Druhé dieťa - ťažké rozhodnutie v zložitej situácii
Ahojte...
Asi je to už otrepaná téma, aj som toho dosť prečítal v nádeji, že natrafím na nejaký názor, ktorý ma pobudí k správnemu rozhodnutiu, ale žiaľ nič. Tak teda opíšem konkrétne našu dilemu – snáď bol niekto z vás v podobnej situácii.
Máme čoskoro trojročného, veľmi aktívneho synčeka, ktorý je už týždeň škôlkarom. Manželke končí v októbri materská. Na jar tohto roku sme sa rozhodli, že chceme druhé bábo. Aj sa nám podarilo, tešili sme sa, lebo už od začiatku sme to chceli tak, aby šla manželka z jednej materskej na druhú. Žial manželka v júni potratila Tak sme si chceli dopriať trochu času na psychickú regeneráciu a v auguste sme znova začali „pracovať“ na bábätku. Na prvý raz sa ale nepodarilo. Tak sme chceli skúsiť teraz v septembri... Začali sme mať obavy, či sa to podarí, tak sme radšej dali malého do škôlky aby si zvykal – ak by sa náhodou v októbri skomplikovala situácia, kvôli manželkinej práci, odkiaľ sme dostávali informácie, že sa rapídne zhoršuje situácia, prepôštanie, predčasné dôchodky, mamičky nebrali späť po materskej atď. Tak sme boli presvedčení, že aj manželka pochodí rovnako – aj nám to vyhovovalo, keďže chceme druhé bábo. Čo čert nechcel, minulý týždeň zavolali manželku z práce na pohovor. Manželka tam išla s presvedčením, že si prevezme dohodu o ukončení prac. Pomeru – aj sa tešila. Ja som však mal zlé tušenie, že nám volačo prekríži naše plány. A stalo sa... Manželku chcú späť, a dokonca na tú istú pozíciu s tým, že bude mať ešte o čosi lepšiu robotu, ako keď odchádzala. Manželka to s radosťou aj smútkom prijala...
Doma teraz nevieme, či sa máme tešiť alebo smútiť. Ďalší príjem príde vhod, keďže sme sa teraz nasťahovali do nového domu a na krku máme hypotéku. Nie sme však nároční a vyžili by sme aj z môjho príjmu, sice s odranými ušami, ale dá sa to.
Ešte máme vždy čas zmeniť rozhodnutie... Aký je váš názor na túto situáciu? Odmietnuť ponuku a pokračovať s druhým bábom... alebo prijať ponuku a druhé mimino odložiť. Počas toho obdobia si trochu prilepšíme, dáme do poriadku dvor a potom šup druhé bábo – keď sa podarí. Manželka má 30, ja 28, takže ak prijme prácu, tak s druhým bábom počkáme asi maximálne rok.... Každý vie, že aké zložité je pre mamičku nájsť si prácu, resp. vrátiť sa do pôvodnej ... Situácia na pracovnom trhu nie je ružová, ale to každý vie.
Čo sa týka väčšieho vekového rozdielu medzi súrodencami – toho sa neobávam, keďže mám o 6 rokov mladšieho brata a dá sa povedať, že sme mali super detstvo, vychádzame úplne super, a to sme nielen bratia, ale aj kolegovia
Uff, ale som sa rozpísal... Snáď som vás neunudil...
ahoj ja mam 4rocneho syna a tiez sme s manzelom ked mal maly 2,5 vahaly ci mat druhe alebo pracovat
rozhodli sme sa teda ze pockame a pojdem do prace
maly ma 4roky. je to tak ze ked clovek z toho vyjde a vrati sa do prace je velmi tazke potom sa rozhodnut a vratit domov k plienkam. my sme dopadli tak ze maly ma 4 roky a my uz deti asi mat nebudeme , ja by som uz aj chcela ale manzel uz nechce ani pocut . moja rada znie Ak by ste chceli byt este raz rodicmi tak teraz lebo potom sa k tomu nevratite lahko je si zvyknut na pracu druhy prijem a potom to bude velmi tazke. z vlastnej skusenosti vravim TERAZ ALEBO NIKDY

@beejay no zacnem vseobecne:
1.financna situacia. pises,ze mate hypoteku, novy barak a v pripade,ze by sa tvoja manzelka rozhodla zostat dobrovolne doma po ukonceni RD, musela by si platit nemocenske a socialne poistenie- ak by chcela mat nejaku normalnu matersku pri dalsom dietati.Nehovoriac o tom,ze v pripade, ze ak by zostala doma a ty by si bol jedinym zivitelom rodiny,v pripade nejakych zdravotnych problemov z tvojej strany by sa vasa rodina mohla dostat do nepredvidanych financnych tazkosti.
2. manzelka bola pravdepodobne 3 roky doma, neviem,aka je jej profesia, ale ak ste sa pri sobasi nedohodli,ze sa casom stane zenou v domacnosti, je cas sa vratit do prace a oprasit zrucnosti a pokracovat,kde skoncila. Cim viac sa moment navratu oddaluje, tym sa zmensuje sanca,ze clovek bude moct pokracovat na predchadzajucej pozicii
3. naklady na dieta s jeho vekom zvysuju. mozno ste skromni, ale casom budete mat so synom ,pripadne s dalsim dietatom rastuce vydavky-pozri si diskusie o ZRPS, nakladoch na prvaka, nehovoriac o banalnom bicykli, kruzkoch a jazykovych kurzoch
4. velmi osobny postoj a neocakavam,ze sa s nim budes stotoznovat: ja beriem manzela ako partnera, kazdy z nas ma svoju pracu, konicky a zaroven rovnaku zodpovednost voci fungovaniu nasej rodiny. Kedze pracujem rovnako ako on, ocakavam,ze sa bude rovnako venovat nasej dcere a ze sa bude podielat na praktickom fungovani domacnosti. Doma by som dobrovolne nezostala, lebo by mi prislo nefer hodit nanho zodpovednost za financne fungovanie rodiny.