Finančné problémy mojej sestry
Myslím si že mam velmi nezodpovednu sestru a o mame tiež neviem čo si už myslieť.
Sestra je samoživiteľka má jednu dcéru 14 ročnú a býva v dome, ktorý nie je jej, ten je len našej matky. To sa = že sestra neplatí nájom, ale len plyn, elektrinu, mesačné výdavky v dome.
Nakoľko dom vlastní mama,tak preplatky a nedoplatky chodia na jej meno.
Keď bol preplatok,tak sestra bombardovala správami mamu aby to okamžite už išla vybrať ten preplatok a keďže to bolo viac ako 350€ a mama za smeti platila na dvakrát, ktoré zaplatila dva dni po dátume splatnosti,tak už automaticky bola zaradená v obecnom hlásniku v zozname kto čo nezaplatil - to sa jej moja sestra ešte vysmiala hnusne, že je v hlásniku ako neplatič.
Minulý rok sestra od januára neplatila nejakú jej pôžičku,vraj mala vysoké výdavky a nemala na to. Ale nepovedala to hneď,ale až v apríli,až po 4 splátkach nezaplatených.... Čo som nepochopila prečo až tak neskoro sa to ide riešiť.... Neverím tomu, ale že vraj kvôli tomu, že jej vykradli účet. To mi mama volala či nemám požičať 600 eur a tak som sa vlastne dozvedela, že to zháňa pre moju sestru lebo ona neplatila. Nie nepožičala som,lebo neverím tomu, že by som tie peniaze naspäť videla.
A ani netuším ako to poriešili. Avšak teraz v roku 2025 sa stalo znovu podobné. Sestra doteraz od januára nezaplatila mesačne za plyn. Matke chodia výzvy a neviem ešte čo že nie sú zaplatené tri splátky a teraz apríl to budú štyri splátky,kde prišla výzva do konca apríla inak plyn odpoja. Matka už stresuje, že to odpoja a že znovu zapojenie bude drahé atď atď.
Takéto starosti má moja matka s ňou. Písala mi sestra či jej požičiam 200€.ale plyn mi nespomenula . To viem až od matky. ok požičala som. A to si ešte sestra sťažovala mne na mamu, že tá jej stále nemá pozočať
Ja mám odloženú rezervu, ale bojím sa jej požičiavať väčší obnos peňazí. Pretože keď vidím ako sestra zametá s mamou ohľadom peňazí,tak by sa mi mohlo stať, že mi sestra povie, že mi to vráti ja neviem napríklad po 50€ mesačne...a čo mi to takto bude splácať pol roka? Skrátka bojím sa ,že mi povie, že mi nemá z čoho vrátiť 600€.
Lebo na tých 200€ už mi písala,že či mi to môže vrátiť po 100vke.... Hovorím nie ! Chcem to naspäť tak,ako som ti to naraz poslala.
A to, tento mesiac robí sestra 40tku-oslavu, pre nás rodinu len u nej doma ale dozvedeli sme sa, že pre kamarátov a kolegyne - ich pozvala do reštaurácie. Akože nemám slov. Veď to v tej reštaurácii nebude stáť len 50eur ! Plyn nezaplatí, takú dôležitú vec,ale na oslavu v reštaurácii má peniaze ? Nechápem....toto zmýšľanie
a kam dava sestra peniaze, ked neplati ziadnu reziu, co sa tyka spominanych poplatkov? pozri sa, byt je mamin, takze ona by si so sestrou mala urobit poriadky. a ked sa nevie postarat a platit, tak nech ju vyhodi a hlada si nieco vlastne. nemoze ju dotovat do konca zivota a hasit za nu prusery, lebo sestra je neschopna. resp. to skor vyzera, ze si zvykla, ze nemusi nic a vsetko za nu vyriesia ostatni
Nepožičala by som ani mame ani sestre. Obidve dlhodobo ukazujú, že nie sú zodpovedné. A oslavou to sestra úplne zaklincovala. Namiesto splácania dlhov ide robiť žúrku. Takže ak má na oslavu, má aj na plyn.
