icon

Ekonomika v manželstve

andreasko
18. feb 2014

ahojte chcem sa vas popytat na váš názor ,ja svoj názor na to mám ale chcem počuť od vas nestrannich....v skratke ...sme manželmi 15 rokov,ked sme sa spoznali bol práve v rozvodovom konani ....takže ani počut že by som rozbila manželstvo ....z predchadzajuceho manželstva ma 2 deti a čo ja viem nikdy si nežili nadpomery skor velmi slabo na chlapa zarabal takže nemohli si moc vyskakovat ....ked sme sa vzali našiel si velmi dobre slušne platenu pracu kde si zarobi dost slušne zariadili sme sa byvame v novom dome bez hypoteky ....chodila som do prace ja i on moj plat ccA 500 EUR išiel na domacnost stravu drogeriu a všetko okolo toho manzel z platu paltil byvanie poistky svoje odvody naftu....narodili sa nam deti ....prvy syn 12 rokov teraz a teraz mam druheho 2 roky ktory ma ....som na materskej ....poberam rodičovsky 200 eru a muž mi da k nemu 300 eur ....takže 500 eur pre štyroch .....z toho 400-450 určite miniem na stravu a ostava mi vreckove 50 eur a to čo je? ....som naštvana pretože on si palti svoje koníčky muziku ....kupuje si nastroje a prislušenstva a to ho vyjde zo svojho aj mesacne 500 eur ....a to sa ma ani nepyta len zahlasi ...ako napriklad dnes že ide si kupit za 290 eur čo potrebuje zas k muzike a tyžden dozadu zas invennstoval 200 eur nanovo zas niečo ku svojmu koničku....bože toto ma vytača ....kde je nejaka rovnost? ja musim doslova žobronit o každe euro navyše pripadam sa ako chudera a on si len tak kupi aj bez toho aby sa vobec unuval niečo mi povedat....alebo ked povie tak oznámi len....už mi to lezie fakt na nervy ....nemam nič navyše ...nemam tu slobodu že idem do obchodu a kupim niečo pekne do domacnosti pretože by mi to chybalo v rozpočte a potom si musim vypytat od muža podotykam ....nekupujem drahe veci slkor tu cez bazar mk,nie som rozhadzovačna nechodim po kozmetikach....a npod....teraz budeme mat oslavu 2 roky syn budem si musiet vypytat od muža na torty 50 eur a už teraz som z toho nervozna kolko reči bude mat okolo toho....a ked mi aj v novom mesiaci da 50 eur tak si to z tich 300 eur odrata ...a ja nevychadzam ....a to je kolobeh...jeden jedinikrat čo sme spolu mi dal v tedy 1200 sk vtedy koruny ked došiel preplatok že kup si niečo pre seba pekne ....no to som kukala ako vol....to bol jediny krat ....nepoznam od neho darčeky ked su vianoce da mi 50 eur pre mna nech si dačo kupim ....a pritom ja aj z toho mala mu kupim či pivko,tričko proste nie som lakoma ....rozdala by som sa a nemam navyše on si žije ako pán....som smutna kde je nejaka rovnost? však si pripadam ako lacmna pracovna sila ....domacnost deti sex a ked potrebujem chcem si niečo nie drahe pekne kupit nemam na to aj ked nato mame ....som nasrana ....ide ma roztrhnut od jedu ....toto nikto nevie že to takto u nas funguje hanbim sa za to....proste od začiatku drži kasu on a vydeluje ma ....citim že už nevladzem dakujem za vas cas a nazor čo si vy myslite o tom

paskolinka
18. feb 2014

dievcata, ja si myslim, ze ked chlap svoju zenu lubi, tak by ju mal sam rozmaznavat, spytat sa obcas, ci nieco nepotrebuje, kupit darcek k sviatku. je prirodzene, ze vacsie polozky vzdy spolu prediskutuju, ci ano alebo nie. na to predsa nepotrebujeme ani zakony, vyzivne a neviem co. a rovnako naopak, ak by chlap ostal chvilu bez zamestnania a zena zarobi, tak obaja nech sa maju rovnako "luxusne", nie ze jeden zaraba a bude si uzivat a druhy chudak pomaly po kontajneroch chodit.... spolu v dobrom aj v zlom. mne sa to zda uplne prirodzene. este pochopim, ze ak je povedzme muz velmi sporovlivy, tak zene neda vela penazi, ale nebude minat ani na seba... ale ak si on kupuje a zene neda. vsak to je cele zle.

