Dôvody, prečo necítim vinu za nepomáhanie mame
V prvom rade preto, že sa jej nedá pomôcť. Miluje, obsluhuje a obraňuje svojich tyranov.
V druhom rade preto, ako pristupovala ku mne. Nechcem, nemienim.
Kontext: Matka vždy uprednostňovala brata. Myslela som, že je to preto, lebo je pick-me s internalizovanou mizogýniou (čo aj je), ale nakoniec sa ukázalo niečo iné. Brat je chlapec a prvorodený. Na moju kontrolu používala náboženstvo, on si mohol robiť, čo chce. Nemusel robiť žiadne domáce prace, ja všetky, jemu sa nič neodoprelo, keď niečo nesplnil, mňa trestala tichom, bitkou alebo inak. Varilo sa podľa jeho chuti. Ja som mu musela žehliť. Keď mal záchvaty a ničil veci doma, zavolala sa občas polícia, ale nič viac. Otec neplatil výživné, do svojej 28r. som chodila kvôli nemu na súdy, nestaral sa.
Odohralo sa v rodine pre jej toleranciu a zhovievavosť voči násilníkom súrodenecké násilie aj sexuálne obťažovanie. Iba mne, nikomu inému.
Ja s bratom sme už boli v puberte a potom sa zrazu narodila sestra. V podstate som bola šťastná, s bratom sme mali vždy zle vzťahy.
Brat na čas odišiel do zahraničia. Všetko bolo fajn. Ibaže teraz ma sestra 19 a už zopár rokov prebrala aj ona rolu brata. Vychovávala ju úplne inak ako mna, je iná osobnosť. Najprv to bol šok - veď je tiež dievča- prečo aj jej nechce nasadiť pás cudnosti ako mne, chová sa zhovievavo a sestra takisto nemusí robiť žiadne domáce prace a nie je za to trestaná ako ja? Naopak je obsluhovaná až do postele ešte aj teraz?
Konečne som to sama rozlúskla - v 29 rokoch - nebolo to len o pohlaví. Bolo to najmä o tom, že moja mama je slabá, nechá sa týrať. A čo je podstatnejšie, rešpektuje ako autoritu a silných/mocných len tých, čo ju ponižujú a chovajú sa k nej agresívne a neúctivo - čím viac nerešpektu z ich strany, tým viac vyvárania, vypekania a obsluhovania z jej strany.
Moju poslušnosť a úctu voči nej vždy považovala za slabosť. Moju neschopnosť a neochotu ponižovať ju ako súrodenci vnímala ako slabosť. Kresťanstvo je pre ňu len nástroj, z núdze cnosť, jeho skutočnými hodnotami pohŕda. Všetky dobre vlastnosti ako spoľahlivosť, zodpovednosť a poslušnosť boli u mňa samozrejmosť a slabosť. Na mňa vždy zložila svoje plače, trápenia, domáce práce. Ja som ju mala chlácholiť a zachraňovať.
Záležalo jej len na tom, ako vyzeráme (fyzicky) a ako ju reprezentujeme pred ľuďmi. Dnes sa diví a je sklamaná, že si 19r. segra našla prvého frajera online podvodníka, čo láka ľudí na online kurzy na zbohatnutie a profil ma plny požičaných frajerských áut, samoľúbych fotiek a polonahych báb. Chváli sa, ako nemá ani maturitu a ako všetko dokázal. Ale veď sestra len prebrala jej vzorec toho, čo je podstatné.
Brat sa už samozrejme zo zahraničia dávno vrátil a chodí k mame veľmi často. Ponižovať ju, dirigovať, buzerovať, vyžierať. Za to ho obsluhuje. Potom vyplakáva a vyvoláva svojej sestre alebo mne, aby sa na neho vysťažovala, aby sme ju ľutovali, že nevie, kam má ísť, či sa ma presťahovať, či môže za mnou prísť (pritom dom je jej).
Sestre okritizovala frajera, odvtedy sa s ňou sestra nebaví, ale rada ju využije. Sestra jej vynadala, keď prišla, za to jej spravila plny pekáč rezňov (sestra je na intráku, ale na víkend príde domov/k frajerovi). Sestra už nepíše ani mne, len preto že som ju varovala pred frajerom. Napriek tomu, že som ju vždy mala rada a pomahala jej, hoci som mala veľký dôvod na ňu žiarliť, vedela som, že za to nemôže ona, ale mamina vychova. Vždy pred bratom ohovarala mna a predo mnou jeho. Nechcela som jej dovoliť, aby rozdelila aj mňa a segru. Hoci sa teraz sestra neozyva ani mne - kvôli tomu, že som jej úprimne a úctivo povedala názor na jej frajera.
