icon

Ekonomika v manželstve

andreasko
18. feb 2014

ahojte chcem sa vas popytat na váš názor ,ja svoj názor na to mám ale chcem počuť od vas nestrannich....v skratke ...sme manželmi 15 rokov,ked sme sa spoznali bol práve v rozvodovom konani ....takže ani počut že by som rozbila manželstvo ....z predchadzajuceho manželstva ma 2 deti a čo ja viem nikdy si nežili nadpomery skor velmi slabo na chlapa zarabal takže nemohli si moc vyskakovat ....ked sme sa vzali našiel si velmi dobre slušne platenu pracu kde si zarobi dost slušne zariadili sme sa byvame v novom dome bez hypoteky ....chodila som do prace ja i on moj plat ccA 500 EUR išiel na domacnost stravu drogeriu a všetko okolo toho manzel z platu paltil byvanie poistky svoje odvody naftu....narodili sa nam deti ....prvy syn 12 rokov teraz a teraz mam druheho 2 roky ktory ma ....som na materskej ....poberam rodičovsky 200 eru a muž mi da k nemu 300 eur ....takže 500 eur pre štyroch .....z toho 400-450 určite miniem na stravu a ostava mi vreckove 50 eur a to čo je? ....som naštvana pretože on si palti svoje koníčky muziku ....kupuje si nastroje a prislušenstva a to ho vyjde zo svojho aj mesacne 500 eur ....a to sa ma ani nepyta len zahlasi ...ako napriklad dnes že ide si kupit za 290 eur čo potrebuje zas k muzike a tyžden dozadu zas invennstoval 200 eur nanovo zas niečo ku svojmu koničku....bože toto ma vytača ....kde je nejaka rovnost? ja musim doslova žobronit o každe euro navyše pripadam sa ako chudera a on si len tak kupi aj bez toho aby sa vobec unuval niečo mi povedat....alebo ked povie tak oznámi len....už mi to lezie fakt na nervy ....nemam nič navyše ...nemam tu slobodu že idem do obchodu a kupim niečo pekne do domacnosti pretože by mi to chybalo v rozpočte a potom si musim vypytat od muža podotykam ....nekupujem drahe veci slkor tu cez bazar mk,nie som rozhadzovačna nechodim po kozmetikach....a npod....teraz budeme mat oslavu 2 roky syn budem si musiet vypytat od muža na torty 50 eur a už teraz som z toho nervozna kolko reči bude mat okolo toho....a ked mi aj v novom mesiaci da 50 eur tak si to z tich 300 eur odrata ...a ja nevychadzam ....a to je kolobeh...jeden jedinikrat čo sme spolu mi dal v tedy 1200 sk vtedy koruny ked došiel preplatok že kup si niečo pre seba pekne ....no to som kukala ako vol....to bol jediny krat ....nepoznam od neho darčeky ked su vianoce da mi 50 eur pre mna nech si dačo kupim ....a pritom ja aj z toho mala mu kupim či pivko,tričko proste nie som lakoma ....rozdala by som sa a nemam navyše on si žije ako pán....som smutna kde je nejaka rovnost? však si pripadam ako lacmna pracovna sila ....domacnost deti sex a ked potrebujem chcem si niečo nie drahe pekne kupit nemam na to aj ked nato mame ....som nasrana ....ide ma roztrhnut od jedu ....toto nikto nevie že to takto u nas funguje hanbim sa za to....proste od začiatku drži kasu on a vydeluje ma ....citim že už nevladzem dakujem za vas cas a nazor čo si vy myslite o tom

tykat
18. feb 2014

@bodka70 jaaaj prepac 😀 taka som bola nabrusena ze som to pricapla tebe 😀 uz to asi nezmenim ale hadam si to zakladatelka precita

endi82
18. feb 2014

Normálne ako keby som čítala o svojej švagrinej, ale ona má už vyše 50 a 27 rokov manželstva za sebou. Ale ako mi manžel rozpráva- teda dosť podobné, aj som si najprv myslela, že nebodaj tu ona píše :D. Jediné čo u nej zabralo, si proste nedať vyskakovať po hlave a hotovo a starať sa o seba.

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska Teraz uz to vnimam ako peniaze rodiny - zaroven som sa naucila nekupovat sebe veci co nepotrebujem... On tiez uz teraz nerozhadzuje,mal obdobie ked si kupoval co ho napadlo-skoda 1000 len preto ze veteran,gitaru,kombo atd. Vzdy ma to stvalo ale nie preto ze ja nemozem,ale preto ze som to povazovala za vyhodene peniaze. Uz tak nerozhadzuje. Vacsinou velke vydavky konzultujeme. Ale napr.na seba veci kupuje castejsie nez ja,nevadi mi to. Ked si ja chcem kupit-vzdy mu to poviem.zvycajne sa opyta ze naco,ale nezakazuje. Proste z cias pred hypotekou a pred dietatom mam take zvyky ktore ma ale nijak neobmedzuju.

