icon

Ekonomika v manželstve

andreasko
18. feb 2014

ahojte chcem sa vas popytat na váš názor ,ja svoj názor na to mám ale chcem počuť od vas nestrannich....v skratke ...sme manželmi 15 rokov,ked sme sa spoznali bol práve v rozvodovom konani ....takže ani počut že by som rozbila manželstvo ....z predchadzajuceho manželstva ma 2 deti a čo ja viem nikdy si nežili nadpomery skor velmi slabo na chlapa zarabal takže nemohli si moc vyskakovat ....ked sme sa vzali našiel si velmi dobre slušne platenu pracu kde si zarobi dost slušne zariadili sme sa byvame v novom dome bez hypoteky ....chodila som do prace ja i on moj plat ccA 500 EUR išiel na domacnost stravu drogeriu a všetko okolo toho manzel z platu paltil byvanie poistky svoje odvody naftu....narodili sa nam deti ....prvy syn 12 rokov teraz a teraz mam druheho 2 roky ktory ma ....som na materskej ....poberam rodičovsky 200 eru a muž mi da k nemu 300 eur ....takže 500 eur pre štyroch .....z toho 400-450 určite miniem na stravu a ostava mi vreckove 50 eur a to čo je? ....som naštvana pretože on si palti svoje koníčky muziku ....kupuje si nastroje a prislušenstva a to ho vyjde zo svojho aj mesacne 500 eur ....a to sa ma ani nepyta len zahlasi ...ako napriklad dnes že ide si kupit za 290 eur čo potrebuje zas k muzike a tyžden dozadu zas invennstoval 200 eur nanovo zas niečo ku svojmu koničku....bože toto ma vytača ....kde je nejaka rovnost? ja musim doslova žobronit o každe euro navyše pripadam sa ako chudera a on si len tak kupi aj bez toho aby sa vobec unuval niečo mi povedat....alebo ked povie tak oznámi len....už mi to lezie fakt na nervy ....nemam nič navyše ...nemam tu slobodu že idem do obchodu a kupim niečo pekne do domacnosti pretože by mi to chybalo v rozpočte a potom si musim vypytat od muža podotykam ....nekupujem drahe veci slkor tu cez bazar mk,nie som rozhadzovačna nechodim po kozmetikach....a npod....teraz budeme mat oslavu 2 roky syn budem si musiet vypytat od muža na torty 50 eur a už teraz som z toho nervozna kolko reči bude mat okolo toho....a ked mi aj v novom mesiaci da 50 eur tak si to z tich 300 eur odrata ...a ja nevychadzam ....a to je kolobeh...jeden jedinikrat čo sme spolu mi dal v tedy 1200 sk vtedy koruny ked došiel preplatok že kup si niečo pre seba pekne ....no to som kukala ako vol....to bol jediny krat ....nepoznam od neho darčeky ked su vianoce da mi 50 eur pre mna nech si dačo kupim ....a pritom ja aj z toho mala mu kupim či pivko,tričko proste nie som lakoma ....rozdala by som sa a nemam navyše on si žije ako pán....som smutna kde je nejaka rovnost? však si pripadam ako lacmna pracovna sila ....domacnost deti sex a ked potrebujem chcem si niečo nie drahe pekne kupit nemam na to aj ked nato mame ....som nasrana ....ide ma roztrhnut od jedu ....toto nikto nevie že to takto u nas funguje hanbim sa za to....proste od začiatku drži kasu on a vydeluje ma ....citim že už nevladzem dakujem za vas cas a nazor čo si vy myslite o tom

maminuska
18. feb 2014

@prasiatko30 myslím že množstvo mužov takýmto návrhom zistí kde je sever a uvedomia sa.
Žena , ktorá ide s takýmto návrhom na súd si musí byt vedomá aj rizika možného rozvodu .

prasiatko30
18. feb 2014

@maminuska prave preto hovorim ze autorka by si musela byt velmi ista ze to uz dalej znasat nebude a byt odhodlana zit sama

mima4
18. feb 2014

my si s manzelom vedieme evidenciou prijmov a vydajov..presne vidi, ake mame seky, kolko platime..neraz sme za kompom spolu a platime cez internet banking co treba.
Co sa tyka nakupovania potravin... chodime na vacsie nakupy zasadne spolu... urcite by som nesla na vacsi nakup sama... treba balit do tasiek, platit... dat do auta... pomoct doma vybalit... presne sme na to my - dvojka 😉
takze aj tie sumy vidi...

