icon

Financie v domácnosti

ronny311
23. júl 2018

Dobry deň, rada by som sa chcela s niekým Poradiť...mam stvorrocneho syna a s biologickym otcom syna som rozvedená ..po dvochodvrozvodu rozvodu so si nasla priateľa, ktorý. Je u mna každý zdy víkend od piatku do nedele, niekedy pride aj cez tyzden..problem je vtom, ze mi za pol roka nášho. Vztahu urobil. Dva nakupy potravin malemu kúpil dve knizky a boli sme raz v kine. Pred dvomi tyzdnami som zistila Ze jeho mesacny prijem je styri tisic eur...nvm ako mu mam povedat aby mi zacal Prispievat kedze U mna trávi. Dosť. Čase a neprispieva na nič ...prosim o radu ako ho nakopnut a naozaj blbe kom2ntare. Si neprosim...

ronny311
autor
25. júl 2018

@mircalla nehovorim o tom, že ako setri na potravinách to by bolo niekolko dlhýých a trápno smiesnych príbehov..on je schopný zjest aj pokazené potraviny, len aby sa nemuselo kupovat nic cerstve, ale pre boha ved nemožeme žiť z pokazených potravin...

mircalla
25. júl 2018

@ronny311 daj rozhovor. Uvidís ako sa tomu vyhne;)

luzzia
25. júl 2018

@ronny311 @mircalla jasne, ze to tie pribehy by sa preklenuli postupne do uplnych absurdit (ak uz teda niesu, malo vieme zatial 😀 ), ale aj vaznejsie a fakt na nervy.. ja osobne som to nezazila vo vztahu, ale poznam pripad, kde uz to ide do takych extremov, ze ja by som toho chlapa snad zabila.. a uplne zadarmo, to by mal posledny bonus 😅

mircalla
25. júl 2018

@luzzia absurdít mám dlhý zoznam, to sa nedá publikovat

0silvia0
25. júl 2018

@mircalla
@ronny311
tak dievčatá, môj otec je panna a tiež má toto držgroštvo v sebe. Ako deťom nám nič nechcel kúpiť, žiadne sladkosti, nič navyše, pamätám si, keď sme o niečo žobronili, tak nám to vyhováral a zhnusoval, aby nič nemusel kupovať. Keď sme boli na dovolenke, veľkým oblúkom sa vyhýbal stánkom s jedlom a blbosťami a robil sa, že tam nie je. Všetko nám platila mama, tá nám rada dožičila a jeho z toho triafal šlak. Ale vekom sa to zlepšuje, síce na sebe šetrí, zje aj trojdňové jedlo aby sa nevyhodilo, ale napríklad vnúčatám kúpi. Dnes ma dokonca pozval na kávu, práve sme sa vrátili. Nosí síce recyklované oblečko po mojom synovi a mužovi, ale veď má takmer 70 rokov, tak to až tak nevadí. Takže ak vydržíte s tými chlapmi ešte zo 30 rokov, možno sa to zmení k lepšiemu ako u môjho otca 😂😂😂
Inak moja mama je rozhadzovačný typ a nikdy nebola závislá na otcových financiách a ona si vždy robila čo chcela a nikdy nebrala do úvahy otcove držgrošské názory, skôr ho dávala do laty a vyčítala jeho šetrnosť a drzo sa dožadovala keď bolo niečo treba platiť. Takže na týchto chlapov treba riadne semetriky, žiadne diplomatické jemnocitné empatické žienky. Ak také neviete byť, je najvyšší čas na sebe zapracovať a nejakým semetrikovým črtám sa naučiť.

luzzia
25. júl 2018

@mircalla naozaj si viem predstavit, su urcite pribehy, ktore su zrejme tak "tragikomicky" vtipne a smutne zaroven, ako pomarance a podobne, ale pocula som od tych "znamych" (resp. od tej jeho zeny), kde muz zakazuje, pripadne "ma nove pravidla" kvoli setrnosti uz aj k takym veciam, ze to zasahuje do elementarnej hygieny.. to su chore veci, vazne.. 🙄

negymama
25. júl 2018

@ronny311 jeziiiis zeno, utekaj het z tohto vztahu. Financie a vychova deti je najkritickejsia sfera spolunazivania. Ked nechces splachovat len po velkej a odratavat na kvapky jar na riad, tak s tymto chlapom si spolocny zivot nebuduj.

