Doživotné právo pre rodičov bez súhlasu manžela
Ahojte, máte niektorá reálne skúsenosti s niečím podobným?
Postavili sme dom, kde sme pristavili časť aj pre mojich rodičov. Rodičia si asi 60% nákladov pokryli predajom svojho bytu a zvyšok sme doplácali my s manželom. Brali sme samozrejme hypo. S rodičmi sme sa dohodli, že nebudú na liste vlastníctva, majú tam však trvalý pobyt. Ja by som im tam chcela dať doživotné právo, až sa nemusia báť, ak by sa náhodou niečo v budúcnosti stalo, ale manžel s tým nesúhlasí. Vraj sa nemajú čoho báť. Dá sa dať doživotné právo aj keď jeden z vlastníkov a tym nesuhlasi?
Ja robím na katastri na technickom takže nie som právnik treba sa u nejakého právnika informovať ja len viem že chodievajú nám aj zmluvy alebo iné listiny kde okrem prevodu je definovaný aj osobný záväzok ale ten sa u nás nezapusuje má však právnu hodnotu ..určite sa dá taká dohoda napísať ale neviem presne ako to funguje...možno môžeš aj len ty s rodičmi spísať nakoľko si vlastník nehnuteľnosti.
Ja robím na katastri na technickom takže nie som právnik treba sa u nejakého právnika informovať ja len viem že chodievajú nám aj zmluvy alebo iné listiny kde okrem prevodu je definovaný aj osobný záväzok ale ten sa u nás nezapusuje má však právnu hodnotu ..určite sa dá taká dohoda napísať ale neviem presne ako to funguje...možno môžeš aj len ty s rodičmi spísať nakoľko si vlastník nehnuteľnosti.
@oskvarka a pri predaji tej nehnuteľnosti sa čo robí s takým osobným záväzkom?
No tvoja buducnost a tvoje dedicstvo uz mas "ta het"
Dozitie tvoju buducnost v pripade rozvodu nieresi.
Uz len to ze nesuhlasi muz s tym aby tam rodicia mali mat pravo dozitia na papieri by ta malo varovat.
@oskvarka a pri predaji tej nehnuteľnosti sa čo robí s takým osobným záväzkom?
@sasa1310 oni to môžu dať na súd tý rodičia...inak právo doživotného bývania tiež nieje prekážkov na predaj stačí ak do zmluvy sa napíše že kupujúci vie o Tom a súhlasí a ten kto je oprávnený z bývania nemusí tam žiadny podpis dávať takže v takom prípade ak by ich ďalší majiteľ chcel nebodaj vyhodiť tiež len na súd...a tým že ak bude zmluva o osobnom záväzku tak sa to ani nemusí dozvedieť kupujúci ...a potom ma problém...predstavujem si to tak že to právo je asi ťažšie vymozitelne potom.
@sasa1310 oni to môžu dať na súd tý rodičia...inak právo doživotného bývania tiež nieje prekážkov na predaj stačí ak do zmluvy sa napíše že kupujúci vie o Tom a súhlasí a ten kto je oprávnený z bývania nemusí tam žiadny podpis dávať takže v takom prípade ak by ich ďalší majiteľ chcel nebodaj vyhodiť tiež len na súd...a tým že ak bude zmluva o osobnom záväzku tak sa to ani nemusí dozvedieť kupujúci ...a potom ma problém...predstavujem si to tak že to právo je asi ťažšie vymozitelne potom.
@oskvarka ja viem, že nie je vecné bremeno prekážkou pri kúpe nehnuteľnosti, ale tú aspoň budúci kupujúci vidí na LV. Ja sa pýtam ako budúci kupujúci nejakej nehnuteľnosti, ako zistím, že takéto niečo nie je na katastri a aký to má vplyv na moju kúpu danej nehnuteľnosti, keď LV na katastri je čistý. Trošku blbosť nie, že kadejaké záväzky môžu byť na katastri a nie na LV
@oskvarka ja viem, že nie je vecné bremeno prekážkou pri kúpe nehnuteľnosti, ale tú aspoň budúci kupujúci vidí na LV. Ja sa pýtam ako budúci kupujúci nejakej nehnuteľnosti, ako zistím, že takéto niečo nie je na katastri a aký to má vplyv na moju kúpu danej nehnuteľnosti, keď LV na katastri je čistý. Trošku blbosť nie, že kadejaké záväzky môžu byť na katastri a nie na LV
@sasa1310 zavazok dozitia je vlastne vecne bremeno.