Ja tam chodím parkrat za rok. Dvihnem telefón, len keď chcem.
Myslím, že konám správne. A necítim vinu. Mama si za to môže sama; aj keď to hrá na slepú a hluchú. Čo vy na to?
ja na to nič. ja stále hovorím že za vzťahy v rodine sú zodpovední rodičia. tvoja mama to chcela takto - tak to má takto… ty nie si povinná voči rodičom čo sa tvárili že nie sú povinní voči tebe (čo na rozdiel od teba boli…)
Že je to v poriadku. Dobre, že si sa odstrihla. Len to, že si myslíš, že sestra je preto taká, že ju tak mama vychovala si nemyslím. Teba tiež nejako vychovala a našla si v sebe kompas, čo je zlé a čo nie.
@gribka1 Ono.. sestru vychovávala inak. Možno aj preto, že bola najmladšia a chcela si ju obsluhovanim čo najdlhšie udržať doma. Sestra sa len nejak naučila, že za zlé správanie bude odmeňovaná. Tak to aplikuje a funguje jej to. Brat je žiaľ zlý a agresívny človek. Sestra je oproti nemu milionkrat lepšia, aj keď sa k mame správa takto.
ja na to nič. ja stále hovorím že za vzťahy v rodine sú zodpovední rodičia. tvoja mama to chcela takto - tak to má takto… ty nie si povinná voči rodičom čo sa tvárili že nie sú povinní voči tebe (čo na rozdiel od teba boli…)
@biba_18 Súhlasím. Chcem len počuť nestranné pohľady, pripadne či niekto zažil niečo podobné.
@anonym_autor ja som to nezažila. napriek tomu som presvedčená o tom čo som napísala. moji rodičia sa snažili vychovávať nás s rešpektom a rešpekt od nás aj dostávali - viem že proste bez rešpektu z jednej strany nemôžeš očakávať rešpekt z tej druhej…
@anonym_285 Mala dosť prísnu mamu, vraj ich nikdy nenechala oddychovať, z toho bola nervózna, vždy museli niečo robiť, poslúchať a doma sa nemohlo povedať ani slovo podprsenka. Je z 3 sestier, najmladšia. Dedko zomrel, keď mala mama 10 rokov, ale viem, že babke nerobil zle, bol k nej dobrý, aj keď si občas vypil. Viedli ich k poslušnosti, náboženstvu, práci doma.
Áno, bol to brat. Nikomu som to nikdy nepovedala, ani matke. Aj tak by som si tým nepomohla. K mladšej sestre by si to nedovolil a celkovo ju ma 1000x radšej.
Mne keby sa toto stálo, pre mňa by boli všetci mimo môjho života. Ešte to máš celkom dobre nastavené.
Nechápem, prečo sa v tom potrebuješ vŕtať.
Nechápem, prečo sa v tom potrebuješ vŕtať.
@anonym_e2addd Lebo to ovplyvňuje môj život dodnes? Asi?
Mne keby sa toto stálo, pre mňa by boli všetci mimo môjho života. Ešte to máš celkom dobre nastavené.
@gribka1 Veď aj ja si myslím, že niekto iný by ich dávno odstrihol úplne. Ale ja som zvolila obmedzený kontakt. Nemôžem povedať, že mama na mňa bola vyslovene zlá, starala sa o všetkých, o chorú mamu, o veľkú záhradu, otec jej len pridaval a nepomahal. Nemala to ľahké, ale vytvorila doma vedome veľmi toxické prostredie a robila vedome rozdiely.
@gribka1 Veď aj ja si myslím, že niekto iný by ich dávno odstrihol úplne. Ale ja som zvolila obmedzený kontakt. Nemôžem povedať, že mama na mňa bola vyslovene zlá, starala sa o všetkých, o chorú mamu, o veľkú záhradu, otec jej len pridaval a nepomahal. Nemala to ľahké, ale vytvorila doma vedome veľmi toxické prostredie a robila vedome rozdiely.
@anonym_autor A mali ste niekedy takú hlbokú debatu, vie ako to všetko na teba vplývalo?
@anonym_autor A mali ste niekedy takú hlbokú debatu, vie ako to všetko na teba vplývalo?
@gribka1 velakrat som jej to ako decko vyhodila na oči, nie je schopná ani ochotná si to priznať, vždy povedala, že nás má rada rovnako. Vždy si zúrivo chránila ego a nedokázala sa pozrieť pravde do oči. Teraz v dospelosti? Nie. Je dobrovoľne slepá, nechape (alebo hrá sa, že nechape), prečo sú k nej brat a sestra takí, veď ona im vždy chcela len dobre, veď ona im pomáha, snaží sa im. Sestra ju vraj sklamala a nečakala od nej, že si nájde takeho frajera. Pritom ten sestrin frajer je odrazom toho, čo jediné si mama váži na iných.
