icon

Dôvody odchodu zo Slovenska

8. júl 2025

Nie je to ziaden prieskum, len tak ma to napadlo, ze spolocne sa zdielat. Ja som vonku 15 rokov, uz to tu povazujem za svoj domov. Zo Slovenska som odisla hlavne kvoli praci, malo pracovnych ponuk, male platy v tej dobe. Uz by som sa nevratila, ani keby bolo na Slovensku lepsie.
Ak vynechame politicku scenu, kvoli comu ste odisli vy a vratili by ste sa?

koniarova
8. júl 2025
@koniarova

@minenkaa majú tam krásnu Pánsku záhradu, zámok, hvezdáreň, vlastivedné múzeum, kino .. A ani tí dr. zase nie sú až tak hrozní.

@koniarova ježiši prepáč. To patrilo autorke. Ospravedlňujem sa.
Prehodila som mená.

minenkaa
8. júl 2025
@koniarova

@minenkaa majú tam krásnu Pánsku záhradu, zámok, hvezdáreň, vlastivedné múzeum, kino .. A ani tí dr. zase nie sú až tak hrozní.

@koniarova keď už chces do niekoho drbať,treba si vybrať správnu osobu

koniarova
8. júl 2025
@minenkaa

@koniarova keď už chces do niekoho drbať,treba si vybrať správnu osobu

@minenkaa rovnako zhadzujes svoje rodné mesto. Ale to nepoznám, tak hodnotiť nebudem.

rikarika
8. júl 2025
@koniarova

@rikarika veď si kamaráti mali dať spraviť v Rakúsku. Aj vzduch je tam vraj lepší. 😉

@koniarova no paradoxne si trafila klinec po hlavičke s tým vzduchom....montážna dielna, ktorá vypúšťa do vzduchu mozne-nemozne je SVK nie AT...😢

minenkaa
8. júl 2025
@koniarova

@minenkaa rovnako zhadzujes svoje rodné mesto. Ale to nepoznám, tak hodnotiť nebudem.

@koniarova ako zhadzujem,čo presne som také napisala?

espeo
8. júl 2025

Ja som bola pred 20 rokmi v USA ale nikdy by som tam žiť nechcela kvôli zdravotníctva a kvôli tomu, že mimo sezóny to bolo mesto duchov 😂. A ešte preto, že v mojej profesii by som sa tam nevedela plnohodnotne uplatniť. Teraz by som odišla zo SR kvôli školstvu a zdravotnictvu, čo je výsledkom 20 ročného bačovania Fica a jeho bandy.

anonym_ee0187
8. júl 2025
@koniarova

@koniarova ti odidenci radi zhadzuju svoje rodne mesta, grcaju z mentality slovakov, grcaju z celeho Slovenska, ale na slovenskom modrom koniku su varene pecene nonstop pomaly

minenkaa
8. júl 2025
@anonym_ee0187

@koniarova ti odidenci radi zhadzuju svoje rodne mesta, grcaju z mentality slovakov, grcaju z celeho Slovenska, ale na slovenskom modrom koniku su varene pecene nonstop pomaly

@anonym_ee0187 kto predné tu grcia ,zo Slovenska,z mentality Slovákov a s rodného mesta

anonym_ee0187
8. júl 2025
@minenkaa

@anonym_ee0187 kto predné tu grcia ,zo Slovenska,z mentality Slovákov a s rodného mesta

@minenkaa v kazdej diskusii Slovakov zijucich v zahranici je tu tento grcajuci trend, vyhladaj si sama, tiez si tu dost casto, tak mas asi dost casu.

minenkaa
8. júl 2025
@anonym_ee0187

@minenkaa v kazdej diskusii Slovakov zijucich v zahranici je tu tento grcajuci trend, vyhladaj si sama, tiez si tu dost casto, tak mas asi dost casu.

