Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu
Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.
Autorka, veď preto som písala, že keď už sa má šetriť na plavkách, tak tento výklad môžeme aplikovať aj opačne a teda môžeme to iste očakávať aj od druhej strany pri nákupe napr. tých topánok. Mam pocit, že v tejto diskusii sa zbytočne ide do detailov (nie z tvoje strany), napisala som to na vyváženie.
@drahomirrra tiež som to napísala, podať návrh na úpravu styku.. Otec je doma 10dni a ona ho mimo dohodn víkendu nedá.
Ani na 5minut naviac.
Choré.
Ona by dala, nech si syn užije otca, nech sú spolu.. Strávia čas.. A nie, robiť priečky, zákazy..
Syn podrastie, uvidí sam, kto, čo, ako robí.
Deti sú vnímavé.
@mk22 Proste obycajna chudera, bez stipky normalneho rozumu, co robi prieky, lebo ju typek opustil. Nehladi na dobro dietata, iba na vlastne potesenie z toho, ako trapi toho otca. To je cele. Aby sa niekto za 7 rokov nedokazal preniest cez rozpad vztahu, cele zle.
@drahomirrra a bezcitne využíva na to dieťa, vlastne dieťa.
Co môže byt rada, že sa otec snaží, zapája, chce ho.. Tak ide počítať blbý víkend diktovať kde môže nemôže ísť, či môže jesť pizzu.
Chorá ženská.
Takej neulahodis.
Ani tak, ani tak.
Chlapec podrastie, povie si sám, kde sa cíti dobre.
Otec by mal podať návrh na voľný styk, byt trosku tvrdší, neskakat ako píska.
A vysvetliť chlapcovi, tak aby porozumel 8r už nie je malé dieťatko.
Tu ani nejde o 200e, tu skôr ide o to, čo ex robí.. A vytrvalo ju to drzi 7rokov.
Pottebuje chlapa, ktorý ju zamestná🤔 a bude myslieť aj na iné veci.. Nie len ako robiť napriek.
No to sú celkom dobre argumenty. S nedá sa teda s ňou dohodnút cez peniaze? Že budete platiť pravidelne na syna povedzme 400€ a nebudete už mať žiadne diskusie o plavkách / topánkach, lebo to pôjde všetko z toho? A za to očakávate aj ústretovosť z jej strany?
Viem, že by to nemalo v teórii spolu súvisieť, ale v tomto prípade to zjavne súvisí.
Podľa mňa to by bola šanca na úspech. Navrhnite 400, ona bude chcieť 500, dohodnete sa na 450 a potom podľa mňa na 90% tie prieky prestanú. podľa mňa to za dobro toho dieťaťa stojí.
Autorka.. Tu treba byť voči ex tvrdý, tvrdší.. Nebáť sa povedať si, vyjadriť sa.
Nie ty, ale tvoj muž jej musí ukázať ze ma rivnake práva. On jej musí dať najavo ze nebude skákať ako si ona zmysli.
Po 13.roku sa prihliada na vyjadrenie dieťaťa.. Treba vydržať.. Potom. Si chlapec môže sám povedať kde sa ako cíti, čo by chcel zmeniť.
V zsujem dieťaťa, aj súd od súhlasí ze pre jeho zdravý vývin, je správne aby trávil cas s otcom, koľko si povie on sám.
Matka nemôže zakázať nič.
Pokiaľ otec je normálny, teda nie alkoholik gembker psycho.. Nezmoze matka Nič! Netreba sa, báť.
@mk22 toto by som skúsila len ako poslednú variantu. Pritvrdila oni, pritvrdí ona, odnesie si to dieťa. Toto nevyzerá na ženu, čo sa zľakne, ale na pomerne schopnú ženu (aspoň podľa toho jej bussinesu s bytmi, aj keby na tom bolo len polovica pravdy - odhadujem). Tento prípad je na pokročilú diplomaciu. Dalsich 5 rokov tohto, kým bude mať chlapec 13 rokov a sám bude z toho psycho
Vlastne aj tí sociálni pracovníci vidia jediné riešenie v dohode
@bluka2 ja by som išla na sociálku poradiť sa, alebo nasla top advokáta, čo má rodinné právo v maličku. Poradila sa. Mne by nikto nezakazal stretávať sa s vlastným dieťaťom.
Áno znížiť sa na jej úroveň, a hrať "vojnu" dotahivat sa.. To je to posledné.