kalianka
18. feb 2014

@paskolinka Moj muz napr. sporoblivy je. Potrebuje skratka mat daku rezervu. Z vyplaty sa vzdy snazi urcitu sumu odlozit na setriaci ucet. Iny by si za to mozno kupil neviem co... Priznam sa, mozno mi zo zaciatku aj vadilo to, ze je takyto. Ale teraz to ocenujem. Naucil s peniazmi robit aj mna. Vytvarat rezervu a nenaskakovat vysoko, ked na to nie je. Ale poviem vam, tu rezervu vie vzdy na nieco pekne minut, teraz mi napr. setri na klavir, takze nie je to o tom, ze je sanoblivy a nepusti ani za alaha. Len jednoducho "setrime aspon trochu, kym je z čoho"

andreasko
autor
18. feb 2014

@zuzkat1 juj prepač myslela som predchodzu ...ospravedlnujem sa ti

nikawero12
18. feb 2014

@kalianka v tomto s tebou nesúhlasím, mne sa práve osvedčilo chodenie na veľké nákupy. Na veľký nákup chodím raz za dva týždne, kúpim síce nákup za plný košík / sme 6-členná rodina/, ale nie som ten typ, že ma ovplyvňujú kadejaké akcie....ak niečo nepotrebujem, tak to jednoducho nekúpim. Mám už ustálený okruh tovarov, ktorý pravidelne kupujem, takže kým prídem ku pokladni, už viem aj to, koľko budem približne platiť..xi...ale potom už nechodím po obchodoch na žiadne nákupy, len fakt výnimočne, ak mi v domácnost niečo pochybí.

kalianka
18. feb 2014

@nikawero12 my mame tiez zoznam, ale jasne, kazdemu ako vyhovuje... mne to aj z hladiska casu.

kalianka
18. feb 2014

@andreasko inak toto by si si mala s manzelom vyjasnit... to, ze teraz zaraba vela neznamena, ze tak bude zarabat vzdy. Urcite si peniaze odkladajte. My tiez mame za sebou "zlatu eru" a banujeme, ze sme vtedy nerobili s peniazmi rozumnejsie...

andreasko
autor
18. feb 2014

@kalianka to nemožem povedat že by neodkladal všetko si poctivo piše do notesa len teda ten problem je ta nerovnost mne musi stačit čo mam a on čo si chce kupit tak si kupi nema žiadny problem 300 eur len tak na svoj koniček....tento mesiac je to už 600 eur a ja ? kde som ja....tu mi ide o tu rovnopravnost

kalianka
18. feb 2014

@andreasko a to hra v dakej profesionalnej kapele? Aj moj muz hral, (nie v profesionalnej) ale taketo palky do hudby nikdy nevrazal..

zuzkat1
18. feb 2014

@kalianka moj tiez setri. Ale mne sa osvedcili tie akcie v hypermarketoch... Muka,cukor,gel na pranie postoji,maso zamrazim a o to menej miniem najblizsie. Inak take ze umyvacka-naco? Mikrovlnku mame ale len na ohrev,rychlovarnu nemam. Pecivo chlieb,jogurty robim doma. Polotovar vobec nekupujem

andreasko
autor
18. feb 2014

@kalianka nie len koniček...

zuzkat1
18. feb 2014

@nikawero12 aj ja mam pocit ze miniem viac ked idem casto na maly nakup

kalianka
18. feb 2014

@zuzkat1 my napr. umyvacku mame... prachy na pranie a taketo veci do drogerie chodime kupovat do Rakuska. (sme tam tak dvakrat do roka). Je to tam lacnejsie a kvalitnejsie. Zubne pasty blend-a-med kupim po 90 centov... deto pletove vody, gely na pranie a veci do umyvacky... nehovoriac o tom, ze je to pre zapadny trh a nie vyrobene v Polsku. Ked ideme do Rakuska, tam nechame dost, ale snazime sa tam fakt kupit take veci, co vyuzijeme v priebehu roka...