My veľmi pomáhame rodičom, majú nízke dôchodky, tak prečo nie. Ale nepomáhala by som im, ak by sa nesprávali zodpovedne. Ty máš zrejme svoju rodinu, nevidím jediný dôvod, aby si svoju rodinu uberala o prostriedky a dávala ich do čiernej diery.
Ak by si predsa len bola ochotná finančne im pomôcť, za žiadnych okolností nedávaj peniaze priamo im. Keď tak zaplať priamo plyn alebo čokoľvek, čo potrebujú. Ale im do ruk/na účet by som nedala ani euro. Ale ja by som neurobila v takomto prípade ani to. Ak je na oslavu, tak musí byť aj na plyn. A keď nie, tak nech ich odpoja. Môže sa zahrievať pocitom z falošnej oslavy.
Však to nerieš,nech si riešia tie dve spolu
@melanta no mne písal brat, že či viem čo sa deje čo zas stvára, lebo že jemu písala mama či má požičať 600€
Povedal že nemá a ja som tiež povedala že nemám. Zhodli sme sa s bratom,nech teda sestru odpoja od plynu,keď neplatí. Čo iné? Snáď nečaká,že teraz sa súrodenci budeme skladať na poplatky?
Áno všetci súrodenci máme svoje rodiny. A všetci máme viac ako 1 dieťa
Mama býva v dome so sestrou ? Mamu zobrať k sebe alebo nech sa mama do nejakej malej garsónky presťahuje do podnájmu,alebo predá ten dom. Mala som rovnakú tetu,ale babka,jej mama,všetko platila zo svojho a tetka si žila ako práš av žite , ale raz babka odišla k druhej dcére,porušili platby za elektrinu,uhlie nekúpili a tetka sa stará sama, ale už neviem ako,len viem že ju podporuje jej dcéra čo robí v zahraničí , a využíva otcov dvoch svojich maloletých detí a rieši vyššie výživné
@hortenziaj nie nebývajú spolu. Mama býva v inom dome sama. Ten si platí sama. Ale keď je potrebné u sestry niečo opraviť,tak sa odvolava na to, že to nie je jej dom nech si mama zaplatí. Že vraj ona tam len býva. Nájom neplatí.
Ak by ju mama vyhodila,tak pochybujem že by mala navyše 400€ na nájom niekde, keďže teraz nájom neplatí a i tak nevie vychádzať,keď nezaplatí základnú vec
@melanta a k tej oslave... Tak ešte to mi sestra písala a nie len mne, ale nám súrodencom zrovna pri pozvaní na posedenie, že nechce žiadne darčekové koše ani poukážky, že chce peniaze. Že si dokladá na náušnice že si chce kúpiť.......
sestra je absolutne nezodpovedna a financnu gramotnost ma na nule.
ale toto ty asi nevyriesis, to by si s nou mala vyriesit mama, kedze byt je jej a sestra jej neplati. mama sa len nechava vyuzivat. a je na nej, dokedy to takto bude pokracovat
@crazy_cat_lady áno. Všetci sme jej to už vraveli. Toto netrvá rok ani dva
@crazy_cat_lady ale za to je pravidelne každý rok nejaký problém
to je ale sestrin problem, je dospela, tak nech sa ich nauci riesit sama a nespolieha sa na druhych. kam dava tie peniaze, ked co sa tyka rezie bytu neplati nic?
@crazy_cat_lady to ja neviem a neviem či by som jej to zrovna verila.... Mne písala, že potrebuje požičať 200e na stravu lebo že dávala opravovať auto. Plyn nespomenula. Zaujímavé
Ja by som aj s bratom netvrdila, že nemám. Proste by som povedala, že nepožičiam a nedám. Máš svoju rodinu, máte deti a ty s manželom/brat s manželkou chodíte do práce, aby ste živili svoje rodiny a z voľných peňazí sporili pre svoju rodinu a deti. Nechodíte do práce, aby ste finančne podporovali sestru, ktorá nehospodári zodpovedne. Ona mala rovnakú štartovaciu čiaru ako ty s bratom. Bolo jej rozhodnutie byť nezodpovedná, je jej rozhodnutie byť nezodpovedná aj naďalej (oslava), tak nech si teraz nesie následky. Ona, nie vy.
