icon

Dôvody odchodu zo Slovenska

8. júl 2025

Nie je to ziaden prieskum, len tak ma to napadlo, ze spolocne sa zdielat. Ja som vonku 15 rokov, uz to tu povazujem za svoj domov. Zo Slovenska som odisla hlavne kvoli praci, malo pracovnych ponuk, male platy v tej dobe. Uz by som sa nevratila, ani keby bolo na Slovensku lepsie.
Ak vynechame politicku scenu, kvoli comu ste odisli vy a vratili by ste sa?

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

@vroni pozri si štúdie, ktoré hodnotili naše vodné zdroje, ale u nás ich nehľadaj.

@anonym_250a85, nepochybujem. Hovorím o tom, že konkrétne tento článok je voľne vyfabulovana konina a nie že sú slovenské zdroje pitnej vody ideálne. Ale to nie sú takmer žiadne.

anonym_250a85
9. júl 2025
@vroni

@anonym_250a85, nepochybujem. Hovorím o tom, že konkrétne tento článok je voľne vyfabulovana konina a nie že sú slovenské zdroje pitnej vody ideálne. Ale to nie sú takmer žiadne.

@vroni ? Prepáč oni di to nevycicali z prsta. Prečo manipuluješ?

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

@vroni ? Prepáč oni di to nevycicali z prsta. Prečo manipuluješ?

@anonym_250a85, pretože si to z prsta vycucali. Alebo tam snáď vidíš zdrojový článok?

tilly
9. júl 2025
@zooeynka

@anonym_250a85 voda ktoru pijememe minimalne v zapadoslovenskom kraji je v poriadku Zijem na podunajskej nizine, mam vlastnu studnu cez 12 metrov hlboku a este aj vodarne mi kazdy rok(1.5.) robia zadarmo rozbor a voda je vhodna na pitie. Preco a hlavne kam sa mam odstahovat???

@zooeynka tiež som žila na zitnom a pila vodu zo studne. Nechcem konšpirovať, ale štyri susedy sme mali behom 5 rokov tú istú rakovinu... je to zrejme len náhoda, ale človek už myslí na všeličo...
A aj v tých horských oblastiach Švédska a Nórska je stále radiacia z cern

anonym_250a85
9. júl 2025
@tilly

@zooeynka tiež som žila na zitnom a pila vodu zo studne. Nechcem konšpirovať, ale štyri susedy sme mali behom 5 rokov tú istú rakovinu... je to zrejme len náhoda, ale človek už myslí na všeličo...
A aj v tých horských oblastiach Švédska a Nórska je stále radiacia z cern

@tilly nie je to náhoda. Náhody neexistujú.

anonym_250a85
9. júl 2025

The Guardian z 1. júla 2025:
“Across Europe more than 23,000 sites are contaminated with PFAS – either in water, soil or living organisms… Of those, 2,300 sites are higher than the forthcoming EU regulations allow and considered

Even if we stop drinking we will be exposed“ — informuje o rozsahu kontaminácie PFAS (tzv. „forever chemicals“) v európskych lokalitách, ako relácia odhalila prostredníctvom tzv. Forever Pollution Map (spustená CNRS / French National Centre for Scientific Research) ([theguardian.com][1]).

* [[https://www.theguardian.com/environment/2025/ju...]]
* [[https://www.theguardian.com/environment/2025/ja...]]

[1]: https://www.theguardian.com/environment/2025/ju... "'Even if we stop drinking we will be exposed': Parts of France have banned tap water. Is it a warning for the rest of Europe?"

liusa82
9. júl 2025
@anonym_250a85

@liusa82 smutné, ale je to práve naopak. Tí najschopnejší a najšikovnejší našinci boli schopný odísť a uplatniť sa aj v cudzom svete. Veka odišlo za smerovlády vo veľkých húfoch. Hovorí sa tomu odliv mozgov - nie nadarmo. Mame šikovných ľudí, kvalitných, ktorí sa vo svete nestratia. Škoda, že nemohli ostať tu. Na Slovensku vládne stále rodinkárstvo, mafiánske praktiky, nefunguje tu polícia, súdnictvo, školstvo je v otrasnom stave. Morálne sme veľmi upadli a hodnoty šli veľmi dole. Slušnému človeku, ktorý sa tu nevie domôcť práva a spravodlivému prerozdeleniu zdrojov a práce sa tu žije veľmi ťažko. Veľmi zlá vlastnosť Slovákov tiež je, že úspech sa tu nenosí a každý kto sa vymyká je potrestaný vylúčením.

