Finančné komplikácie a tehotenstvo
Ahojte, hladam mamicku, ktora si takymto niecim preskakala. Na moju minulost chcem zabudnut, bola som na tom velmi zle kvoli toxickemu vztahu. Bohuzial, mlada a blba, mam nejake uvery, ktore splacam do dnes. Splatka je vysoka, ale kedze som sa dala vo vsetkych smeroch dokopy, tak chcem splacat taketo vyssie splatky, aby som to co najviac splacala. Mam stabilnu pracu, financne zijem momentalne v pohode. Bavime sa o splatke 600€ mes. Na zivot mi ostava 700€. Kedze som mala naozaj zly vztah, k dalsiemu som sa nejako neuchylovala. Mala som “kamatara”, podotykam, ze sme vzdy vzdy mali ochranu, a aj tak som necakane otehotnela. Chlapec je mladsi, ma 27 r, ja 30 r. Postavil sa k tomu, ako som cakala. My si rodinu spolu predstavit nevieme. Ale jednoducho, stalo sa. Babatko si chcem nechat. Ale snazi sa, ale vidim, ze takto si to vobec nepredstavoval, chce (a “musi”) ma financne podporovat. Matersku budem mat celkom schopnu, ale bojim sa toho rodicaku. Ved to nedostanem ani tolko, kolko budem splacat. Co sa tyka mojej prace, myslim, ze by mi vysli v ustrety, napr na skrateny uvazok, ale aj tak si to neviem predstavit zvladat. Rodina by ma podorila, avsak neviem si predstavit, ze teraz im poviem, ze nemam ani na plienky, kupte mi ich. Obrazne. Ja som uz dva tyzdne v takom soku, ako sa to mohlo stat. “Kamaratime” sa takmer rok, teraz som zacala riesit antikoncepciu kvoli bolestivej menstruacii, kokos, a ja predtym otehotniem? Citim sa ako v zlom sne. S chalpom, ktory ani nie je moj partner? Keby som bola tak blba, ze si nedavam pozor, viem, ze ani kondom nie je 100%, ale toto? Takto? Ja cele dni placem, ale potom si poviem, ze zvladli ine a mozno este horsie na tom boli, zvladnem aj ja. Byvam sama v byte, ktory vlastnia rodicia, platim len energie (ano, obrovske plus). Tie uvery by som chcela refinancovat, aby mi ich natiahli na dlhsie, tym padom by som platila menej, ale podla vsetkeho to pod 450€ mes nepojde. Baby, zvladli ste to?
Mas financneho poradcu? Uvery urcite spojit do jedneho, refinancovat tak, aby si aspon na cas kym dieta bude male a plne odkazane na teba mala splatku co najnizsiu. Byvanie mas, za vybornych podmienok, takze mas solidny zaklad to cele zvladnut. S tym muzom sa len musis nejako dohodnut, aby prekusol ze nieco malo na to dieta asi bude musiet platit dost dlho…
Po materskej sa vratis do prace ako je uplne bezne na Zapade a dieta pojde do jasli a kludne po urcitom case aj na cely den, prezilo to xy deti, prezije aj tvoje. Veci mozes kupovat second hand … zvladnut sa to da, len zaplatis za vlastnu hlupost z mladosti. Nie si v bezvychodiskovej situacii len musis trochu viac rozmyslat a pocitat
Autorka, z čoho si akože v šoku?
Správaš s chlapom, ktorý ti nie je nielen manželom, ale ani stabilným priateľom.
A zrazu ťa tvoj prístup k životu dobehne.
Buď začať automaticky po materskej makať, ale skúsiť dať bábo na adopciu.
Kolko mas este splácať a za čo? Ty platíš dlhy bývalého? Ak ti ma rodina ako dinancne pomôcť tak to zvládneš, len to s nimi treba prebrať. V 30by som teda na potrat nešla, ale začni byt zodpovednejšia.
