icon

Exekúcia na dom a svokra

dada7701
13. feb 2018

Zdravím, chcela by som sa vyrozprávať a prečítať si názory iných. V krátkosti - manžel má brata, ktorý je slobodný, žije s matkou v rodinnom dome. Svagor má dlhý z minulosti, a kvôli tomu je založený aj dom. Brata-môjho manžela vyplatil. My sme si s manželom postavili domček, ktorý ešte nie je dokončený a splácame hypotéku. Nastala situácia, že prišiel papier z banky, že dom ma ísť na dražbu ak samozrejme dlh nevyplatí. A teraz : manžel vyhlásil, že samozrejme mamu nenechá na ulici,ak by došlo k najhoršiemu.... Svokru mám rada, je to dobrá žena, rozdala by aj to posledné,aj ked sama nemá, ale bývať s nou, ked nemusím ?!
áno, áno pomáhať si treba....ale prečo mám na to doplatiť ja pre nezodpovednosť jedného....
je to ťažké...

Strana
z4
lenika25
15. feb 2018

Centrum správnej pomoci ..opravujem.sa

draik
15. feb 2018

@lenika25
Ak ste študentkou práva, tak sa ešte máte čo učiť. Inak len zopakujem, že sa mýlite v tom, že každá dražba je neplatná. A z vyššie uvedeného rozsudku to už vonkoncom nevyplýva. Už len logika veci hovorí, že ak by NS označil všetky za "absolútne neplatný úkon" (čo mimochodom nemôže, lebo dobrovoľné dražby upravuje zákon) už v roku 2012, tak by odvtedy žiadne dražba prebehnúť platne nemohla.
Ale k veci: Uvedený rozsudok (mimochodom v právnej praxi rozoberaný) sa zaoberá skutočnosťou, či vydražiteľ sa stane vlastníkom v prípade, že sa neskôr ukáže, že vlastníkom predmetu dražby v skutočnosti nebola osoba, ktorej vec bola vydražená.
Pre ľahšie pochopenie uvediem príklad: Byt sa neplatne prevedie z vlastníctva osoby A na osobu B. Osoba B prevedie byt na osobu C, ktorá použije na kúpu bytu hypoúver. Osoba C úver nespláca, banka sa rozhodne pre dobrovoľnú dražbu. V dražbe vydraží byt osoba D.
Osoba A však podá žalobu, pretože byt nebol platne prevedený na osobu B. Ak sa to potvrdí, tak to znamená, že osoba B sa v skutočnosti nestala vlastníkom bytu a teda ho ani nemohla previesť na osobu C (zásada nemo plus iuris..., teda nikto nemôže previesť na iného viac práv než má sám). Následne teda ani osoba D nemohla vydražiť majetok osoby C, lebo jej byt v skutočnosti nepatril
Rozhodnutie Najvyššieho súdu len potvrdilo, že dobrovoľná dražba nepredstavuje právnu istotu a nadobudnutie vlastníctva v dobrej viere vydražiteľom (prelomenie zásady nemo plus iuris) a nepožíva takú silu (ochranu) ako nadobudnutie vlastníctva v exekučnej dražbe.
Inak možnosť prelomenia zásady nemo plus iuris naznačil v jednom z rozhodnutí Ústavný súd.
Okrem toho táto problematika vstupuje do hry aj v medializovanom prípade nákupu pozemkov prezidentom A. Kiskom, s ktorým sa súdi ich niekdajší vlastník.

draik
15. feb 2018

@lenika25
Nie je to Centrum "správnej" pomoci, ale Centrum právnej pomoci.

lenika25
15. feb 2018

@draik ja hovorim o centre správnej pomoci..nie právnej - o nich nechcem ani pocut!!!

zuzanka.zuzu
16. feb 2018

@lenika25
@draik
iba aby ste boli v obraze (a nielen vy, ale celkovo čo to tu budú ľudia čítať) - centrum právnej pomoci je "štátne" a centrum Správnej pomoci je skupina na facebooku pochybne vyštudovaných "odborníkov" (a nielen právnikov) ktorí sa niekedy do problematiky rozumejú ako hus pivu ☹ oni sú s právnym povedomím niekde na úrovni súdnej siene - ešte aj tá sa občas trafí správne... neviem či tá skupina CSP je neziskovka, združenie alebo sročka alebo čo to je, no keď si pozriete zoznam mien a pozriete si navzájom poprepájané kontakty a stránky, ktoré zdieľajú, tak si vytvoríte celkom slušný obraz (a to prosím pekne nie som žiadny "slniečkar" ale títo tu sú úplní fanatici do konšpirácií a protištátnych jednaní 🙄)

lenika25
16. feb 2018

@zuzanka.zuzu nevyjadrujem sa.kazdy ma svoj nazor.ja som skrz ich rady dostala od bánk uz slusne peniaze.a zastavili nie jednu dražbu...a je to občianske združenie.