Ale s vlastným dieťaťom zakázať s nim telefonovať, byt s nim mimo na hodinu dve.. To určite nie.
@chadkroeger neverím vlastným očiam.Staci pozrieť ceny v potravinách
Fu, prečítala som celú diskusiu a odhliadnuc od financií, ktore tu nie sú až tak podstatné, len sú zamienkou na citové vydieranie.chlapec zjavne nestráda majetkovo ale je mu ublizovane citovo, hlavne matkou; ak je to, čo písala autorka, pravda. Inak, až tu som si uvedomila, aká som ja vlastne chudobná. Výživné od muža (nezamestnaný alkoholik) dostavam 200 eur, ale na 3 deti, z toho 1 studentka vysokoškoláčka v zahraničí, na štúdium si ciastocne privyrába brigadou, jedna gymnazistka, ktorá nebrigaduje vobec, lebo má zdravotné problemy vážne a 10 ročný chlapec. Ja zarobím aj s danovym bonusom cca 1000eur. Po odratani nájomného, pôžičky, telefonov, netu a mesacnikov mi ostane 600 eur vrátane vyzivneho. To je na stravu, drogeriu, oblečenie a všetky vydavky pre 4 osoby. Deti nechodia k otcovi vobec. Dcery odmietli od začiatku mali 13 a 16 v čase rozchodu. Syn nechodí vyše roka, odmietol a otec to akceptoval, nebojuje o neho.
Obavam sa, ze toto je buduca matka, ktora vsade bude rozpravat, ako jej ex zmanipuloval syna a proti nej ho obratil, ked syn v starsom veku sa jej utrhne z retaze a bude chciet byt viac s otcom a nebude chciet uz pocuvat jej ohovaranie (dokonca jej k tomu mozno aj nieco netaktne povie, aby uz prestala.).
A o nejakom prispievani navyše od ex nemôže byť ani reči, to prispel par krát prvé 2 roky, kym mal este prácu, poslal navyse 200 eur na vianoce, starsej ked ju prijali na vysokú dal 1000 eur,kupila si notebook a pomôcky , par krát kupil topanky, ci nabil detom kredit, odvtedy nič.
@mk22 presne tak, ale to je podla nich ok. Ze chlap je oslik otras sa.
@bodka70 dakujem, ze tu napisala aj klasicka slovenska matka, ako to je reálne s vyzivnym a starostlivosťou o deti.
@bluka2 ty si funny ti poviem. Takže chlap plati nad rámec výživného, spolu financuje takmer všetko možné aj nemožné (rozumej výmysly ex) ale ešte ma teda platit viac, aby ona bola spokojna 🤦♀️na com ty ficis??? 🤣🤣🤣 ona nebude spokojná NIKDY, a to uz z princípu.
@autorka rady si tu dostala, je uz iba na vás, ako sa s mužom zariadite.
Autorka, ty sama nič nezmôžeš. V prvom rade otecko nevidí, že je taká opička na gumičke? Poslušný psík? Je to jeho chyba, bývala robí len to čo jej sám dovolí. Tu je úplne na mieste uvedomit si, že ak by sa aj roztrhal a dal jej celú výplatu, aj tak to bude stále malo a stále bude on zlý a všetkému na vine. Nepochopím ako niektori rodičia dokážu presviedčať vlastné dieťa, že ich ten druhý rodič nemá rád. Je to hnus.
@panelacikova v tejto diskusii ta nespoznavam, akokeby ti preplo , štekáš ako nikdy.
@cacianka prepáč, diskutujem. vyjadrujem sa slušne. nikomu nenadávam. tak si podobné výrazy odpusť aj ty. to, že nepoznáme aleže absolútne vyjadrenie protistrany, to, že pán manžel, teraz už otec 4 detí nekoná sám od seba, mi naznačuje, že autorka niektoré veci nafúkla, ak nie celý "príbeh". čítala si to celé? aj to, ako písala, že jej muž v prvom manželstve zarábal krásne peniaze a za ne kúpili byty písané na švagra, ktoré teraz prenajíma jeho ex? ak sa ti zdám príliš tvrdá, tak preto, že takéto chujoviny tu bude niekto navečer vypisovať....? výmysel nad výmysel. polovica z toho (minimálne) nie je pravda.
@natalienka12 nepodvadzal.
