Dôvody, prečo necítim vinu za nepomáhanie mame
V prvom rade preto, že sa jej nedá pomôcť. Miluje, obsluhuje a obraňuje svojich tyranov.
V druhom rade preto, ako pristupovala ku mne. Nechcem, nemienim.
Kontext: Matka vždy uprednostňovala brata. Myslela som, že je to preto, lebo je pick-me s internalizovanou mizogýniou (čo aj je), ale nakoniec sa ukázalo niečo iné. Brat je chlapec a prvorodený. Na moju kontrolu používala náboženstvo, on si mohol robiť, čo chce. Nemusel robiť žiadne domáce prace, ja všetky, jemu sa nič neodoprelo, keď niečo nesplnil, mňa trestala tichom, bitkou alebo inak. Varilo sa podľa jeho chuti. Ja som mu musela žehliť. Keď mal záchvaty a ničil veci doma, zavolala sa občas polícia, ale nič viac. Otec neplatil výživné, do svojej 28r. som chodila kvôli nemu na súdy, nestaral sa.
Odohralo sa v rodine pre jej toleranciu a zhovievavosť voči násilníkom súrodenecké násilie aj sexuálne obťažovanie. Iba mne, nikomu inému.
Ja s bratom sme už boli v puberte a potom sa zrazu narodila sestra. V podstate som bola šťastná, s bratom sme mali vždy zle vzťahy.
Brat na čas odišiel do zahraničia. Všetko bolo fajn. Ibaže teraz ma sestra 19 a už zopár rokov prebrala aj ona rolu brata. Vychovávala ju úplne inak ako mna, je iná osobnosť. Najprv to bol šok - veď je tiež dievča- prečo aj jej nechce nasadiť pás cudnosti ako mne, chová sa zhovievavo a sestra takisto nemusí robiť žiadne domáce prace a nie je za to trestaná ako ja? Naopak je obsluhovaná až do postele ešte aj teraz?
Konečne som to sama rozlúskla - v 29 rokoch - nebolo to len o pohlaví. Bolo to najmä o tom, že moja mama je slabá, nechá sa týrať. A čo je podstatnejšie, rešpektuje ako autoritu a silných/mocných len tých, čo ju ponižujú a chovajú sa k nej agresívne a neúctivo - čím viac nerešpektu z ich strany, tým viac vyvárania, vypekania a obsluhovania z jej strany.
Moju poslušnosť a úctu voči nej vždy považovala za slabosť. Moju neschopnosť a neochotu ponižovať ju ako súrodenci vnímala ako slabosť. Kresťanstvo je pre ňu len nástroj, z núdze cnosť, jeho skutočnými hodnotami pohŕda. Všetky dobre vlastnosti ako spoľahlivosť, zodpovednosť a poslušnosť boli u mňa samozrejmosť a slabosť. Na mňa vždy zložila svoje plače, trápenia, domáce práce. Ja som ju mala chlácholiť a zachraňovať.
Záležalo jej len na tom, ako vyzeráme (fyzicky) a ako ju reprezentujeme pred ľuďmi. Dnes sa diví a je sklamaná, že si 19r. segra našla prvého frajera online podvodníka, čo láka ľudí na online kurzy na zbohatnutie a profil ma plny požičaných frajerských áut, samoľúbych fotiek a polonahych báb. Chváli sa, ako nemá ani maturitu a ako všetko dokázal. Ale veď sestra len prebrala jej vzorec toho, čo je podstatné.
Brat sa už samozrejme zo zahraničia dávno vrátil a chodí k mame veľmi často. Ponižovať ju, dirigovať, buzerovať, vyžierať. Za to ho obsluhuje. Potom vyplakáva a vyvoláva svojej sestre alebo mne, aby sa na neho vysťažovala, aby sme ju ľutovali, že nevie, kam má ísť, či sa ma presťahovať, či môže za mnou prísť (pritom dom je jej).
Sestre okritizovala frajera, odvtedy sa s ňou sestra nebaví, ale rada ju využije. Sestra jej vynadala, keď prišla, za to jej spravila plny pekáč rezňov (sestra je na intráku, ale na víkend príde domov/k frajerovi). Sestra už nepíše ani mne, len preto že som ju varovala pred frajerom. Napriek tomu, že som ju vždy mala rada a pomahala jej, hoci som mala veľký dôvod na ňu žiarliť, vedela som, že za to nemôže ona, ale mamina vychova. Vždy pred bratom ohovarala mna a predo mnou jeho. Nechcela som jej dovoliť, aby rozdelila aj mňa a segru. Hoci sa teraz sestra neozyva ani mne - kvôli tomu, že som jej úprimne a úctivo povedala názor na jej frajera.
