Dôvody anulácie církevného sobáša
Dobry den
Prosim Vas, na zaklade akych konkretnych skutocnosti je mozne anulovat cirkevny sobas?
Dakujem
@weiky cirken rozoznava druhy, napr. sviatostne mas ak obaja boli pokrsteni v krestanskej viere, dalej ak su obaja katolici tak je to aj kanonicke manzelstvo, atd. od toho zavisi ci je mozne anulovat manzelstvo a akym sposobom
kazdy farar mal na skole aj zaklady kanonickeho prava, aspon ti z TT urcite
@weiky ja poznam prípad kedy ich rozviedli (cirkevne) ked manzelka zistila ze manzel ma dieta o ktorom nevedela....a to je zatajenie, cize ich rozviedli
ze existovala v case uzatvarania manzelstva
cize uz ked sa brali a slubovali si, tak to nemyslel vazne
@zuzkazivcak to je zas vada poznavacej schopnosti, kaanon 1096-1099
Ja sa opýtam inak, lebo mi to nedá, v živote má človek toľko problémov, načo si mám život komplikovať ešte aj takýmito vecami? Človek môže veriť na čokoľvek, ale jedno je isté - počet veriacich rapídne klesá pri každom sčítaní obyvateľstva sa k ateistom hlási čoraz viac ľudí, klesá aj počet cirkevných sobášov. Nepotrvá to už dlho a bude to ako v čechách, že sobáš v kostole bude raritou. Cirkev to veľmi dobre vie. Ja cirkev neuznávam, bola som síce vychovaná vo viere, aj pokrstená, aj sviatosti mám, aj cirkevné manželstvo, ale do kostola chodím 2x za rok a nehanbím sa to povedať. Na spoveď nechodím, nevidím žiadny zmysel v spovedi, v sviatostiach. A keby sa náhodou rozvediem, bude ma trápiť x vecí, ale to, či mi cirkev anuluje manželstvo, v žiadnom prípade nie. Ani by som to neriešila. A prečo sme mali cirkevný sobáš? Opýtajte sa 100 párov a 90 z nich vám povie, že to, či to bolo na úrade alebo v kostole je úplne jedno, žiadny hlbší zmysel v tom nevidia. Ja som dosplelý človek a ja viem, čo mám a nemám robiť v manželstve, mne nebude žiadny kaz kázať, či môžem s mužom žiť sexuálne aj pred svadbou. Ja som mala s naším kňazom, ktorý nás sobášil veľmi dobrú skúsenosť, bol milý, aj na poučeniach srandoval, skutočne človek s veľkým Č, dodnes mi je za ním smutno a keď vidím naše DVD zo svadby si na neho spomeniem. Ale kamarátka mala opačnú skúsenosť, nebudem rozvádzať podrobnosti, len poviem, že ich nechcel zosobášiť, keď sa priznali, že spolu žijú sexuálne pred svadbou. Potom keď mu pred svadbou doniesli peniaze, zrazu zmenil rétoriku. Je to tak, nech sa tu nikto nedušuje, že to tak nie je. V cirkvi je hniloba (viď mediami prepieraný spor Sokol v. cirkevný starobinec a jeho financovanie, odvolania arc. Bezáka a iné), tento hnilobný proces už pokročil tak ďaleko že už je nezvratný. Som o tom presvedčená. Ale nikomu neberiem jeho názor a právo uznávať cirkev.
@rheia27 a kto potom pracuje na cirkevnom súde, ak neexistuje cirkevný právnik? sudcovia existujú http://www.biskupstvo-nitra.sk/diecezny-sud
🙂
@weiky a co keby si si ju zobral uradne a ked anulaciu dosiahnete tak v kostole?
Ahojte, viete mi niekto poradit ako postupuje cirkevny sud v pripade nespoluprace jedneho z partnerov? Moj ex ma tiez psychicky vydieral (planoval samovrazdy atd) Deti sme spolu nemali, on materaz dieta s tiez rozvedenou zenou,ale nie su zosobaseni....a co sa tyka viery...tak to ma vsetko na haku...je mu to jedno a mam tusenie,ze sa na nejaku spolupracu s cirkevnym sudom vybodne, preco by mi mal on pomahat, ved som sa s nim rozviedla.
Saska, zatial neviem,co sa stane,ked sa druha strana nedostavi. Za tyzden mam konzultaciu na dieceznom cirkevnom sude...urcite sa ich na to opytam. Ono sa to myslim,tym padom natahuje dlhsie...ale vraj to potom anuluju aj tak. Ale to som len pocula...zistim ako to je 🙂 Ide tam o tom, aby sa ,,nasla,,pravda o danom vztahu.
Dufam,ze mi niekto poradi. Moj manzel nema birmovku, ale boli sme zosobaseny v kostole s tym,ze si pojde birmovku dodatocne spravit. No este sa tak nestalo. Je mozne,ze nas sobas je neplatny?

@weiky v prípade tvojej priatelky,ak ona pri slube manželstva slubovala ,pokým nás smrť nerozdelí tak to má dodržať .lebo pred bohom je stále zosobášená s manželom .Aj ked podla mna by to takto asi byť nemalo.Ono je to dosť ťažke o tom diskutovať ,lebo to všetko si vymyslela cirkev.Si zober ked žil abrahám vtedy ak manželka nedala mužovi dieťa ona sama mu vybrala ženu ktorá s ním bude mať dieťa ,s ktorou sa má vyspať .Trocha zvrátené podla mna takže velmi komplikované.