icon

Doživotné právo pre rodičov bez súhlasu manžela

16. jún 2025

Ahojte, máte niektorá reálne skúsenosti s niečím podobným?
Postavili sme dom, kde sme pristavili časť aj pre mojich rodičov. Rodičia si asi 60% nákladov pokryli predajom svojho bytu a zvyšok sme doplácali my s manželom. Brali sme samozrejme hypo. S rodičmi sme sa dohodli, že nebudú na liste vlastníctva, majú tam však trvalý pobyt. Ja by som im tam chcela dať doživotné právo, až sa nemusia báť, ak by sa náhodou niečo v budúcnosti stalo, ale manžel s tým nesúhlasí. Vraj sa nemajú čoho báť. Dá sa dať doživotné právo aj keď jeden z vlastníkov a tym nesuhlasi?

Strana
z2
deti95060810
16. jún 2025

nie... chyba bola že nie sú vlastníkmi resp. spoluvlastníci...
takých ako tvoj manžel je veľa - sľuby a keď ku niečomu príde tak rodičia sú na ulici.
osobne poznám prípad kedy rodičia po smrti syna ostali na ulici. Nevesta dom predala a ich poslala do čerta. prichýlili ich ďalšie deti.

zalka
16. jún 2025

Dosť neskoro riešiš.
A kým mate hypo, tak banka nedá súhlas zo zápisom vecného bremena doživotného užívania na nehnuteľnosť.

ukgirls
16. jún 2025

teraz mi je rodiov naozaj luto .. prisli o vsetko investovali to vam a pritom mozu zo dna na den ostat na ulici .. to ze dnes je vsetko ok nemusi byt o tyzden rok dva..rozvediete sa napriklad aj kvoly touto sporu a skoncia na ulici

sasa1310
16. jún 2025

nemôžu mať doživotné právo na nehnuteľnosti, ktorá je založená hypotékou

autor
16. jún 2025
@zalka

Dosť neskoro riešiš.
A kým mate hypo, tak banka nedá súhlas zo zápisom vecného bremena doživotného užívania na nehnuteľnosť.

@zalka rodičia tu nechceli mať ani doživotné právo, preto som to nejak neriešila,ale postupom času by som bola rada, aby mali nejakú istotu. Banka nebude súhlasiť ani ak tá ich časť ...je mimo nášho domu...nie je zaťažená hypo? Hypotéka je čisto na našu časť domu

balerina2025
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
16. jún 2025

Ak je dom pod jedným LV, tak založenú nehnuteľnosť máš na LV celú, nie iba na vašu časť domu. A tvoj muž je tiež charakter teda. Peniaze brať, to áno, ale doživotné právo, to sa mu už nepáči.

stanislavicenka
16. jún 2025

V prvom rade s tymto krokom musi suhlasit banka, co vlastne nebude

autor
16. jún 2025

V hypo zmluve sú napísané parcely, ktorými sa rucilo, tá kde majú časť rodičia tam nie je

maranco
16. jún 2025

Trvalý pobyt sa dá zrušiť jednou návštevou obecného úradu.
Má tá ich časť samostatné súpisné číslo?
Dali vám peniaze prevodom na účet, alebo majú iný dôkaz napríklad darovaciu zmluvu koľko vám darovali?

sasa1310
16. jún 2025

kukni si na katastri list vlastníctva rodinného domu

autor
16. jún 2025
@maranco

Trvalý pobyt sa dá zrušiť jednou návštevou obecného úradu.
Má tá ich časť samostatné súpisné číslo?
Dali vám peniaze prevodom na účet, alebo majú iný dôkaz napríklad darovaciu zmluvu koľko vám darovali?

@maranco áno má samostatné súpisné číslo

zalka
16. jún 2025

Ak ta časť nie je zaťažená tak to vecne bremeno sa dá dat zapísať na katastri.

ukgirls
16. jún 2025

@draik je pravnik mozno poradi

sense
16. jún 2025

Dúfam že majú rodičia aspoň na papieri to že 60perc zafinancovali

cafelatte
16. jún 2025

Ak nechce dať právo dožitia, môžete na nich napísať podiel.

thirstymonk
16. jún 2025
@cafelatte

@cafelatte Vyborny napad... čiže rodičia byvaju na vlastnom supisnom čisle, ktore nie je zaťažene hypotekou, ale vlastnikom si ty a manžel, ak dobre rozumiem?

Trvalý pobyt je nič, to nikoho nezaujima a nič to neznamena, zrušiť ho môže vlastník nehnuteľnosti za 10 sekund. Trvaly pobyt neznamena, že maš pravo sa v danej nehnuteľnosti zdržiavať.

Ten nápad s prepisom svojho podielu sa mi pozdáva. Ak teda ovšem nie ste BSM, čo asi ste, však?

zuzanockamt
16. jún 2025

Chudáci rodičia, riadne ste ich oklamali. Otrasné vzťahy máte v rodine. Nikdy by som neoklamala vlastných rodičov. Hneď ste mali ako vlastníkov tej ich časti zapísať ich. Snáď sa to podarí vyriešiť k spokojnosti rodičov. Oni predajú svoju nehnuteľnosť a nakoniec nemajú nič.

autor
16. jún 2025
@zuzanockamt

Chudáci rodičia, riadne ste ich oklamali. Otrasné vzťahy máte v rodine. Nikdy by som neoklamala vlastných rodičov. Hneď ste mali ako vlastníkov tej ich časti zapísať ich. Snáď sa to podarí vyriešiť k spokojnosti rodičov. Oni predajú svoju nehnuteľnosť a nakoniec nemajú nič.

