Finančné komplikácie a tehotenstvo
Ahojte, hladam mamicku, ktora si takymto niecim preskakala. Na moju minulost chcem zabudnut, bola som na tom velmi zle kvoli toxickemu vztahu. Bohuzial, mlada a blba, mam nejake uvery, ktore splacam do dnes. Splatka je vysoka, ale kedze som sa dala vo vsetkych smeroch dokopy, tak chcem splacat taketo vyssie splatky, aby som to co najviac splacala. Mam stabilnu pracu, financne zijem momentalne v pohode. Bavime sa o splatke 600€ mes. Na zivot mi ostava 700€. Kedze som mala naozaj zly vztah, k dalsiemu som sa nejako neuchylovala. Mala som “kamatara”, podotykam, ze sme vzdy vzdy mali ochranu, a aj tak som necakane otehotnela. Chlapec je mladsi, ma 27 r, ja 30 r. Postavil sa k tomu, ako som cakala. My si rodinu spolu predstavit nevieme. Ale jednoducho, stalo sa. Babatko si chcem nechat. Ale snazi sa, ale vidim, ze takto si to vobec nepredstavoval, chce (a “musi”) ma financne podporovat. Matersku budem mat celkom schopnu, ale bojim sa toho rodicaku. Ved to nedostanem ani tolko, kolko budem splacat. Co sa tyka mojej prace, myslim, ze by mi vysli v ustrety, napr na skrateny uvazok, ale aj tak si to neviem predstavit zvladat. Rodina by ma podorila, avsak neviem si predstavit, ze teraz im poviem, ze nemam ani na plienky, kupte mi ich. Obrazne. Ja som uz dva tyzdne v takom soku, ako sa to mohlo stat. “Kamaratime” sa takmer rok, teraz som zacala riesit antikoncepciu kvoli bolestivej menstruacii, kokos, a ja predtym otehotniem? Citim sa ako v zlom sne. S chalpom, ktory ani nie je moj partner? Keby som bola tak blba, ze si nedavam pozor, viem, ze ani kondom nie je 100%, ale toto? Takto? Ja cele dni placem, ale potom si poviem, ze zvladli ine a mozno este horsie na tom boli, zvladnem aj ja. Byvam sama v byte, ktory vlastnia rodicia, platim len energie (ano, obrovske plus). Tie uvery by som chcela refinancovat, aby mi ich natiahli na dlhsie, tym padom by som platila menej, ale podla vsetkeho to pod 450€ mes nepojde. Baby, zvladli ste to?
adopcia
Výživné od otca dieťaťa?
Výživné pre teba?
Budeš mat materskú ale aj rodinne prídavky to je 60 eur plus
Dostaneš aj kocikove, to si vieš tiež pekne rozpocitat
Navyše nemusíš sedieť 3 roky doma, môžeš ísť skôr do prace.
V banke si dohodni na čas nižšie splátky
Kočík postieľku oblečenie vanička či stolička na kŕmenie sa dá všetko kúpiť z druhej ruky
Ty máš obrovskú výhodu, máš kde bývať. To je veľké veľké plus
Nevidím to tak cierno 🙂 práve naopak🙂 napis IP
Chápem, že si to zo seba potrebovala dostať, ale riešila by som to najmä s tou rodinou, je fajn, že vieš že máš v nich podporu, treba sa úprimne porozprávať koľko pomoci a akú vedia poskytnúť, lebo my ťa živiť nebudeme... taktiež, ak ti to zdravotný stav dovolí, skúsila by som zobrať ešte nejakú brigádu, zarobiť niečo navyše, odložiť, nech máš nejakú istotu do budúcna.. kamarát ak chce pomôcť, tiež môže niečo takéto poriešiť... ja to tiež nevidím až tak čierno
Mas v podstate byvanie zadarmo,takze si na tom daleko lepsie ako ine zeny,ktore ostali same s detmi. Refinancuj uvery,ziadaj vyzivne od otca dietata a ked bude najhorsie,mozes ist naspat do prace a dieta do jasli alebo ak ti je rodina ochotna strazit dieta,tak aj to je cesta.
Tak ked si ho chces nechat, tak si ho nechaj a zariad si, aby si si vedela poplatit tie splatky, energie a stravu.
Spoliehat sa na chlapa, ktory o dieta nestal ( a ty tiez nie v konecnom dosledku) sa mi zda sebecke. Urcite si predstavoval a aj ty dieta s milujucim partnerom a nie buchackou.
