Dovolili by ste 22-ročnej dcére toľko cestovať?

14. máj 2024

Má 22, študuje a pritom pracuje. Býva ešte doma ale má priateľa, priateľ tiež študuje a býva s rodičmi.
Ide o to, že dcéra má malý plat, no aj ten malý plat odcestuje. Ak majú voľno bežne chodia na jednodňové výlety a tento rok už 2.krat idú niekam na týždeň, a to majú ešte na tento rok 2 dovolenky naplánované.
Veľa doma nie je, buď je v práci, v škole alebo u priateľa (niekde na výlete, dovolenke). Prispieva nám do domácnosti 150eur, veci si platí sama (mobil, internet, oblečenie, kozmetika). Max ak je doma tak si dá obed a osprchuje sa. V izbe má poriadok veď ledva je doma a keď je tak poutiera prach, dá prať, poumyva dlážku atď o to nejde. Len ak zarába tak málo a všetko minie (vyžitie + výlety), z čoho sa odsťahuje? Kde zoberie peniaze na vlastné bývanie alebo podnájom (kaucie, depozit..)?
Dovolili by ste jej toľko cestovať? Veď nech si peniaze odkladá lebo sa nebude vedieť osamostatniť.

amonet
14. máj 2024

dcera ma 22. tam presne skoncili tvoje moznosti o rozhodovani o jej plate. ak chces aby sa odstahovala sadnite si normalne sa porozpravajte a ona sa zariadi. to co dava vam 150 si vie platit aj niekde jednu izbu vramci zdielanych bytov🤷‍♀️

sashka22
14. máj 2024

Chcela by som, aby moja dcéra v dospelosti bola aspoň takáto šikovná ako je tvoja 😍 ja byť jej mama a za jej prístup, tak jej tých 150€ čo prispieva na domácnosť, potichu odkladám. Inak si myslím, že sa zariadi veľmi rýchlo keď dostuduje a bude môcť plnohodnotne nastúpiť do práce, veď sú na to dvaja.

deedol
14. máj 2024

kym studuje, tak ano. ked zacne pracovat na plny uvazok, bude mat aj plat vyssi a aj nieco (snad) odlozi.

zdenka11081983
14. máj 2024

Nieže dovolila (vzhladom na vek), ale odobrila mladá je len raz. A ešte studuje. Prispieva Ti, ostatne nechaj na ňu, je dospelá.

januska12323
14. máj 2024

A teraz jej niečo dovoľuješ? Maximálne sa s ňou môžeš porozprávať ako to vidí ďalej, to je tak všetko.

h2
14. máj 2024

😂 Dovolili? Si robíš srandu? Dospelej zarábajúcej dcére? Celkom by ma zaujimalo, ako by si jej to chcela nedovoliť. Vysťahuješ ju?

martinkatinka
14. máj 2024

Ma 22, takze si uz nemusi pytat dovolenie. Tych 150€, co vam dava, by som jej odkladala na to buduce byvanie. Kedy, ak nie teraz, bude moznost cestovat? Ja by som jej rozhodne nebranila a ani nevycitala, ze cestuju.

mondolina
14. máj 2024

a kedy bude cestovať ? keď bude mať 2 deti? nechaj ju a buď rada.
tých 150€ jej odkladaj...

lulamx
14. máj 2024

od decka - studenta denneho studia, by som peniaze na domacnost nezobrala. beriem to tak, ze ak si zarobi, je to jeho plus. ani by som dieta, co doma porobi, pomaha, studuje a nepije, nedroguje..., neposielala z domu prec, ak samo nechce ist. hadam robit, zarabat, splavat hypo a setrit bude, ked dostuduje a riadne sa zamestna. dufam, ze aj moji budu tak uvedomeli, ze si zarobia na cestovanie a stihnu studovat aj si uzit.

medda_beda
14. máj 2024

V prvom rade by som nepýtala peniaze na domácnosť od študujucej dcéry.
Keby pracovala na plný úväzok a nechodila do školy tak áno.
Z malého platu sa ajtak neosamostatní bez hypotéky, spotrebáku a asi si treba zvykať, že nie každý ju bude mať schválenú.Západ nie je fanúšikom vlastných nehnuteľností.A dnešné podnájmy vychádzajú horšie ako splácanie vlastnej hypotéky.
Na nájom sa môžu poskladať a tak ako píše @amonet za 150€ môže mať izbu.

20 000 € či koľko to treba dnes si ajtak na SK nenašetrí.