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska ja zarabam o dost menej ako on a kym nebola hypo tak sme fungovali tak ze polka na podnajom on a polka ja,plus do obalky po rovnakej sume on aj ja na domacnost. Benzin pol na pol atd. To co nam ostalo bolo ako vreckove. Mne zvycajne neostalo nic a neriesila som to. Potom prisla hypo a zmenilo sa akurat to ze cely moj plat siel na ucty (hypo a byt,poistky atd.) A on platil vsetko ostatne-strava,drogeria... A potom md to uplne zmenila...

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 pol na pol pri rôznych fiannčných zárobkoch - no nerozumiem tomu a nechcela by som to .Nevážila by som si takého partnera , čo by takto k tomu pristupoval , aby jemu ostalo na vreckvé a mne nie.
Pre mňa je ďaleko prirodzenejšie ak sa veci platia " samé " , zoberiem a zaplatím , neriešim . Nemám , vezmem z manželovho účtu , nemá on vezme z môjho . Obidvaja míňame v rozumnej miere, v tomto si plne dôverujeme. Nevzniká medzi nami napätie pri pokladni , že z ktorého účtu to pôjde ... úplne že prirodzene jeden z nás vytiahne kartu a zaplatí a ani jeden nemáme pocit nejakej nespravedlnosti ..... že bože teraz som zaplatila a aj minule a čo ked aj na buduce ... jednoducho zapaltím aj na budúce a ked na účte mat nebudem , prevediem si . To že mi manžel každý mesiac prevedie 600 EUR bereim ako prejav lásky voči mne a voči deťom , ja to príjmem a on mi to rád dá, povie že je rád že mi to môže dopriať.
U mňa je to o postoji manžela k vlastnej manželke , nie o nejakom vydžiavaní.
Hovoríme však o situácii kedy je finančných prostriedkov dostatok.
Ak však peniaze v rodine nie su , alebo sú obmedzené , je správne aby sa obmedzili obidvaja partenri . Nie že jeden živoril a druhý si žil omnoho lepšie. Taktiež je uplne že na hlavu psotavené , aby muž / žena živitel rodiny si nakupoval pre seba uplne bez zváženia a jeho partner s deťmi žili s obmedzenými prostriedkami . Je to pokorujuce a dehonestujuce .

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska s tym zaverom suhlasim v podstate. Ale to ostatne... My sme nikdy nemali stres kto plati lebo tie peniaze sme dali dokopy vzdy na zaciatku mesiaca a z toho sa bralo ked sa slo na nakup. A ja som to tiez tak chcela ze pol na pol,pre mna to bolo uplne samozrejme... To sme inak este neboli manzelmi. Ja by som zas nevedela zit tak ze by mi daval peniaze len tak na minanie... Je to fakt o tom ako je kto nastaveny... Myslim ze tu neexistuje to "spravne". Kazdemu vyhovuje nieco ine a je dobre ked sa najdu 2ja ktori rovnako zmyslaju.

mima4
18. feb 2014

@zuzkat1
podla mna pol na pol pri manzeloch, ktori maju odlisne prijmy, je tiez neferove...

To vobec nemas potrebu si kupit niečo pekne na seba, ist s kamoskou na kavicku, do kina... ci zmrzlinku... alebo len tak sa potesit dobrym parfemom?

kikuleenka
18. feb 2014

@andreasko no, mala by si ho nechat robit nakupy - napisat mu, co treba, a nech sa chlapec realizuje...a z toho, co dostanes a co Ti da si riesit tie ostatne veci - nieco pre radost, do domacnosti a tak...a ked treba detom veci, tak ho zobrat a nech plati...neviem ako inak, mozno mu to ani nepride, ze to vsetko, co Ty kupujes, tolko stoji...

zuzkat1
18. feb 2014

@mima4 to tak bolo pred dietatom...ako som uz pisala... A na seba kupujem ked potrebujem-naposledy teraz v tehu,a predtym ked som po md nastupila do roboty-to bolo nutne vtedy...
Kava s kamoskou je mala polozka raz za cas. Kino atd vobec neriesim...