Tiez to nevidim tak cierno. Okrem tych splatok mas minimalne naklady na zivot. Tie si aspon na teraz zniz. Mas rodinu co pomoze. "Kamarat" bude platit vyzivne. Hlavne si ho nechajte odsuhlasit sudom, ziadne dohody na dobre slovo. Vybavu pre dieta dnes predavaju aj zanovne veci za par euro - vela aj daruju. Mozno mas aj kamosku sesternicu hocikoho, co Ti nabali vrecia po dietati a mas vystarane. Je to bezne... Sice vravis ze nie si tak "blba" aby si bez ochrany sa "kamaratila" ale holt "kamaratit" sa s niekym cudzim co ti ani nie je partner tiez nie je vzdy napad storocia. ALE to je uplne nepodstatne teraz, kazdy nech si robi ako chce. Len tie dosledky...
Myslim ze to v pohode zvladnes. Matky byvaju v ovela horsich (aj financnych) situaciach. A doma na rodicaku netreba byt do 3 r. Dieta do jasli alebo k opatrovatelke, ked aspon toho pol uvazku Ti vedia vyjst v ustrety. Drzim palce, bude to dobre, najma ak si odhodlana.
@lasona ja som ani len na sekundu nepochybovala o tom, ze by som isla na potrat. S predchadzajucim priatelom sme babatko velmi chceli, dnes hovorim nastastie, ze sa nedarilo. Aj preto som v takom soku.
@pribinak ano, tvrdi, ze prispievat bude, aj vidim, ze to mysli uprimne. Ale ja sa v obdobi materskej uprimne az tak velmi nebojim. Skor uz rodicovsky, do roboty by som mohla nastupit, vysli by mi v ustrety ale co bude s tym babom? Urcite idem riesit tie nizsie splatky.
@lindous urcite to budem komunikovat s rodinou, zatial este o nicom nevedia. Nasi, ked to uz mam tak blbo napisat, su na tom financne velmi dobre, ale uz len pre ten pocit, ze ja sa neviem postarat. Uplne neverim, ze ja som sa do takejto situacie dostala, zivot som si konecne upratala.
A ak je Tvoja rodina ochotna a este aj financne na tom velmi dobre, nehraj sa na hrdinku a nechaj si pomoct. Neboj sa, este budes mat v zivote vela prilezitosti im to oplatit. Take veci sa stavaju a rodina je na to aby Ta podrzala. Raz urobis pre svoje dieta to iste. Takze blbe pocity bokom - len na to nezabudni ak pomozu, a do buducna revansuj. Mozno na ich stare kolena...
Pozri rodicak je 482 + 60
To je 542 eur. Budeš mat výživné pre dosta napr 120 eur
To je 662 a kntomu napr 50 eur tvije výživné
To je cez 700 eur .
To je suma z ktorú musia matky často užívit seba aj 2 deti + rieist bývanie
Vôbec, ale vôbec to nie je take katastrofálne
Pán otec napr zoberie dieťa na celé poobedie k sebe a ty mizes pracovať
Ja sim mala susedu, sama bola s dieťaťom, rodina dala od prespanky a pangharta ruky preč
Otec dieťaťa viac neplatil ako platil. Tá baba to zvladla.
Maly spal v kočíku a ona umývala schody v paneláku oproti
Nie je to ideálna situácia, ale verím, že to všetci zvládnete, moja mama to takto zvládla a to bez akejkoľvek účasti môjho otca, s pomocou mojej babičky... veľa vecí pre bábätko určite podostávaš od blízkych, veľa vecí sa dá zohnať z druhej ruky za lacno, možno sa v niektorých veciach budeš musieť trochu uskormniť, ale naozaj si nemyslím, že to je nezvládnuteľné... držím ti prsty, hlavné je teraz asi to trochu v sebe spracovať a potom krok za krokom riešiť čo ďalej... ako vravím, ja osobne by som sa snažila teraz niečo pošetriť, aby si mala lepší pocit, keď ten príjem naozaj vypadne
Nevidím žiadny veľký problém, bývanie máš zadarmo, otec dieťaťa bude prispievať aj rodina pomôže keby čosi. Bábätko nemusí mať nič nové, všetko vieš zohnať za zlomok ceny a keď bude väčšie pôjdeš nazad do roboty.
Tvrdi tvrdi
Vsetko spis s pravnikom, daj si dieta zverit do osobnej starostlivosti, nech dieta uzna za svoje a prispievat bude na dieta aj na teba do veku 2 r
No nie, nezvladnes platiť byt. Aj keby ti platil alimenty. On nie je povinný ti platiť tvoje úvery, či exekúcie.
Budem hnusná, ale išla by som na potrat, a kým nebudem mať vlastnú strechu nad hlavou, finančnú rezervu, stabilného partnera, tak žiadne dieťa. A už vôbec nie tak, že "no však nejak bolo nejak bude"
@kavasmliekom ma byvanie a slubenu pomoc od rodiny. Ale ktovie dokedy. Uvery si musi poriesit
@pribinak ano piseme kazda o inom lebo nevies pochopit moj prvy prispevok.