@gribka1 velakrat som jej to ako decko vyhodila na oči, nie je schopná ani ochotná si to priznať, vždy povedala, že nás má rada rovnako. Vždy si zúrivo chránila ego a nedokázala sa pozrieť pravde do oči. Teraz v dospelosti? Nie. Je dobrovoľne slepá, nechape (alebo hrá sa, že nechape), prečo sú k nej brat a sestra takí, veď ona im vždy chcela len dobre, veď ona im pomáha, snaží sa im. Sestra ju vraj sklamala a nečakala od nej, že si nájde takeho frajera. Pritom ten sestrin frajer je odrazom toho, čo jediné si mama váži na iných.
@anonym_autor Chápem, sú ľudia, ktorí aj keď chyby robia, pre nich to nie sú chyby, oni si myslia, že je to, to najlepšie. Povrchné veľmi. Ale nemajú na to si to uvedomiť.
@anonym_autor Chápem, sú ľudia, ktorí aj keď chyby robia, pre nich to nie sú chyby, oni si myslia, že je to, to najlepšie. Povrchné veľmi. Ale nemajú na to si to uvedomiť.
@gribka1 Ja neviem, či je to nedostatočná mentálna kapacita alebo prosto nechce vidieť a priznať si pravdu. Ale mala najmä kvôli otcovi ťažký a nepekný život. Občas by som chcela, aby mala možnosť byť šťastná, asi by sa správala úplne inak. A sestra je len neúctiva a odvravačna. Brat ju tam chodí mentálne tryznit. Ale to predsa nie je moja zodpovednosť. Mám právo už na svoj život. Navyše ona ho tak vychovala.
@gribka1 Ja neviem, či je to nedostatočná mentálna kapacita alebo prosto nechce vidieť a priznať si pravdu. Ale mala najmä kvôli otcovi ťažký a nepekný život. Občas by som chcela, aby mala možnosť byť šťastná, asi by sa správala úplne inak. A sestra je len neúctiva a odvravačna. Brat ju tam chodí mentálne tryznit. Ale to predsa nie je moja zodpovednosť. Mám právo už na svoj život. Navyše ona ho tak vychovala.
@anonym_autor Určite, preto ži svoj život, keďže minulosť nezmeníš, nech si zje, čo navarila.
@anonym_autor urcite nie si zodpovedna za to, ako mama zije. Je dospela. Ty si teraz tiez, takze mas moznost rozhodnut sa, aky postoj k nej zachovas. To, ze nepocitujes ziadne vycitky, je tiez normalne. Nemate totiz vytvoreny vztah matka-dcera. Takze je vsetko skoro v poriadku. Uz chapes, ze mamu nezmenis, aky zivot si zvolila taky ma.
No myslim si,ze hľadáš odpoveď na to, že prečo
Ale asi tú odpoveď nedostanes
Či je chorá, či poznačená,ci len sa zle rozhodla alebo v tebe videla niekoho kto proste znese vela tak vela mu naloží, možno ma z detstva ako musela robiť a nevedela vzdorovat ako jej deti tak to vidí ako niečo pozitívne a možno nič z toho?viem že ta to trápi a bude trápiť
Ale v tom zlom si podľa všetkého našla to dobré JA , možno ti to pomohlo k tejto ceste a možno ajtak by si bola aká si
Čo ti viem odporučiť je aby si sa pozerala na prítomnosť na seba,niekedy nenajdeme odpovede prečo sa nám deje to alebo prečo iní sú takí
Ale co vieme nájsť je odpoveď aký som človek kto som kým chcem byť a to aj ked sa zdá byť málo je to jedine co naozaj a úprimne vieme ovplyvniť a tým celý život
Vinu cítiš,inak by si to tu nerozoberala.Myslim,ze by si da mala pohnuť dopredu,mať svoju rodinu a tej sa venovať.
@biba_18 Súhlasím. Chcem len počuť nestranné pohľady, pripadne či niekto zažil niečo podobné.
@anonym_autor ja som zažila nieco podobne, ale zo strany babky. Sestranice, bratranec len najest, vyžrat babku, nikdy nezablahoželali, nikdy nepomohli. Ja vzdy prisla, okna umyla, smeti vyniesla, odviezla, doviezla, poupratovala. Na konci su oni zlatička. Ale nehnevam sa, zariadila som sa. Ale dochovanie je na nich. Tiez som sa odstrihla. Par krat zavolam, navštivim.