zuzkat1
18. feb 2014

@mima4 ja si kupim aj kozmetiku a tak...ale Urcite nie ze jej mam naladu ist na nakup... Proste ked sa mi nieco minie tak dokupim..aj parfem.
A nezdalo sa mi to nefer to delenie pol na pol-ja som to tiez tak chcela

maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 prečo si stále myslíš že mi dáva peniaze len tak na mínanie ? 🙂 . Peniaze su na to aby sa v rozumnej miere užili .
Napríklad teraz som v Ružomberku a mám možnost si vybrat že či budem na ubytovni alebo budem na hoteli , kde mám určitý štandard a služby ktoré mi spríjemnia život. Mám za sebou ťažký pracovný deň, tak prečo si nedopriat hotel , kde mám internet, vanu , televízor a dala som si dobru večeru . Prečo tráviť večer v ubytovni s podnapitými robotníkmi ked jednoducho tie peniaze na učte su ?
Prečo by som si nemala kupiť kvalitný krém na tvár , nedopriat si kozmetičku ale mala by som sa natierať krémom za 5 EUR ? Prečo si nezapaltit maséra , ked 12 hodín denne sedím za PC ?
Pre teba míňanie , pre mňa len užitie si penazí čo zarobím a zarobí aj môj manžel. Ja nie som ten typ čo sa postaví do role, že všetko detom a mužovi .... aj ja som tu , aj ja pracujem a môže to byť zrovna práca v domácnosti ( žehlím , periem , .... ) .

mima4
18. feb 2014

@zuzkat1
vies, mne sa zda smutne, ked v manzelstve pre jedneho ostanu penizaky, lebo po zaplateni polky ma viacej penazi, ako ten menej zarabajuci.
A uz vobec si neviem predstavit, ze potom bum..priatelia navrhli spolocny vikend v budapesti... ale co, ked uz nemam peniaze..z kade vezmem peniaze na polovicku zaplatenia pobytu? ...

mima4
18. feb 2014

@maminuska
ono to zalezi od myslenia cloveka, od zvykov, ktore si prinasa z mladosti, zo svojej povodnej rodiny... ale taktiez je podla mna fajn, ked clovek ma aj v minani zdravu mieru, hlavne ked nema ziadnu zeleznu rezervu a na krku hypoteku jak svet 😉
Je dolezite si aj peniaze uzivat, ale zas, podla mna to mnohym ludom prerasta cez hlavu....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
maminuska
18. feb 2014

@mima4 si mi zobrala myšlienku . Čo ked nemôžem ist na dovolenku , lebo nemám na polovičku ?
Ja som tu kedysi dávno spomínala, že jedna mamička na českom fore písala ako ju bývalý manžel ekonomicky týral počas materskej , on si kupoval značkové rifle a veci a ona sa na neho pozerala ako chudera, vraj nech nie je smutná , že ked si zarobí aj ona si bude môcť kupiť, potom išli na obed ale takým štýlom že ona vonku kočíkovala a čakala na muža kým sa naje, lebo ona na to jednoducho z materskej nemala. Čižmy na zimu , deravé jej doporučil vypchat si novinami , aby jej tam nefukalo .
Hnus a humus, no na zgrcanie. Toto je možno extrém , ale mnoho mužov týra svoje manželky počas materskej , len možno trocha sofistikovanejšie.

maminuska
18. feb 2014

@mima4 iste v rozumnej miere, ja som za. Preto píšem užívat si peniaze v rozumnej miere a mysliet aj na zadné vrátka.

maminuska
18. feb 2014

@fidka79 ja tomu vravím psychohygiena matky 🙂 .
Môj kolega , ktorý mal troch synov vždy vravel ked bude naša maminka spokojná , tak sme spokojní aj my muži v rodine 🙂

mima4
18. feb 2014

@maminuska nemam na tu mamičku slov, či skor celu tu jej situaciu ☹

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska ale ja ti to neberiem🙂 tebe to tak vyhovuje... Ja by Som ku kozmeticke nesla ani na masaz...ani zadarmo🙂 a ja radsej dam detom nez sebe
@mima4 opakujem-to sme este neboli manzelmi... A bez neho by som bez tak nesla s kamosmi na vikend

mima4
18. feb 2014

@zuzkat1 "a ja radsej dam detom nez sebe" - Prečo?