Ja tam chodím parkrat za rok. Dvihnem telefón, len keď chcem.
Myslím, že konám správne. A necítim vinu. Mama si za to môže sama; aj keď to hrá na slepú a hluchú. Čo vy na to?
Tiez zijem zivot v nestasti, z alkoholikom. Zacinam si uvedomovat, ze prenasam na decka svoje nestastie, aj ked sa snazim zo vsetkych sil tvarut sa insk realita je ina. A ten vzor aky im davam hrozne. Strach ma paralyzuje. Takto zivot vyzerat nema
@anonym_2556df ako je to dlho? Koľko rokov majú deti? Popíš anonymne viac, možno poradíme. Kde cítiš najviac strachu a aké sú okolnosti?
@anonym_autor To, čo opisuješ, nesie znaky emocionálneho zanedbávania, zneužívania, kde je násilie a nespravodlivosť normalizovaná. To že si to tak jasne uvedomuješ je znak, že si napriek nepriazni osudu ostala silná a máš po rokoch jasnú hlavu. Tvoja matka sa hodila do role slabej obete a posluhuje tyranom a zatiahla do toho aj deti. Nie je to láskavosť, ani obetavosť ale spôsob prežitia. Hlavnú vinu na tom má otec. Strach paralyzuje obete a ony sa podkladajú ako rohožky. Medzi tyranom a obetou funguje zvláštne puto a jeden potrebuje druhého. Brat a sestra dostali od nej úplne iný prístup, pretože voči nim cítila, že musela získať ich priazeň cez obsluhovanie a tolerovanie ich agresivity brata a nárokov sestry. Ty si bola si tá, čo zvládala, bola spoľahlivá, a preto si bola zneužívaná ako náhradný partner, slúžka a niekedy aj ako psychologická opora. Keď si ju neponižovala a neubližovala jej, brala to ako slabosť. Zrkadlila svoje slabosti do teba. Keď si bolá milá videla v tebe svoju nešťastnú povahu. Kresťanstvo zneužívala na tvoje ovládanie a nie ako morálnu hodnotu. Ty si hrdinka celého príbehu vašej rodiny. Napriek bolesti z detstva si dokazala rozlúsknuť problém a ublíženia neospravedlňuješ. Namiesto pocitov viny máš jasný a zdravý pohľad na vec. Je to dokaz, že si prerušila rodinný vzorec. Tvoja mama si zvolila úlohu, tvoji súrodenci tiež. Ty si si vybrala inú a to je skvelá vec. Nechaj sestru ísť svojou cestou. Keď sa spamätá vzor si jej ukázala. Chrän sa pred vtiahnutim do maminej úlohy obete. Podporuj seba napríklad aj terapiou, bezpečné vzťahy si buduj, budovanie vlastného života. Máš vlastnosti ako spoľahlivosť, čestnosť, zodpovednosť a vnímaš ich ako silu a nie slabosť.
Napriek tomu ako ti mama ublížila, odpusti jej. Možno nie hneď ale snaž sa o to. Je to prejav sily. To že ju odstrihavas je dobré ale keď budeš mat silu s ňou hovorit kedykoľvek a jej reči ti neublizia, tak až vtedy si úplne odstrihnutá. Ale ak to nejde netráp sa že ju malo kontaktuješ a rob ako je to pre teba prospešné. Najprv si vybuduj svoj vlastný a šťastný život a potom ľahko odpustíš. Zranenia už nebudú mať nad tebou žiadnu moc.
@slovakboy veľmi pekne napísané 👌
Autorka Tebe držim úprimne palce. Si snáď na dobrej ceste pretnút tu špirálu zlých veci a vzorcov u vás. Ono všetko sa Ti začne ešte viac zrkadlit keď budeš mat sama deti. Ešte to bude pre Teba skúška a hlboká sebaanalyza. Lebo pri deťoch človek aj sem tam začne o sebe pochybovať a bojí sa toho co spravi/nespravi že aké to bude mať na nich následky. A vtedy keď máme svoje deti ,možno potom dokážeme odpustiť aj rodičom. Keď sami pochybime, sami váhame, obviňujeme sa. Tvoja mama robila tak ako mohla a vedela. V danú chvíľu nevedela asi inak. Možno aj kvôli tomu ze ostala sama. Chýbal Vám otec. A mam pocit ze Ty si nedobrovoľne zastala jeho úlohu.
Vieš veci pomenovať, vidíš ich, ale ešte máš kopec prace pred sebou. A tým je odpustenie. Nie kvôli mame, súrodencom.....kvôli sebe. Aby si mala svoj pokoj v duši bez ohľadu na to ci sa odstrihnes alebo nie.
