icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

lienka.7
22. nov 2022

@bluka2 poznam chlapa co ma v čistom 1.400€ a vyzivne 180€. Zene neplati ani fň navyse, zena ma minimálku. Co povieš na to, hm?
Podotykam, je sam, žiadna iná vyzivovacia povinnost ani výdavky. Pekne urcene sudom.

bluka2
Autor odpoveď zmazal
bluka2
22. nov 2022

@lienka.7 neviem sa vyjadriť, podľa veku dieťaťa, ale ak 8 ročne dieťa, je to tak pomenej. Žene s minimalkou sa to bude zdať asi ok k jej štandardu.
Na každú ex platí dačo iné... Niektorí ľudia proste majú peniaze vyššie v rebríčku než iní

bluka2
22. nov 2022

Myslim, že sa všetci zhodneme, že s touto je reč cez peniaze, že sú pre ňu dôležité. To chlap pracujúci v zahraničí fakt nemôže trochu prihodiť? Však takých 200€ navyše sa tam zarobí rýchlo. Ak ju to skludni, bude to benefit pre chlapca. Chlapec raz všetko pochopí a urobí si mienku sám. A veľmi ocení ústupok pre jeho dobro, pochopí, že to bola snaha z lásky k nemu. Mám dospelú kamošku, ktorá mala takú matku, že sa s ňou už takmer celý dospelý život nekontaktuje. Zato otec a jeho žena, to sú pre ňu rodičia, tak ich volá. Žila s nimi od svojich 14 rokov, kedy sa mohla rozhodnúť sama. Takže dúfam pre tohto chlapca, že sa k tomto prípade nájde aspoň jedna rozumná strana.

lienka.7
22. nov 2022

@bluka2 tak teraz si to akože uplne zabila ti poviem 👌👌👌 cize zene s minimalkou, s jej nizkym štandardom, ako to nazývas, to ma teda stačiť, ale keby uz teda zarábala viac, tak to uz ma vyssi standard tak si zaslúži dostavat viac? Teraz mu staci jest rožky a potom už moze aj kaviar? Lebo bude standard vyssi? A nemas to trošičku pomýlené? Nema dieta pravo na rovnaký životný štandard aj otca tak nahodou?

bodka70
22. nov 2022

@bluka2 , samozrejme, veď ja to neporovnavam v tomto zmysle a nespochybnujem, že daný otec neplatí veľa vzhladom na svoj príjem. Reagovala som skôr na diskusiu v zmysle, že z 200 eur sa nedá uživiť jedno dieťa a trba na neho pomaly 600 eur, aj také cifry tu padali. 😉

dadis
22. nov 2022

@lienka.7 Deti maju zdielat zivotnu uroven svojich rodicov. Preto sa pri urcovani vyzivneho, okrem skutocnych nakladov dietata, jeho veku, podiele starostlivosti (pri navsteve 1x za dva mesiace by sa naklady urcite nedelili 50:50) aj cisty prijem otca (a jeho dalsie vyzivovacie povinnosti). Preto pri takto rozdielnych prijmoch by otec platil aj v striedavej starostlivosti vyzivne matke.
Takze ja ked zarabam cca 2000tisic mesacne, tak kupim dietatu cizmy za 80eur alebo tenisky za 120 eur, lebo si take topanky doprajem aj sebe. Nebudem predsa detom kupovat topanky v Pepcu alebo Kiku a sebe v Geox. Alebo si spravime na obed steak z hovadzej svieckovice a detom spravim fasirku? Alebo im platim drahy kruzok alebo vylet (dcera ide na 2t do rodiny v GB za 1200eur zo skoly), ktory si deti z chudobnych rodin nemozu dobolit? Jasne, ak by som zarabala 800eur, naklady na deti budem mat nizsie. Takze darmo porovnsvate zivotnu uroven povodnej rodiny (pracujucej matky a syna) a zivotnu uroven novej rodiny (3 deti, matka na RD bez prijmu) Je uplne jasne, ze stanovene vyzivne 200eur je nizke. Je uplne v poriadku, ze otec plati veci navyse, ved to plati svojmu synovi. To, ze to zena vyuziva je druha vec. Ja by som radsej poriesila zmenu styku, jeho rozsirenie a zvysila vyzivne na 300bez dalsieho uhradzania nakladov. Matka by s tym pravdepodobne suhlasila.

