Financie v domácnosti
Dobry deň, rada by som sa chcela s niekým Poradiť...mam stvorrocneho syna a s biologickym otcom syna som rozvedená ..po dvochodvrozvodu rozvodu so si nasla priateľa, ktorý. Je u mna každý zdy víkend od piatku do nedele, niekedy pride aj cez tyzden..problem je vtom, ze mi za pol roka nášho. Vztahu urobil. Dva nakupy potravin malemu kúpil dve knizky a boli sme raz v kine. Pred dvomi tyzdnami som zistila Ze jeho mesacny prijem je styri tisic eur...nvm ako mu mam povedat aby mi zacal Prispievat kedze U mna trávi. Dosť. Čase a neprispieva na nič ...prosim o radu ako ho nakopnut a naozaj blbe kom2ntare. Si neprosim...
@sasa1310 no ved aj to je riesenie nech prespi v hoteli a idu sa niekam najest a kazdy si zaplati svoje alebo jeden vikend u nej dalsi u neho ale takto je to proste cele zle
@marseillefan asi sme kazdy iny... ja ked idem na navstevu kdekolvek , tak nikdy nie s prazdnymi rukami - decka mi idu prespat ku kamaratom? Poslem aspom kolac.... idem k mame a nechavam tam deti? Robim nakup a prinesiem navarene ( vlastne aj ked tam deti nenechavam), idem len na priatelsku navstevu? Ak ideme grilovat, vzdy nieco prinesiem, ak nie tak aspom tu bonbonieru.... proste clovek je slusny.
Moj muz ked mi nadbiehal boli sme obaja studenti a byvali na internatoch cez kopec - nepamatam si zeby som nieco platila az pokial sme nezacali spolu byvat - tam pokial sme mali rovnaky prijem sme si vydavky delili. V kazdom pripade muz pozyval na vecere, v baroch platil etc.... nebolo to o nejakej dohode ci o tom ze by si ma kupoval, jednoducho chlap bol zalubeny - preto mi pride divne ze su spolu len pol roka a nikde nechodia, on nic poriadne neplati ( moj muz vtedy nemal dokopy ziaden prijem, popri vs len brigadoval )
@sasa1310 toto uz musi autorka vediet - ako ziju ako par tie zvysne dni ked spolu nie su, aky ma pocit z ich vztahu ked spolu su... z mojej skusenosti zalubeni chlapi( a to by teda prvy polrok vztahu byt mali ) su schopni hory preniest a pre zeny vytvorit raj na zemi, splnit kazde zelanie ( v ramci svojich moznosti😉) snazia sa co najviac byt so svojou vyvolenou...osobne by som nikdy nebola vo vztahu cisto z rozumu - proste myslim ze tato faza hlavne u chlapa je pre dlhodoby vztah velmi dolezita...
Ja lakomcov moc nemusim - ale anu vztahy na dialku🙂 takze toto by nebolo nic pre mna... autorka si musi uvedomit co jej ten vztah dava - pkkial je tam viac plusov ako minusov nie je o com. Ak je to ale naopak tak to asi nema velky zmysel.
každy z vas ma v niecom pravdu..ja si uvedomujem, že ak to nezačnem riešiť, tak to bude horsie...najviac ma mrzi, že ja sa snažím a on to nevie ocenit a preto ma to hneva...a tiež nikam nechodim s prázdnymi rukami...a tiež mam pocit, že muž ktorý sa nevie istých veci dovtipit tak nie je dobrý do buducna
@ronny311 pozri, ak je to už v tom štádiu, že začínaš mať o ňom pochybnosti, tak lepšie ako to v sebe dusiť, je jednoducho sa s ním o tom porozprávať.
@ronny311 odporucam normalny rozhovor - chlapi si noektore veci nedovtipia - a aj ked tu ospevujem mojho muza ako sa spraval ked bol zalubeny, ked sme spolu zacali byvat mali sme viac rozhovorov o financiach - kazdy sme z domu boli nauceny na nieco ine, bolo dolezite vytvorit system ktory nam vyhovoval obom... a tie rozhovory mame pravidelne dodnes, vzdy ked sa nejak zmeni rodinna ci financna situacia
@marseillefan ked som nadhodila temu financie, tak odbocil od temy a nvm ako to mam urobit tak, aby zas nezdupkal od temy ..každý tu dáva rady, za mnohe som vdacna, ale byť naozaj v tej situácii, že rozprávat na rovinu o peniazoch to vie málokto...skuste mi konkretne napisat ako mu to mam povedať...napr. zlatko tak mohl by si začat prispievat na domácnosť, lebo aj ty minas vodu, elektriku a minas moju kozmetiku, atd...