Nech ešte cestuje kým môže.Potom prídu iné starosti a bude možno cestovať menej.

zuzubb007
14. máj 2024

Dovolila to je vtip? Čo si má odkladať to jej nepomôže odkladať si ani 500 eur mesačne, keď sa osamostatni vezmú si s priateľom byť na hypotéku a budú splácať, prípadne podnajom, trošku z tvojho príspevku mi príde závisť, že nedoprajes dcére, kedy má mať zážitky a cestovať, keď nie v tomto najlepšom veku, tých 150 eur čo ti dáva jej môžeš odkladať a potom dat, keď sa odsťahuje a hneď ma nasetrene

nyusika
14. máj 2024

@lulamx moja rec !

od studujuceho dietata, ktore si popro studiu zaraba a velmi ROZUMNE svoje peniaze mina by som nikdy ani cent nevzala.
a ak ano - rovno by som jej ich serila ja - ako pise
@sashka22

crazy_cat_lady
14. máj 2024

o nejakom dovolovani tu asi nemoze byt ani rec, dcera je dospela a rozhoduje/kona podla svojho uvazenia. Podla toho co pises, mi pride sikovna a samostatna. Samozrejme, ze ma nizsi plat, ked robi zrejme na nejaky polovicny uvazok/dohodu, kedze popritom studuje. ja byt rodicom, tak by som od studujuceho dietata peniaze nevzala, pripadne by som jej ich potom odkladala.

simca06022011
14. máj 2024

Bola by som rada, ze mi nesedi doma v detskej zavreta. Nie nezakazovala by som... z tych par eur co minie na vylety aj tak nenasetri na byvanie.

rozkvet1
14. máj 2024

Ach jo, čo jej prosím ta chceš dovoľovať? Platis jej to ty alebo má tvoja dcéra 10 rokov? Buď rada že žije, poznám takých čo sú mladí a sedia celé dni na riti doma. Táto téma má normálne že nasrala.

mandzula
14. máj 2024

Od študentky by som peniaze nebrala, resp. ak by som brala pre zvysenie pocitu jej zodpovednosti za chod domacnosti, tak by som jej ich odkladala. Ak to vezmeme z de iure hladiska, kym sa pripravuje na povolanie, teda studuje, ste ako rodicia povinni ju zivit, takze tak, vyskakovala by som len vtedy, keby bola leniva, drza, nadrapena.
A co sa toho cestovania tyka, nic lepsie pre zivot sa jej stat nemoze, praveze ju v tom podpor, su to dobre skusenosti.

lenka.25
14. máj 2024

Toto ani nemôžeš myslieť vážne . Veď buď rada , že je dcéra samostatná a vie sa o seba postarať . Mňa skôr udivuje, že máš potrebu pýtať od dcéry 150 € . A keď už tak, tak to by som jej odkladala a pri odchode z domu , by to dostala späť .

araavdva
14. máj 2024

Akože a kedy má cestovať? Nech cestuje kým môže.
Na to že píšeš že doma nebýva robí toho doma veľa.
A prečo vôbec vám platí za bývanie? Na to ste vy rodičia kým študuje.
S tohto čo píšeš ide čistá závisť. Tých 150€ jej buď odkladaj alebo jej ich nechaj rovno. Má 22 rokov ona sa zariadi. A keď chces aby odkladala tak sa s ňou porozprávaj a hotovo. Tam to pre teba konci, poradiť jej a nechať to na ňu.
Kým študuje živiť ju máte vy, to čo si zarobí je jej vreckové.

petronelag
14. máj 2024

Keď má také záujmy, tak sa to ťažko dá zakázať, a čo povie nato, keď jej poviete aby šetrila a menej cestovala?
Ja som od syna tiež nebrala peniaze, keď chodil na vš. On mal aj stavebné sporenie
kde sme mu sporili, takže na začiatok mal a mal svoj účet, tak som mu vždy hovorila,
aby tam mal niečo nasporené, že treba mať rezervu.
A občas mu ešte aj teraz skontrolujem, aký mu prišiel výpis, keď už riadne robí.

elanor
14. máj 2024

Dakujem panu Bohu za mojich rodicov, ktory mi nechali si uzit detstvo i rannu dospelost pocas studii na VS plnou mierou, a podporovali ma ako vedili. A zadarmo, nepytali odomna ani korunu, prave naopak.
Nechceli ani korunu, ani ked som po ukonceni studia nastupila do prace, a to co som im dala z prvej vyplaty sama od seba, mi vratili a odlozili.
Ked dostuduje, a bude robit na plny uvazok, este sa nasetri a aj hypoteky nasplaca.
A keby si vedela mi cash vyplatili polovicu bytu, tak ta asi prekoti... Nasi setria cely zivot, ale nie pre seba, ale nas deti. A my setrime tak isto, nie pre seba, ale nase deti, aby sme im ulahcili start do zivota.
Vdaka za takych rodicov, a daj im Pan Boh dlhe a dobre zdravie.

trema
14. máj 2024

Ako si predstavujes to nedovolenie?

