icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

mk22
23. nov 2022

@kristinapetronela pozri, od rozvodu prešlo 7r, že je aj dnes sama, je to jej rozhodnutie.
Už mohla mať po boku nového partnera, muža..dietatko.
7r je dlhá doba.
Nemusí byť sama, zrejme chce, ktovie.
A nikkto tu nepísal bludy.
Rozpad jedného vzťahu neznamená koniec sveta. Život ide ďalej.

lienka.7
23. nov 2022

@kristinapetronela ta ex ma k výplate 900€ este plus 600€ za prenájom bytu. Na to netreba zabúdať. Takže odkázaná na preplatenie polovice topánok rozhodne nie je. A ako tu už bolo x-krat napísané, pokial ma decko 3 topánok, 4 mu rozhodne netreba a moze sa ex rozliat aj na kolomaz.
Ex ostala sama preto, lebo podala návrh na rozvod. Asi to nejaká mila osôbka rozhodne nebude. A 7 rokov si liečiť mindraky je fakt sila.
Btw, autorka tu písala aj to, ze mila bola jedine keď mala chlapa👌

oblecenie99
23. nov 2022

@kristinapetronela nepísala, že nepreplatili zimné topánky. Alebo že s tým majú problém. Nechceli preplatiť štvrté! zimné topánky na jedno dieťa za tú istú sezónu. To je rozdiel. Nech mi nikto nehovorí, že ak manželia žijú spolu, že ten druhý nemá možnosť zasiahnuť do nákupov a nedohodnút sa, či dieťa potrebuje 4 topánky na zimu. Resp. koľko tie topánky majú stáť, bez ohľadu na výšku príjmu. Otec má tiež právo povedať, že ja si myslím, že ma topánok dosť, sú kvalitné, sú mu dobre. Aj toto je súčasťou výchovy.

chcemradu
23. nov 2022

@lienka.7 lenže tu bolo aj napísané, že jej asi dotyčná autorka závidí jej šikovnosť v hospodárení (že je jej vec koľko má za byty) - ale tiež je jej šikovnosť vyžobríkať všetko od otca. To už chudera ex, lebo má dieťa s bývalým. A on je povinný jej platiť aj daň za to, že sú sami.

minenkas
23. nov 2022

@kristinapetronela presne takúto ex máme aj my a to není žiadna sranda, ešte šťastie že ja si nedám skákať po hlave a rodinnú kasu držím v rukách ,chcela peniaze, ešte aj za to že pusti decká k otcovi,tak teraz je rada ,že ma to čo má

minenkas
23. nov 2022

Inak rodič povinný platiť výživné by mal platiť do 30%svojho platu na všetky nezaopatrené deti,rátajú sa aj tie s ktorými žije v domácnosti,takže 2100=630:4=157,5 na každé dieťa,ex má ešte viac

chadkroeger
23. nov 2022

@minenkas píše sa to v nejakom zákone?

minenkas
23. nov 2022

@chadkroeger čo presne myslíš

dadis
23. nov 2022

@minenkas To nie je pravda s tymi 30 %. Vela sudcov sa pridrza ceskej tabulky. A este chcem k tej povodnej vyske vyzivneho napisat, ze nevieme kedy bolo urcene a dovody, preco matka neziadala o zvysenie. Napriklad, ak mali s muzom celkom dobre fungujuci system, ze otec platil, co bolo treba, tak naco ist pred sud...kazdopadne je evidentne, ze medzi rodicmi je silny rodicovsky konflikt a treba ho riesit..

minenkas
23. nov 2022

A ešte z morálneho hľadiska ,dieťa nemá právo na majetok rodiča

minenkas
23. nov 2022

@dadis a čo zle som napísala

minenkas
23. nov 2022

@dadis ja som stále za to ,že rozvedená už nevedia čo by brali,som za striedačku ,ale pri ,99%zien je to ťažké

chadkroeger
23. nov 2022

@minenkas myslím toto "Inak rodič povinný platiť výživné by mal platiť do 30%svojho platu na všetky nezaopatrené deti,rátajú sa aj tie s ktorými žije v domácnosti" akože neber to utocne z mojej strany, naozaj ma to zaujíma ci je to tak, lebo osobne som o tom nevedela.

minenkas
23. nov 2022

@chadkroeger však na všetky, čo je na tom nie iba na jedno

chadkroeger
23. nov 2022

@minenkas ale ty mi neodpovedás na moju otázku 😁

dadis
23. nov 2022

@minenkas Suhlasim, striedava je najspravodlivejsia

dadis
23. nov 2022

@minenkas No, ze moze platit rodic viac ako 30%...pri 4 detoch aj do 50% cisteho prijmu moze tvorit vyzivne..