@ronny311 aj u nás v rodine je štandard, že sa nikde nechodí s prázdnymi rukami. Dokonca aj keď sme mali nejaké pozvania na oslavy, nikdy sme nešli len tak naprázdno - sadnem si a nechám sa obsluhovať. Vždy sa nosili aspoň koláče. Ja som to prevzala tento štandard od mojej mamy, kam idem vždy pečiem ako strelená pol dňa a všetci sa na moje výtvory tešia. Ale napríklad moje sestry toto vôbec z rodiny neprevzali. Takže v každej rodine sú iné štandardy, iná spoločenská klíma, každý je naučený nejako inak. Možno v jeho pôvodnej rodine sa nikam nič neprinieslo, jednoducho sa to nenaučil, neodpozeral. Ja napríklad môjho syna učím, že frajerku treba aj občas niekam pozvať, aby nebol ako buran - v poslednej dobe aj tu na MK sa to hemží rôznymi exotmi bez náznakov gentlemana.
@ronny311 prispievanie na domácnosť sa mne osobne nepáči, skôr by som to riešila ako písal tuším @marseillefan že by mohol skôr zafinancovať trávenie voľného času, kino, výlety... jednoducho sa ho spýtaj, čo budete cez víkend robiť, či nepôjdete na výlet, na kúpalisko atď.
Tak snáď nebude čakať, že ho pozveš ty...
Alebo proste na viked nenakup, nechaj prazdnu chladnicku a ked pride tak zacno, zlato, co si cez vikend navarime? Mohli by sme ist tentokrat nakupit spolocne ;)
@ronny311 ak to je pre teba dôležité, tak mu to musíš narovinu povedať. Ale tým, že by sa postaral o víkendový program a nejaké víkendové stravovanie vonku by zasa vykompenzoval tie platby za energie. Ono je to polročný vzťah, zatiaľ len randenie, mne osobne pýtanie financií na energie pripadá predčasné, možno po roku by to bolo ok. Ale to je môj názor, ak to finančne neutiahneš, tak s ním musíš dať reč. A je to na tebe či budeš priama alebo diplomatická...
@ronny311 Ja by som to povedal asi takto nejako: "Zlatko, v poslednom čase ma trošku trápi jedna vec a musím sa s tebou o tom porozprávať. Som veľmi rada, že ku nám chodíš a je mi s tebou veľmi pekne. Páči sa mi, že sa tu cítiš ako doma, ale musím sa ti priznať, že mi to trošku zvyšuje náklady a potom mi tie peniaze chýbajú inde. Je mi to dosť trápne hovoriť, ale chcem byť k tebe úprimná. Nezarobím veľa a každé euro je pre nás s chlapcom dôležité. Nechcem od teba pýtať peniaze na seba, ani na chlapca, ale keby si mi vedel pomôcť aspoň s tými zvýšenými nákladmi keď si u nás, veľmi by mi to pomohlo."
@marseillefan skusim to tak, ako si to napisala...dakujem určite sa tu ozvem, keď budem mať po rozhovore a na základe toho uvidím, či ten muž stojí za to alebo nie, možno potrebuje "nakopnúť"...
@marseillefan pekne napísané, ale mne keby toto niekto povedal, tak sa urazím a asi by u mňa skončil (ok som žena, vnímam to asi inak, ale aj napriek milému slovníku zostáva podstata tá istá). lebo čo bude nabudúce? rozráta mi poplatky za odpad alebo daň z nehnuteľnosti?