@zuzanockamt vôbec nič o tom nevieš, tak si nechaj tieto reči, že sme ich oklamali prosím ťa...rodičia to takto chceli, aj kvôli dedeniu potom...oni tu nechceli podiel ani doživotné právo...ale ja chcem aby tu niečo mali...

oskvarka
16. jún 2025

Ak má samostatné súpisné číslo tak je to samostatná nehnuteľnosť...a teda ak správne chápem táto časť nie je zaťažená takže ju buď môžete prepísať na rodičov ale to musí súhlasiť aj manžel lebo predpokladám že je zapísaná v BSM alebo prepísať na nich časť tej nehnuteľnosti... 6/10 ako prispeli svojimi financiami..a budú spolumajitelia...alebo môžete aj to večne bremeno na ten malý nezaťažený domček zriadiť ...zo všetkým by mal súhlasiť manžel... Musí mať osvedčený podpis na zmluve

autor
16. jún 2025
@oskvarka

Ak má samostatné súpisné číslo tak je to samostatná nehnuteľnosť...a teda ak správne chápem táto časť nie je zaťažená takže ju buď môžete prepísať na rodičov ale to musí súhlasiť aj manžel lebo predpokladám že je zapísaná v BSM alebo prepísať na nich časť tej nehnuteľnosti... 6/10 ako prispeli svojimi financiami..a budú spolumajitelia...alebo môžete aj to večne bremeno na ten malý nezaťažený domček zriadiť ...zo všetkým by mal súhlasiť manžel... Musí mať osvedčený podpis na zmluve

@oskvarka ďakujem za odpoveď. Vyzerá, že bez jeho súhlasu sa teda asi nikam nepohnem

sasa1310
16. jún 2025

kvôli dedeniu, aby mal aj tvoj manžel? Ako si toto mohla dopustiť. Keď sa náhodou budete rozvádzať, tak čo urobíš spolu s rodičmi?

sasa1310
16. jún 2025
@cafelatte

@cafelatte nooo to by pán manžel asi neprežil, keď má problém čo i len s vecným bremenom dožitia

autor
16. jún 2025
@sasa1310

kvôli dedeniu, aby mal aj tvoj manžel? Ako si toto mohla dopustiť. Keď sa náhodou budete rozvádzať, tak čo urobíš spolu s rodičmi?

@sasa1310 nie aby mal aj môj manžel...rodičia mali pozemok, ktorý prepísali bratovi, ja som mala mať potom ten byt...aby nám to ako deťom podelili. Tak sa rozhodli, že byť predaju a pristavila si tu u nás. Samozrejme, že sme sa na začiatku rozprávali ako to spraviť a odmietli všetko, že nám veria, že ich nevyhodime na ulicu...ale ja to proste chcem nejako ošetriť aj

oskvarka
16. jún 2025

Ešte môžete spraviť zmluvu o osobnom záväzku tá sa nevkladuje ani nezapusuje do katastra nemusíš platiť kolky a právne asi bude mať nejaké nevýhody ale stále je to niečo a zároveň nebude nehnuteľnosti nijako označená (vo môže byť praktické ak budete potrebovať ešte hypotéku na niečo) ..mať ale právo doživotného bývania je tiež v pohode ..po smrti rodičov bude poznámka automaticky zrušená nejde to vôbec do dedičstva..ak chápem že rodiča to na seba nechceli asi preto...ja osobne by som to určite niečím poriesila teda pre ich dobro nie dobre sa dohodli ..aj keď máte dobré vzťahy medzi sebou dôveru aj tak môže sa stať všeličo aj psychické choroby alebo iné nešťastia človek nikdy nevie..

autor
16. jún 2025
@oskvarka

Ešte môžete spraviť zmluvu o osobnom záväzku tá sa nevkladuje ani nezapusuje do katastra nemusíš platiť kolky a právne asi bude mať nejaké nevýhody ale stále je to niečo a zároveň nebude nehnuteľnosti nijako označená (vo môže byť praktické ak budete potrebovať ešte hypotéku na niečo) ..mať ale právo doživotného bývania je tiež v pohode ..po smrti rodičov bude poznámka automaticky zrušená nejde to vôbec do dedičstva..ak chápem že rodiča to na seba nechceli asi preto...ja osobne by som to určite niečím poriesila teda pre ich dobro nie dobre sa dohodli ..aj keď máte dobré vzťahy medzi sebou dôveru aj tak môže sa stať všeličo aj psychické choroby alebo iné nešťastia človek nikdy nevie..

@oskvarka veď práve preto to chcem nejako ošetriť, práve kvôli budúcnosti...

ivik4
16. jún 2025

No moze sa hanbit tvoj muz

sasa1310
16. jún 2025

ale čo urobíš, ak sa nedajbože rozvediete, keď už teda rozmýšľaš do budúcna. A k tvojmu chlapovi, môže sa hanbiť. Ja osobne by som mu to dala ako fakt a hotovo a nie, že nebude súhlasiť.

maranco
16. jún 2025

Riešte to tak aby boli vlastníkmi aspoň 50-60% danej nehnuteľnosti. Doživotné právo ak do toho dali svoje peniaze je slabá záruka pre nich.

Predstav si že sa dostanete do dlhov manželovi nevyjde podnikanie alebo začne gemblovať, exekútor predá nehnuteľnosť a tak prídu o bývanie do ktorého dali svoje peniaze. Ak majú doživotné právo tak to predá neprispôsobivým a oni sa sami vypratú.

A ak to chceli pre teba tak potom vlastníčkou si mala byť len ty a nie spolu s manželom.

zuzanockamt
16. jún 2025

Očividne tam nie je dobrý úmysel zo strany manžela, keďže má problém a nechce vlastne nič riešiť. To by bola pre mňa obrovská výstraha. Takze zhrabol peniaze a keby čosi, bohvie, ako by dopadli rodičia.

Strana
z2