Ex po rozvode nechce odísť z bytu. Čo s tým?

arieska
9. jún 2010

Píšem v mene kamošky.
Už cca pred pol rokom ich súd rozviedol a bývalý manžel nechce odísť z bytu, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve, nakoľko trvá na tom, že ho musí najskôr vyplatiť z majetku, ktorý získali za manželstva. Oslovila právničku, ale tej trvá dlho (už viac ako mesiac) kým dá dokopy papiere, nič sa nehýbe. Ex jej robí naprieky, berie jej veci, neprispieva na domácnosť, psychicky deptá kamošku aj ich spoločného syna, dokonca musela zasahovať aj polícia.
Poraďte aké má kamoška práva. Môže vymeniť zámky keď byt je iba jej? Zmeniť právnika? A koľko taký dobrý právnik berie za vysporiadanie BSM? Budeme vďačné za každú radu

gumimaci
9. jún 2010

Ahoj, nemoze byt vylucne v jej vlastnictvem ak ho ziskali za manzelstva. Ale tak isto ako ma na ten byt pravo ma aj povinnosti, ak tam byva musi platit 50% vydavkov. Tie si moze narokovat sudnou cestou (musi dokazat, ze vsetko platila ona, a zazalovat byvaleho za neopravnene obohacovanie sa... napr.)
Lepsie by bolo ak by sa dohodli, lebo sudy o rozdeleni sa mozu tahat roky.... bohuzial aj takto sa koncia vztahy 🙄 😒 ☹

gumimaci
9. jún 2010

Okrem toho tie pravne sluzby, ak by isli na sud, by stali urcite dost penazi.Ak im pravnik spise "len" dohodu, vypyta si nejaky pausal, zmluva sa za poplatok overi u notara a hotovo. najrychlejsi a najlacnejsi sposob vysporiadania BSM.

agentkak
9. jún 2010

ahojky, pozeram že riešiš problem teda kamoška,,, no pravnici sú obvykle dost drahy..a vysporiadanie BSM si može urobit sama je na to predloha ktoru vypíše a dá podpísat mužovi pre notárom akože sa dohodli na vysporiadaní,,a ma ušetrene korunky samozrejme pokial si na to trufa, čo sa manžela týka tak myslím že zámky vymenit môže ked byt je výlučne len jej (len otazne aby jej potom nebyuchoval na dvere ke dnie horšie) ale o tom predsa mal rozhodnut sud a jeho z bytu vystahovat a pokial to on nereršpektuje tak nastupuje policia...
(viem akí vedia byť muži v takejto situácii preto by bolo fajn keby zatala zubky a skusila sa s nim po dobrom dohonut lebo takto bude robit naprieky)
držím palce 😉

andzi
10. jún 2010

arieska, ak je byt vo výlučnom vlastníctve tvojej kamarátky, tak treba okamžite podať žalobu o vypratanie spolu s návrhom na vydanie predbežného opatrenia. Čo to má za právnika? Ja by som sa na neho sťažovala, keď takú základnú vec nevie poriešiť.

silvia07
10. jún 2010

ak je na LV bytu napisana ako vlastnik bytu iba ona a su rozvedeni, nech mu zrusi trvaly pobyt a hotovo....ale ak nadobudli byt spolu a nemaju vysporiadane bsm,,,,tak potom to , co radi agentkak

arieska
autor
11. jún 2010

keby to bolo také jednoduché, baby ☹

darina77
12. jún 2010

Arieska, ja som tak pochopila, že byt je výlučne jej majetok, ale jemu ide o vyplatenie z iného majetku ktorý nadobudli už spoločne a takto ju vlastne chce vydierat. Ja keby som to už naozaj nemohla znášat tak možno predám byt idem na istý čas k rodičom a po čase by som niekde inde kúpila iný byt. Ale ako prvé by som radila to čo Andzi podat žalobu na vypratanie bytu, ale možno by bolo dobré oslovit iného právnika.

martinka17
12. jún 2010

no ak tam on býva, tak asi ťažko byt predá ☹ Viem si predstaviť, čo by rozprával všetkým záujemcom o ten byt 😖
Ak je byt v jej vlastníctve a nemá majetkovo vysporiadaný spoločný majetok súdnou cestou...ja by som tie zámky vymenila, a jemu by som poskytla nevyhnutný čas na vypratanie, ale za asistencie niekoho nestranného, teda kámoška a ešte niekto, aj ten nešťastný právnik.
Čo sa týka právnych služieb, áno sú drahé, ale ak je napr. v hmotnej núdzi, na materskej....existuje aj bezplatná právna pomoc.
a to zrušenie trvalého pobytu je veeeeľmi jednoduché. prídeš na evidenciu obyvateľstva a zruším 😀

arieska
autor
13. jún 2010

veľa ľudí radí to zrušenie trvalého pobytu, aj právnička hovorí, že tam nie je žiadny problém. a potom kamoška prišla na Mestský úrad a pani úradníčka ani počuť. chcela len vidieť zmluvu o vysporiadaní BSM. kamoška jej mávala pred nosom listom vlastníctva, že byt je iba jej, ale bez úspechu. že keď budú mať vysporiadané všetko v byte do poslednej stoličky tak môže za ňou prísť. no chápete? za toto sú z našich daní platení naši úradníci ?

