže mať svoje. Tak nech si ona kúpi na Slovensku byť, ktorý jej bude splácať podnájomník . Tu už nevadí ze to bude ten "hlupák", čo si platí podnájom a spláca byt inému, lebo to je autorkina dcéra. Podobne ako ďalšie diskutujúce sa nečudujem, že dcéra žije ďaleko. Inak mam pocit, že už tu bol podobný problém, ale tón autorky bol úplne identický. Dcéra všetko robí zle, mama chce len dobre a to znamená ze dcéra má robiť čo chce mama a držať hubu.
Ja si myslím, že uvažujete správne. Sama sa čudujem mladým, ktorí zarábajú a pritom žijú u rodičov, prípadne ako vaša dcéra v zahraničí, že vôbec neuvažujú nad budúcnosťou a investovaním. O to je to pre nich výhodnejšie, že ešte nemajú rodinu, nemajú zodpovednosť za nikoho len za seba a stále majú oporu v rodičoch. Keď už príde rodina a deti, potom je už neskoro naháňať bývanie. Podľa môjho názoru ako matka uvažujete správne, že chcete naviesť dcéru na to, aby zvážila kúpu nehnuteľnosti, a dala ju do nájmu. Takto jej bude hypoteku platiť niekto cudzí a ako sa spomínalo vyššie, neskôr môže byt predať a ešte na tom zarobiť. avšak myslím si, že s týmto návrhom ste prišli trosku neskoro. Za jedno má už vlastné plány do budúcnosti a nedá si ich len tak vyhovoriť a za druhé všetci vieme aké sú momentálne úroky na hypotékach a ceny nehnuteľností. Keby ste takto uvažovali skôr, napríklad keď mala o 10 rokov menej, uz mohla mať splatenu 1/3 z dlhu.
Ja som sa akurát minule rozprávala na túto tému s mojou 15 ročnou a presne sme sa zhodli na tom, že aj keď je môj cicek a podla jej slov nech sa neteším, len tak ľahko sa ma nezbavíš, má rovnaký názor, že by si chcela kúpiť vlastný byt keď začne pracovať a kým mi bude na krkoch tak jej hypoteku bude platiť niekto iný. Dnešné decká sú prespekulovane uz od puberty😃
Inak teraz ma napadlo,že by som sa na vec pozrela aj z inej strany. že vy ako rodicia zrejme hypoteku uz nemáte, a ak môžem byť taká smelá.. Neuvažovali ste aj vy, že by ste pred par rokmi vzali hypoteku a kúpili menší bytík s rovnakým uvažovaním? Ze budete mesačne platiť napr po 100 eur a dáte ho do nájmu, s tým ze bude časom pre dcéru aby sa mala kde vrátiť, pripadne bude váš a keď ho predáte mate postarané o kľudný dôchodok?
To len tak trošku na okraj, keďže sa vy čudujete ze dcéra neuvažuje ako vy. Iný človek sa takto môže zamýšľať a čudovať nad vami. Nic v zlom samozrejme, neviem aká je vaša situácia.
@bluehorsee Prečo by všetko malo byť na pleciach rodičov? To nemyslíte vážne? A mladých budeme rozmaznávať, riešiť za nich budúcnosť a nebudú vôbec pripravený na reálny život. Príde prvý problém a zložia sa. Musia sa sami snažiť, ako som písala my s mužom pomôžeme, ale nedostane všetko ako na zlatom podnose, kam choďte na tieto nápady.
@bluehorsee Pardon, mám tam chybu. Malo tam byť „kam chodíte"
Co je na vasichvpleciach? Ako riesis za dceru problemy ci buducnost? Co dostava na zlatej tacke? Vsak vobec pri tebe uz roky nebyva (!), je sama vo svete. A teda v zahranici pecene holuby do ust nepadaju a to, ze je tak dlho vonku dokazuje aj, ze je priebojna (a s najvyssou pravdepodobnostou aj spokojna...)
@bashawelle ano, presne sko pises. Ona radsej usla az do ineho statu ako zit blizko takejto matky. Uz tu odznelo tolko dobrych argumentov a ona stale ide ako verklik. Klapky proste. No des.
@vevesh ja len jedno,lebo to naozaj už ani význam nemá pisát nieco .. aj čítaš príspevky ostatných predtým ako niečo píšeš?
Autorka písala o "zlatom podnose" ako reakciu na
@bluehorsee , v tej poslednej časti,kde "ju napadlo" že by autorka mohla zobrat ďalšiu hypotéku (na byt pre dcéru )zo strany matky a platiť jej ho....