Zavazok sa skor definuje v zmluve v pripade doopatrovania a nasledneho ziskania nehnutelnosti.
A tiež to mohli riešiť dobrým závetom, to že bratovi darovali pozemok (ak tam chcel stavať) tak svoj byt mohli mať 60% vo vlastníctve a v závete by ti odkázali svoju časť bytu teda brat by nededil, keďže dostal aspoň 50% svojho dedičstva vo forme pozemku.
Predstav si že sa im zhorší zdravotný stav a budú potrebovať celodennú starostlivosť, možno budú musieť ísť do zariadenia pre seniorov a bude treba im doplácať ak to nepokryje dôchodok a tvoj manžel bude proti.
Tak by mohli aspoň odpredať svoju čiastku, alebo požiadať súd o nariadenie predaja a rozdelenie a mali by peniaze na pokojné dožitie. Takto nemajú nič a budú odkázaný na tvoju milosť a spoločné peniaze vo vašom manželstve.
A tiež to mohli riešiť dobrým závetom, to že bratovi darovali pozemok (ak tam chcel stavať) tak svoj byt mohli mať 60% vo vlastníctve a v závete by ti odkázali svoju časť bytu teda brat by nededil, keďže dostal aspoň 50% svojho dedičstva vo forme pozemku.
Predstav si že sa im zhorší zdravotný stav a budú potrebovať celodennú starostlivosť, možno budú musieť ísť do zariadenia pre seniorov a bude treba im doplácať ak to nepokryje dôchodok a tvoj manžel bude proti.
Tak by mohli aspoň odpredať svoju čiastku, alebo požiadať súd o nariadenie predaja a rozdelenie a mali by peniaze na pokojné dožitie. Takto nemajú nič a budú odkázaný na tvoju milosť a spoločné peniaze vo vašom manželstve.
@maranco ja sa to snažím nejako vyriešiť, neviem prečo tie reči typu, s ktorých vychádzam ako keby som ich do toho donútila alebo čo ...
Situácia je momentálne takáto, aj na žiadosť rodičov ...a ja sa snažím to zmeniť
trvala by som na tom, aby sa tozapisalo.. nieco sa ti moze stat, a pan manzel rodicov vysackuje?
@sasa1310 ten záväzok nie je v katastri..kataster ho nezapusuje a nie je ani jeho vec či sa dodržuje...býva to napríklad tak že je dedičstvo ale deti sa vzájomne dohodnu na niečom... A zároveň teda dedičstvo ide na jedno dieťa ...to ale či sa táto dohoda dodržuje mi neskumame ani negarantujme ani nezapisujeme ale to neznamená že neexistuje ..pre kataster je platná len tá časť o prevode nehnuteľného majetku ..ak by oni spísali dohodu bol by to len papier pre nich vôbec by to na kataster neznášali
ty nerozmýšľaš? Ešte raz, ako si toto mohla dopustiť. Tvoje dedičstvo dostane aj tvoj muž. Rozvediete sa a môžete ho všetci aj s rodičmi vyplácať. Niečo sa ti náhodou stane a ostanú tvoji rodičia na ulici. A keď sa to snažíš vyriešiť tak to jednoducho mužovi nakáž, že tam budú mať vecné bremeno a bodka. Sorry, ale máš dobrého vypočítavého chrapúňa doma, pri ktorom by som sa naozaj na tvojom miesta začala báť o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich rodičov
@sasa1310 ten záväzok nie je v katastri..kataster ho nezapusuje a nie je ani jeho vec či sa dodržuje...býva to napríklad tak že je dedičstvo ale deti sa vzájomne dohodnu na niečom... A zároveň teda dedičstvo ide na jedno dieťa ...to ale či sa táto dohoda dodržuje mi neskumame ani negarantujme ani nezapisujeme ale to neznamená že neexistuje ..pre kataster je platná len tá časť o prevode nehnuteľného majetku ..ak by oni spísali dohodu bol by to len papier pre nich vôbec by to na kataster neznášali
@oskvarka aha jasne, chápem.