martinka17
14. jún 2010

tak nech tam ide ešte raz a pýta sa na vedúceho, prečo jej úradnička robí problém, keď z právneho hľadiska je všetko OK.... 😝

andzi
14. jún 2010

Zrušenie trvalého pobytu nič nerieši, trvalý pobyt má výlučne evidenčný charakter a nezakladá právo na bývanie v byte. A ak vlastník žiada zrušenie trvalého pobytu pre osobu, ktorá ku bytu nemá žiadny vlastnícky titul (alebo spoluvlastnícky), tak úradníčka trvalý pobyt musí zrušiť a žiadne vyporiadanie BSM (ak byt nie je v BSM) ju nemá čo zaujímať.

martinka17
14. jún 2010

no ale nepomôže jej to pri vysťahovaní, ak by zavolal políciu, tak je to zbytočné, pretože tam nemá trvalý pobyt a teda ani právo si nárokovať bývanie, keďže asi ťažko má nejakú zmluvu o nájme od majiteľky?? 😲

maggie2
15. jún 2010

@arieska základná otázka je: je skutočne výlučnou vlastníčkou bytu? Čiže: nadobudla predmetný byt pred uzatvorením manželstva? Prípadne ho mohla nadobudnúť aj počas manželstva dedením či darom.

Ak je skutočnou výlučnou vlastníčkou, nespadá tento byt do BSM, takže nie je čo riešiť s BSM. Hodnota bytu, ktorú vlastní Tvoja kamoška nie je ani spôsobilá byť započítaná do hodnoty majetku, ktorý majú manželia spoločne. To je úplne scestný argument toho chlapa.

Ak chce veci čo sú v tom byte, treba odfotiť byt aj s vecami ako tam sú, najlepšie aby to malo vzhľad rodinnej fotografie, čiže v prípade akýchkoľvek súdnych konaní sú akceptované rodinné fotky, z ktorých je ale zrejmé že sa jedná o predmetnú domácnosť a možno na nich ten majetok vidieť. Treba mu dať tie veci čo chce (netreba lipnúť na drobnostiach, spotrebný tovar nemá horibilnú hodnotu) a postup tak ako radila andzi. Súdu návrh o vypratanie + návrh na predbežné opatrenie (zákaz vstupu manželovi do bytu) Podružná otázka: má manžel nejaké iné ubytovanie?

maggie2
15. jún 2010

ešte táto formulácia ma zaujala, arieska: Píšeš: Už cca pred pol rokom ich súd rozviedol a bývalý manžel nechce odísť z bytu, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve, nakoľko trvá na tom, že ho musí najskôr vyplatiť z majetku, ktorý získali za manželstva. Koniec cit.

O aký majetok získaný počas manželstva sa jedná? Veci ktoré sa strovili, spotrebovali, neexistujú, s tých sa vyplatenia nemôže domáhať. Tak čoho sa domáha? Akého majetku? Časti hnuteľných vecí (nábytok, elektronika a pod.) ? Nech si to zoberie. Niet čo a niet z čoho vyplácať. Rozdielný zárobok sa tiež nezohľadňuje. Ak muž zarábal 700 eur a žena 300 tak sa to ráta tak akoby muž mal 500 aj žena 500, rozumieme sa?

arieska
autor
25. jún 2010

maggie2, ide skutočne o veci, ktoré získali za manželstva. on nechce skrine, sporák, stoly, stoličky, elektroniku. len prachy!!! a pokiaľ ich mať nebude, neodíde

byt je skutočne iba jej. je jedinou vlastníčkou - aj na liste vlastníctva a byt kupovala v dosť sprostom období. začiatok prebiehal ešte za slobodna, ale všetky papierovačky už prebehli počas manželstva. možno to je kameň úrazu. ale aby sa poistila, už vtedy spísali pred notárom zápisnicou, že on sa vzdáva akéhokoľvek nároku na byt.

martinka17
25. jún 2010

@arieska
ja by som zrušila trvalý pobyt a dala to na súd a navrhla rozdeliť hnuteľný majetok a ak chce prachy, tak potom len splátkový kalendár podľa mojich možností. Ale máto riadne hnusné 😲 😢
Ja som čosi také hnusné zažila, držím palce 😉

maggie2
1. júl 2010

@arieska ale aké "prachy" ten manžel vlastne chce? Veď ak nejaké peniaze DOKÁZATEĽNE existujú, nech mu dá polovicu a hotovo. Kde je problém?