Ved ty a tvoje dieta ste dve samostantne bytosti a pokial nie je to vazna situacia, kedy naozaj musis ist do uzadia, tak preco?
Ak sa smiem spytat, mala rovnaky pristup k tejto veci aj tvoja mamina?

zuzkat1
18. feb 2014

@fidka79 ale to je ok...tebe to chyba tak si doprajes...pre mna je kadernik a kozmeticka ako za trest... A to fakt nevyzeram ako striga🙂 len nemam rada ked ma oblapaju cudzi ludia

zuzkat1
18. feb 2014

@mima4 pretoze moje dieta je milionkrat dolezitejsie nez ja... Az taky postoj nemala ako ja..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
maminuska
18. feb 2014

@zuzkat1 ja som sama sebe minimálne rovnako dôležitá ako moje deti . Pretože ak ja nebudem zdravá, spokojná a oddýchnutá , nebudem môcť pracovať aby som ich zabezpečila. Takže tým že doprajem sebe , chránim aj svoje deti .
Moje deti a môj manžel ma potrebuju , ja potrebujem manžela a manžel mňa. Deti nás potrebuju obidvoch , zdravých a spokojných .

zuzkat1
18. feb 2014

@maminuska ale ja som spokojna🙂

zuzkat1
18. feb 2014

@fidka79 kazdy si zivot predstavuje inak🙂

zuzkat1
19. feb 2014

@fidka79 dobre ranko🙂 este dodam ze to ze take veci ako kadernik atd.mi nic nehovoria tak nezijem. Vela chodim aj do mesta aj na obed raz za cas,aj na kavu,ale s malou🙂 Obcas sa prida aj kamoska...a veru temy ako plienky,papanie,atd.neriesim...je milion veci o ktorych sa da porozpravat...
@mima4 inak ak sa nemylim ty nemas deti... Chcem tym len povedat ze netusis aka budes po ich narodeni... Ja pred 4mi rokmi a ja teraz-to su 2 uplne ine osoby. Kamoska sa doteraz bavi ako som sa zmenila. Do mnohych tem aj tu na mk by som Kedysi inak reagovala ako teraz. Nikdy som nebola typ na kadernika to nie,ale chodili s muzom von,do kina...a tak a teraz je pre mna relax upiect kolac🙂 to neznamena ze som osprostela a neviem sa rozpravat o inom nez detoch,len sa mi zmenili priority. Uz ked ideme von tak s malou napr.a ani ja ani muz to nerobime nasilu. Obaja to tak chceme. Sme takto spokojni.

mima4
19. feb 2014

@zuzkat1
ako v pohode, dolezite je ze tebe to vyhovuje a zijes zivot podla svojich predstav 🙂
Ja sice tomu nerozumiem, ale respektujem to 🙂

bodka70
19. feb 2014

@maminuska , fúú tak ten príklad s tvojou kámoškou je drsný teda 🙄 🙄 🙄 🙄 .

inak ako ste tu spomínali, príklady, že manžel dopraje len sebe, ale deťom a manželke nie, tak ja mám kámošku, ktorá žije v manželstve už cca 14 rokov a tam sa bohužiaľ do toho zatiahli aj deti a ďalšie veci 🙄 .

Ich vzťah je dosť rozvrátený, nebudem zachádzať do podrobností, ale skrátka jedným z dôsledkov bolo to, že muž ju začal cez peniaze vydierať a ponižovať. Začalo sa to tým, že pred pár rokmi jedného dňa zistila, že jej zablokoval prístup na "jeho" účet, z kt. si dovtedy brala peniaze na domácnosť. Odvtedy o peniazoch rozhoduje on a rozhoduje sa podľa toho, nakoľko je ona "dobrá" 😨 🤐 . On zarába podstatne viac ako ona, i keď za slobodna mali obaja podobný plat (obaja robili v oblasti IT), ale kedže ona bola na materskej a on si rozvíjal nadalej kariéru, chodil na služobky atď, tak finančné pomery sa zmenili.
Napríklad ona od neho prosí peniaze na tábor pre deti, on napokon súhlasí. Ráno chce sex a ona nechce.... výsledkom je, že on "zrazu" zmení názor a peniaze na tábor jej nedá. Deťom peniaze aj darčeky dá, ale tak, aby bolo dobre vidieť, že to majú od neho a nie od mamy. Zoberie napríklad deti na lyžovačku, kúpi im drahé lyže, ale ona nejde, lebo na to nemá 😝 😔 . Pod stromčekom nakúpi deťom kopu drahých hračiek, tablety, somariny (kámoška použila expresívnejší výraz začínajúci na "p" 😎 ), jej nekúpi nič. atď. atď. Vyýsledkom je, že deti vnímajú túto situáciu, vedia ktorý z rodičov im "dožičí" a ktorý nie a za tú "chuderu" nie je ona s deťmi, ale len ona a deti s mužom si užívajú.... 😔