matozazzo
18. feb 2014

@andreasko Podla mna to ok nie je.. deti ste chceli predsa obaja. My sme obaja pekne zarabali, manzelnteda 2x tolko ako ja a este pred babatkom sme si to zratali, kolko bude menej,atd. Pri prvej som sla na rizikove v 5.mesiaci, plat polovicny, ale nijako to neovplyvnilo chod nasej domacnosti. My stale davame peniaze dokopy, poplatime co treba, kazdy si necha pre seba nieco a zvysok, bud sa odlozi alebo nieco co treba kupi. Presli sme si roznymi obdobiami, ked napr.prisiel manzelno pracu a tahala som ja. Myslim, ze si velmi dobre uvedomil, ze mat 1500€ alebo nic je rozdiel :( Je pravda ze pri oboch detochsom sa vratila skor do prace, ale chcela som, aby sme si prilepsili, sli na dovcu a nemusela pocitat kazde euro. Robimvelke nakupy raz tyzdenne, obedy mame vsetci (skolka, skola, praca), dokupuje sa len cerstve pecivo, alebo sunka. Nepijeme mineralky alebo dzusy, ale napr.musli doma musia byt 🙂 Kupim len tolko, co zjeme. Varim len cez vikendy a len tolko, co sa zje. Ak nieco zbadam v akcii pre deti, napr.oblecenie, kupim, ak je to drahsie volam manzslovi a pytam sa. Mamespolocne peniaze, vsetko co treba poplatim, manzela len informujem, zvysok sa stiahne z uctu.

deniss111
18. feb 2014

@kalianka presne to robím aj ja,plne s tebou suhlasim vo všetkom. Na potravinách sa da ušetriť,my sme sice len dvaja ,ale nijako sa neobmedzujeme. Nakupujem po malých množstvach,viac menej každý den niečo. Mala som vo zvyku aj raz za týžden veľký nakup,ale je to na dve veci..

opicaskorica
18. feb 2014

Ak chces nazor, myslim si, ze je zgrlos... my s muzom nemame spolocny ucet, ja ani neviem kolko zaraba a on nevie kolko zarabam ja... v podstate mame stastie ze moc neriesime, niekedy taham mesiac ja, niekedy on, ked ideme na nakupy handier, tak sa mi este nestalo, ze by nestal pri kase a chcel platit... mam stastie, ze mm je stedry (ale to ma asi po otcovi, presny taky isty je moj svokor) a ak mi povie na nieco nie, tak to musi byt uz riadna hovadina, ktoru sa mi sem tam podari vymysliet a vtedy mi to aj docvakne.
Ja by som to riesila tak: daj pokec s muzom, nech ti navysi vreckove, alebo si najdi pracu... alebo si jeden skusobny mesiac pories co potrebujes ty a potom ries rodinu, tak ako on... ked nic neurobis, ostane ti uz len nariekat na modrom konovi 😀

bosoriak
18. feb 2014

Autorke to uz velmi nepomoze, ale moja jedina rada je dobre spoznat cloveka predtym, nez sa s nim zaviazem do konca zivota (a tym myslim deti, nie manzelstvo). Nerozumiem ako moze niekto vobec existovat v takomto vztahu. Vyclenovat na domacnost, zobrat o vreckove, to je take ponizujuce! My sme odjakziva mali spolocny ucet, o peniazoch rozhodujeme spolocne. Mensie vydaje samozrejme kazdy do urciteho limitu v pohode mina aj na seba. Vacsie vydaje vzdy podliehaju dohode. Ale aby som zila z 500 eur mesacne, ked manzel zaraba niekolkonasobne tolko? Ved to je stredovek.

Mlade baby by si mali povinne citat tieto diskusie, nech vedia ako to moze skoncit.
Smutne.

A nemam radu pre autorku. Ked toto dovolila 15 rokov, tazko sa nieco zmeni. Ludia sa v zasadnych veciach jednoducho nemenia. Potvrdene skusenostami, mojimi aj cudzimi, a niekolkostokrat potvrdene aj v tychto virtualnych diskusiach.

dejka77
18. feb 2014

Urcite to nie je normalne takto fungovat. Mali by ste mat normalne spolocne peniaze, nevidim v tom vobec problem kedze ich nerozhadzujes. Ak by si utracala vela tak by som ho trochu "chapala", ale tvoj pripad je iny. Navrhujem rozpisat mu na papier na co vsetko minas (popripade ukazat aj blocky) a potom sa ho spytat ci si mysli, ze je to dost, tie drobne co ti ostanu? Mozes napisat na dalsi papier co vsetko by si chcela/potrebovala a kolko to asi stoji a nemas na to.