@anonym_ee0187 tu v tejto diskusii

koniarova
8. júl 2025
@rikarika

@koniarova no paradoxne si trafila klinec po hlavičke s tým vzduchom....montážna dielna, ktorá vypúšťa do vzduchu mozne-nemozne je SVK nie AT...😢

@rikarika no dobre, beriem. Rakúšanom idú z komínov fialky.

minenkaa
8. júl 2025
@anonym_ee0187

@anonym_ee0187 áno mám dosť času

rikarika
8. júl 2025
@koniarova

@koniarova ked si myslíš že tvoja irónia na tom fakte niečo zmení.....

rikarika
8. júl 2025
@koniarova

@koniarova ale chápem že dôležité je že nemame 70 pohlaví, čo tam po nejakých Automotive emisiách vo vzduchu.....

koniarova
8. júl 2025
@rikarika

@koniarova ale chápem že dôležité je že nemame 70 pohlaví, čo tam po nejakých Automotive emisiách vo vzduchu.....

@rikarika ale prosím ťa, netrep sem pohlavia a politiku.

koniarova
8. júl 2025
@koniarova

@rikarika v Rakúsku žijú určite ekologickejšie aj emisné zaťaženie je nižšie. Ale zase až taký zázračný rozdiel to nie je.

anonym_87be66
8. júl 2025

skusim vratit temu k teme 🙂
ja som tu zatial zostala, ale v rodine mame geja, ktory odisiel pred cca 30 rokmi. hlavnym dovodom bola orientacia a dobre urobil, lebo tu sa za tych 30 rokov nic nepohlo a on aspon prezil (a este stale zije) dobry a naplneny zivot.

rikarika
8. júl 2025
@koniarova

@koniarova ty si začala s fialkami....a že kto trepe....si videla niekedy povolenia, ktoré majú automobilky? Už len samotné povolenia zo životného sú nie že na hranici ale riadne za hranicou. To že prekračujú limity, je úplne bežné, lebo veď kým nepríde kontrola je ok, keď aj náhodou príde kontrola, prejde pomaly aj rok kým vyčíslila nejakú mini pokutu, ktorú vôbec nemajú Automotive podniky problém zaplatiť....no áno sme montážna dielna so všetkými dôsledkami a tvoja irónia s fialkami je na smiech.....

anonym_ee0187
8. júl 2025
@anonym_87be66

skusim vratit temu k teme 🙂
ja som tu zatial zostala, ale v rodine mame geja, ktory odisiel pred cca 30 rokmi. hlavnym dovodom bola orientacia a dobre urobil, lebo tu sa za tych 30 rokov nic nepohlo a on aspon prezil (a este stale zije) dobry a naplneny zivot.

@anonym_87be66 v com sa nic nepohlo ohladne homosexualov? Akoze sa babky prezehnavaju na ulici, ked uvidia dvoch muzov? My mame v rodine tiez homosexualov, a funguju normalne.

anonym_87be66
8. júl 2025
@anonym_ee0187

@anonym_87be66 v com sa nic nepohlo ohladne homosexualov? Akoze sa babky prezehnavaju na ulici, ked uvidia dvoch muzov? My mame v rodine tiez homosexualov, a funguju normalne.

@anonym_ee0187 to sa pytas vazne? registrovane partnerstva, manzelstva, dedenie, adopcie... alebo len taky zaklad, ze by na nich ludia na cele s politikmi prestali zvalovat vsetky problemy sveta? bol/a si niekedy v zahranici, ako funguju tam a tu? nie, nehovorim o prezehnavani, ale naozaj si nikdy nepocula ani necitala o verbalnych a obcas aj fyzickych utokoch na nich? myslis, ze sa tu citia bezpecne? ved napis, ako funguju ti v tej vasej rodine. su zosobaseni, maju deti (teda ak chceli deti), ako ich vnimaju v praci? chodia po ulici a drzia sa za ruky, bozkavaju sa v kine alebo v restauracii? v ktorom meste na slovensku byvaju? spravaju sa tak aj v inych mestach na slovensku, alebo len vo svojej bubline?

martinka13
8. júl 2025

@anonym_autor nuž hlavne kvôli politickej scéne. Nakoľko od toho sa odráža celý chod ekonomiky, životná úroveň atď. Odhliadnuc od toho, že teraz sme už v takej situácii, že sa hanbím ukázať pas, keď cestujem..... Tak len verím, že sa deťom podarí odísť na výšku von.