0silvia0
25. júl 2018

@luzzia nám otec kedysi vyčítal, že míňame príliš veľa toaletného papiera. Ale on mal nás zasa veľmi rád a venoval sa nám, síce pofrflal, ale do nejakých absurdít do nehrotil.

luzzia
25. júl 2018

@0silvia0 ako ja mam tiez takeho setrnejsieho otca, ale nie na takeho bezne veci.. on skor ofrfle take, ze jezis a to take drahe topanky a naco znackove tricko alebo co.. nezeby sme nejake neviem jake znacky kupovali, ale chapes 🙂 takze sme sa tak naucili vsetci doma, aj mama, aj brat, aj ja (i ked ja s nimi uz roky nezijem), tak mu proste nepovieme cenu niecoho, ked sa opyta alebo si vymyslime pre neho prijatelnu cenu, nech ma klud 😝

0silvia0
25. júl 2018

@luzzia môj otec to má kombináciu povahy plus návyky z domu. Jeho mama odchytávala vodu z práčky do vane a s touto vodou splachovala záchod. Podotýkam že v paneláku. Záchod smrdel ako žumpa ale veď čo, hlavne že ušetrili. Pritom babka na to nie je odkázaná, vôbec nemá finančnú núdzu, ale má to jednoducho v sebe.

luzzia
25. júl 2018

@0silvia0 ale ono ja som si vsimla, ze nie je neobvykle, ze tito lakomci su ludia, co nepotrebuju tak setrit.. ako nic nepoviem, ked naozaj niekto musi setrit na vsetkom, na energiach, na potraviinach, atd, bohuzial, to je realita mnohych ludi a uplne to chapem a je mi to luto.. ale velakrat tito zgrlosi vobec nemusia.. a okrem toho tych, co musia, tych nenazvem zgrlosi.. to je uplne nieco ine setrit, lebo proste financie su obmedzene, ale zgrlos, co nemusi setrit, to je snad povaha alebo co.. alebo snad nejaky obsedantny navyk..

ronny311
autor
25. júl 2018

@luzzia presne toto som si aj ja všimla, že mnohí muži (určite sú také aj ženy), že šetria aj tam , kde nemusia...a taký človek, ktorý vyžije z minima, tak má dôvod šetriť, ale taký dokonca ešte aj sám dá druhému..

luzzia
25. júl 2018

@ronny311 hej, aj toto som si vsimla, ze nietori ludia, co maju aj sami malo, alebo proste nie na rozhadzovanie, su ochotnejsi sa podelit alebo su dobrosrdecnejsi jak niektori, co by naozaj nemali s tym mat problem.. to sme bohuzial my, ludia.. sme taki aj taki 😕

0silvia0
25. júl 2018

@ronny311 za náklade napísaného, nebuď s týmto chlapom. Alebo skús byť drzá ako je aj on drzý. Podľa mňa je to drzosť prísť k niekomu na víkend a nepriniesť aspoň nákup, nepozvať na výlet, na obed. Pokojne pritvrď, pri takomto týpkovi pokojne môžeš, vôbec nemusíš byť diplomatická.
Ak nevieš byť drzá, nechaj tohoto chlapíka nejakej ráznej žene, čo ho dá poriadne do laty.
Jedného takého lakomca poznám čo sa nechal pozývať a keď mal zaplatiť on, zmizol a vyhovoril sa, má päťdesiat, problémy s alkoholom a je sám...