denkaajejdeti
18. feb 2014

@mima4 U nás presne to isté - ako cez kopirák 😀 .

maminuska
18. feb 2014

@mima4 ja zas poviem manželovi . " zlatko prosím po ceste nakup ( po ceste z Brna ) " a on sa len opýta čo treba, ja mu to vychrlím a tým je to pre nás ukončené.
No mám kamarátku ktorej manžel dáva asi 450 EUR na domácnosť a ked mu povie nech nakupi , tak sice nakupi , ale hned si pýta od nej aj z peňazí čo jej dal na domácnosť.
By som ho asi opľula. 😀

lilitela
18. feb 2014

@andreasko Neviem, co si ide konkretne za tych 290 kupit, ale sa ho rovno opytaj, ze ci to tu gitaru, alebo repraky, ci to bude darcek pre maleho alebo ci mu neni teda blbe, davat sebe, dospelemu zrelemu viac, ako milovanemu dietatu. Tym nechcem povedat, ze mate kupovat dietatu za 300€, ale len aby si upozornila na rozdiely.

mima4
18. feb 2014

@maminuska
tomuto nechapem... pytat si naspat peniaze... 😀 ..chapem, ze clovek ostal vybrakovany a potrebuje niečo mat v penazenke... ale napr. aj moja svokra. Minule som sla do manzelovej penazenky s tym, ze "zlato, zoberem si dvacku"..a svokra niečo zaperlila...ze aby som ju aj nezabudla vratit.. a ja čoooooooooooo?!! 😀 ved su to nase peniaze.
Absolutne nemam problem, aby manzel niečo uhradil z mojho uctu, ci karty, ci mi zobral peniaze z penazenky (pravdaze je to obojstrane), len urcite sa o tom informujeme, aby sa nestalo..ze pojdem s desiatimi centami niekam...s tym..ze som mala v penazenke 50 eur 😀

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska tak toto si vobec neviem predstavit ze len tak 600e. Ved vraj rovnako zarabate,a mate pristup k svojim uctom... By som sa citila ako vydrziavana... Keby mi len tak posielal x eur na moje vrtochy.

lucka1987
18. feb 2014

Nechapem celkom to " vreckove" v manželstve 😕 je mi to cudzí pojem a dodnes som žila v tom, že vreckové sa dáva len deťom.. ale som zas múdrejšia.. Poznám ženy, ktoré majú rozdelenie penazí nasledovne : jej peniaze a spoločné peniaze... 😀 😀
my máme spoločné, či už som chodila do práce alebo som na MD, máme jeden aktívny spoločný účet, každý máme svoje sporenia , no vieme o nich a sú tiež spoločné aj keď sme si ich zakladali individuálne.
a tiež mi akosi moja hlava neberie to požičiavanie si peňazi medzi manželmi 😕 , ale ak to niekomu vyhovuje..
No aj tak.. žijeme v spoločnej domácnosti, vychovávame spoločne deti, jeme z jednej chladničky, máme spoločné výdavky.. a tak aj spoločne hospodárime 😉

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 ja cítim ako milovaná 🙂 . A nie su to vrtochy , len proste viem že si viac môžem ja aj s detmi dovoliť.

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska preto sa o tychto temach da diskutovat a mnohe nechapeme tie druhe zeny tak vzajomne..lebo kazda mame ine zvyky a ine nam vyhovuje..

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 ja nie že nechápem ženy , ja nechápem zmýšľanie mužov a ich primitivizmus, to ako sa stavaju k svojej manželke, k svojim deťom , ako hazardujú so svojou rodinou . Pretože skutočne nechápem , prečo ak su v rodine peniaze prečo má ma z nich prospech len jedna strana.
Je to pre mňa riadna hrubosť a ekonomické týranie.

maca_p
18. feb 2014

@mima4 ja chodim aj na väcsie nakupy sama a este aj s dvomi detmi 😀 . nemam problem... lepsie sa mi nakupuje, ked nemam chlapa za zadkom

slniecko154
18. feb 2014

to co je za somarina??? vcera som tu citala pribeh, ktory obsahovo je uplne rovnaky ako ten tvoj, takze niekto asi nema co robit...

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska ja v tomto konkretnom pripade nechapem ze jej stacilo 500e kym tolko zarabala a na md jej to nestaci...