martinka17
1. júl 2010

@maggie2
ak spolu nadobudli zariadenie, tak ho musí vyplatiť a on nechce časť zariadenia ale peniaze 😖 A má na tro právo. teda byť vysporiadaný polovicou hnuteľného majetku 😝

maggie2
1. júl 2010

@martinka17 Ak spolu nadobudli zariadenie, môže si ho zobrať, nijaký súd nemôže prinútiť tú ženu aby ho vyplácala s nejakého zariadenia, keď mu sama žena to zariadenie ponúkne. Jednoducho ak máme spoločné auto, nábytok, veci, nik ma neprinúti aby som to spolovice vyplácala, keď to ponúknem a som ochotná sa ho vzdať. Auto, nábytok, veci sa môžu jedine predať, a výnos rozdeliť na polovicu. My nevieme, čo to vlastne ten manžel chce. Ani či sa majetok prejednával na súde.

martinka17
1. júl 2010

@maggie2
ja to chápem, ty to chápeš, len ten blbec to nechápe a ona je v pasci, nevie čo má robiť 😝 Ak si na dne a bojíš sa o niečo čo je tvoje, tak ti v istej chvíľke nepracuje hlava, v tej kritickej 😝 Teda aspoň ja som tak reagovala, ke´d prišla matka môjho ex, tak som ani nevedela ako sa volám, nebyť rodičov, tak skončím s holou r. 😲 😠

maggie2
1. júl 2010

@martinka17 tak toto máš úplnú pravdu, my ženy a vôbec tí o ktorých si druhí myslia, že sú slabší, bývajú často objektom zastrašovania.

kveta
1. júl 2010

No a čo takto ten byt darovať darovacou zmluvou jej mame s právom doživotného spolunažívania pre rozvedenú a jej potomkov... Potom je majiteľkou jej mama, pôjde zrušiť trvalý pobyt a požiada políciu o vyhodenie toho cudzieho pána z bytu...

martinka17
1. júl 2010

@maggie2
no to nebolo zastrašovanie, ja som skôr mala šok, čoho všetkého je ex a jeho matka schopná ☹

maggie2
1. júl 2010

@martinka17 veď aj to, viem si predstaviť. Ja keď som odišla od svojho ex (hoci sme neboli zobratí) vzala som si len SVOJE veci čo som kupovala: svoje šaty, topánky, kozmetika, vankúše, periny, hrnce, taniere, hrnčeky, príbory, knihy, televízor. Proste len to, čo sa mi do auta (našťastie môjho) zmestilo na jeden krát. Odišla som totiž "neohlásene" lebo inak sa nedalo (ukázal sa ako človek z psychopatickými rysmi, a hral tam u neho rolu i alkohol) No proste smiešna suma oproti tomu, že som mu tam nechala v podstate všetok nábytok, kuchynskú linku aj so spotrebičmi, koberce - a to sme kupovali spoločne. Lenže jeho mamička to vnímala, že mu ostal "prázdny" byt a poohovárala ma všade. Dnes sa nad tým smejem ale vtedy pred 16 rokmi som bola z toho hotová.

mirica
8. mar 2015

@arieska ...no ja by som mu pobalila veci, vymenila zámok a keby prišiel ( pozerala by som cez okno) vyložila by som mu veci pred dvere......ak by zavolal policiu,a chcel ist dnu, ukazala by som im list vlastnictva a povedala , že tam už nebýva ....a ak tvrdí že áno, nech predloží doklady o zaplatení akýchkolvek poplatkov k bytu....kedže nič neplatil, na liste vlastnictva nie je, a rozvod je právoplatný tak tam nemá na základe čoho si vynucovať prístup.....

mirica
8. mar 2015

no pozerám, že som sa nejako domotala do starej témy 😅

timea7
8. mar 2015

@mirica neboj sa, nie si sama, už sa to stalo aj mne 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎

mirica
8. mar 2015

@timea7 ...ja som to zistila v momente ako som to pridala(načo by som sa pozerala pred odoslaním , všakže? 🙄 )......skúšala som to vymazať, cez to opravenie preklepov, ale nešlo to 😅

mondolina
9. mar 2015

No ja som sa teda neparala, vyhodila som ho za dvere, topanky a kluce od auta som mu vyhodila z balkona.
Pre ostatne veci si prisiel ked bol normalny.
Trvaly pobyt som mu zrusila na zaklade LV. BSM vysporiadane este nemame.
Odvahu baby nic ine.