karolina2121
14. máj 2024

Keby si aj odkladala tak co jej zo pomoze na vlastne byvanie. Tak ci tak bez hypo neporiesi nic. Nechaj ju zit 🙏

simca06022011
14. máj 2024

mne sa napr paci, ze pracuje, studuje, poriadna je, a este aj peniaze dava "na domacnost"... to by som brala ako setrenie a tych 150EUR, by som jej odkladala ( a nemusi o tom ani vediet), raz urcite padnu vhod. Z maleho platu odlozit 150EUR je super :D

Ten prispevok je napisany tak, ze nevie sa ako studuje.. ci studuje denne, alebo externe.. lebo popravde, denny student tazko pokryje naklady na seba a este da rodicom 150EUR, taku pracu popri skole.. cize tu je zbytocne sa zavzdusnovat. Rozculujeme sa tu, ked 25r deti lezia pri rodicoch ako vecni studenti, neprispievaju atd.. tu to maju nastavene ok.. detaily nevieme... a cestovat v mladosti a uzivat si je samozrejme super :D

akvi
14. máj 2024

Dcéru by som podporila, kedy má cestovať, keď nie teraz? Ja mám doma tiež čerstvo dospelé dieťa, zarába slušne a veľa z toho minie na svoje záľuby. A ani pol slova mu nepoviem, lebo si myslím, že práve teraz je vhodný čas na zábavu. Môj si zarába od 16-tich, ja som si nezarabala ani na výške, takže fakt si myslím, že môžem byť akurát tak ticho a šúchať nohami a tešiť sa, že mám šikovné dieťa. A presne to odporúčam aj tebe, teš sa zo zodpovednej dcéry, ktorá si na zábavky zarobí a nepýta od teba.

mima1608
14. máj 2024

To myslíš vážne? Kým študuje, tak ani nie je povinná prispievať, ty si zato zo zákona povinná sa starať o ňu. Ja by som dcére tých 150 eur radšej odkladala niekam bokom a potom ju tým milo prekvapila, keď bude odchádzať do vlastného.
Má 22, ty jej nemáš čo dovoľovať alebo zakazovať.

autor
14. máj 2024

Ale ona študentka nie je v pravom zmysle. Takto. Uplatnenie v tom čo študuje si nenašla (!!), išla robiť do fabriky za lacnú pracovnú silu! Piatok sobota jej dovolili chodiť do roboty a ísť do školy. Ale okrem toho má okolo 140 hodín takže skoro cely úväzok. Buď chodí na 4 ráno do roboty, vráti sa o 4tej. Jasne porobi čo treba v domácnosti, je so sestrou alebo sa učí a ide spať lebo vstáva. Do školy sa zoberie až v piatok okolo 3 rano do Nitry, piatok škola, prespí niekde a sobota zase škola. Odtiaľ ide k priateľovi a vráti sa v nedeľu večer. Nasledujúci týždeň rovnako len upratovanie, rodina a učenie robí od rána do 12tej a potom ide do práce a vráti sa večer okolo 11-12. Takže nie je plne študentkou! Len si nenašla prácu ani v odbore ani inde kde by jej dovolili piatok a sobota neprísť!. Teraz má z toho nejakých 600 eur, 150 nájom, mobil, internet, cestovanie, plus to prespanie v Nitre. Ledva jej ostane a aj to minie lebo neposedi na zadku! 2. Bola na týždeň preč, dobre s priateľom si dali spoločne k Vianociam ako darček jednu dovolenku, druhu dostala od priateľa na narodeniny.. Ale aj na tej dovolenke musí míňať peniaze

zorkahorka
14. máj 2024

Kedy bude cestovat, ak nie teraz? Po skole si najde lepsie platenu pracu a zacne odkladat. Navrhni jej, aby si mesacne odlizila min 50 eur

wikiwiki
14. máj 2024

Je dospelá, mala by si jej menej hovoriť do vecí, do ktorých ťa nič nie je. A presne, ak nechceš, aby naďalej bývala pod tvojou strechou, tak si to s ňou normálne medzi štyrmi očami vykomunikuj a je. Myslím si, že to aj ona uvíta, menej jej bude kibicované do vecí, o ktorých by v jej veku už mala rozhodovať len ona a nikto iný.

autor
14. máj 2024

Nechodit do roboty ale do školy * oprava. Na piatok a sobotu dostáva voľno z prace

yanni
14. máj 2024

Necitala som vsetky komenty ale ty srandujes, vsak? Ja mam dcery este male, chalani su uz takmer dospeli ale chodia este do skoly. Dufam, ze budu aspon z casti taki sikovni ako tvoja dcera. Co od nej chces? Ak studuje dennou formou a popritom este tak zarobi, ze ti prispieva, vsetko si kupuje z tych penazi a este jej zvysi aj na cestovanie a vylety, tak take "dieta" sa v zivote nestrati.