@melanta ja som zvedavá či mi tých 200 vráti teraz v apríli,ako sme sa dohodli, lebo tento mesiac je tá ,,oslava,, tú zaplatí a plus moje peniaze, no neviem neviem
Ale predsa, máš možnosť jej pomôcť. Navrhni jej, že si ňou aj s bratom sadnete nad všetky jej príjmy, výdavky, dlhy. Pozriete sa na to viacerými očami a hlavami. A vymyslíte, ako to všetko skonsolidovať. Môžete jej pomôcť ukázať, kde ušetriť, pomôcť jej ukázať, že najprv musia odísť všetky platby a splátky a zo zvyškom sa hospodári. Môžete jej pomôcť premyslieť druhú prácu a ak je potrebné, pomôcť jej občas s postrážením dieťaťa, ak by išla na nočnú brigádu a podobne. Týmto by som jej pomohla, toto by som jej navrhla. Ale s tým súhlasiť nebude, pretože ona to nechce zmeniť.
@melanta no ona ešte na brata útočila a povedala túto vetu. Smrdí korunú a je lakomý....
nedala by som jej nic.. sestra je akurat tak vychcana a vyuzivacna... nema na zaplatenie plynu a vydavkov, ale ma na oslavu a ine nezmysly. absolutne nulove priority
@melanta stráženie u nej asi nie je potrebné,lebo jej dcéra ma 14
Nevráti. Myslím si. Ale ak by aj áno, nepožičiavaj jej viac. Nechodíš do práce, aby si jej dávala peniaze. Ak máš navyše, investuj do výletu s deťmi, alebo na sporenie deťom. Nie do sestry. A vieš čo? Nemám rada lakomcov, ale sestre by som povedala, že lepšie byť lakomý ako negramotný.
A ona normálne pracuje alebo z čoho žije?
@melanta my nie sme lakomci alebo také niečo,my ju už poznáme,lebo veď tieto situácie sú už pravidlom. Ale nechápem čo je to za povahu lebo mama keď potrebovala požičať súrne na nedoplatok,tak sestra ku poslala do kelu. My ostatní sme sa poskladali a zaplatili to mame a len ona jediná nikdy nič
Tak isto sme sa súrodenci dohodli na dušičky, že kúpime ockovi väčší veniec že sa posklame po 10 eur a opäť ona jediná proti, že ona sa s nami skladať nebude a nemieni a že ona si dá sama za seba
Dievča ak má 14, tak občas by som ju zobrala na výlet s nami, aby zažila aj niečo iné, aby videla aj fungovanie iných rodín, aby videla, ako sa dá žiť ak je človek zodpovedný. To by som urobila pre dobro toho dievčaťa, nech vidí aj niečo iné ako to, čo vidí u svojej matky.
@lenkakravcova áno pracuje,aj víkendy
S tým lakomcom som preboha nenarážala na teba. Narážala som na to, že sestra povedala o bratovi, že je lakomec. No neviem, čo je ta za povaha. Proste taká blbá. Lebo pochádzate z jednej rodiny, dvaja ste normálni a ona nie. To proste bude v nej, ťažko povedať prečo. Ale v podstate zbytočné sa nad tým zamýšľať, aj tak to nezmeníš. Ignorovať a hotovo.
@melanta ale brat s manželkou tí sú jej krstní, veľakrát ju brali na výlety
S nami tiež bola. Ale ona nie je že chodí oblečená ako chudobná. Ona je normálne v značkovom žiadne Adidas, ona Hilfiger a podobné..... Také si nekúpim ani ja a mám na to,ale nepotrebujem sa ukazovať
@melanta no a teda sestra ako sa arogantne baví s mamou,tak isto sa aj tá jej dcéra baví s jej babkou
Každú chvíľu má sestra na Facebooku v príbehu kávy zákusky vyfotené, ďalej príspevky s označením na akom mieste sú... Naposledy nákupné centrum Bratislava, Nitra atď atď

Sestra si ešte sťažovala na mamu, že tá jej stále nemá požičať. A to od mamy chcela požičať 600€ a mne písala len o 200€. Tak si posťažovala sestra arogantne na mamu,ako mama nemá a že mamu nezaujíma, že nemá na jedlo a že teda či jej požičiam 200€ na stravu.
Toto je neskutočný kolotoč problémov s neschopnou sestrou.