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 no pokročila doba, zdraželi potraviny ... pribudli deti , a zrejme aj zmudrela .
Prečo neparticipovať na spoločných peniazoch ? Prečo len jedna strana ?

slniecko154
18. feb 2014

sorry, tak vcera som citala temu, ktoru si zalozila tiez, nie niekto iny, ale naco zakladas 2x to iste??

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska a toto je bod kde to obe vnimame inak... Ja to vnimam ako jeho peniaze...
Ano ja nie som vydelovana ale sama mam tu stopku v sebe ze nekupim nic co nepotrebujem,len tak pre radost.

cobhan
18. feb 2014

@zuzkat1 ja som bola tiez taka, lenze nekupis ani dietatu ked potrebuje? Ja som z mojich financovala seba a domacnost, potom seba, domacnost a malu a ked som ostala uplne bez prijmu, tak sa musel zacat podielat aj tatino...

zuzkat1
18. feb 2014

@cobhan malej kupim. to aj muz vie ze tam odmietam setrit. Ale zakladatelka pise o sebe... Sebe nekupujem.. nemam potrebu.

zuzkat1
18. feb 2014

@cobhan a naozaj 500e mi staci na vsetko-jedlo,drogeria,pripadne sviatky,malej veci-potrebne aj nepotrebne...500e neprekrocim ani ked na seba miniem-ked potrebujem daco...

andreasko
autor
18. feb 2014

@kveta nie to mame spoločne...

andreasko
autor
18. feb 2014

@lilitela presne toto si myslim aj ja ....a dava mi za pravdu aj jeho dcera ktora je vydata že tatino to prehana

cobhan
18. feb 2014

@zuzkat1 ako kde, ale na SK by to hadam malo byt ok. Ja malej kupujem akurat plienky a mlieko, oblecko ma z charity shopov a hracky dostava akurat tak na sviatky.

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 tak ale ak to vnímaš ako jeho peniaze ... nuž neviem či je pre teba spolužitie formou manželstva to pravé orechové . Predstav si, že by prišiel o prácu a ty by si zarábala, to aj potom by si to vnímala ako svoje peniaze ?
V inej diskusii si spomínala že keby sa dalo , tak by si bola najradšej doma a že si za tradičnu deľbu práce - žena v domácnosti a muž je ten čo má zarábať. To by si potom stále žila len z jeho peňazí ?

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska vsak tak zijem... Ale na seba neminam ked netreba. Spominala som aj to ze som si na to "zvykla" bolo to cudne najma prvy rok,ale tym ze miniem len co treba tak je to prijatelne.

cobhan
18. feb 2014

@zuzkat1 kazda ma inu definiciu toho ''len co treba'' a dalsia vec, cloveka to nestve kym vidi, ze aj druha polovicka tak zije, ale ked si manzel zacne minat na hobby tu a na hobby tam, zena si zacne pripadat ako nedocenena chudera, to je skratka fakt

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 nerozumiem ti a poviem že tak ako ty žiješ - teda s určitým pocitom viny - by som teda nechcela žiť. Vnímať že peniaze ktoré zarobí manžel nie su moje a že nemám právo na seba minut ani o cent viac ako je potrebné je pre mna nemyslitelné a neprijatelné .
Sama seba staviaš do pozície ekonomicky podriadenej osoby . Ak by sa niečo tvojmu manželovi stalo a ty by si bola hlavným živitelom rodiny , tak aj potom by si hovorila ako o svojich peniazoch ?

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska ale ja nehovorim ze to nie su peniaze rodiny... Len nemam pocit ze by som na seba mala nejak minat len tak pre radost. Neviem to dobre vysvetlit... Nezijem s pocitom viny mne to minanie na seba nechyba.

@cobhan preto vravim ze kazdy to inak berie... Ako keby minal x eur na blbosti tak by ma to stvalo nie preto ze ja nemozem,ale preto ze skoda penazi...

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 pred chvílou si napísala že to vnímaš ako jeho peniaze. Tak teda ako ? Jeho alebo rodiny ? lebo ak rodiny , tak potom k tomu ako sa staviaš je povedzme prílišná nenáročnosť ?

Potom by to bolo v inom uhle - ty môžeš minut ale nechceš, ale zakladatelka nemôže lebo jednoducho nemá a chcela by a finančná situácia v jej rodine jej to dovolí.
Ja som zas v inom postavení - ja mám a chcem si dopriat aj pre seba, jednak si na to zarobím a jednak mi dopraje aj manžel . A aj keby som si na to zrovna nezarobila, mám manžela ktorý mi rád dopraje , lebo nám to situácia dovolí .