Dôvody anulácie církevného sobáša
Dobry den
Prosim Vas, na zaklade akych konkretnych skutocnosti je mozne anulovat cirkevny sobas?
Dakujem
@nrvipka pre pána Boha, to ako nemôžu pokrstiť dieťa? Ja som tiež rozvedená, bez spovede a pod.mam dieta s iným mužom a v pohode. Mali troška narážky, ale hneď som im vysvetlila, ze deti za to nemôžu, ze boh hovorí, čokoľvek ste urobili mojemu najmensiemu, mne ste tí urobili a ze ci si zoberú na svedomie, ked sa nedajbože daco prihodí. A bolo po debate. Dal termín prednášky a bolo. Dnes ma drobec už skoro 3 roky
Tak všetko prebehlo ako pri prvom sobáši,či je tam niečo iné?Kolko Ti trvala anulácia?
@monikajaco presne tak , chorý človek .
@natalienka12 Toto sa stalo aj nam...Na ziadost starej matky sme dali pokrstit syna, ked uz mal 10 rokov.My sme to velmi nechceli, nakolko sme obaja ateisti...Ale stara mama bola "autorita"...Co sa ten nas knaz nafrflal, nataral dve na tri,ako zijeme "na hromade", lebo sme sobaseni na urade...Ked manzel zamaval bankovkou, s tym, ze na udrzbu kulturnej pamiatky, na kostol, zmenil postoj aj knaz...Dokonca uznal aj manzelov "argument", ze ked syn absolvoval vsetky hodiny nabozenskej nauky, zasluzi si tak, ako ini, žurku a darceky...Smutne bolo, ze bibliu vôbec neovladal, nedokazal argumentovat a my, ateisti, sme mu sypali svate slovo z rukava...
chcem sa opýtať či je platne manželstov ked ani jeden z manželov nemal birmovku na kolko sa dohodli s farárom že si ju urobia po sobáši ale tak sa nestalo a su už aj rozvedený dakujem za odpoved
@nezbedna02 nema byt preco neplatne
@nezbedna02 ano, sobáš je platny. Za neplatne sa moze vyhlasit manželstvo kde partner pred sobašom umyselne zatajil vážne skutočnosti - napr. zatajil, ze ma uz dieta, ze je neplodny(a), že je rozvedeny, ze ma nejaku vaznu chorobu alebo ze do sobaša vstupoval nedobrovolne a pod natlakom - čo samozrejme treba dokazat pred cirkevným sudom. Alebo je manželstvo neplatné ak nebolo ,,dokonané,, to znamena ak po cirkevnom sobaši nemali manzelia pohlavny styk..Anulacia manzelstva je naročny proces dokazovania.
@lussy211 poplatky ako poplatky...papierovacky,vypocuvania,pravnici...tak ako v inych instituciach,s Cirkvou to nema nic,nechapem,co riesis
@lussy211 jasne...a ,,svetske,, pravnicke organizacie su charita ne? sa zabud moja...ty tiez pracuješ zadarmo nie?
Cirkev má nezdanený majetok, poznám farárkov čo chodia tankovať a vytiahnu 2 eurovky ..odkial asi,sa zobuďte vy ovečky.Právnické organizácie sú právnické, Cirkev hlása skromnosť nie náhodou?A teraz šup všetky do mňa , koniec diskusie pre mňa . 😀
@lussy211 ach jaj,to je nazor.....co ma skromnost s papierovackami?
pre rozsirenie obzorov,aj cirkevne pravo existuje,je to ako normalny rozvod=jasne,ze to sa neda vsetko za Pan boh zaplat....ved to je zaplatenie kopy ludi,papiera,posty,casu pri vypocuvani...
to nie je omsa...alebo krst,ci manzelstvo...inak=ani toto nie je platena sluzba,ale tak...ludia daju...naucili sa davat a este aj kecaju
ved ovecky...
ono,niekedy fakt netreba kracat s davom....oveciek 😉 a nie len tych mimocerkevnych,kt.nadavaju na vsetko...ale pri prvom probleme tahaju nie len farara,ale esta aj Boha za nohu
@natuska87 to som mala na mysli.Nenarážala som na Boha ani nič podobné.
@terezka1947 to že sú tie papierovačky nehorázne spoplatnené a ide im to do vačku, naťahujú to ako gumu na trenkách a častokrát to končí tak, že sa nič nevyrieši narozdiel od niektorých prípadoch v občianskom práve .Treba si preštudovať podmienky cirkevnej anulácia ktorá nie je ale rozvodom teda netreba si mýliť dojmy s pojmami.Čiže zaplatenie za čo?Za dokázanie toho, čo je jasné na prý pohľad?Cirkev neuznáva ako dôvod na anuláciu ani týranie partnera nič,Mala som tie papiere v rukách sú to samé sračky.Ďalšia vec-robia problémy aj pri krstoch, birmovke či uzatváraní manželstva.Častokrát berú do vačku.Áno sú takí a takí či cirkevní či mimocirkevní.Ale v princípe ide o to čo Cirkev ako organizácia stvára a ako si uspôsobuje veci.Často je to o to-vodu kážem, víno pijem.Nepíšem tu nič o Bohu a spol, len o organizácii ktorá má dosť prazvláštny pôvod a jej minulosť je dosť zaujímavá..