@anonym_2556df ako je to dlho? Koľko rokov majú deti? Popíš anonymne viac, možno poradíme. Kde cítiš najviac strachu a aké sú okolnosti?
@slovakboy mne sa neda poradit-pomoct, pretoze niesom schopna stym nic urobit. Som snim 30 rokov a pije odjakziva. Alkohol z neho robi agresivne hovado. Ked som neodisla ked boli male aby to nemuseli zazivat tak teraz ked su velke ? Takmer 18 a 14 … ponizovanie, nadavky vyhrazanie uz aj. Boli casy ked aj nieco rozbil. Nedovoli aby som odisla, toho sa bojim, ze mi/nam ublizi ked to urobim
@slovakboy mne sa neda poradit-pomoct, pretoze niesom schopna stym nic urobit. Som snim 30 rokov a pije odjakziva. Alkohol z neho robi agresivne hovado. Ked som neodisla ked boli male aby to nemuseli zazivat tak teraz ked su velke ? Takmer 18 a 14 … ponizovanie, nadavky vyhrazanie uz aj. Boli casy ked aj nieco rozbil. Nedovoli aby som odisla, toho sa bojim, ze mi/nam ublizi ked to urobim
@salije mal som veľké oči. Nie som kompetentný ti v tomto radiť. Nemám s tým žiadnu skúsenosť. Možno ale niekto by tu mohol. Deti sú stále vo vývine. Hlavne 14 ročný musí to vnímať. Nikdy nie je neskoro. Musela by si vyhľadať pomoc.
@anonym_autor podobný príbeh môjmu. Tiež som stredná z troch detí. Stredné dieťa býva obetnym baránkom. Okrem toho, je dokázané, že rodičia milujú a podporujú deti s DNA, ktorá je najbližšie k ich. Preto matka so zlým správaním preferuje deti so zlým správaním.

@anonym_autor To, čo opisuješ, nesie znaky emocionálneho zanedbávania, zneužívania, kde je násilie a nespravodlivosť normalizovaná. To že si to tak jasne uvedomuješ je znak, že si napriek nepriazni osudu ostala silná a máš po rokoch jasnú hlavu. Tvoja matka sa hodila do role slabej obete a posluhuje tyranom a zatiahla do toho aj deti. Nie je to láskavosť, ani obetavosť ale spôsob prežitia. Hlavnú vinu na tom má otec. Strach paralyzuje obete a ony sa podkladajú ako rohožky. Medzi tyranom a obetou funguje zvláštne puto a jeden potrebuje druhého. Brat a sestra dostali od nej úplne iný prístup, pretože voči nim cítila, že musela získať ich priazeň cez obsluhovanie a tolerovanie ich agresivity brata a nárokov sestry. Ty si bola si tá, čo zvládala, bola spoľahlivá, a preto si bola zneužívaná ako náhradný partner, slúžka a niekedy aj ako psychologická opora. Keď si ju neponižovala a neubližovala jej, brala to ako slabosť. Zrkadlila svoje slabosti do teba. Keď si bolá milá videla v tebe svoju nešťastnú povahu. Kresťanstvo zneužívala na tvoje ovládanie a nie ako morálnu hodnotu. Ty si hrdinka celého príbehu vašej rodiny. Napriek bolesti z detstva si dokazala rozlúsknuť problém a ublíženia neospravedlňuješ. Namiesto pocitov viny máš jasný a zdravý pohľad na vec. Je to dokaz, že si prerušila rodinný vzorec. Tvoja mama si zvolila úlohu, tvoji súrodenci tiež. Ty si si vybrala inú a to je skvelá vec. Nechaj sestru ísť svojou cestou. Keď sa spamätá vzor si jej ukázala. Chrän sa pred vtiahnutim do maminej úlohy obete. Podporuj seba napríklad aj terapiou, bezpečné vzťahy si buduj, budovanie vlastného života. Máš vlastnosti ako spoľahlivosť, čestnosť, zodpovednosť a vnímaš ich ako silu a nie slabosť.
Napriek tomu ako ti mama ublížila, odpusti jej. Možno nie hneď ale snaž sa o to. Je to prejav sily. To že ju odstrihavas je dobré ale keď budeš mat silu s ňou hovorit kedykoľvek a jej reči ti neublizia, tak až vtedy si úplne odstrihnutá. Ale ak to nejde netráp sa že ju malo kontaktuješ a rob ako je to pre teba prospešné. Najprv si vybuduj svoj vlastný a šťastný život a potom ľahko odpustíš. Zranenia už nebudú mať nad tebou žiadnu moc.