ostorha
25. júl 2018

@luzzia
@ronny311 Absolutne ste to vystihli ,ja nemam rada ak sa setrni ludia,alebo ludia skromni ktori bud z eko presvedcenia alebo neodstatku financii spravaju vo financiách opatrne davaju do jedneho vreca s lakomcami.Mne je napríklad luto si kupit drahe kozene topanky/ked mam doma uz niekolko parov / ale nemam problem vystravovat vsetky dcerine kamaratky .Kupujem vybavicky vsetkym nastavajucim maminkam,len málokto kupil mojej dcere ked sa narodila.Rada obdaruvavam,ale vekom uz tak rozumnejsie,lebo stalo sa mi ze som bola na tom financne dost zle a aj tak som poslala velky balik oblecenia pre kamosku pre jej novorodenca a ona mi potom pisala v listoch co vsetko jej mam este nakupit,tak mi muz dohovaral ze nech sa nenecham zneuzivat .,podotknem ze jej manzel je riaditel pobocky banky v Kosiciach,takze tam to nie je o financnej nudzi ale o obycajnej vychcanosti .Mala som aj frajera lakomca aj moj otec je lakomy takz e ja ten mechanizmus myslenia u nich poznam a fakt je to niekedy tragikomicke. do akych absurdit zachadzaju.Chodil jeden program na TLC volal sa drzgresle a to bola sila co vsetko ludia vymyslia aby za nic neplatili a ano vacsinou to boli ludia co to vôbec nepotrebovali.
@0silvia0 To setrenie toaletneho papiera poznam nam tiez otec nadeloval kolko kuskov mozme pouzit,tak isto nikdy ziadne stanky na kupalisku,,to vsetko u nas kompenzovali moji krstni rodicia ti boli velmi velkorisi a pritom prijmovo v podobnej hladine ,ziadni milionari len vedeli zivot uzivat .Lebo moj otec daval peniaze iba do veci ktore bolo vidiet a ktore mohli ludia za socika zavidiet typicke snobske spravanie...

0silvia0
25. júl 2018

@ostorha ono to otcove lakomstvo zanechalo aj na mne následky. Ten pocit, že ako dieťa si niečo chcela a nedostala, tak časom som už radšej nič nechcela a hanbila som sa o niečo požiadať. Radšej som sa neprihlásila na strednej na lyžiarsky, na plavecký s pocitom, aby som nikoho finančne nezaťažovala. Mám doteraz ten pocit, že všetko musím každému kompenzovať a neviem prijímať od druhých nič. Ani pochvalu, ani kompliment, ani dary, nič.
Našťastie môj muž sa mi ušiel veľkorysý a dávajúci, takže našťastie som si nenašla chlapa podľa vzoru otca, teda vlastne môj muž si našiel mňa preto takéto zaťažujúce situácie už nemusím riešiť.
A som za to vďačná, lebo lakomca by som si už nevedela vedľa seba predstaviť, to by som bola radšej sama.

negymama
25. júl 2018

@ronny311 to je sila, ze on dokaze skonzumovat pokazene potraviny, to uz je cez ciaru. moj dedo bol velky skupan, ale unho to bolo sposobene ze vyrastol v extremnej chudobe pocas vojny, trpel nedostatkom, pamatam sa ako sa mu az lyzica triasla od chvatu ked jedol, a to aj v case ked uz mohol jest kolko chcel. nakazil tym aj babku, ta sa sice hnevala na neho ale ked dedo zomrel, preplo jej v hlave a tiez jedla plesnivy chleba az kym sa jej to nestalo osudnym a zomrela na nejaku traviacu infekciu. Ja osobne by som nedokazala ist cestou drzane, co si vsetko musi vynucovat, vyhadavat s drzgrosom.

negymama
25. júl 2018

@0silvia0 moji svokrovci takto, v umyvadle maju plastovy lavorik a ked si umyvaju ruky, s tou vodou potom splachuju. svokra prstom vytiera kazde rozbite vajicko /muz to chcel aj mna naucit, ale som mu to vybila z hlavy/, predava na trhu zeleninu a my u nich jeme tie ovednute uhorky a papriky co nepredala a stali na slnku cely den. chodia v obleceni desiatky rokov, zariadenie domu detto, stara nefunkcna chladnicka sluzi ako skrina. kuria len tretinu domu, zvysok je ladovna, penazi maju dost, vy ste aspon na to kupko sli, aj ked bez obcerstvenia v stankoch, oni ani to, mojho muza s bratom braval na kupalisko dedo.