@sasa1310 zavazok dozitia je vlastne vecne bremeno.
Zavazok sa skor definuje v zmluve v pripade doopatrovania a nasledneho ziskania nehnutelnosti.
@natalka13 záväzok nemusí byť večne bremeno...je to slovíčkarenie ale ak vyslovene v listine nie je zapísané večne bremeno ale iba osobný záväzok tak ten sa do katastra nezapisuje
@natalka13 záväzok nemusí byť večne bremeno...je to slovíčkarenie ale ak vyslovene v listine nie je zapísané večne bremeno ale iba osobný záväzok tak ten sa do katastra nezapisuje
@oskvarka ved to pisem zavazok je vecne bremeno to sa zapise do LV, zavazok dozitia ako slovny zvrat v LV neexistuje.
Úplne zbytočne to riešite, ak na nehnuteľnosť je hypo, banka nedovoli žiadne ťarchy a tou je aj vecne bremeno dožitia.
Tak tvoj muž ti povedal, ze "vraj sa nemajú čoho báť", a on sa čoho boji, keď tam budu mat to doživotne právo? Lebo jemu jednoducho povedz to isté, ze ani on sa predsa nemá čoho báť, keď tam to právo budú mať..
Tak tvoj muž ti povedal, ze "vraj sa nemajú čoho báť", a on sa čoho boji, keď tam budu mat to doživotne právo? Lebo jemu jednoducho povedz to isté, ze ani on sa predsa nemá čoho báť, keď tam to právo budú mať..
@ruxandra mudro
Zda sa, ze v skole by mali pridat predmet … financna a majetkova priprava do zivota. Asi To vychadza z “nemas chlapa, nemas pravdy” 🤦♀️Neries na MK, ale zaplat si pravnika, aby si este nejak zachranila situaciu a neostali nakoniec vsetci s igelitkou na ulici. Ako moze byt cela rodina tak naivna a nechat sa oblbnut nejakym trulom … rodicia nechceli… ty mas svoj rozum nepotrebujes ich ok.
Máš chlapa ktorý myslí na zadné vrátka. Buď zápise aj rodičov alebo budeš sama vlastník.
Nesúhlasí a nemajú sa čoho báť..... To je oxymoron, nie?
A teda oni väčšinu zaplatili, vám to neskôr zostane, ale on ich odmieta zapísať ako čiastkových vlastníkov alebo aspoň im potvrdiť právo bývania aj na papieri? By som sa prepadla od hanby, kebyže sa takto správam k rodičom môjho manžela.... A aj ku komukoľvek inému.
Nerozumiem, prečo má manžel s tým taký problém. Oni aj tak nič nezmôžu bez súhlasu majiteľa, ktorým je on. Akurát budú mať zapísané doživotné právo užívania.
Darmo rodičia nič nechceli riešiť, ale mala si to ty ako dcéra. Vieš ako sa hovorí ,,kamaráti buďme ale dlhy si plaťme". Ty si tu spravila obrovskú chybu. Len to už dosť neskoro riešiš. Dneska je všetko ok, o pár dní nie, rozvediete sa s akéhokoľvek dôvodu a potom čo?
ak manžel nesúhlasí tak niečo nie je v poriadku
Určite to takto nechcem nechať a budem trvať na nejakom vyriešení. Chcela som informáciu, či sa to dá aj bez súhlasu druhého spolumajiteľa, ktorým je manžel. Ďakujem za odpovede vsetkym, ktorí dali reálnu radu 🙂
Tak....ja neviem,to akože vážne,rodičia niečo vložili a majú bývať na pána náhodu... Čo keď sa tebe niečo stane,rozvod atď. Akože celkovo takýto "biznis" s rodičmi je na nic. Ale doživotné by mali mať.

a presne, nedali to tebe ale aj tvojmu manželovi a to je rozdiel. Mala si mať napísanú tú ich časť len na teba