@nini1978 no toto som radila aj ja autorke, aby jej kupila byt, ked ju to tak velmi trapi...a absolutne nesuhlasim s tym, ze autorka dcerw nieco dava "zadarmo" alebo za nu riesi ako si to sama autorka mysli, lebo ona chce len, aby dcera mala vlastny byt, byt, byt....a to uz na 9 stranach😱
@bluehorsee len aby jej mal kto platiť tú hypotéku. Veľa ľudí investuje do bytov a prenajíma ich. Aby ich o pár rokov nebol prebytok
Ono cele tieto výpočty o platení hypotéky nájomníkmi sú postavené na vode. Kupovala som pred šiestimi rokmi byt za 140 tisíc. Hypo bola necelých 110, splátka 450. Celkové mesačne náklady na byt tak boli cca 750 euro. Keď k tomu prirátam dan, musel by mi podnájomik platiť 900 Euro mesačne, aby som bola na nule. A byt by nesmel byt ani mesiac prázdny, nesmel potrebovať opravu a ani investíciu. A stále by som bola na nule. Áno, byt by som dnes predala za dvojnasobok lusknutim prstov. Ale nie za podmienky, že by som v ňom potrebovala bývať. Nehovoriac o tom, že by som po šiestich rokoch splácania mala z mojej hypotéky ešte stále dlzobu plus mínus 80 tisíc. Investičný byt je fajn, keď potrebujem na hypo menej než 50 % z ceny a nie keď si mam odtrhať od úst, aby som mohla živiť investíciu. A čisto zlomyselne, keď sa dcérenka bude chcieť na staré kolená vrátiť, bude mať i tak zdedeny rodičovský dom, tak čo?
Autorka, rozmyslas dobre. Najhorsie je peniaze "prezrat". Mat vlastnu strechu nad hlavou je zaklad.
A este pridu casy, ktore minimalne 2 posledne generacie nezazili...prezit to v podnajmoch bude masaker. Uz to celkom realne zacina, socialna europa sa pomaly stava prezitkom...
Zijem dlho v zahranici a to vo viacerych krajinach EU.
A pohybujem sa v prostredi ludi, ktori si vsetci po istej dobe zadovazili vlastne byvanie. A niektori nie len 1 ale viac nehnutelnosti, ktore prenajimaju (a drzia pre deti do buducna).
V zahranici je normalne zadovazit si vlastnu nehnutelnost akonahle je to mozne. A vsetci sa o to skor ci neskor snazia.
Nikto z mojich priatelov, znamych a kolegov nezije v podnajmoch (ludia po 30). Tak neviem, ci sa ja pohybujem v nejakom divnom prostredi...alebo si tuto na fore ludia nieco nahovaraju. A nehovorim len o domacich, ale aj priateloch slovakoch a inych zahranicnych ktorych tu poznam.
Najviac ma tu pobavila jedna prispievatelka, ktora sa mi v inej diskusii dusovala ako zije v zahranici a v high society (na nekonecnej materskej s upratovackou a podobne kecy a ako su zeny, ktore idu skor z materskej do prace chuderky...) a v tejto diskusii som zistila, ze nema ani vlastnu strechu nad hlavou, co dokonca povazuje za normalne...
Tak taki deziluzni ludia ti tu budu davat "rady do zivota", ze kupit nehnutelnost je totalna sprostost...podla mna to moze tvrdit len niekto, kto na to nema.
@number19 presne o tom píšem aj ja,že v krajine kde je dcéra autorky nepoznám nikoho v podnájme,všetci platia hypo aby mali vo vlastníctve nehnuteľnosť.
Keď naozaj v podnájme,len ľudia ktorí nemajú stály príjem,menia prácu,sú v Taliansku dočasne a pod.
A žiadne také aké tu opisovali "teoreticky možno" - nezmysly proste
@number19 ja mam rovnakú skúsenosť, kto na to má, tak kupuje vlastné, kto nemá prenajima. Ale tie ceny v zahraničí sú oproti našim ozaj vysoké, tak aj osoba s relatívne dobrým platom a trvalým zamestnaním ma problém získať hypotéku. Takže nie, že nechcú, ale nedosiahnu na vlastnú nehnuteľnosť.
@number19, kupovať nehnuteľnosť v krajine, kde nezijes a žiť sa nechystáš z dôvodu, že to niekto iný považuje za super nápad JE blbosť. Ľudia, ktorí si tu kupujú nehnuteľnosti majú čistý mesačný príjem od 20tisic nahor. Rozhodne k bežne zarábajúcim nepatria. Pod túto hranicu vlastne alebo zdedili alebo bývajú v nájomných bytoch a domoch. Dokonca aj bývalý prezident býva v nájomnom byte, blbec jeden nevzdelany.... 🙄🙄🙄
Ked bude co ak, tak si bývanie zariadi. Co ak ked pride, bude mať aj partnera. Na co si ona ma niekde kupovať nehnuteľnosť, med možno ani nevie kde zakotvi....