lenika25
16. feb 2018

@zuzanka.zuzu centrum pravnej pomoci vezme 80e za jedno sedenie.a nahovori vas aby ste vyjlasili bankrot.tj konkurz z ktoreho niet cesty spat.cesta je dlha ale je.

draik
16. feb 2018

@zuzanka.zuzu
Ja v obraze som, akurát som netušil, že ma niekto chce presviedčať o tom, že by sa mali obracať ľudia na CSP a nie na CPP. Ak tvrdenie o absolútnej neplatnosti dobrovoľných dražieb na základe vyššie priloženého rozhodnutia NS SR vzniklo z niekoho hlavy v CSP, tak pozdravujem K.U. a odkazujem, že stručné vysvetlenie, ako to je naozaj, som tu už tiež napísal.

lenika25
16. feb 2018

@draik tento rozsudok bol najblizsie co som mala poruke.samozrejme ze je to ho viac.

missdiva
16. feb 2018

@dada7701 nehnevaj sa ale je priserne, ze vobec uvazujes nad tym nepomoct jej 😵 😵 😵 ...
Ty by si mohla spavat ak by bola tvoja svokra bezdomovec?
Bud by som svokru nechala u nas byvat alebo by sme jej zohnali maly byt (pri tej druhej moznosti by som sa bala, ze by byt nechala zalozit v prospech brata, tak by som ho nechala napisany na nas s vecnym bremenom dozivotneho uzivania v jej prospech).
Nechapem tento novy trend vykaslat sa na rodicov 🙈 . Podotykam, ze ja som tiez mlada. Ine by to bolo keby bola svokra zly clovek a nebola by dobrou matkou ale pokial sa cely zivot pre synov isla rozdat a snazi sa ako moze aby kazdemu pomohla je tvoj postoj na zamyslenie... Nehovoriac o tom, ze brat tvojho manzela vyplatil, cize ste vdaka maminmu domu este prisli k peniazom 💵 a teraz uvazujes nad tym nechat ju nech si sama stara poradi. 👎
Dufaj, ze tvoje deti zdedia empatiu, ludskost a vdacnost po tvojom muzovi. V opacnom pripade sa pravom mozes zacat obavat svojej vlastnej staroby... 😔

nelinka2009
16. feb 2018

@dada7701 premyslam... Svojru neznasam... Nam prachy nanutili,nechcela som ich, ale muz ich vzal... No vzala by som ju k nam... Aspon na cas... Nevedela by som sa na seba pozriet!!!

cecilia68
16. feb 2018

@missdiva Myslím, že jej by to bolo jedno, hlavne, že prachy vzala, ale keď svokra potrebuje pomoc, tak by ju nechala pod mostom ako prašivého psa ☹ Už len čakám, kedy aj táto diskusia bude zmazaná, lebo tu sa to maže rad-radom jedna radosť😂

bmuller
17. feb 2018

@missdiva
@cecilia68 autorka akurat pise, ze je sklamana z vyvoja situacie, a vy jej uz sijete karmu za to, ako nechala svokru na ulici 🙄 😝 no a inak, nemal by byt rozdiel v pristupe k pomoci ani vtedy, keby svokra aj bola zla matka, ked uz chceme pomahat, vsakano... 😝

missdiva
17. feb 2018

@bmuller tak podla mna v tom je zasadny rozdiel 😉 .

Pomoct dobremu cloveku (najma ked je to blizka osoba, ktoru mas rad) je prirodzene. Ak sa o syna mama cely zivot starala, satila ho, zivila, podporovala, maju normalny vztah tak si neviem predstavit nepomoct jej.

Pokial by jej muza mama ako maleho opustila / nejavila by onho pocas zivota zaujem / trpela by zavislostami bez toho aby sa snazila o napravu / zila by neusporiadanym a nezodpovednym zivotom - nejednalo by sa o jednorazovy skrat ale o osobu, ktora dostala v zivote x sanci a napriek tomu kazdeho len vyuzila a nikdy sa nepoucila tak by z dobre mienenej pomoci pravdepodobne vzisli len problemy a zneuzivanie. To by bolo ozaj na zvazenie.