jabadaba
18. feb 2014

@andreasko nastastie vydelovanie muzom nepoznam ani z domu ani v manzelstve a ani by som to nedopustila. Ako sa poznam, riadne by to zasiahlo moju hrdost a dostojnost. Aj tak mnou zamavala zavislost pocas materskej a rodicovskej tzv. dovolenky, pre mna proste rana pod pas. Muz to nevie pochopit a ani by ho nenapadlo ma vydelovat. Vsetko mam k plnej dispozicii a tak ako on mna nekontroluje ako nesvojpravnu co do financii, nerobim to ani ja jemu. Ale to chce zrejme partnersky zvazok zalozeny na rovnosti, musia sa tak vnimat partneri navzajom.

jabadaba
18. feb 2014

@haslerka27 ak to tak jej manzel berie, potom je nieco v neporiadku. Hm? Zakladatelka snad nerobi? Starostlivost o deti a domacnost nie je praca? Tu je obrovsky kamen urazu - materska a rodicovska je oznacovana za DOVOLENKU a tak to aj gro spolocnosti berie. Znevazuje a degraduje cinnost zien matiek ako nieco co je neporovnatelne s pracou - zamestnaneckym pomerom. No jo no, zenu nikto zmluvne neviaze na vykon materskej alebo rodicovskej, vsak? Zostane doma, bez kontraktu na vykon iks nespocet cinnosti, ktore si opatera dietata a domacnosti vyzaduje a tak si volkame v bluzneni, ze o ziadnu pracu nejde. Muz zaraba, pracuje, tak si skratka ukroji z financii kolko chce a kedy chce a na co chce. Vec on predsa PRACUJE! Uprimne, tato logika ma vzdy dvihne zo stolicky!

mima4
18. feb 2014

@jabadaba
tu nejde o to, ze spolocnost degraduje pracu zeny v domacnosti, alebo na materskej, ci na rodicovskej... tu ide o to, ze zeny same seba degraduju a niekedy mam pocit, ze "cim som vacsia chudera - tym som lepsia matka"...

celasapremenim
18. feb 2014

robis chybu ty, vysvetlenie, ze ja som taka blba, ze mu kupim doprajem.to je riesenie z tvojej strany?
nie je to v poriadku, asi ste sa jasne neporozpravali o pravidlach, alebo ak ano, tak si suhlasila so zlymi,
mate mat spolocny ucet, alebo dva ucty a dispozibilne pravo obaja na oboch

jabadaba
18. feb 2014

@mima4 ano, aj toto je jedna z pricin degradacie zenskej prace - postoj zien samotnych. Ale odkial ten postoj prameni?

mima4
18. feb 2014

@jabadaba
z vychovy, z historie daneho naroda, zo skolskeho systemu...

Zeny na slovensku sa skor stotoznuju s rolou "odstaveneho vagona", ako keby mali chciet od zivota niečo viac, byt si vedome svojej hodnoty a nesnazit sa byt vnimana pozitivne spolocnostou, ktora vlastne o nu ani nestoji 😉

melleanor
18. feb 2014

Tak za prvé... Ak ste manželia, tak ste už pred 15 rokmi mali mať buď spoločný účet, alebo aspoň dispozičné právo navzájom (To bola jedna z prvých vecí, čo sme s mm po svadbe robili 🙂 ) Ste manželia, sú to VAŠE financie spoločné. Ak on dá na svoje koníčky napr. 200 eur mesačne, toľko by ste mali dostať aj vy na seba. A ešte treba tvoriť finančnú rezervu na horšie časy. Ja by som si to vydupala 😉
Zatiaľ na MD nie som, ale keď raz budem, je absurdné, aby mi manžel vydeľoval peniaze. Keď potrebujem - kúpim. Väčšie položky (napr. nad 60 eur) treba konzultovať s partnerom.
Nám to s manželom takto funguje a sme spokojní.

kveta
18. feb 2014

@andreasko Inak celkom by ma zaujimalo.. Ta nehnutelnost, co on plati, je len na jeho meno?

jabadaba
18. feb 2014

@mima4 hm, nedobre sa to cita, ale ma to nieco seba. Vidim to obdobne. Je to tak a je to smutne. 😖 Odstaveny vagon...vystizny pojem.