@ronny311 a to je až taký metrosexuál, že trávi pol dňa v sprche a míňa toľko tvojej kozmetiky? alebo si prinesie na víkend elektrocentrálu a nabíja si ju u teba? lebo neviem v čom sa ti náklady zvýšili... ok potraviny sú drahé, ale keď s niekým sexujem (a ako som pochopila, tak asi aj do budúcna plánuješ riešiť vážnejší vzťah), tak mi príde normálne aby som s ním išla aj na nákup potravín a samozrejme ho nebudem platiť len ja (asi by som to dala každý druhý týždeň ja/on). podľa reakcie by som sa zariadila. alebo mu proste povedz, že si sa na vzácny čas strávený konečne spolu tak tešila, že ho predsa nebudeš míňať pol dňa nad hrncami, tak nech vymyslí program (resp. minimálne nech idete do reštaurácie sa najesť a o to viac času budete môcť venovať sebe) 🙂 veď ste pol roka spolu, vy by ste mali byť nalepení na seba - kedy, keď nie teraz? 😍 no a ako tu viaceré písali, že by si mala platiť za svojho syna zvlášť (aby si nedajbože chudáčika nezaťažovala) - tak to sorry, ale keď vie prísť na celý víkend, najesť sa, posexovať, tak bude plnohodnotne brať aj moje dieťa ako súčasť rodiny a nie ako "rešpektujem ale nechcem".
a hoci sa teraz tváriš, že ty akože nevieš koľko zarába, tak predsa ON VIE koľko zarába a asi by som nechcela byť s chlapom, ktorý nerieši iniciatívne pomoc pre mňa... buď je zabrzdený, alebo ma neľúbi, alebo som mu ukradnutá prestupná stanica - ani jedno by som doma nechcela, pretože by som nechcela byť ani jedno z toho, na to si seba a svoj čas príliš vážim! takže skôr by som riešila ani nie tak jeho plat ako to, že čo pre neho znamenáš. nejako trochu upratať váš vzťah/nevzťah na funkčnú úroveň 🙂 držím palce
tak ako bolo už niekoľko krát spomenuté pre mňa by bolo tiež zvláštne niekam prísť s prázdnymi rukami. či už ide o rodinu alebo priateľov vždy niečo donesiem aj keď ideme niekam na jedno poobedie.ešte v čase keď som bola študentka a brigádovala som tak som sem- tam spravila nákup do domácnosti s rodičmi lebo mi to bolo blbé že neprispievam a moji rodičia na to vonkoncom neboli odkázaní ale naučilo ma to koľko čo stojí a pri samostatnom živote som nikdy nemala problém s financiami.
no v niektorých rodinách toto chýba. napríklad môj priateľ donedávna býval s rodičmi a prispieval im minimum, takže nemal ani páru koľko stojí chod domácnosti strava a čo všetko treba platiť. keďže ja som mala v čase keď sme spolu začali bývať znížený príjem kvôli zdravotným problémom tak som si ho asi po troch mesiacoch spoločného bývania pekne posadila a povedala som mu aké mám výdavky na domácnosť a akým dielom by sa bol ochotný podieľať. povedal mi že bude dávať polovicu potešila som sa a funguje nám to. mne sa to nezdá ako zneužívanie bývame spoločne v mojom byte nevidím dôvod prečo by sa nemohol podieľať na financovaní spoločných výdavkov. keď ideme niekam na večeru alebo na výlet riešime to tak že raz zaplatím ja inokedy on. sem tam ma niekam pozve na drink alebo do divadla ale myslím že to je normálne. ja osobne by som sa napríklad necítila dobre keby mi mal chlap financovať všetky výlety, dovolenky a pod.