Po materskej bude bábo v jasliach a ty v práci. Držím palce.
Inak zaujimave, ze tu byva zakladatelka iba za energie a ziadny najom neplati rodicom, ale inde sa to od frajerka/frajerky ocakava, ved co to je byvat "zadarmo"
zvládneš to určite. Chod za dobrým finančným poradcom, nech skusis na ten čas nejako úver refinancovať, zaplatíš v konecnom dôsledku viac ale nebudeš v strese. Babu nemusíš kupovať x veci, fakt stačí aj malinko, kopu zozenies z druhej ruky, aj na darovanie (kľudne Ti aj ja poposielam čo mám 😀). Budes mat tehotenský, tak šetrí, urobí to aspoň niečo, rovnako počas materskej. Rodičak je nizky, to je fakt ale vieš o tom minimálne rok dopredu (9 mesiac tehu plus 6 mesiacov materská), tak sa priprav a buď nájdi jasle a Ty do prace alebo 1/2 úväzok. Ja pracujem pri malej, je to na nervy, po nociach atd ale ak musíš, musíš. Dieťa chceš, partner už nech je aký je, verím, že aspoň bude alimenty platit a máš kde bývať (a určite Tá nevyhodia) a ešte máš aj rodinu. Bude to v pohode
Autorka, ja ti poviem co si myslím ja. Budes mat problém keď si dieťa necháš. Nebudú ti stačiť financie. Nesúhlasím s tým ci tu píšu, že to nevidia vôbec čierno, a zvládneš to, a dá sa to, atď. Ony za teba žiť nebudú, ani platiť za teba všetko čo budeš musieť. Ľahko sa hovorí keď nie sú v tvojej koži...... Takže si to dobre rozmysli co urobíš, lebo potom už není cesty späť. Držím ti palce.
Neviem, aké vysoké máš tie úvery, ale ja by som sklopila uši a požiadala rodičov o pomoc s ich splatením. Dohodla sa s nimi, že podpíšeme zmluvu o pôžičke a keď budeš už schopná to splácať, tak im to vrátiš. Celé podmienky si dohodnete v zmluve. My s mužom sme už zopár krát takto pomohli našim priateľom.
Máme adoptovaneho syna a každý deň som vďačná, že ho jeho mama porodila a neisla na potrat. Zastávam názor, že každé dieťa má právo na život a aj to Tvoje. Možnosti sú vždy viaceré. Držím Ti palce, aby si toto neľahké obdobie zvládla.
Teda s tym prvym toxikom dieta nemas? cakas ho v 30.s obcasnym suloznikom a z toho vyšilujes? Tak si deti vobec nechcela, ci az v 40.tke,ci s panom Dokonalym? No a stalo sa tu a teraz a nakoniec ty sice zijes z ruky do ust, on nasluboval, mozno da, mozno nie a vasi su tak financne v pohode, ze ti mozno vyrovnaju ten dlh, ktory ta taha na dno. Zvlast, ked to bude prve vnuca a najdu sa v nom. Nemam o teba obavy, na jesen napis, co a ako, po porode. 🌸👶ziadne lasony si nevsimaj s ich upt radami.
Za mňa to finančne nedáš...ak by tam nebola splátka úveru 600eur, tak poviem dobre, choď do toho počas rodičovskej sa uskromníš , prípadne ti niekto vypomôže s dieťaťom a ty do práce....ale so splátkou 600eur? otec dieťaťa bude platiť výživné na dieťa ale to ti nepokryje celú starostlivosť o dieťa, ty na výživné nárok mať nebude nie si exmanželka ale len matka dieťaťa , čiže maximálne ti môže preplatiť nejaké náklady na výbavičky a počas RD prispievať nedieťa jejakú menšiu sumu, ale vôbec nie je povinný prispievať na tvoj dlh, ten je čisto tvoj....mať dieťa je finančne náročné, dobre si to premysli a prerátaj si náklady na dieťa počas RD.....budeš sa môcť vrátiť do súčasnej práce a zladiť dieťa a prácu? s otcom dieťaťa veľmi nepočítaj, čo s dieťaťom keď bude choré a ty musíš do práce? väčšina zamestnávateľov ti jednoducho časté OČR tolerovať nebude, ani prispôsobenie prac.doby lebo máš dieťa nie je vždy reálne....
