Dovolili by ste dcére cestovať a míňať?
Má 22, študuje a pritom pracuje. Býva ešte doma ale má priateľa, priateľ tiež študuje a býva s rodičmi.
Ide o to, že dcéra má malý plat, no aj ten malý plat odcestuje. Ak majú voľno bežne chodia na jednodňové výlety a tento rok už 2.krat idú niekam na týždeň, a to majú ešte na tento rok 2 dovolenky naplánované.
Veľa doma nie je, buď je v práci, v škole alebo u priateľa (niekde na výlete, dovolenke). Prispieva nám do domácnosti 150eur, veci si platí sama (mobil, internet, oblečenie, kozmetika). Max ak je doma tak si dá obed a osprchuje sa. V izbe má poriadok veď ledva je doma a keď je tak poutiera prach, dá prať, poumyva dlážku atď o to nejde. Len ak zarába tak málo a všetko minie (vyžitie + výlety), z čoho sa odsťahuje? Kde zoberie peniaze na vlastné bývanie alebo podnájom (kaucie, depozit..)?
Dovolili by ste jej toľko cestovať? Veď nech si peniaze odkladá lebo sa nebude vedieť osamostatniť.
Skus sa s nou porozpravat o financnej gramotnosti,dnes to ucia aj skolacikov takze najvyssi cas aby to vedela. Nech si skusi nieco odlozit bokom,aspon cosi. Inak cestovanie v mladosti je najviac,aj skusenosti s pracou v mladosti su najviac co moze urobit pre svoju buducnost.
Mne pride zvlastne brat od nej peniaze…a aj ked nieje doma chciet domace prace aby robila
Kiezby som ja mala jej rozum v tom veku a cestovala. Nechaj ju uzivat si mladost. Mozes sa s nou porozpravat ako si predstavuje buducnost. Mozno ma plan,ze ked dostuduje,tak zacne setrit na byvanie.
@zuzanka2302 podla mna je to dobre. Deti musia poznat aj povinnosti a len tak sa nauci,ze zivot nie je gombicka.
Máme 22 ročnú dcéru, studuje dennou formou, teraz končí bakalára, popritom pracuje (v odbore+si privyraba svojim hobby -fotenim). Vela veci-komplet oblecko, kozmetiku a cast cestovania si plati sama. Cestovanie zbožňuje a cestuje veľa. My sme na nu hrdí. Byva s nami doma (v RD), neberieme od nej žiadne peniaze, naopak radi jej dolozime na cestovanie alebo aj na oblecko.
Predpokladam, ze ty s manzelom ste take gaucove typy, malokedy (ak vobec) chodite na dovolenky, preto je to pre teba take divne.
Aj ked ty taky sposob zivota nechapes a neuznavas, podla toho co pises o svojej dcere, mala by si byt nanu hrda.
Podla mna je super, ze cestuje. Ked bude len setrit a sediet doma na gauci alebo na gauci u priatelovych rodicov, tak zo zivota nebude mat ziadnu radost. A tiez super, ze dcera mina peniaze na cestovanie, akoby mala minat peniaze napr.na kopy handier atd.
Okrem toho ked bude mat v buducnosti hypoteku, dieta, tak to cestovanie uz nebude take jednoduche (ak nebude mat lepsi prijem), preto je toto uplne idealny cas na cestovanie (co neznamena, ze len mladi maju cestovat.) Skus si s muzom (ak je v prvom rade on ten, co urcuje doma gaucovu kulturu, tak s kamaratkami) urobit obcasnu radost nejakymi vyletmi a uvidis, ze je to super.
@minenkak husákovej deti- za čias husáka za začala zavadzať pro-rodinná politika- mladomanzelske pôžičky, zaviedla sa dnešná rodičovská dovolenka platená, za matersku sa začali davat peniaze (dovtedy ti iba poskytli volno aby si sa starala o dieta, ale bez financií), začali davat pôrodné (čo je doteraz), cize začali sa robiť opatrenia nato aby sa zvýšila pôrodnosť a naozaj sa vtedy zacalo rodiť oveľa viac detí
Tvoja dcéra je veľmi šikovná....pracuje, študuje (aj externé štúdium je štúdium), cestuje, platí si svoje výdavky, ešte aj prispieva na domácnosť (aj keď tam viac nie je ako je). Buď na ňu hrdá....
