icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

autor
Autor odpoveď zmazal
apolka77
22. nov 2022

@lienka.7 lenže jej muž tu vychcanu manipulátorku ešte viac podporuje. Keby prestal plniť jej rozmary tak čoby sa stalo?
Áno bude syna huckat.lenze deti nie su sprosté. Syn už dávno vie kto je jeho mama a čím bude starší tým viac mu všetko bude jasné. Tu je skôr veľký problém že otca vidí len raz za 2 mesiace...to je žalostne malo.

autor
Autor odpoveď zmazal
dadis
22. nov 2022

@lienka.7 Nerozumies tomu, ze 200 eur je nizke vyzivne? @autorka Na mieste tvojho muza, by som Isla za matkou, ze bude davat mesacne 300 eur, ale nic navyse, lebo to vasu rodinu zatazuje a neda sa planovat vydavky, a ze ho chcem mat tie 2 vikendy, co budem tu zo zahranicia. Aj vy budete mat vacsi prehlad v tom, ci nepridu od neho nepredvidatelne vydavky a takto mu topanky, bundy, oblecko, vylety bude kupovat podla potreby matka. Vy uz len darceky malemu..

sense
22. nov 2022

@apolka77 mne to. Presne tak príde.... Ze niektorí chlapi nemajú gule. Pretože sú ako opica kt ma gumičkou z dvoch strán, jednu stranu chce ex naťahovať a druhu nová partnerka. A chlap ma. Salám parky, pretože keby mu to tak vadí tak to rieši a nenechá rozčuľovať sa svoju novú partnerku sa na diskusnom fóre ale nič pre zmenu nespraví, len sa po sťažuje a nakyda na druhu stranu. Keby tak strašne chce mať aj syna viac aj mat inak platiť tak už je to dávno na súde a zakaždým keď bude ex vyskakovať predloží návrh. 8 r dieťa má už dosť rozumu rovnako sa vie aj pri súde vyjadriť co chce a nechce.
A áno vieme aj to aké sú deti a hlavne v dnešnej dobe aké je to medzi veľa deťmi.... Možno to ani nie sú až také rozmary ex. Ale dieťa chce značkové topánky, dieťa chce kolobozku à áno mama povie pýtaj si od otca a dieťa si vypýta a povie mama povedala ze si mam pýtať od teba. Alebo chce značkové tenisky a mama povie ze nemá, tak zas bude pýtať od otca.

mk22
22. nov 2022

@lienka.7 áno jedine rozhovor nič viac, oznámiť ukázať ešte raz súdne rozhodnutie.
Kde je jasne napísané na com sa dohodli.
A @autorka
Nabudúce keď chlapec napíše že potrebuje chrániče.. Tak nie že otec zaplatí polovicu drahých.. Vy kúpite "nedrahe" 😃 a poviete malému splnia ten istý účel ako tie drahé.
A ešte nech si on pýta polovicu nech mu doplatí.
Byt tvrdý.
Tiež poved at chlapcovi ze funkčné veci nemusia byť len luxusné ale aj za priemernú cenu, poslúžia mu rovnako.
Tak mu to kupujte vy za prijateľnú cenu.. A nie posielať na všetko drahé polovicu.
Keď chce drahé značkové tak nech kúpi ona.