@anonym_250a85 ja som dr takže si myslím že práve ja by som to mala vonku jednoduchšie zdravotníkov berú všade majú dvere otvorené a predsa tam nejdem prečo aj.Ved tu mám súkromnú ambulanciu každý mi dá pokoj som si sebe pánom je mi tu perfektne povšetkých stránkach.Ja nemám dôvod utekať.Ale kto chce nech si ide.Nech sa páči dvere máte otvorené všetci komu sa nepáči

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

The Guardian z 1. júla 2025:
“Across Europe more than 23,000 sites are contaminated with PFAS – either in water, soil or living organisms… Of those, 2,300 sites are higher than the forthcoming EU regulations allow and considered

Even if we stop drinking we will be exposed“ — informuje o rozsahu kontaminácie PFAS (tzv. „forever chemicals“) v európskych lokalitách, ako relácia odhalila prostredníctvom tzv. Forever Pollution Map (spustená CNRS / French National Centre for Scientific Research) ([theguardian.com][1]).

* [[https://www.theguardian.com/environment/2025/ju...]]
* [[https://www.theguardian.com/environment/2025/ja...]]

[1]: https://www.theguardian.com/environment/2025/ju... "'Even if we stop drinking we will be exposed': Parts of France have banned tap water. Is it a warning for the rest of Europe?"

@anonym_250a85, ty na čom frcis? Okrem toho, že oba články v Guardiane píšu o PFAS, čo majú spoločné s tou fantazmagoriou z prvého linku?

anonym_250a85
9. júl 2025
@liusa82

@anonym_250a85 ja som dr takže si myslím že práve ja by som to mala vonku jednoduchšie zdravotníkov berú všade majú dvere otvorené a predsa tam nejdem prečo aj.Ved tu mám súkromnú ambulanciu každý mi dá pokoj som si sebe pánom je mi tu perfektne povšetkých stránkach.Ja nemám dôvod utekať.Ale kto chce nech si ide.Nech sa páči dvere máte otvorené všetci komu sa nepáči

@liusa82 nie všetci sú lekári a ostatní zdravotníci žijú od výplaty k vÿplate. Čo je smutné, že lekár si kúpi autá, dovolenky a ich zamestnancom a ich rodinám ostanú len oči pre plač a život v biednych podmienkach napriek vzdelaniu. Preto dúfam, že keď ti je tak fajn na Slovensku, že platíš spravodlivo aj svojich zamestnancov.

mimirka32
9. júl 2025
@anonym_250a85

@zooeynka tak nech sa páči, môžeš sa rovno odsťahovať (a už dávno si mala), lebo sme na prvých miestach v otrávenej pitnej vode v Európe.

https://plenum.sk/briti-zverejnil-rebricek-kde-...

@anonym_250a85 rebricek opravili a Slovensko je v tabulke s bezpecnou vodou

anonym_250a85
9. júl 2025
@mimirka32

@mimirka32 môžeš mi prosím ťa poslať link?

sisaka
9. júl 2025
@anonym_ee0187

@sisaka si poriadne domyslava a jesitna

@anonym_8967b2
@anonym_ee0187
To je teraz sranda s tými anonymnými odpoveďami.
Ľudia sa už nedokážu postaviť za svoj názor ani pod nickom. 🤦‍♀️

Neviem, či tu nie je ješitná práve pani doktorka, ktorá
Napísala : kto je šikovný je mu dobre aj na Slovensku.

A to je moja prvá a posledná reakcia na anonymi, mňa zaujima s kým sa bavim, ak sa hanbite za svoje názory, tak ich nevyjadrujte.

anonym_ee0187
9. júl 2025
@sisaka

@anonym_8967b2
@anonym_ee0187

A to je moja prvá a posledná reakcia na anonymi, mňa zaujima s kým sa bavim, ak sa hanbite za svoje názory, tak ich nevyjadrujte.

@sisaka sranda, anonymná diskusia problém nie je, ale anonymný príspevok mega problém. Ja zas nie som ochotná prispievať do anonymných diskusií pod svojim nickom. Nech si zakladatelia diskusií stoja tiež za svojou diskusiou a priznajú nick.

mimirka32
9. júl 2025
@anonym_250a85

@mimirka32 môžeš mi prosím ťa poslať link?