@anonym_autor ahoj, u nas doma bolo vzdy toxické prostredie hoci som si to uvedomila az v dospelosti ked mam sama deti. Na mojom názore ani pocitoch nikdy nezáležalo, stale som znášala iba kritiku a porovnávanie so sestrou. Mama mala vzdy dvojitý meter a ma ho doteraz, robi tiez obrovské rozdiely medzi nami, otec vzdy iba hučal za vsetko. Obaja rodicia mali obdobie kedy dost pili hlavne mama ked som bola na strednej. Tiez ma manipulovali a ked nebolo po ich tak aj citovo vydierali. Velmi som sa tým trápila, no postupne si uvedomujem, ze ich nezmením ani nic co sa stalo a co mi povedali, v ich očiach budem vzdy zla za svoje rozhodnutia. Pretože nežijem život aky oni chcú aby som žila. Ale uz nemam take vycitky ako predtým. Psychoterapeutka mi poradila minimalizovať kontakt a sústrediť sa na svoju rodinu. Podpichovacne správy typu ze sa neviem ani ozvať sa snazim ignorovať.
@anonym_e2addd Lebo to ovplyvňuje môj život dodnes? Asi?
@anonym_autor ak nie si schopna sa odstrihnut uplne, najdi si psychoterapeuta, ktory ti s tym pomoze.
tiez nechapem dovod, pre ktory mas potrebu to riesit.
dobre, vyrozpravala si sa - snad ti to pomohlo. Teraz nadych a vydych a chod v zivote dalej --- kym budes citit tueto krivdy, nikdy sa neposunies vpred a vzdy budes nestastna. Proste tu rodinu odstrihni, si uz dospela!!!!
@anonym_autor ak nie si schopna sa odstrihnut uplne, najdi si psychoterapeuta, ktory ti s tym pomoze.
tiez nechapem dovod, pre ktory mas potrebu to riesit.
dobre, vyrozpravala si sa - snad ti to pomohlo. Teraz nadych a vydych a chod v zivote dalej --- kym budes citit tueto krivdy, nikdy sa neposunies vpred a vzdy budes nestastna. Proste tu rodinu odstrihni, si uz dospela!!!!
@kaktusik007 tipujem, že ty si typ matere, čo robí deckám to isté a chceš, aby to tvoje dospelé decka neriešili a idealne ta v starobe prebaľovali aj kebyže ich tyras. Nuž čo, budeme to riešiť, pretože sebeckym narcistickým trtkaním bez ochrany a následnou bezohľadnosťou ovplyvňujete životy deciek na cely život
@kaktusik007 tipujem, že ty si typ matere, čo robí deckám to isté a chceš, aby to tvoje dospelé decka neriešili a idealne ta v starobe prebaľovali aj kebyže ich tyras. Nuž čo, budeme to riešiť, pretože sebeckym narcistickým trtkaním bez ochrany a následnou bezohľadnosťou ovplyvňujete životy deciek na cely život
@anonym_autor Prečítala som si viackrát, čo ti napísala, ale ty si si to prečítala ako útok na teba. Ja v tom vidím aj niečo iné. Tvoja reakcia si myslím, je trochu prehnaná.
@anonym_autor Prečítala som si viackrát, čo ti napísala, ale ty si si to prečítala ako útok na teba. Ja v tom vidím aj niečo iné. Tvoja reakcia si myslím, je trochu prehnaná.
@gribka1 Ok, mysli si, ale nie je.
@anonym_autor Nemusis chodit, nemusis volat s nikym, ani s bratom, ani so sestrou, ani s matkou. Pripominas mi jednu znamu, presne to iste. Az pokial som nezistila, ze ma Aspergera. Jej dcera to iste. Vsetci su zli, len ona trpi. Tri deti s troma muzmi a konflikty so vsetkymi naokolo. Teraz je sama s detmi bez kamaratok, podpory najblizsich, lebo ona ich nenastevuje, nekomunikuje.
Najdi si priatela, zaloz rodinu a vyskusaj byt lepsia matka.
@anonym_autor OK a teraz sa s tym vnutorne vyrovnaj. Kym to neurobis tak sa od mamy neoslobodis.
@gribka1 nevysvetlis. Na druhu stranu - aspon je z reakcie vidno ze chce iba polutovat, nie realne situaciu vyriesit.
Tiez zijem zivot v nestasti, z alkoholikom. Zacinam si uvedomovat, ze prenasam na decka svoje nestastie, aj ked sa snazim zo vsetkych sil tvarut sa insk realita je ina. A ten vzor aky im davam hrozne. Strach ma paralyzuje. Takto zivot vyzerat nema

Že je to v poriadku. Dobre, že si sa odstrihla. Len to, že si myslíš, že sestra je preto taká, že ju tak mama vychovala si nemyslím. Teba tiež nejako vychovala a našla si v sebe kompas, čo je zlé a čo nie.