Dúfam že jej tých 150€ odkladas a keď si bude hľadať bývanie tak to bude mat od vás krásny darček 🙂)
@kristinka92 no a čo to má spoločné s touto témou
@beloved len upresním, že termín "Husákové deti" sa vzťahuje zhruba na obdobie 1973-82 a nie na vládnutie Husáka
Ono ten názov sa vzťahuje totiž na stimuly vedúce k vyššej pôrodnosti a nie na samotné vládnutie Husáka
Vrchol dosiahol v 1975-79, kedy sa v SR narodilo najviac detí v histórii, nikdy predtým a ani potom sa toľko detí nerodilo (bolo to viac ako 100 000 ročne), na porovnanie - v týchto rokoch klesáme až k číslu 30 000 😱
ale čo to znamená,sú zamrznuté tie deti v čase,majú poškodené kĺby,nedokážu vysloviť ĺ alebo co
To si mýliš s thalidomidovými deťmi, aféra Contergan.
Tie boli poškodené, malformované.
Husákove deti sú tie silné, početné ročníky.
@babulkomale pýtala som sa ,že čo je s tými deťmi, keď tu boli spomenuté,lebo ja sama som v týchto rokoch narodená a nepochopila som to
@kristinka92 mas "trochen" mylne informacie. Platena stvormesacna materska tu bola uz v patdesiatych rokoch, za cas Husaka sa predlzila na 6 platenych mesiacov a v ramci podpory porodnosti mohla matka pri prvom dietati ostat doma do jeho dvoch rokov, ale nedostavala ziadne peniaze. Platene mala az pri druhom a dalsom dietati. Matky dostavali porodne a za kazde narodene dieta sa odpocitala nejaka sume z ladomalzelskej pozicky, pri dvoch detoch ta suma vykryla uroky a tym padom ta pozicka bola bezurocna. Bez deti sa uroky platili ako na kazdej inej. Aj rodinne pridavky sa dynamicky zvysovali s potom deti,
@ja_bb Ma 22 rokov. Stale kopec casu zacat riesit zivot s hypotekou neskor. Tiez som mala obdobie v zivote, kedy som zarabala iba na cestovanie a na prezitie (najom, strava) a jedina moja starost bola, kam pojdem o dalsie 3 mesiace. A vedela som, ze mi to da urcite viacej, ako odkladat peniaze a kupit si napr. auto. A potom prisla aj hypo, aj auto, aj deti … Nemyslim si, ze patrim medzi financne negramotnych, len ma clovek v urcitom veku rozne priority.
@minenkak Musis citat celu vetu a idealne s porozumenim a nechytit sa len jedneho slovneho spojenia: "50 rocna je husakove dieta a ktovie, z akych je rodinnych pomerov", cize som tym chcela poukazat na to, v akych rokoch sa autorka mohla narodit a ako vtedy asi zila a ci si mohla vobec dovolit cestovat. Howgh.
@minenkak si vtedy narodena a ten termin Husakove deti ta minul? Zaujimave...myslela som, ze si nejaka dvadsiatka, ked to nepoznas.
@babulkomale Tiez mam z nej pocit, ze ma max 16r
@babulkomale ja som nenapísala že to nepoznám pýtala som sa na význam,ten my vždy unikol a myslím,že všetkým,lebo nik mi zatiaľ nenapísal čo to znamená
@minenkak
Nenapísal? 🤦
Máš to vyššie.
len upresním, že termín "Husákové deti" sa vzťahuje zhruba na obdobie 1973-82 a nie na vládnutie Husáka
Ono ten názov sa vzťahuje totiž na stimuly vedúce k vyššej pôrodnosti a nie na samotné vládnutie Husáka
Vrchol dosiahol v 1975-79, kedy sa v SR narodilo najviac detí v histórii, nikdy predtým a ani potom sa toľko detí nerodilo (bolo to viac ako 100 000 ročne), na porovnanie - v týchto rokoch klesáme až k číslu 30 000 😱
@babulkomale https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/3086...
Tak som si to našla,vy dve ste uvádzali len technické údaje,ja som myslela ,že keď bolo spomenuté pri päťdesiat ročnom človeku,že je husakove dieťa, že sa zabudol ten človek v čase keď sa nedalo cestovať a všetko bolo zakázané a preto som sa pýtala ,pre o to bolo spomenuté v tejto téme
@minenkak 🤦🤦🤦

@kristinka92 No ktovie, povedzme, ze mas pravdu, ale preco by chcela mama dostat z domu takuto dceru 🙄 Keby fajcila, pila, nerobila, este by som to chapala...