Finančné problémy mojej sestry
Myslím si že mam velmi nezodpovednu sestru a o mame tiež neviem čo si už myslieť.
Sestra je samoživiteľka má jednu dcéru 14 ročnú a býva v dome, ktorý nie je jej, ten je len našej matky. To sa = že sestra neplatí nájom, ale len plyn, elektrinu, mesačné výdavky v dome.
Nakoľko dom vlastní mama,tak preplatky a nedoplatky chodia na jej meno.
Keď bol preplatok,tak sestra bombardovala správami mamu aby to okamžite už išla vybrať ten preplatok a keďže to bolo viac ako 350€ a mama za smeti platila na dvakrát, ktoré zaplatila dva dni po dátume splatnosti,tak už automaticky bola zaradená v obecnom hlásniku v zozname kto čo nezaplatil - to sa jej moja sestra ešte vysmiala hnusne, že je v hlásniku ako neplatič.
Minulý rok sestra od januára neplatila nejakú jej pôžičku,vraj mala vysoké výdavky a nemala na to. Ale nepovedala to hneď,ale až v apríli,až po 4 splátkach nezaplatených.... Čo som nepochopila prečo až tak neskoro sa to ide riešiť.... Neverím tomu, ale že vraj kvôli tomu, že jej vykradli účet. To mi mama volala či nemám požičať 600 eur a tak som sa vlastne dozvedela, že to zháňa pre moju sestru lebo ona neplatila. Nie nepožičala som,lebo neverím tomu, že by som tie peniaze naspäť videla.
A ani netuším ako to poriešili. Avšak teraz v roku 2025 sa stalo znovu podobné. Sestra doteraz od januára nezaplatila mesačne za plyn. Matke chodia výzvy a neviem ešte čo že nie sú zaplatené tri splátky a teraz apríl to budú štyri splátky,kde prišla výzva do konca apríla inak plyn odpoja. Matka už stresuje, že to odpoja a že znovu zapojenie bude drahé atď atď.
Takéto starosti má moja matka s ňou. Písala mi sestra či jej požičiam 200€.ale plyn mi nespomenula . To viem až od matky. ok požičala som. A to si ešte sestra sťažovala mne na mamu, že tá jej stále nemá pozočať
@januska12323 ja? Nie nepísala
Tiež si myslím,keď má na blbosti..... pomýlené priority
Načo sú jej náušnice, tam nech si zaplatí to co má , a nie sprosté náušnice kupuje. To kde ma tato žena rozum?
Asi by bolo na mieste, keby vaša mama dala sestre platiť normálne nájom.
Alebo aby sestra platila aspoň po stovke vám súrodencom. Lebo to nie je spravodlivé, že ona jediná má viac než vy ostatní (býva v podstate zadarmo).
Ak nie, tak určite sa porozprávajte o tom, že bude sestra raz dediť menej. Aby sa s tým začala zmierovať. Lebo to nie je dobré že rodič a neskôr vy súrodenci na ňu budete doplácať. Musíte si tieto veci v rodine stanoviť jasno. Inak s vami bude mávať..
@lenkakravcova veď aj to odpojenie plynu nie je riešenie do budúcnosti.....kto potom zaplatí drahé zapojenie? Opäť my súrodenci? To nie je spravodlivé
Ale my sme to mame hovorili.... Ale ona ju nechce odtiaľ vyhodiť...,.že by si to mama vyčítala atď....a nájom? Neverím že by jej sestra pravidelne platila
A zatlačiť na ňu aby sa odsťahovala, ak nebude súhlasiť s platením nájomného?
Ste dvaja súrodenci plus mama. Asi by to chcelo nejakú rodinnú poradu, že takto to už nejde ďalej a stanoviť si podmienky. Ak nesúhlasí, nech sa odsťahuje.