chadkroeger
22. nov 2022

@julish áno 200 eur je dosť

chadkroeger
22. nov 2022

@jaaty tak to chodíte asi cez nesprávnu cestovku. My chodíme cez také, ktoré rozdeluju platby dieta a dospely. Ale otazne je koľko rokov ma vase dieta, ak je vacsie tak už sa od určiteho veku berie ako dospely.

autor
Autor odpoveď zmazal
julish
22. nov 2022

@chadkroeger dosť, keď matka napríklad musí žiť s dietatom v podnájme za 500? Alebo keď škôlka/ jasle stoja 400???

chadkroeger
22. nov 2022

@julish áno je to dosť. Ak by skolka stála 400 tak by pri rozhodovaní bral aj toto sud do uvahy. Tu sa bavime o 8rocnom. A treba si uvedomiť, že na vychove a platení potrieb dietata sa podielaju OBIDVAJA rodičia a si myslim, že 200+200 eur je dosť.

ariesi
22. nov 2022

@chadkroeger toľko ako pre jedného dospelého. Nevýhoda osamelých matiek je aj v tom, že nemkzu využiť žiadnu akciu na dieťa. Všetky sú nastavené tak, že dieťa zdarma pri dvoch dospelých. To len info.
Nezastavam sa tej matky, nekoná seriózne, čo by iné dali za takého ex.

ariesi
22. nov 2022

@chadkroeger a kde je tu zohľadnena osobná starostlivosť? 200 +200 v prípade rovnakej starostlivosti.

chadkroeger
22. nov 2022

@ariesi tak nech ide osamela matka, dieta a napr babka. Vzdy sa nejako da z toho vyjst. Len treba chcieť.

arasidka123
22. nov 2022

Mne môj ex vždy zahlási, že mám výživné 170€ na dvoch a mám byť spokojná...za 5 rokov až 2x poslal pár eur navyše...ja by som mu nechávala veci u nás, čo mu kúpite, keď je taká blbá...

chadkroeger
22. nov 2022

@ariesi ja neviem ale co som tu citala vznika tu nejaka predstava, ze ked sa rodicia rozvedu tak otec ma financovať uplne vsetko pre dieta, a matka minimum. Pritom to tak nie je.
Ako môže byť rovnaká starostlivosť ak otec je v zahranici? A ak je tu, matka niekedy odmieta vydat dieta?

mk22
22. nov 2022

@ariesi presne tak, 90perc príbehov alebo rad je o tom ako prinútiť otca prispieť niečo naviac k výživné u.
Ako ho prinútiť nech dodržuje termíny a venuje stanovený čas dieťaťu.
No žiadno.
Tu otec platí nad rámec, vezme, kúpi.. Doplatí na darčeky.. A je zlý lebo si dovolil založiť novú rodinu.. Úplne niektoré komenty mimo.. A čo keď si založil.. To mal žiť sam.. A o prvé dieťa sa stará, chce ho, bere ho na výlety platí a kupi aj viac.. Ze je ex nasrata 7rokov je jej problém a smutne je ze to rieši cez dieťa.

mk22
22. nov 2022

@chadkroeger anooo nesie vinu za rozpad rodiny tak ex môže ma pravo ho zdierat z koze dirigovat a vydierať.
Tak nejak sa tu zhodli na tom.
Že je v zahraničí je bohatý, 😃 a bude platiť všetko.

chadkroeger
22. nov 2022

@mk22 len akosi pozabudli na to, že aj ked robí v zahraniči akoze ak je pravda že zarobi 2100 € je to dosť malo a este ma svoje vlatne vydavky, svoju rodinu, 3 deti, svoju hypoteku,.....ktore musí tiež platit. Nemože predsa vsetko dávať len jednemu dietatu.
Ak by to malo ist spravodlivo tak ak 8rocný má 3 páry topánok za 70 € tak aj ostatne deti by mali mať kazde 3 pary po 70 € a to sa uz financne neda utiahnut.

autor
Autor odpoveď zmazal
mk22
22. nov 2022

@chadkroeger to písali zrejme ohrdnute ex.. Ktoré si myslia ze jeho nová rodina, deti.. Domácnosť sa nepočítajú.. A riešili tu jeho, načo si robil deti.. No na to, lebo chcel.
Keby mal 5deti.. Pointa príspevku bola iná.
Kolko ex po rozvode sa vyparia, deti ich vidia sem tam.. Chlap pošle výživné a vypari sa.