@ahhola nie, s predchadzajucim partnerom sa nam dlhodobo nedarilo, teraz naozaj hovorim nastastie. To, co mi robil pred a po nasom rozchode by som s dietatom asi ustavala velmi tazko, z velkej miery ma do takych financnych potiazi dostal on, ale ano, tie uvery som pobrala ja, to je proste fakt. Urcite deti chcem, presne preto potrat neprichadza do uvahy, aj ked to bude nesmierne tazke.
A vasi ako, tesia sa? 👶
autorka A na koľko rokov máš ešte tie úvery? Ty si urobila hlúposť, ale máš šťastie v tom že bývaš zadarmo, preto ako SAMA si to tak nepociťovala. 700 eur nie je suma na prežitie ak máš platiť nájom za 500 alebo hypotéku 500, keby nemáš bývanie zadarmo skoro tak ani sama neprežiješ... Lebo proste človek sám na seba potrebuje príjem nad 1000 eur aby prežil, lebo 500 bývanie a 500 ostatné. Ale ak budeš mať živiť ešte dieťa bude to fakt náročné, ked proste 600 eur pôjde mesačne do hriechov z minulosti.
@marsmykkok mne sa tie dlhy nezdajú. Neviem ale čo osobný bankrot? Skôr asi sa poradiť s právnikom sú aj bezplatné poradne na takéto situácie lebo tie dlhy to mi príde nejaká divná záležitosť to bola veľmi divoká minulosť
@autorka od 13tt dostávaš tehotenske, to máš peniaze plus. Odkladaj si. plus príspevok pri narodení dieťaťa. Po materskej môžeš ísť hneď robiť a dostaneš bonus aj pridavky. To máš hneď plus 160€. Veľa vecí vies aj zohnať, ľudia aj podaruju. Hlúposti ti zbytocne netreba. Ak si odhodlaná, dá sa to zvládnuť. Inak aj bez prosikania od rodičov si neviem predstaviť, že by ti nekúpili ani tie plienky...
Aku mas pracovnu dobu ? ak nerobis na smeny po materskej ti rodicak s pridavkami a danovym bonusom vo vyplate vykryje urcite aj sukromne jasle. Matersku pises ze bude dobra odkladaj si co najviac a neminaj na blbosti tehotenske aj kocikove je pekna suma.splatku si natiahni a zniz kolko to pojde.Pockaj par mesiacov do cca roka babetka to urcite zvladnes ak budes mat vyzivne a potom babo pojde do jasli a ty naspat do prace.. vybavu kupis krasnu aj z druhej ruky za par korun kocik postielku aj oblecenie.sleduj darovacie skupinky detskeho tovaru je tam kvantum..
@sova7 teraz ako si napisala, ze divoka minulost, neuvedomila som si, ze ja som tu vlastne nenapisala na co tie peniaze isli. Takze narovinu, momentalne je tam zostatok takmer 38.000€. Okolo 22.000€ islo do uplnej prerabky bytu. To bol zaciatok zacarovaneho kruhu. Ostatne peniaze boli splachnute do zachoda, poziciavanie ex, on chcel toto, on chcel tamto, on chcel ist tam, a ja som v podstate akoby “bola pri peniazoch”. Vyustilo to az do toho, ze on prisiel o pracu a nemal zaujem si hladat novu, vsak ja sa postaram. Vtedy zacala manipulacia, psychicke natlaky, ale to uz neriesim, z toho som sa dostala, on je minulost. Ale ja ho ani nejdem velmi obvinovat, ja som sa do toho dostala sama, on pri mne so zbranou nestal. Len na konci som sa precitla, a uvedomila si, ze sa to dostalo do takych extremnych vysok. Preto by som naozaj chcela povedat, ze u mna rozhadzovanie penazi nebolo na nejaky hazard, alebo neviem co.