minenkas
23. nov 2022

@dadis
Tak som si to prečítala tú stránku kde je ta tabuľka,povinnému rodičovi by malo ostať z platu 66%takze to výživné nie je až tak vysoké maximum 44% na všetky deti a aj na tom sa musia rodičia zhodnúť a je to len orientačné te tabuľky

minenkas
23. nov 2022

@dadis
Takže 2100=924:4=231 a aj to je tá vrchná hranica takže výživné je ešte stále dosť a k tomu sa platí ešte aj kopec iných vecí

minenkas
23. nov 2022

V Zákone o rodine v § 25, odsek (4): „Ak jeden z rodičov opakovane bezdôvodne a zámerne neumožňuje druhému rodičovi styk s maloletým dieťaťom upravený podľa odseku 1 alebo 2, súd môže aj bez návrhu zmeniť rozhodnutie o osobnej starostlivosti.“ Je napísané, čo má súd robiť, ak jeden z rodičov používa dieťa ako zbraň proti druhému rodičovi a bráni mu v styku s dieťaťom

panelacikova
23. nov 2022

@drahomirrra pozri, tá autorka mi je úplne u riti. celý čas píšem o tom, že poznáme len vyjadrenie jednej strany a ja viem, aké vedia byť nové manželky nepríjemné, obzvlášť, ak tá predchádzajúca má s jej mužom nejaké dieťa. česť výnimkám, ak spolu dobre vychádzajú.
a čo sa týka mňa, s mužom žijem. len máme rozdielne domácnosti. nie, nemáme spoločné dieťa, pretože muž má takmer 60 a ja viac než 45, bola by totálna sprostosť mať spolu dieťa a možno ho už nevychovať. nemám traumu a nemám problém, mám svoju dcéru, ktorá mi bohato stačí (ak narážam na potomstvo).
môj ex, otec môjho dieťaťa, platí výživné a platí aj náklady navyše, čiže nepatrím do skupiny ohrdnutých bývalých manželiek či mileniek. môj ex nemá nikoho a už vôbec nie je taký sprostý, aby si narobil detí ako smetí a mal problém ich uživiť. jednoducho som šla ako píla, pretože podľa môjho názoru (a to píšem od počiatku) je téma buď fake ako sviňa alebo tá autorka mnohé veci prikrášlila, či zveličila.
a ak, prízvukujem AK náhodou predsa len nekecá, čo sa mi teda nechce veriť, ale ok, dajme ešte tretiu možnosť, tak v tom zúfalstve je asi úplne sama (padli tu aj také príspevky, z ktorých sa to dalo vycítiť, škoda len, že to pomazala), zrejme je úplne zúfalá, že jej milovaný manžel posiela toľké peniaze prvému synovi. v tomto zúfalstve je však úplne sama, pretože jej manželovi to očividne nevadí, zrejme sa tak s prvou ženou dohodol a vyhovuje to obom. usudzujem tak z toho, že on sa nestavia na zadné a bývalej ani neprotirečí, ale vždy nájde nejaké riešenie.
to je všetko. viac k tomu nemám čo dodať.

panelacikova
23. nov 2022

@dadis stále som presvedčená, že jediný konflikt tu je medzi autorkou a bývalou ženou (prostredníctvom peňazí). jej muž očividne konflikt nemá...

minenkas
23. nov 2022

Howgh, dohovorila som

Dobrú noc a ženy prestaňte byť zakomplexované ničite si len vlastný život a ten je predsa tak krásny a dajde deťom ich otcov ,vy budete mať voľný čas na seba a deti budú šťastné
Ak nemáš urobiť dobre ,radšej nerob

minenkas
23. nov 2022

Sorry, zlú matiku som tam drbla ale už skoro spím , dobrú noc

cacianka
24. nov 2022

@chcemradu áno, dobre
Pani oduta že muž nemá prácu, podala na rozvod . Išli od seba, on si prácu našiel, a to už skoro ex začuchala vidinu € zo zahraničia ( kde naozaj nemusí byť lukratívny príjem vzhľadom na náklady ) tak návrh stiahla. Ale muž sa rozhodol že stačilo a podal návrh on, zoznámili sa s autorkou , a prebehol rozvod. A odvtedy ex robí prieky lebo urazil jej ego.
Nezamestnaný bol cca pol roka, ex príjem mala, aj zisk z tých bytov bol, takže sa nechcela zbaviť prizivnika ako takého, chvíľu vydržať, keď mali z čoho žiť, ale išla tvrdo ako buldozér !! rozvod!!
Preratala sa, tak ešte aj 7 r po, robí prieky a manipuluje.

dadis
24. nov 2022

@minenkas Pri dvoch vyzivovacuch povinnostiach, pri styroch 50% (posledny stlpec tabulky)

chcemradu
24. nov 2022

@cacianka môj brat mal podmienku, nevravím, že nie jeho vinou, ale bolo to prikrášlené, kvôli jednej bitke. Dva roky podmienka, hneď ho vyhodili z práce a dva roky si nedokázal nájsť zamestnanie. Vtedy ešte priateľka, mu pomáhala aj so psychikou, veď muž má živiť rodinu, on to tak bral. Nenechala ho ale podržala, aj sama ťahala byt, pomáhala mama. A nemali nič našetrené, mal čerstvých 30rokov. Ona 25. Čo mohla sa vykašľať na "prizivnika" a muža v podmienke. A sú spolu doteraz, ona nemôže mať deti, tak teraz stojí on pri nej. Aj taký je život. 🤗

autor
24. nov 2022

@chcemradu nie každý má také šťastie.

dadis
24. nov 2022

@cacianka Ja by som vobec nerobila zavery. My pozname ten "pribeh" len sprostredkovane z druhej ruky. Aj u nas existuje "alternativna" verzia toho, preco sa moje manzelstvo pokazilo a aj ze deti odmietli striedavu, lebo som ich manipulovala (pritom prvy kto nechcel podpisat dohodu o striedavej bol ex)..takze by som bola v hodnoteni velmi opatrna..ake samozrejme, ak je vsetko presne tak, ako pisala autorka, tak to je trestuhodne spravanie
@minenkas tu nikto ziadne komplexy nema 🙂

chcemradu
24. nov 2022

@dadis za to, že ty máš takú skúsenosť, nemusí to byť aj v jej prípade.