mimirka32
8. júl 2025

@anonym_autor ja som v minulosti chcela odist a aj som chvilku bola prec. Bola som mlada a lakal ma svet. Teraz si ale myslim, ze aj ked politicka situacia nie je dobra, vela veci sa tu zlepsilo. A v zahranici sa zhorsuje. Staci pozriet Trumpa v USA, situaciu v UK. V Rakusku nemoze clovek ani z chodnika vybocit, vsetko je tam sukromne alebo aj oplotene a pride mi totalne nudne. Niekto pisal, ze nase mesta su prazdne. No tie rakuske nie su o moc plnsie

gab
8. júl 2025

ja som von uz 18 rokov, odisla som kvôli zarobku, osud chcel, ze som zostala a nemam v plane sa vratit, lebo domovom môjho syna a muza je krajina v ktorej zijem. Mozno jedina vec, kvôli ktorej by som uvazovala navrat je, ze aj ked cudzi jazyk ovladam, v materskej reci sa mi vyjadruje a pise lahsie. 😉😅

f333
8. júl 2025

Dovody na odchod do zahranicia u Slovakov su rozne ale najcastejsie tie,ze sa nesdokazu dobre uplatnit na sk pracovnom trhu a nie su na sk ani majetni, takze dufaju,ze v zahrnici si zarobia viac. Amohi sa potom aj vracaju na sk. Kedze v zahranici pre nich naklady na zivot su tie zvysoke , aj ine podmienky nelakave. Mnohi ziju nie v dobrych stvrtiach a preto aj nebeznecnejsich. Deti nemozu dat do dobrych sukr.skol, ani mat dobru zd.starostlivost. Pretoze ta aj vzap.europe ak je verejna velmi upada.
Mensia cast Slovakov/Sloveniek / odchadza preto,ze si nasli v zahranici /pisme o Eu priestore / manzela. A to je aj moj pripad.Odsla som po dobrom zvazovani ,ci opustit karieru na sa vydat sa.a zacat inu v zahranci. Moja motivacia nebola ani platova /mala som vysoky prijem aj vastny znacny majetok. Takze ma tu domov, rodinu,zazemie, karieru. priatelov.A Navrat nema uz ziadne zmysle zatial. Ato,kde budeme travit svoje dni v dochodkovom veku,je este otazkou buducnosti.
A prave tie Slovenky.co sa vydali do danych krajin za native obyvatelov su aj najviac etablovane v prostredi ,ktore si vybrali za svoj domov. Pretoze maju podporu rodinneho zazemia tam hned v manzelovi a jeho rodine.A vychvavaju tam deti.Takze su tam doma.
A dalsia skupina je tam studujuca v zahranici. Ale velka cast z nich sa vracia naspät na sk po ukonceni studia ci kratkom pracovnom pobyte.Pretoze pochopia,ze naklady na zivot , zivotne podmienky,bezcnost im lepsie vyhovuje potom na sk.
Len naivni Slovaci,co nezili naozaj v zahranci veria, ze po odchode do zahranicia budu zit v dobrej pol. systeme.Kedze sa im nepaci ten na sk. A pritom ani netusia, ake zakony v danych krajinach platia.Ci tie zakony ich nebudu ovplyvnovat horsie,ako tomu bolo na sk.A mohych aj horsie ovlyvnuju.
A nic netusia ani o spol.mienke danej splocnosti native daneho naroda o pol. systeme ci klime v danej krjine. Mnohi Slovaci co takto odisli , nemaju obcianstvo krajiny,nemozu volit ,/okrem eurovolieb a komun.poltiky/ takze ani netudia o pol.situaci v danej krajine nic.A tak nepoznaju pol.pomery ani v dano meste ci obci . A Nehovoriach o europoslancoch danej krajiny. Takze naivita velka potom sposobuje,ze pisu uplne od veci ,ked hodnotia zivot v danej rajine.
@anonym_autor

f333
8. júl 2025
@anonym_87be66

@anonym_ee0187 to sa pytas vazne? registrovane partnerstva, manzelstva, dedenie, adopcie... alebo len taky zaklad, ze by na nich ludia na cele s politikmi prestali zvalovat vsetky problemy sveta? bol/a si niekedy v zahranici, ako funguju tam a tu? nie, nehovorim o prezehnavani, ale naozaj si nikdy nepocula ani necitala o verbalnych a obcas aj fyzickych utokoch na nich? myslis, ze sa tu citia bezpecne? ved napis, ako funguju ti v tej vasej rodine. su zosobaseni, maju deti (teda ak chceli deti), ako ich vnimaju v praci? chodia po ulici a drzia sa za ruky, bozkavaju sa v kine alebo v restauracii? v ktorom meste na slovensku byvaju? spravaju sa tak aj v inych mestach na slovensku, alebo len vo svojej bubline?