autor
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
22. nov 2022

@autorka inak k tomu, ze dieta povie, ze sa hanbi ist niekam - to je spracovanie matkou. Realne sa pozrite, ma funkcne veci, funguje skolska taska z minuleho roka, ci vyzera ako po vojne? Ano? nema sa preco hanbit a moze pouzivat, detto s oblecenim/topankami, ma? su funkcne? nie su male? dalsie netreba. Kruzky? kolko ich ma, ake, preco by sa mal hanbit za to v skole? su deti co nechodia ani na jeden... vystroj sa da kupit aj od starsich, pouzita lacnejsie a je to ekonomickejsie ako kupovat nove detom ktore rastu ako z vody.
Otec nech ide na sud, vysporiada si vyzivne, realne preuzkaze co plati, a moze s kludom navrhnut striedavku, ked matka na to nema. A nemusi jej nad ramec vyzivneho dat ani cent. AK to tomu dietatu treba = myslim ze NAOZAJ treba, tak je to ina vec. Ale ked matka veci skryva alebo co s nimi robi, tak efekt aky z kupovania? ziadny.
A musi si to vyriesit otec, viest dieta aj k rozumnym nazorom, nie komzumu a la jeho ex...
A inak deti rastu, cize je normane ze sa kupuju veci na jednu sezonu, tiez dcere nekupujem 30EURove topanky a na zelanie niekoho by som ani nekupovala :D ale ma 200EUR vyzivne, nech to dieta preje doma 100EUR, do skoly strava mozno 30EUR, zo zvysku moze prispiet na ine veci. A nekupuje sa kazdy mesiac. MOze otec urobit tiez to, ze na nakupy pojde so synom a kupi mu veci podla svojho uvazenia, mozete najst aj bazar a nepovedat ze je to z bazara :DDD A tym padom odpadne to, ze bude vyberat ex najdrahsie... moze povedat, ze pocuj Kata, beriem syna na nakupy ja, kupim mu co treba, polovicu preplatis :D hotovka a potom domov poslete k nej iba to najnutnejsie.
Mate kopec moznosti ako to riesit, fakt ale je ze si to musi riesit muz. Ked si robia prieky ako male deti, exka urcite prepocitava, kolko deti si inde urobil a na ne ma a ona si teda na to jedno mozno zaslu 3x viac :D plus menej sa lutuj, sama si si vybrala muza so zavazkom, mate 3 deti.. proste inak to nepojde ako, takto...

lienka.7
22. nov 2022

@dadis myslim ze tejto pani by ani 1000€ nestačilo, uz len z princípu. A zial, ked nemám, tak sa uskromnim. Ako všetci ostatní ľudia. Jednoduché.

dadis
22. nov 2022

@lienka.7 Nepoznáme tu pani..

mk22
22. nov 2022

A veľmi pomôže naučiť sa ju ignorovať, nereagovať, riešiť naozaj iba nutné, dohodnuté veci.
Aj keď si ho beriete, a pýta sa kde pôjdete.. S kľudom odpovedat, urobíme si program.. Užijeme, zabavíme, máj sa.
A keď začne tam nie, tam nie.. Otočiť sa a tvrdo stopnúť počuj prestaň mi príkazov at.. Tiež ti v čase keď ho máš denne nevolám kde ho máš a nemáš vziať.
Ten víkend co ho ma otec, si ona môže aj pískať aj rozkrajat aj po hlave chodiť.
Neurobí nič nech sa aj rozleje.
Nech zvýši hlas..uzije su čas so synom ako chce on a ona nech odpochoduje domov!!

kristinapetronela
22. nov 2022

Podľa mňa iné veci ako z Pepca z takého výživného ani byť nemôžu ... A keď sa vám nepáči kúpte mu alebo sa dohodnite nejako sa to musí vyriešiť ...

simca06022011
22. nov 2022

@kristinapetronela tak ja čestne, mozem povedat, ze 200EUR na dieta mesacne moooozno miniem (viac v mesiacoch ako september ked vsetky tie poplatky a kruzky sa platia, inak pochybujem), skor nie... a v pepcu nenakupujem. Ked to ratam, 8rocna ked bola pravidelne mesacne platby boli klud deti, cesta do skoly, jedalen. Kruzky a skola 2x do roka sa platia, sezonne veci sa kupuju pred sezonou, niektore sa daju kupit vacsie. A vyjdu nam aj geox topanky, ktore nosi roky :DDD A aktualne nosi damske oblecenie uz a tiez neminiem viac. Proste su mesiace ked neminiem nic navyse... ale keby som si maal pytat vyzivne, tak iste sa so stovkou neuspokojim :DDD Moja akutalne preje viac ako ma stoji oblecenie.. radsej 2 chalanov zivit ako tu moju kobylku :DDD

kristinapetronela
22. nov 2022

Tak autorka neviem koľko ročne ma deti ale také dieťa do 5 rokov toho veľa nepotrebuje .potom už v škole to začne ,pomôcky ,krúžky ,lieky ,strava ,športové potreby ,ísť niekde na výlet to nie je len tak ..nie každý má cestu do školy a na krúžky blízko bydliska . Ja len na benzín alebo autobus miniem mesačne 100 eur aj viac ako kedy .... Ale samozrejme každé dieťa má iny štandard čiže nechcem posudzovať len viem že 200 eur v tejto dobe nepokryje potreby dieťaťa tam je ešte plus tých 200 od matky tak nech autorka nepíše že sa im skladá na slovenku lebo to je dobrá blbosť