Bohuzial niektore deti su marne. Marne ako tvoja sestra. Je stastie, ze je len jedna a vy s bratom ste ok. Su rodiny ked su tie deti marne vsetky. A bud im pomozu rodičia alebo koncia niekde ako socialne pripady. Chapem, ze ta to vytaca ale tvoja sestra nema vsetkych 5 pohromade a urcite to nebude vychovou - kedze ty a brat ste v pohode. Zostava ti, len sa s nou porozpravat a povedat jej, ze jej spravanie je nezpovedne, ze o mame hovori skaredo ale asi si neuvedomuje, ze jej mama velmi pomaha.
Ako tu vyhodit do podnajmu, tak bohvie co s nou bude. Podla mna, predstava, ze tvoja sestra bude niekedy zodpovedna a v pohode je 0 bodov.
@lenkakravcova vyplatiť jej podiel po otcovi a poslať ju do sveta, ale kto jej ho vyplatí...
@kittykat22 dokopy sme 5 súrodenci
@kittykat22 sestra na nás povedala, že sa k nej správame ako cudzí príbuzní, že iné rodiny si pomáhajú a že celý život počúvať od matky že nemá peniaze ju už nebaví.....
To je paradox
A neskôr bude sestra prvá kričať aby sme dali mamu do DSS
pisem ti, je marna. Vy 4.ja ste ok a sestra uplne beznadejna. Musis jej povedat, ze to ze jej pomaha mama s tym, ze u nej byva je pomoc najvacsia. Ze vy ste sa zriekli pomoci voci nej. Musis jej to vysvetlit. Bohuzial ta sa nezmeni.
sestra na nás povedala, že sa k nej správame ako cudzí príbuzní, že iné rodiny si pomáhajú a že celý život počúvať od matky že nemá peniaze ju už nebaví
Sestra je toxický manipulátor. Svoje zlyhania zakrýva tým, že vy ste tí zlí. To ťa nemusí trápiť. A že celý život počúva, že nemá peniaze? Nuž, pravda sa niekedy ťažko počúva. Na tvojom mieste by som sestre povedala, že ak potrebuje pomoc, pomôžeš jej vyhľadať psychológa a pomôžeš jej sadnúť si nad financie a premyslieť iný prístup. Toto ak odmietne, povedz jej, že je to pre teba znak nezáujmu riešiť problémy a viac nech nečaká, nech peniaze nepýta, pretože jej nepožičiaš ani nedáš a ak chce hádzať špinu na iných namiesto sebareflexie, tak nech ťa tým nezaťažuje.
A áno, iné rodiny si pomáhajú. Tu však nejde o žiadnu pomoc. Tu ide o nezodpovedného človeka, ktorý čaká podporu v tom, aby mohol byť nezodpovedný aj naďalej.
Aký podiel?
Vaša mama ešte žije. Ona je dedič po otcovi.
Až keď sa mama pominie, má sa vyplácať dedičstvo po otcovi ďalej. Nech sa neponáhľa.
@lenkakravcova neviem ako to je,ja to neriešim,my máme každý svoje, len ona jediná sa stále dožaduje.
Ono je to tak, že tam máme každý podiel po ockovi a mama má tú druhú polovicu. Mama má väčšinu. Aby to bolo spravodlivé,tak by mama malaw napísať nejaký závet, že po nej sestra nebude mať nič. Už len z princípu.
Avšak mama nič také neplánuje spraviť
Keď jej predsa chceš dať na narodeniny peniaze, odrátaj ich od dlhu a povedz jej, že nech ti vráti už len 100 Eur napr. Žiadne ďalšie peniaze by som nedala...
@simoli nechcem jej dávať 100€ na oslave . To je pre mňa veľa......
Tak mám nech prestane platiť,nechelektrinu. Aplyn platí dcéra,sestra zo svojho sama,alebo odpoja. Sestra pochopí raz, buď sa spamätá a tvoja mama to môže potom prenajímať keď tam sestra už nebude a z toho zaplatí znovu zapojenie ,prípadne to predá ,na čo stále zachraňovať niekoho kto si to neváži a ani s a nesnaží sám ...inak aj u nás,babka a odišla len kvôli demencii,nasilu,inak by asi stále tetka pomáhala
Lebo úplne rovnaký príbeh tu bol, hľadať nebudem. Mama si to musí vyriešiť sama. Nemôže sa nechať vydierať keď býva v jej dome.