0silvia0
25. júl 2018

@negymama ako takéto eko zmýšľanie mne by vôbec nevadilo, keby to nebolo na úkor už hygienických štandardov. Ak by babka splachovala recyklovanou vodou záchod, bolo by to ok, ak by to urobila dostatočne a nešíril by sa zo záchoda neskutočný smrad. To na latríne je to lepšie ako na takomto zasmradenom záchode.

negymama
25. júl 2018

@0silvia0 u nich to nie je o eko zmyslani, ak maju moznost pouzivat vodu zadarmo, minaju ostosest,

jamabe
25. júl 2018

@negymama pises o mojej svokre?? Ten lavor v umyvadle maju, ja som to ignorovala a splachovala.. A dobre jablko zo stromu nejedz, tam si vezmi tie popadane.. apod 🙄

ronny311
autor
25. júl 2018

@jamabe bože nepochopim takých ludi...

negymama
25. júl 2018

@jamabe tak tak, deti chceli hryzt mlady kalerabik, bezne im doma olupem a nakrajam, a svokra nedovolia, lebo to je skoda taky maly kalerab, potom nam ho nukala o mesiac drevity stary aaale poriadne velky.

negymama
25. júl 2018

@ronny311 a kompoty tiez, najprv stare zoxidovane tie sa musia zjest skor ako jednorocne. oni lutuju na vsetko peniaze, vytykali nam preco chceme robit prve svete v restauracii, to je drahe /vobec nebolo/, vsetka zabava, radost, darceky je minanie penazi. Peniaze musia byt "vidiet" na zlate na krku, na aute, dome... co taky vylet detmi, ten nema hodnotu.

jamabe
25. júl 2018

@negymama anoo, aj ten kalerab poznam.. 😁

0silvia0
25. júl 2018

@negymama ja viem, že u týchto ľudí to nie je eko zmýšľanie, ale čistá lakomosť...

ronny311
autor
25. júl 2018

@negymama o bože to je hrozné a presne toto ja nechcem

negymama
25. júl 2018

@0silvia0 ja som dajme tomu eko zmyslajuca ale nie fanatik, mame cisticku, preto nepouzivam agresivne cistice, ani avivaz, dam do pradla levandulu, triedim odpad, vsetky zvysky jedla davam zjest zvieratkam macky , psy , kury, co sa nehodi tak na kompost, snazim sa co najmenej pouzivat sacky, beriem si tasku do obchodu, pestujem aby sme mali vlastne a nie z obchodu, vela sa usetri ale nie na ukor pohody a r;adosti v rodine. praveze kvalitne potraviny s dostatkom zivin vela setria...na nasom zdravi, kupovani liekov, Lakomstvo na rozdiel od setrnosti ci ekologie ide za ciaru kvality zivota ...

0silvia0
25. júl 2018

@negymama no veď to, lakomstvo je o finančnom strehu, prepočítavaní každého haliera, takýto človek si nevie nič užiť, dožičiť inému, v hlave má len centy, eurá, sumy... toto sú už choré hlavy.
Ja si ani neviem predstaviť, že takéto správanie za to takýmto jedincom stojí, neviem si predstaviť, že zožrala som starý chlieb so starým syrom, hurá ušetrila som 50 centov. Čo len s tými 50 centami urobím? 😨😨😨

bodka70
25. júl 2018

@0silvia0 a ešte by som pridala, že lakomstvo je aj o nedostatku slušnosti, empatie, o buranstve 😖