kristinapetronela
22. nov 2022

Teda na dovolenku tam malo byť

bluka2
22. nov 2022

@lienka.7 " zene s minimalkou, s jej nizkym štandardom, ako to nazývas, to ma teda stačiť". Čo si zatváras oči pred realitou? Výživné pre dieťa nie je na zvýšenie štandardu matky. Štandard dieťaťa má byť niečo ako štandard rodičov nie? Tak je jasné, že dieťa "bohatého" otca a bohatej matky bude mať vyšší štandard než dieťa bohatého otca a matky s minimalkou. Obaja sa podieľajú na tvorení štandardu pre dieťa. Či v tomto rovnoprávnost nie?

lienka.7
22. nov 2022

@bluka2 a nie je to tak, ze deti sú si akosi rovnocenne? Hm? Jaj, ci ked na to mam tak mam maso 5x tyzdenne a ked nie tak iba 1x? No vidis, tak ked to danej pani nevychádza, da maso len 1x týždenne. Bodka, vec vybavená. A nepotrebuje prejsť 200€ mesacne. Ci kde je zase problem?
Aj ty ked mas výplatu 1.000€ si plánuješ výdavky na 1.200? Asi ťažko. Musis sa skratka zmestiť do sumy aku mas. No tak hold, syn nebude mat značkové chrániče, ale z bazáru ked chce športovať. @autorka sa teraz kvoli tomu nepostrehol .

natalienka12
22. nov 2022

Nepozname vsetky okolnosti a hlavne nie nazor matky toho chlapca. Bolo by potrebne vediet aky mesacny prijem ma ona, kolko chlap a kolko jeho nova zena. Bez toho tu budu len hadky. Pretoze muz ma dokopy 4 deti a zivotna uroven vsetkych jeho deti ma byt priblizne rovnaka. Neverim tomu, ze by exmanzelka nepodala o zvysenie, keby mohla. Ale zrejme je toto vyzivne primerane tak preto pyta peniaze mimo a chlapa citovo vydiera cez chlapca rukojemnika. Je mi ho luto ze sa to takto riesi.

bluka2
22. nov 2022

@lienka.7 Aj v možnostiach matky je nájsť si lepšiu prácu než za minimalku, zvýšiť si kvalifikáciu, naučiť sa remeslo, posnažiť sa. Ja to v každej diskusii prízvukujem, že s týmito rozvodovymi štatistikami je to absolútna blbosť sa spoliehať finančne ako dlhodobý model iba na chlapa. Naopak, treba budovať aj seba ako poistku pre tento prípad (nemusí to byť len rozvod, muži aj skôr zomierajú ako ženy, dôchodok, starecka chudoba, atď.) Preto treba si život ako žena organizovať tak, aby v prípade rozchodu žena nemusela variť mäsko aj pre seba z výživného na dieťa.

bluka2
22. nov 2022

@kristinapetronela úplne súhlasím. Ešte mi napadlo, že som dieťaťu v tom veku minulý týždeň platila nielen hudobnú skoro za výšku toho mesačného výživného, ale aj poplatok za čínsku školu (jazyk - učia sa tam znaky) kam chodí v soboty na 3 h. To sú za 1 týždeň už rovno 2 mesiace tohto výživného vyčerpané. Jasné, dali by sa soboty organizovať aj inak, povedzme prechádzka v lese za 0, kde nezbierame gaštany na večeru, každý podľa vlastného uváženia a možností

dadis
22. nov 2022

@lienka.7 A mas pocit, ze to je rovnocenne rozdelene? Matka 2 je v tomto pripade urcite vo vyhode. Ze zavidi matke 1 dve dovolenky? Ved pocas RD maloktory muz utiahne domacnost, 3 (4) deti a este aj dovolenky. Ina je situacia, ked uz obaja rodica pracuju..nemoze sa dozadovat vyssieho standardu nez matka 1, ktora pracuje a ma len 1dieta.