Sme to s bratom počítali koľko sestra ušetrila tým, že neplatila nikdy za nájom. Len suma 200€ mesačne x 19 rokov= uliate na nájme.
Tiež sa nám nepáči, že my ostatní sme bokom a pomáhalo sa vždy len jednej ktorá si to ani neváži
Nakoniec sestre aj ten dom pripadne........
vaša sestra môže mať aj poruchu osobnosti, lebo nevie hospodáriť s peniazmi, manipuluje, klame, hrá sa na obeť a chýba jej empatia. Niečo ako narcizmus alebo histerionska porucha.
Tu nepomôže dohováranie, lebo bude prekrúcať, vykrúcať, klamať. Tu treba len tvrdé pravidlá a nech sa ľutuje, že jej nikto nepožičia, no chuderka úplná. Viem, že to bude ťažké, hlavne pre mamu, lebo predsa je to jej dcéra a vnučka, ktorá bude bývať v dome bez plynu. Ale musíte tvrdo naučiť sestru starať sa sama o seba, aj keď to bude tvrdá lekcia
@0silvia0 ona vždy vravela že neznaša našu mamu lebo že jej nikdy nepomohla. Neviem ešte ako viac by jej mala pomôcť, dala jej strechu nad hlavou, strážila vnučku od malička.....
@0silvia0 ale povedz mi , prečo si to mama necháva? Hovorili sme jej tisíckrát čo by mala robiť ale stále to nerieši,len zháňa peniaze po deťoch....
ako píšem, zaslúži si, aby naozaj pocítila, ako to je, keď niekto nepomôže.
Pomáha, lebo je to jej dieťa, chce jej pomôcť, nedokáže ju nechať napospas problémom. Rodičia vždy majú tendenciu pomáhať tomu najneschopnejšiemu decku, lebo rodičovská láska je slepá.
@0silvia0 len našej mame sa začínajú otáčať chrbtom aj ostatní. Napríklad brat k nej prestal chodiť. Ďalší ju vozieval na nákupy a aj ten už prestal a povedal,nech ju na nákupy vozí sestra,keďže sú v jednej dedine, ALE sestra ju voziť nebude . Tak jazdil brat z vedľajšieho mesta, aby ju hodil na nákup
no veď toto je fajn, nech si aj mama pocíti dôsledky svojich činov. Súrodenci majú pravdu, ona pomáha inde a štedro a ostatní zas majú pomáhať jej? Na nákupy si môže zobrať taxi, keď je taká štedro rozdávajúca.
Mama je nevládna dôchodkyňa a tam kde býva nemáte obchod, keď potrebuje voziť na nákupy?
@0silvia0 ešte nie je dôchodkyňa len je bez VP a cestuje busok- ťahá tašky nákupu po práci domov. Ale ide aj o to, že sestra pracuje u rovnakého zamestnávateľa, majú aj rovnaké zmeny a jedna cestuje busom a druhá autom. Nie nevozi ju autom....
Veď býva sama, aké tašky musí ťahať? Veď nepoje hádam haldy potravín ako slon, keď býva sama. No nech si to mama pekne užije, ja ju neľutujem, ona tiež potrebuje príučku, keď je taká zaslepená. Len ju nechajte, nie je stará babka aby potrebovala obsluhu. Nech si zoberie taxi alebo objedná donášku potravín domov, prachy má, keď rozdáva. Ja by som ju neľutovala.

Ty si tu už písala nie?
Sestra neplatí plyn lebo vie, že sa niekto z rodiny zľutuje a vybaví to za ňu. Je to chyba tvojej mami a nič by som jej nepožičala. Keď má na blbosti má aj na plyn.