@lussy211 nemozes Boha oddelit od cirkvi,to sa neda=ved ju ustanovil
a co sa tyka tej anulacie...cirkevny sobas sa neda rozviest=to je jasne
riesi sa platen dany manzelsky suhlas=a vsetko okolo...ak nebol platne dany,nebolo uzavrete manzelstvo,nie je potrebne nic rozvadazat...skratka neexistuje
su to dlhe vysluchy,hodiny sedenia,pisania...svedkovia,zapisnice....pravici,sudcovia...je to ako normalny svetsky sud,takze su to papierovacky
ja uznavam,su ludia vselijaki,mnohi sa skryvaju za vselico a mozno prave takuto zlu skusenost,resp.skusenosti mas aj ty
uznavam,ze nie je vsetko ako ma byt
ale to nie je o cirkvi,o Bohu....je to o ludoch,no a ti budu raz sudeni za to,co a ako robia
@lussy211 a este k tomu tyraniu zien,ze ich cirkev neuznava...to je blbost,nerada to slovo pouzivam,ale blbost nad blbost
pozri,dam ti priklad z blizkej rodiny: dievca chodilo s chlapcom,kt.dennodenne pil,bil sa..dokonca prefackal aj ju...aaaale ona ho lubila,cela dedina to riesila,preco ho nenecha,nie...lubila ho.
rodicia boli v koncoch,dokonca na predmanzelskej priprave farar jej dohodvaral....nie!
rodicia to vzdali,svadba bola...otehotnela,mala dieta..bil ju stale viac a viac....odisla myslis?nie,odviedli ju zbitu rodicia...po rockoch sa spamatala a chce " cirekvny rozvod",lebo ju muz bil....a teraz otazka
na zaklade coho akoze maju ten manzelsky suhlas zrusit????
akoze jej zamlcal,ze je nasilnicky????
pre jej hlupost?
asi hej...ale taka podmienka tam bohuzial nie je
neda sa svietit slepemu...ma zena zivot zbabrany...ale aspon,ze odisla,resp.zobrali ju od neho,kto vie ako by to cele dopadlo
no a on sa oziera dalje
a ona sa trapi,lebo ju nechcu rozviest,ved ju predsa bil
Toto je zrele na cvokhaus...a dakuj bohu, ze nesi moj chlap lebo by som taku tresla pri odchode ze stena da druhu...
@weiky treba to riesit s knazom idealne, povie viac a presnejsie.
Dovody su bud zdravotne - zamlcanie skutocneho zdravotneho stavu a obmedzeni (tu ide o psychicke problemy, prip ine zavaznejsie choroby, o ktorych dotycny vedel, ale nezdoveril sa púartnerovi). Anulacia manzelstva sa udeje aj ked sa nenaplni manzelstvo tj manzelia nikdy intimne nezili - ale to teda malokto dnes... 🙂 a potom vazne problemy ako tyranie, alkoholizmus apod. tu je to ale komplikovane, napr viem o pripade, ked jeden podvadzal toho druheho a odmietol riesenie - to manzelstvo bolo anulovane, kedze zamlcal, klamal z od zaciatku a odmietol akekolvek riesenie ..... je to ale velmi individualne, v niektorych pripadoch samotna anulacia trva roky rokuce.....
Na MK by som to neriesila. Skus knaza, osobu zaoberajucu sa cirk pravom ...
@lussy211 podanie stojí 166 € 🙂 pred pol rokom som to platila 😉
no ešte nie 😒 podávala som to vo februari..prišiel mi papier či budem chciet nejakého zástupcu,další papier šek -166 € a dnes idem vypovedať 🙂 😕
@emka530 to naozaj ?Ja dúfam že to všetko dobre dopadne 😉
@nrvipka zabehlo mi pri vete "ci bolo manzelstvo dokonane manzelskym obcovanim" akoze mam dost..to je co za otrasne pomenovanie?!?
@alchemilkazltozelena je to sice ,,blbe,, pomenovanie ale v cirkevnom prave dost podstatna vec, ak sa aj dvaja sobašili v kostole ale po sobaši nemali pohlavny styk tak ich manzelstvo je neplatne z pohladu cirkvi.

Ahojte všetci. Nedavno som stretla jedného zvláštneho muža. Kým sme čakali v rade na urade tak sme sa dali do reči. Z nášho rozhovoru mi nakoniec poradil cirkevné sa rozviesť. Trocha sa to začalo v našej rodine rozoberať ale svagrina mi povedala ze jej kolegovia tým prešli. Ze uz mali viac súdov a doteraz ich to stalo okolo 5000. Eur. Je to možné? Naozaj sa toľko platí? Ved to je strasne vela. Mate skúsenosti? Dakujem