dorottka
17. feb 2018

@missdiva no niektore svokry su sice vo vseobecnosti dobre osoby, ale co niektore vystrajaju, to uz podla mna na zvazenie je - z dobreho umyslu sa miesaju medzi "mladych", ziju sprostredkovane ich zivotom (t.j. trpitelske urazanie sa, ked nie je navsteva kazdu chvilu a neporadenie sa o kazdej blbosti), neustale nevyziadane "dobre" rady, vsetko vedia lepsie a tym padom nerespektuju ziadne zelanie, lebo ved "mladi" pochabi a neskuseni, treba im z dobroty urobit za chrbtom aj tak po svojom, lebo oni asi "nevedia, co cinia" 🙂.
Moja svokra je napriklad taka, v podstate jedine hadky, co sme kedy mali boli kvoli nej, pretoze ta dotieravost aj napriek prosbam sposobuje strasny tlak a napatie... domov by som si ju v zaujme zachovania vztahu nezobrala a ani manzel (teraz som sa pytala), ze radsej by jej nasiel a pomahal financovat dobry podnajom. A vidis, neopustila ho v mladosti a ani nechlasta, je len akoze "prilis dobra" (ale svojim sebeckym sposobom, ale to uz okolie nevidi, to vidi len obetavu matku, co zije "detmi" a rozdala by sa). Tym som samozrejme nechcela povedat, ze toto ma urobit autorka, ona vie najlepsie, ako sa veci maju, ale kazdy ma svoj pribeh a situaciu a sudit je najlahsie 🙂.

bmuller
17. feb 2018

@missdiva no neviem, stale by to bola matka a nepomoct jej by bolo rovnako neeticke, resp. pomstychtive.
(ale ako som pisala uz skor, mne sa zda ako najpravdepodobnejsie, ze autorka vie aj hodla spravit, co je spravne urobit v tejto situacii... len skratka potrebuje cas na predychanie a zmierenie sa s tou predstavou, ze zivot, o ktorom snivala, si mozno bude musiet upravit uplne inak. a nie, ze sa s nami potrebuje poradit na MK, ako nechat svokru na ulici)

mirusnik
21. apr 2018

@marusia12 osobný bankrot? to už rovno môžte odovzdať občiansky preukaz :D :D :D

marusia12
21. apr 2018

@mirusnik ano? A odkiaľ to máte? Povedala Ulmanová? 😀

vhlave
21. apr 2018

Vyplatené peniaze z domu ste zobrali, manžel má pravdu a treba si ho zato vážiť že nenechá svoju mamu na ulici! Je to chlap na pravom mieste! Keby sa niečo podobné udialo v tvojej rodine, ty by si nechala svoju mamu na ulici?

mirusnik
22. apr 2018

@marusia12 nie Ulmanová, ale zákon :D :D :D

eeffka
22. apr 2018

@dada7701 ahoj ako sa to u vas nakoniec utriaslo?

montemotherone
22. apr 2018

@dada7701 je to ťažké, ale je to prirodzené a tvoj muž je dobrý syn. Kebyže mám dobrú svokru, prijala by som to ako to ide a postupne by sa to aj tak vykryštalizovalo. Mne by sa zišla pomoc s deťmi, alebo že by mi raz za čas niekto navaril 🙂 Ona sama možno časom aj tak bude chcieť riešiť situáciu a byť sama sebe paňou.
Skús si otočiť situáciu, že by to bola tvoja mama, alebo skús si predstaviť že TY si o pár rokov v jej situácii. Život je len jeden, je krátky a počíta sa všetko čo v ňom urobíme pre iných a zaprieme vlastné pohodlie. Všetko ostatné sú zbytočnosti a hlúposti....

marusia12
22. apr 2018

@mirusnik takže vieš o tom zákone trt.

mirusnik
22. apr 2018

@marusia12 makov :D

veronicka88
22. apr 2018

Keby to bola moja mamka a sestra bola taká nezodpovedná určite by som manželovi neposunula to že si ju nasťahuje domov.zariadila by som jej pekný podnájom a pomohli by sme finančné.

ejanjelik
22. apr 2018

Necitala som celh diskusiu. Aky je dovod svagrovych dlhov?

tncka
22. apr 2018

@mell_j neni to jej mama,je cudzia osoba takze porovnavat to je nemozne

tncka
22. apr 2018

@dada7701 najditr jej jednoizbak do podnajmu a vec vybavena. Nie si povinna ju vziat do domu. Ja mam skvely vztah aj s mamou aj svokrou ale nebyvala by som ani s jednou. Potom by sme si urcite skakali do vlasov

mell_j
22. apr 2018

@tncka ked je to matka jej muza, nemoze to byt pre nu cudzia osoba. Ako by reagovala keby jej muz sa ktomu postavil tak ako ona teraz, keby to bolo opacne

Strana
z4