@saxana000 pruznu, 8 hodin, ja mam moznost robit pol mesiaca aktualne aj z domu, pracujem v kancelarii, mne by mozno vyhoveli aj na celomesacny homeoffice, s tym, ze napr do kancelarie by som mohla ist aj cez vikend, jednoducho vtedy, ked budem moct. Poobedia. Ako to tvrdim teraz, so zamestnavatelom som to neriesila, ale u nas sa naozaj snazia vyhoviet. A na druhej strane, ako to budem zvladat. Pracovat po nociach? Ale to su teraz pre mna len teorie.
V utorok idem do banky, aby mi mesacnu splatku stiahli na minimum, a budem sa dalej informovat, ci by sa opat nedal uver nejako prehodnotit napr o rok, opat znizit splatku s tym, ze sa mi to natiahne casovo, aj ked preplatim. Neviem sa vobec dopatrat k tomu, kolko krat je to vobec mozne, po akej dobe, atd. Vsetky informacie len k hypotekam.
Aj ked momentalne, podla kalkulacky, mi to vychadza na 570€, z povodnych 640€. Avsak viem, ze je to na odkomunikovani priamo v banke, mozno mi ponuknu nieco lepsie. Aj ked velmi tomu neverim, ale kazde euro k dobru.
To by som si posvietila na toho exa, kde je, co robi? Ty sa beries ako vinna, ze si ho neprehliadla a nemala si zdravy rozum pri nom, takze za tuto mladicku nerozvaznost je spravne, ze kde on rozflakal, ty splacas. Nemal by splacat aj on???
Kolko si uz splatila, ked 38 000 zostava... Aspon ten byt si spravila a zvysok sa prelumpacil. No mozno v 40.sa nad tym uz len pousmejes a svojmu 10.rocnemu to das na vystrahu, ako rozpravky starej matere. 🤔🛩️
@ahhola ano, toto som dost aktivne riesila, ale nevyriesila. Nemam mu nic ako dokazat, neslo nic cez ucet napriklad. Vsetko som mu vraj davala a platila z dobrej vole ako to v partnerskych vztahoch chodi. 🙂 to je tiez usmevne. Dakujem za podporu.
Normalne budes chodit do prace na 8 hodin a dieta bude v jasliach. Jasle funguju od 7.00 do 17.00 Ak je otec dietata pricetny ako pises tak snad ti bude aj trochu napomocny..vikendy budes travit s dietatom..
Tak ono to nie je kamarát.
Je to milenec. Treba to pomenovať normálne dospelo. Ty si jeho milenka. A podarilo sa vám splodiť nemanželské dieťa.
On sa k tomu stavia tak, že dieťa nechce.
Ty máš už jedno s iným milencom, z minulosti a dlhý na krku..
Ako v takej situácii je to 50:50. Veľmi by som zvážila nechať si takto dieťa. A tiež by som zvážila ten milenecký vzťah. On si evidentne s tebou rodinu zakladať nechce. Len ťa ma na sex.
Ved to zvládneš.....rozumieš všetkému co ako fu guje....pri rodicaku budeš pracovať (predtym taka moznost nebola)....a zvládnete....aj o nas sa niekto staral a neboli take vymozenosti.....kym je zdravie....zvládneš... držím palce ...ideálny vek na babo......

Mozes kludne napisat ze spolu spavate, sme tu vsetci dospeli a nepotrebujeme kamuflaz s kamaratstvom v uvodzovkach 🙂
Ak si dieta chces nechat, normalne ho das cim skor do jasiel alebo do skolky a vratis sa do prace. Klud, ked si sa dokazala tak pekne skonsolidovat, zvladnes urcite aj toto 💪