@anonym_250a85 citala som to dnes v novom case

vroni
9. júl 2025
@mimirka32

@mimirka32,Guardian žiaden rebríček nezostavil, ten pochádza z "totálne seriózneho" plátku the sun. Tam si ho vedatori vycucali z prsta resp. volne odhadli podľa priloženej mapy. The guardian k tomu zaujal stanovisko a zverejnil vlastne články súvisiace s témou PFAS. Ten posalek z britov k tomu domyslel ešte vlastnú omáčku, domotal, čo je od koho (lebo zdrojovat netreba) a že bol sun svoju kačicu medzičasom donútený opraviť, to zostane nespomenute... Seriózna žurnalistka, úplne....

vroni
9. júl 2025

Inak tu je link na pôvodnú tabuľku, tu je aj, že je to oddpísané z mapy. https://www.thesun.co.uk/travel/35660094/safe-e...

vroni
9. júl 2025

Ta mapa, na ktorú sa the sun odvoláva je tu a Slovensko je na nej medzi bezpečnými krajinami:
https://vividmaps.com/tap-water-safe-to-drink/

inaemre
9. júl 2025

Ja som odisla koli laske. Ako 17 rocna som sa zalubila do cudzinca pocas studijneho pobytu 😅
Je tomu uz 17 rokov. Neveatila by som sa na Slovensko lebo tam by sme nikdy nemohli viezt zivot na takej vysokej urovni ako tu.
Aj ked obaja by sme aj na Slovensku zarabali nadpriemerne, no aj tak by sme si nemohli dovolit vsetko co si mozeme dovolit v Rakusku.

sisaka
9. júl 2025
@anonym_ee0187

@sisaka sranda, anonymná diskusia problém nie je, ale anonymný príspevok mega problém. Ja zas nie som ochotná prispievať do anonymných diskusií pod svojim nickom. Nech si zakladatelia diskusií stoja tiež za svojou diskusiou a priznajú nick.

@anonym_ee0187 nedá mi. Áno je to mega problém, lebo ide o diskusiu a mám rada, keď viem na koho reagujem. Ak je zakladateľom témy anonym, tak som doteraz v téme videla, že reagujem na anonyma - zakladateľa. Mám celkom dobrú pamäť, takže si pamätám príspevky ľudí a už mám vytvorený aký taky obraz o niektorých nickoch. Keď sa tu bavíme medzi sebou a zrazu chce byť niekto super ostrý alebo nepríjemný a dá si odpoveď ako anonym, tak neviem prečo zrazu taká nahla nepríjemná reakcia od “neznámeho”, keď tak zareaguje nick, s ktorým sa práve bavim, môžem uvažovať, prečo jeho reakcia bola taká a patrične reagovať.
A súhlasím, nepáčia sa mi anonymne témy, ale keďže tam býval len jeden anonym, tak to nebolo také rušivé. Teraz vzniká chaos.
Za chvíľu sa tu budú v témach len hádať a nadávať si anonymi_25a84 a anonym_28b95 s anonymom_45cc6
Chápem, že tým, ktorí nechcú diskutovať, len sa navážať do druhých to nevadí

liusa82
9. júl 2025
@sisaka

@anonym_8967b2
@anonym_ee0187

@sisaka do mňa sa neobúvaj.Ja si tu vždy stojím za svojím a píšem práve iba zo svojho nicku.Ale ako vidím, odkedy zaviedli tieto blbé anonymné odpovede tak katastrofa.Na to už nebudem ani reagovať.Ešte do mňa sa tu budú obuvať že si odpovedám hádam anonymne to sa mi snád sníva. Práve ja čo nemám najmenší problém povedať čo si myslím aj z očí do očí.Fakt radšej to tu zrušíť ako chodiť ná trápny koník.Totálne to tu ide dole vodou odkedy sem dali anonymne odpovedanie..škoda času.Totálne úbohé

anonym_250a85
9. júl 2025
@vroni

Inak tu je link na pôvodnú tabuľku, tu je aj, že je to oddpísané z mapy. https://www.thesun.co.uk/travel/35660094/safe-e...