a k tomu vareniu tak či tak....určite by autorka varila každý víkend aj keby tam jej priateľ nechodil ale výdavky má rozhodne väčšie teraz...neviem si predstaviť ponúknuť na raňajky chlapovi cereálie s mliekom alebo na obed makové rezance a pod pričom pre ňu a malého by to postačovalo
@karamellova hm... ja s tym absolutne nemam problem ze moj muz financuje velke veci🙂 ja som obetovala cast mojej kariery - bola tehotna 3x, porodila a postarala sa o deti - vzdy po materskej som sa vratila o 1 stupen nizsie ako som odchadzala a nanovo musela karieru rozbiehat - oproti muzovi som tymto stratila uz mozno aj 6-7 rokov co on mohol vklude pracovat na svojom vzdelani a kariere - je jasne ze zaraba viac ako ja - takze ano, u nas financuje dovolenky, auta a podobne vydavky vylucne muz ( na domacnosti sa podielam asi polovickou mojho prijmu - teda na fixnych vydavkoch... )
Co sa tyka jedla - ja som teraz prekvapena o kolko viac nakupujem ked mam doma deti na prazdninach - najmenej 2-3x viac za tyzden miniem... a stale za ten tyzden miniem menej ako minieme cez vikend ked je doma aj muz... mne s detmi staci kolkokrat polievka a palacinky, moj muz potrebuje kus masa na obed aj veceru... a poriadne ranajky ( dnes sme mali napr. Kasu na ranajky s detmi, to by moj muz do pusy nedal... ) takze ja verim ze za stravu sa zene so 4rocnym dietatom po prichode muza vydavky zvysia... o tom ostatnom pochybujem - ako urcite viac vody a tak minu ale to ja napr. Nevnimam - ak naale zakladatelka napaty rozpocet tak aj toto vnimat moze
@0silvia0 no mne to cim dalej pripada, ze ju ma len "na to jedno".... ved pride, uzije si a zmizne. Ziadne zavazky, ziadne spolocne zazitky, ziadna zodpovednost, len (nechcem to napisat sprosto) si vytriast gule a cau. Uz sa tu autorky pytali, ako travia ten cas spolu, a co jej hovori jej intuicia ohladne toho "vztahu-nevztahu", ale vyhyba sa odpovedi.
@ronny311
@zuzanka.zuzu nie je metrosexual, ale ved aj kozmetika nieco stoji, používa moje sprchace, moje krémy, kedže ma suchu pokožku, moj sampon atd...niekedy mam pocit, že si tu niektore ženy chcu len rypnut, neber to prosim osobne...a ak niekto pise, že nemina vela energie, tak k tomu len tolko, písala som že okrem vikendov, trávi obcas cas u nas aj cez týžden, pracuje z domu, zapne si dva laptopy a to tiež nieco stoji, je napojeny na mojom nete, ktorý platim ja, ak je doma u mna celý den a ja som v práci, tak si obcas sam nieco uvari, ale z mojich potravin a na mojom sporaku...skuste to chapat globalne, že to nemožem utiahnut za dvoch dospelých ...uvediem moj príjem, ktorý je 650 a poberam výživne 140..je to nepomer k tomu, čo zarobí on...
@obsadenemeno cas trávime spolu bud u mojich rodicov, alebo u jeho rodicov, moji rodicia maju velký rodinný dom, takže sme casto tam jeho rodicia maju byt a dost sa tam tlacime ked prideme, takže sme casto u mojich rodicov...za pol roka vzťahu sme s malým boli na dvoch výletoch...
@obsadenemeno a co sa vztahu týka neviem ako ho mam vnimat, ked vidim, čo vsetko by som mala dalej uhrádzať, tak ma to dosť odrádza...a to nie som lakoma...
@ronny311 no a tvoja intuicia ti hovori ze??? Ako sa k tebe sprava? Ak je typek, ze neriesi vylety a podobne, musis to poriesit ty. Nabuduce ked navrhne vikend u rodicov, navrhni vylet niekam, a uvidis, ako zareaguje. Mozno je len domased a mozno je jeden z tych, ze mu to nedojde. Tak potom mu treba rovno povedat, alebo sem tam poziadat, nech pred prichodom nakupi, ze si nestihla. Na tom nie je nic zle.
@obsadenemeno ku mne je milý, ale vadia mi tie financie, že naozaj sa nevie dovtipit nicoho
@ronny311 a co ti vravi tvoj vnutorny hlas, intuicia???
@ronny311 tak chod na vikendy k nemu ty. Vlak dieta neplatí a teba to vyjde hádam lacnejšie, kúpiť si lístok, ako živiť ho u seba doma. A možno prídeš aj na ďalšie veci, ktoré sa ti budú či nebudú páčiť.
Inak, ja by som po polroku víkendového vzťahu určite nebrala chlapa už k rodičom na víkend a nepredstavovala ho dieťaťu. Možno zo nevyjde a zbytočne ich do toho zaťahujes.

@mircalla ja by som s takým chlapom napríklad nebola, ktorého by to samého nenapadlo. A určite by som chodila na nákupy s ním a otestovala by som si ho. Či ho trkne. Ak netrkne, tak ho netrkne celý život. A po jednom nevydarenom vzťahu by som takýto vzťah jednoznačne ďalej nerozvíjala. Ale to som ja. Riešiť po rozvode vzťah na nete...hm, ideálny vzťah do budúcna to asi nebude.