Pisemnech si poriesi svoje splatky, lebo pan buchac nema co riesit jej 600 eur za splatky a stocne za zachod ked tam pride na sex. To su jej naklady. 200 na dieta +matku ju asi nevytrhne, ale spocitala si jej to krasne. Stale treba kalkulovat aj stym, ze sa situaci v rodine moze zmenit
Prepáč, ale ty si nebola nezodpovedná len v minulosti, ale stále si... Ak si urobila blbosti a máš dlhy prečo ako si ostala na Slovensku ako mladá a slobodná a nešla niekde do zahraničia robiť od rána do večera a snažiť sa tie dlhy splatiť čo najskôr, nech po 30tke napríklad si vieš založiť rodinu s čistým štítom? Kondóm je ochrana fakt do kabelky iba, ak niečo príde nečakane, nie dlhodobá, neviem prečo si neriešila antikoncepciu... Ja by som sa nebála len čo bude počas MD/RD , niečo dostaneš, malé dieťa malé náklady, ale aj neskôr ked pôjde do škôlky alebo školy, samoživiteľka čo polku príjmu dá na dlhy? S dieťaťom a s tým že polku výplaty dáš na dlhy si nenájdeš nikoho respektíve ak áno, pochybujem, že bude s tebou spoločne zdieľať financie ak ty dávaš toľko na splátky za nič...
Dakujem za podporu. Ono ano, bolo to asi nezodpovedne. Som si toho vedoma, avsak na zaciatku sme sa pokusali o vztah, ale zistili sme, ze tadeto cesta nevedie, tak sme sa uchylili k takymto stretnutiam. Ma sice 27 rokov, ale ma byvanie, ma pracu, ale jednoducho ma 27, nase priority su rozdielne. Na tom to aj stroskotalo.
Hlavu si mozem buchat teraz, nebyt tych uverov, tak som financne na tom uplne v pohode. Ale beriem to tak, mojou vinou. Mojou naivitou.
Od rodiny (mojich rodicov) vidim skor financnu pomoc, ako pomoc s babatkom. Su zamestnani, a ani od zvysku rodiny nie.
Ja neviem, ako to vy počítajte, že využije, keď splátku ma 600e a 700e jej zostáva na zitie. Čiže zarobí tak 1300e.
Keď počas rodičovského bude mať dokopy tých 800e. S rod pridavkami a aj možno vyzivnym. Cize aj keď zníži splátky na 450e tak jej zostane 350e na živobytie aj na dieťa, aj na seba. A je otázne, či s nou ten otec dieťaťa bude. Len na stravu koľko peňazí pôjde, kde su ešte energie, mobil, cestovanie.
@marsmykkok dakujem no, v zahranici som pracovala, a aj manualne, ale vies, ja tam nemozem stavat lesenia a pod., tu sa mi naskytla prilezitost zarabat sice o 100-200€ menej. Ale. Neplatit najom, neplatit cestovne, naklady na zivot boli v zahranici podstatne vyssie, podla mojich vypoctov som na tom istom.
Dostala si sa do veľmi komplikovanej situácie. Určite si daj znížiť splátky, prípadne požiadaj o nejaký odklad a šetri. Dohodnite si súdne výživné, nech ti finančne pomôže aj počas tehotenstva - kočík atď, + poraď sa s rodinou. Ale jednoduché to mať určite nebudeš. Ideálne by som si dala znížiť splátky už teraz a tých 200e odkladala, pracovala dokedy by sa dalo plus čo najskôr po narodení ak ti bude mať byť kto pri malom. Aspoň nejaké brigády. Drž sa
anonym stále mi prídeš pohodlná a spoliehajúca sa len na rodičov... Tak keby si v byte nebývala môže sa prenajímať a môžu rodičia zisk z prenájmu dať tebe na splátky... Alebo ak to správne chápem a byt je vlastne tvoj-akurát na papieri nie kvôli tým dlhom tak sa byt mohol predať, vyplatiť dlhy a ak by niečo ostalo kúpila by si garsonku pre seba... Lebo toto je strašná suma čo máš platiť za nič a ešte k tomu máš mať dieťa a ešte ho živiť sama, to budeš pred sebou tlačiť dlhé roky ako problém, preto si myslím, že ten problém sa mal riešiť ráznejšie a tak, aby si čím skôr bola bez toho záväzku a mohla normálne fungovať a mať deti. Koľko rokov to máš ešte splácať?
Ak by to bolo dievčatko, mám odlozeneho plno oblecenia od narodenia momentálne do 4 rokov cca môžem poslať za poštovné, kľudne sa v budúcnosti ozvy ak by náhodou, napíš mi spravu.
Alexis poradna...

No máš dve možnosti, bud si dieťatko necháš, alebo pôjdeš na potrat. Skus si napísať na papier pre a proti. Dieťatko je dar, ale potrebuješ aj peniaze. Iba z lásky nevyužijes. Skus ešte zavolať alexis poradňu. Veľa šťastia.