mk22
22. nov 2022

Niektoré by chceli aby po rozvode ostal ex na spagatiku.. Skákal okolo ako pajac, platil doplácal na všetko rad radom.. A neexist nová známosť, žena alebo rodina, či deti.. To už je konečná, ako si to mohol dovoliť.
Pritom pre dieťa je najl keď obaja komunikujú riešia, ale do je rarita, neulahodis.. To platí aj pre mužov, nie len pre ženy.

apolka77
22. nov 2022

Vieš ale tvoj najväčší problém ani nie je ex 🙃. Teraz si to pekne napísala- že čo z toho keď ty si odložila 200 a muž jej dá 100.
Tvoj muž je potom obyčajný tajtrlik na gumičke a nezdieľa tvoje argumenty. Keby hej, neplní jej rozmary. Takže v prvom rade si jeho daj do parády..keď sa vy dvaja nezhodnete čo a koľko ako sa chces zhodnúť s jeho ex....tvoj muz má evidentne výčitky svedomia inak by konal inak.
Tiež som zato dávať 300 výživné a žiadne iné veci už nekupovať ani nič iné na polovicu. Ušetríte si kopu nervov.

mk22
22. nov 2022

@apolka77 toto som napísala kdesi na začiatku.. Ze ona sa môže aj rozkrajat, nevyrieši nič.. Toto si musí stanoviť jej muž. Určiť hranice, dohodnúť sa.. Z toho co tu popísala je jej muž jeden sasko na spagatiku ktorý skáče ako píska, prispeje kúpi len nech je pokoj.
Boji sa, ma strach a ona to dobre vie.
Tiež s chlapcom si treba sadnúť vysvetliť povedať.

martul
22. nov 2022

Nečítala som všetky názory, len taký drobný môj postreh:
1. Všetko kúpené a olatene nad rámec výživného by som si zapisovala, príp. Bločky odkladala
2. Čo kúpite nechajte u vás
3. Veľa sa s chlacom rozprávať a vysvetlovs, nie Skároš a v zlom na mami, ale pravdu, fakty, to s tou gitarou by ma asi porazilo od jedu
4. Ešte som nepochopila to plávanie, to jej oznamujeme dopredu, načo? Chcem ísť zoberiem syna a ideme. Prečo vám ona určuje čo budete a nebudete robiť

apolka77
22. nov 2022

@mk22 nikto nenúti muža tak konať, sám sa vsunul do tejto role. Načo jej platí polovicu nákladov okrem 200 výživného? Ho drží ex za vajcia ? Má byť chlap a myslieť rovnako na všetky svoje 4 deti. Ex si dovoľuje len toľko koľko jej on dovolí...takže chybu vidím skôr v ňom. Nerobme z neho obeť. A keď si chlap nasplodi 4 deti ako pardon ale musí vziať zodpovednosť a teda makať ako sroub aby ich uživil...či niekto mu držal zbrat pri hlave aj autorke aby mali 3 deti ked teraz je problém s výživným?
Áno súhlasím s tým že sú tu dve strany.
Ale bez vetra sa ani lístok nepohne.

lienka.7
22. nov 2022

@apolka77 ja si myslím ze autorke ani tak nevadí to vyzivne, ale jednoducho ide o princip a o to ze ex je proste vychcana manipulatorka.
Chuderka, všetko zabezpečuje ona, len ex to ma platit 🤣🤣🤣👌

autor
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
22. nov 2022

@mk22 btw, prilejem olej do ohňa... kde je napísané že dieta musi ist na dovolenku???
Na drahú dovolenku??? Koľko deti nikdy nikde nebolo lebo proste rodicia nemajú peniaze??? Podotykam obaja rodicia, co su spolu. Jaj, ale za to, ze chlap si dovolil sa rozviesť, tak teraz je ešte aj jeho povinnosťou platit dovolenky? Plati nad rámec ale aj tak nech plati? Kks, toto je uz fakt chore... @autorka ľutujem ta... fakt to chce normálny konštruktívny rozhovor ako s chlapom, tak i so synom