cobhan
18. feb 2014

u nas sme mali podobny problem....kym sme obaja robili, bolo dobre, potom som sla na matersku, bolo trosku menej, ale nebolo to az tak citit, potom prisla podpora a tam uz cast vydavkov na domacnost, ktore som dovtedy hradila ja musel prebrat manzel, ale stale sa este nejako dalo a potom zrazu podpora skoncila, socialka sa nevyjadrila, ci mam narok alebo nie a nastal problem. Vela vydavkov, ktore si manzel neuvedomoval, pretoze som ucty platila ja...dva mesiace sme nevedeli na com sme, nedostavala som nic a on sa stale spoliehal, ze mi priznaju socialku a ked doplatia spatne, tak bude penazi dost...a kupil si bicykel za 200 euro. Par dni na to prislo rozhodnutie, ze socialku zamietli a boli sme nahrani...do vyplaty este 3 tyzdne, uspory uz ziadne, v penazenke asi 40 euro. Vtedy som od neho skoro odisla, nastvana, ze nepocuval, co mu hudiem do usi uz 3 mesiace...ze socialku nam nemusia priznat...on sa spoliehal na to, ze vsetkym manzelkam jeho kolegov priznali a tak dostaneme aj my.... 3 tyzdne som platala jedlanicek zo zasob, aby mal stale co jest, obcas som mala zakazku na tortu, co mi zaplatilo skolku pre malu a benzin do auta a vrchol bol, ked tyzden pre vyplatou prisiel, ze potrebuje 50 euro na benzin, ze hadam nebude tankovat po 10 euro kazdy den ako taky debil...tak si nakoniec musel pozicat od kolegu, aby mal za co ist do roboty.
Nebolo to sposobene tym, ze by bol zly, len skratka nemal prehlad o cenach, o uctoch a kam vlastne idu peniaze, kedze tuto cast spravujem ja. Zase dobra vec je, ze dovtedy ked mal odlozit nejaku cast vyplaty na setrenie na horsie casy, tak nechapal preco...po tejto skusenosti uz aj sam zistil, ze tie peniaze nabok dat treba a nie vsetko minut, lebo sak ved je z coho. Teraz z tych penazi zijeme, pretoze socialka sa este nedostala k tomu mu preplatit nemocensku za december 🙂

feuille
18. feb 2014

V tvojom pripade by si sa mohla obratit aj na sud ked je to uz taky sebec kludne by som to urobila 😒 "hmotna a kulturna uroven manzelov ma byt ROVNAKA!!! Vyživovacia povinnosť medzi manželmi vznika aj vtedy ak su obaja schopni sami sa uživit ale ich prijmy su ROZNE .Ak si ju jeden z manželov neplni dobrovolne, jej rozsah urci sud.

maminuska
18. feb 2014

Ja keď čítam takýto príspevok vždy sa mi zvihne žalúdok od nevôle. Nad primitívnosťou niektorých mužov.
My zarábame s manželom približne rovnako , raz ja viac , inokedy on . Hádku pre peniaze sme mali len raz - ale riadnu - a to pre poplatky do golfového klubu a pre jeden poondiaty bicykel , ktorý už nepoužíval asi 10 rokov a predpoklad že ho nebude používat asi tak na milion % . Od tejto hádky mi pravidelne na účte pristane 600 EUR každý mesiac , ako prilepšenie mne a deťom, pričom podotýkam už vtedy som mala kartu od jeho učtu a on od mojeho , platilo sa ako prišlo a nikto to neriešil.
Neriešime to ani dnes , jednoducho sa zaplatí tak ako to príde a obidvom nám to príde úplne nornálne. Muž sa ma zásadne nepýta na vačšie výdavky ak je to určené pre mňa , proste kupi a donesie lebo ho teší ked mám radosť.
Je mi skutočne ľuto čo niektoré ženy musia zažívať a ako sú zneužívané najbližšími osobami . 😖

prasiatko30
18. feb 2014

@feuille a potom ako budu zit v spolocnej domacnosti? Ja si neviem predstavit zit s niekym v jednej domacnosti s kym by som riesila taketo zalezitosto na sude ako je v poriadku ze sa to moze riesit aj sudom ale ja si neviem predstavit ako by potom taketo manzelstvo fungovalo dalej 😅

Suhlasim ze treba muzovi vysvetlit ze takto to nemoze fungovat - mozno navrhnut manzelsku poradnu a prediskutovat alebo potom ak si je autorka ista ze uz nechce dalej niest takyto spolocny zivot a rozhodne sa o rozvod tak potom to riesot aj sudne a riadnym urcenim vyzivneho aj na manzelku