Ex ho vyhodila, podala návrh na rozvod. Boli od seba, až potom sa dal dokopy s autorkou. Vtedy exka návrh stiahla, lebo on si našiel prácu v zahraničí, tak začuchala lóve, ale to už po tom všetkom čo mu urobila, podal návrh na rozvod on.
@panelacikova žiadnu urážku som ti nenapísala, len poznám tvoje iné príspevky a veru nebola si nikdy takáto , hmm, skryto agresívna a tiez nepoznáš druhé strany príbehov.
Píšem iba slušne svoj názor, diskutujem, nenadávam.
Nič viac v tom nehľadaj.
@cacianka presne s tebou súhlasím a nestačím sa diviť. Inak paci sa mi tu názor inych, ze otec je povinný financovať komplet všetky rozmary ex, len preto ze sa rozviedli. A este vyzivne 400-500€ lebo decko stoji tolko a tolko mesacne. A koľko preje a nepreje.
Chcela by som vidiet keby boli spolu a nemali peniaze na rôzne krúžky, kurzy a pod.co by robili potom... ci by mali lukulske hody každý den, alebo by decko dostalo rohlik so syrom ako v iných rodinách a bolo by vybavene... raz ked na to nemám, tak nemám a vysvetlím to dietatu. A nevydieram druhého rodica s nezmyselnymi požiadavkami.
Ale ano, zabudla som, tu sú všetky milionarky, len potrebujú k tomu vyzivne od exa
@cacianka prečítaj si pozorne celých 11 strán. nájdeš tam dosť vecí, pri ktorých budeš pochybovať o tom, či to, čo píše autorka, je vôbec pravda... navyše, vo svojich príspevkoch tvrdím, že 200 eurové výživné v dnešnej dobe pri príjme viac než 2000 € je smiešne. navyše tvrdím, že otec je povinný postarať sa aj o prvého potomka. navyše tvrdím, že ak by bola pravda, čo píše autorka, už dávno mali konať a žiadať chalana do svojej opatery. nič z toho sa neudialo. naopak, autorka tu vypisuje donekonečna o eurách, za ktoré nakúpili chlapcovi to či ono, poskytli mu drahé výlety (napríklad ten aquapark nie je lacná záležitosť ani keby šiel len otec so synom), a šialene ju škrie, že ex sa vie obracať. to je celé. vzhľadom k tomu, že tu vymýšľa blbosti a niektoré veci prekrúca, niektoré ani nezodpovedala (elektrická kolobežka pre malého chlapca?), si myslím, že je to fake téma alebo teda že samotná autorka to šialene preháňa. toť vsjo.
@panelacikova chceli ho do striedavky, veď to spomenula, keby si čítala tak to vieš
Ale netahajme sa za slová, nosná myšlienka autorkinej témy je psychicky a finančné vyšinuta exka, vplyv jej vydierania cez syna, jeho manipulácia. Má 8 rokov a matka ho zneužíva na finančné vydieranie otca
Kúpené veci nechajte u vás a ona nech si kúpi. Detto dohodnúť si musí on na čo je tých 200eur, a čo je to mimoriadny výdavok.
A može otec navrhnúť aj striedavku...
@lienka.7 ja poznám len rakúsky systém, ktorý považujem za férový. Podľa neho by s platom 5000€ platil výživné úmerne svojmu príjmu 740 €. Ešte raz, platí z nejakého nepochopiteľného dôvodu menej než 10% zo svojho príjmu: negatívny potlesk slovenskému systému. Ak by si to nastavili vyššie podľa logiky, čo spomínam, nemuseli by sa baviť o topánkach a tým by sa zredukoval potenciál konfliktov.
A nemôžeme s istotou tvrdiť, že by nikdy nemala dosť, lebo to nikdy neskúsili. Ona má zrejme vyšší príjem, tak sa jej to pochopiteľné zdá ako nízka suma. Iným, ktoré majú nízky príjem, sa to zrejme zdá, že sa s tým dá dobre narábať.

@autorka
Ona nie je povinná.. Podľa jej slov.. Dávať ho k telefónu.. Vy nie ste povinní jej dvíhať odpovedať reagovať.. Keď je chlapec u vás..
Vyzdvihnúť ako je v rozsudku.. Vrátiť o 18h ako je v rozsudku.. Nelietat s nim ako ona píska.
Ten víkend ju proste ignorovať.
Tak ako to robí ona.
Bodka.