@vroni ďakujem, no vyzerá to aj tak hrozne a the Sun to neopravil asi preto, že je na našom území veľa pravdepodobnej kontaminácie.

liusa82
9. júl 2025

a že ješitná pani doktorka.Mala si sa učiť a mohla si byť dr aj ty @sisaka

vroni
9. júl 2025
@anonym_250a85

@vroni ďakujem, no vyzerá to aj tak hrozne a the Sun to neopravil asi preto, že je na našom území veľa pravdepodobnej kontaminácie.

@anonym_250a85, vôbec to nevyzerá "hrozne", Slovensko je medzi úplne bezpečnými krajinami v najvyššej zóne. Sun to nespravil, lebo je to neseriózny plátok plný bludov a nikto na svete ich nepovažuje za seriózny zdroj ani na predpoveď počasia. Je úplne mimo sa tváriť, ako keby na ich článku bolo "aj trocha pravdy", lebo nie je. Že má sun skulaveho či blbeho (alebo oboje naraz) redaktora nemá súvislosť s imaginarnou kontamináciu na Slovensku.

anonym_548d5f
9. júl 2025

@anonym_autor Ahoj. My rozmýšľame nad odchodom. Hlavne zdravotníctvo a školstvo nás štve. O politike sa nevyjadrujem. Zatiaľ máme plány ale či sa nám podarí ich naplniť nevedno. Závidím v dobrom čo ste odišli a viac sa nevrátili 🙃

alenka58
9. júl 2025

super je to, že každý môže ísť kam chce v rámci SK a samozrejme aj v rámci sveta, pokiaľ to tak bude tak všetko je ok, svet je v rovnováhe, nie každému sa darí na SK a taktiež ani vo svete a sú takí čo sa im darí na SK a aj takí čo sa im darí vo svete

anonym_250a85
9. júl 2025
@liusa82

@liusa82 odpoveď o lepšom učení sa lebo ty si Dr je naozaj veľmi trápna, hlavne keď prístup k vzdelaniu a rovnakým podmienkam nie je ani zďaleka rovnaký pre všetky deti. Z tohto titulu bolo aj dosť zvláštne vyzdvihovať že ty si Dr. a máš sa tu dobre, že sa nemajú dobre ostatní ti žily netrhá, lebo ty si mala možnosti iní možno nemali, alebo si vybrali inú profesiu.

sisaka
9. júl 2025
@liusa82

@sisaka do mňa sa neobúvaj.Ja si tu vždy stojím za svojím a píšem práve iba zo svojho nicku.Ale ako vidím, odkedy zaviedli tieto blbé anonymné odpovede tak katastrofa.Na to už nebudem ani reagovať.Ešte do mňa sa tu budú obuvať že si odpovedám hádam anonymne to sa mi snád sníva. Práve ja čo nemám najmenší problém povedať čo si myslím aj z očí do očí.Fakt radšej to tu zrušíť ako chodiť ná trápny koník.Totálne to tu ide dole vodou odkedy sem dali anonymne odpovedanie..škoda času.Totálne úbohé

@liusa82 kde sa do teba obuvam? Ty tu uraziš všetkých, čo sa odsťahovali a ja sa obúvam 🤦‍♀️

anonym_250a85
9. júl 2025
@vroni

@anonym_250a85, vôbec to nevyzerá "hrozne", Slovensko je medzi úplne bezpečnými krajinami v najvyššej zóne. Sun to nespravil, lebo je to neseriózny plátok plný bludov a nikto na svete ich nepovažuje za seriózny zdroj ani na predpoveď počasia. Je úplne mimo sa tváriť, ako keby na ich článku bolo "aj trocha pravdy", lebo nie je. Že má sun skulaveho či blbeho (alebo oboje naraz) redaktora nemá súvislosť s imaginarnou kontamináciu na Slovensku.

@vroni o čistote našich vôd mám svoje predstavy a sledujem to už dlho. Máš pravdu, The Sun nie je kvalitný zdroj. Ešte na to pozriem večer.

anonym_250a85
9. júl 2025
@sisaka

@liusa82 kde sa do teba obuvam? Ty tu uraziš všetkých, čo sa odsťahovali a ja sa obúvam 🤦‍♀️

@sisaka asi myslela mňa.

sisaka
9. júl 2025
@liusa82

@liusa82 no vidíš, zle som sa učila a keďže som nebola šikovná ako ty, musela som sa odsťahovať 😅