kristinapetronela
22. nov 2022

Áno ,nechcem nikoho uraziť ale to je bieda 200 eur a ešte bude písať ako kupovala plavky. Veď kúp necha má ,bude potrebovať aj na leto a nie len jedny. U nás krúžky tréningu ,kupujem knihy ,chodíme k doktorom ,občas sú chorí ale nikdy nebol mesiac aby som minula na jedno dieťa menej ako 200 eur .vždy niečo a tak isto výlety .my keď sa dá ideme niekde raz do lesa ale aj do aquaparku,do zoo kdekoľvek len nech sa učia spoznávajú ,oddychnu a neriešim keby mi treba kúpiť pre dieťa plavky 🙃

mk22
22. nov 2022

@kristinapetronela s tými plavkami tam poukázala na úplne niečo iné, vbc sa tam nesťažovala ze mu musela kúpiť opäť plavky, ale dôvod prečo.. Co tu stále splietate plavky 🙄

simca06022011
22. nov 2022

@kristinapetronela neriešia keď nevieš čo s peniazmi, sú ľudia čo riešia. A nekupujú na sezónu xy plaviek 😉

kristinapetronela
22. nov 2022

Ale ona im už závidí aj dovolenku a nasrata že si vypýta polovicu za topánky ,potom sa ani nedivím že s vami takto manipuluje. Robíte si už napriek. Chudák chlapec fakt ale aj ex ma toho asi dosť keď sa musí starať vkuse o chlapca a chlap si ide zarábať do zahraničia a ešte mu je zatazko prispievať . Ach

dadis
22. nov 2022

@mk22 Ale tie plavky sa rozhodli oni mu kupit, lebo chceli ist do aquaparku..ze ich kupovali v najdrahsom obchode, no nic..s okuliarmi sa mohli zmesit do 10 eur https://www.decathlon.sk/4157-chlapcenske-plavk... Ide o princip, ze bojuju..ze ich matka poprosi, aby sa kupat nesli a oni na just tam isli a dietatu kupili najdrahsie plavky. Ved ked vedia aka je, tak kupim plavky a nic mame ani synovi nespominam, nech aj on sa neciti previnilo. A ked matka potrebuje prispiet na cizmy, tak argumentuju plavkami, ktore mu z vlastneho rozhodnutia kupili (a neverim, ze ma dieta 4 pary zimnych topanok - to musi mat macocha ozaj prehlad, ked dieta vidi raz za 2 mesiace..teda pred 2 mesiacmi mu videla 3 pary zimnych topanok?? v septembri??)..a to je mesacnevaj 100eur? Ze prispejem jedenmesiac 50 eur na plavky, ake uz 40eur na cizmy nie? Tak mi to na100eur mesacne mimo vyzivneho nevychadza..

bluka2
22. nov 2022

Však to je po 13. stranách jasné. Z toho, čo vieme, problém vyzerá byť na oboch stranách. 2 ženy proti sebe, najstaršie dieťa v strede, "super" pocit, že je stredobodom tejto vojny😕

bluka2
22. nov 2022

Apropo plavky, ostáva len dúfať, že mu na budúcu sezónu nebudú už malé 🤞

mk22
22. nov 2022

@dadis tie plavky kúpili Preto, lebo natruc mu pani ex nezbalila.. Tie prve, ktoré kúpili dávnejšie.
A prečo nemôžu ísť sa kúpať?
To je nejaký zlý program pre 4deti?
Ved to je pre deti úžasné.
Prečo by mali počúvať jej zákazy ona je co? Nejaký nadclovek?
Jediná, ktorá môže ma pravo rozhodovať aj o tom ako vlastný otec prežije voľný čas so svojím synom??
By som jej buchla dverami pred nosom aby mi niekto dirigoval program.
Macocha ho nemusí vidieť, stačí ze pani ex si vypýtala prispieť na 4 pary topánok.
Tak to autorka aj napísala.. Ex si kázala prispieť na dráhe topánky niekoľke v poradí a ani v tých topánkach chlapec ku nim nepride

dadis
22. nov 2022

@mk22 Myslim si aj ja, ze do tohoto by matka 1 nemala zasahovat. Ale ked vidim, aka je, tak synovi plavky kupim, ved to je investicia do 10eur, necham u seba a nemusim s matkou 1 absolutne nic v suvislosti s programom riesit.