@anonym_87be66 Za dlohe roky v zahranici som nevidela jedineho homosexula ci lesbu,co by sana verjenosti nejak preavovali. Ano,v horsich stvrtiach velkych velkomiest takych najdes. Ale bezne to ani z zap.europe niej e,aby sa verejne prjeavovali . Takze ani nevies, ze existuju.Ale napriklad pary opacnych pohlavi tam vidis denne.ako sadrzia za ruky, maju sa k sebe navzajom. Avies, preco je to tak ? preotze napriek zakonom o reg.partnerstvach a manzestvach rovnakych pohlavi väcsina spol.mienky nepripusta ako normalne moralne verejne intimne prejavy ludi rovnakych pohlavi na verejnosti. A v istej spol vrstve /vyssej/ napriek danych zakom sa neakcepuje ziadne manzelstvo homo parov ci partnerstvo opacnych pohlavi v spolocnosti.

natalka13
8. júl 2025

Ja sa necudujem, ze ludia odchadzaju von.
Je tu otrasna politicka situacia.
To tu ale viacere nemate rodicov, ze pridete raz za 3 roky?
Kamoska je v Nemecku,ale vsetkych lekarov maju tu na SK. Pridu 1-2x rocne obehaju si lekarov pizru rodicov.

anonym_ee0187
8. júl 2025
@anonym_87be66

@anonym_87be66 deti nemaju, su 50tnici, maju psa. Preco by sa mali na verejnosti nutne bozkavat? Ja som hetero a tiez sa na verejnosti nebozkavam. Za ruky sa drzia bezne ludia rovnakeho pohlavia a nikto ich nelyncuje.
To, ze sa obcas stanu nejake utoky neznamena, ze cela spolocnost je antihomosexualne nastavena, je to urcita skupina ludi. Utoci, vrazdi, znasilnuje sa aj v zahranici, ale to neznamena, ze celu spolocnost hodime do jedneho vreca. Si predstav, vazenia su postavene v kazdej krajine, nie je jedina krajina, kde ziju sami dokonali, mudri, spravodlivi a cestni ludia.

maranta_leuconeura
8. júl 2025

Politika je otrasna aj inde. Skor na zapad od nas je vacsinou lepsie zdravotnictvo, skolstvo, tolarentnejsia spolocnost.

anonym_d3adf4
8. júl 2025
@natalka13

Ja sa necudujem, ze ludia odchadzaju von.
Je tu otrasna politicka situacia.
To tu ale viacere nemate rodicov, ze pridete raz za 3 roky?
Kamoska je v Nemecku,ale vsetkych lekarov maju tu na SK. Pridu 1-2x rocne obehaju si lekarov pizru rodicov.

@natalka13 A preco myslis,ze kamoska z de chodi k lekarom na sk? bud tam nema verejne poistenie ak ma ,to je naozaj v zalostnom stave. A ako suk.pacient nema na to narok,byt,asi vzhlasom na jej nizky plat . A keby aj mala,tak zakone privatne poistenie uz nie to to,co byvalo.Takze ak chces mat v de dobru zd.starostlivost , tak sukromnu nie ,nie na poistenie.A preco je tomu tak? Pre zlu pol.situacie a vladu poltikov,ktori privadzaju de do zleho st avu. O bezpecnostnej situacii ani nehovoriach.
CI nak ci v de musis byt majetna,aby si sa mala dobre.
Co v de zatial funguje je verejna sprava a jej digitalizacia.

zooeynka
8. júl 2025

Odisla by som keby na svk nebola pitna voda v zemi, keby to tu bolo zamorene radiaciou alebo keby ma niekto nasiim nutil prijat niektore nabozenstvo a vyzadoval by jeho plnenie v praxi.