icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

veronikah96
Včera o 17:50
@anonym_autor

@veronikah96 To neberiem, ale prestaňte zároveň podsúvať argument s myšlienkou, že formálne vzdelanie je vlastne zbytočné.

@anonym_autor nie je zbytočné, to netvrdím. Čo som povedala je, že formálne vzdelanie nie je faktor,ktorý určuje výšku platu a to je fakt.

anonym_093d79
Včera o 18:00
@anonym_41dd41

@anonym_a25318 som specialna pedagogicka, ale ziadna fuchtla...Ufff. Vies vobec co ta praca obnasa? Aj ja mam zaplatene kurzy a na dalsie pojdem, az sa definitivne odhodlam odist zo skolstva. Pretoze dat tisice eur za vzdelanie a mat plat 1100 eur mi nepride adekvatne. Momentalne robim ako skolska spec. ped. V praci som fixne od 6:30 do 14:30. Minimalne 2krat tyzdenne ostavam dlhsie. Kolkokrat aj do 17tej, aby si nemuseli brat rodicia ziakov volno v praci. Velakrat odchadzam az po vedeni. Myslis, ze tam sedim len tak, hoci ma doma caka moje speci dieta, pre ktore v tomto skolskom systeme nie je miesto? Pride ti 1100 eur ako adekvatny plat? Mne nie. Mam xy rocnu prax. Z pohladu statu ziadnu, lebo mi vzali este aj 12% priplatok zo vzdelavani, lebo som ich ziskala ako spec. ped. na specialnej skole. Takto na hlavu je nase skolstvo. Nemozem si spravit ani atestaciu, hoci mam odrobene roky. A tuto pracu naozaj nemoze ist robit absolvent, ktory je bez praxe. Musis obsiahnut velmi vela veci odborne a plus mas kopec papierovaciek. Odborna praca so ziakmi s roznym zdravotnym znevyhodnenim, komunikacia s rodicmi a odbornikmi. Denne uvazujem, ze z tejto prace odidem. A na moje miesto nik necaka. V meste nemozu otvorit specialnu MS, lebo nevedia najst personal. Nas fuchtle. Vsetko ostatne maju vybavene. Je nas malo, robime nadpracu denno denne a este nas budu nazyvat fuchtlami? Neuveritelne v akej dobe zijeme.

@anonym_41dd41 je mi luto, ako je to nastavene. Clovek, ktory sa v danom obore neorientuje, nema ponatia. Ja sa takym ludom (ako Ty) vobec necudujem ze odidu zo svojej profesie robit aj nieco uplne ine.

bosorkabb
Včera o 18:11

Ja som mala možnosť pracovať vo fabrike aj v štátnej správe.
A vieš čo? Vo fabrike sa ľudia narobia viac. Oveľa viac a to v hluku,smrade, nočné , víkendy.... musíš spĺňať normy. A dovolenka? Žiadne také že vtedy keď potrebuješ.
A štátna správa? To sa nedá ani porovnať.
Vždy je možnosť zamestnať sa vo fabrike,obchode ale potom netreba byť prekvapený.

anonym_794ab9
Včera o 18:14

@anonym_autor moja mama je učiteľkou 30 rokov, má 2 vysoké školy STU v Ba a pedagogiku. Všetky dostupné kvalifikačné na zvýšenie platu. Robí si kurzy, poplatky za triednictvo, družinu, organizáciu sutazi a neviem čo všetko. Ovláda 3 svetové jazyky a má z nich statnice. A potom príde jej dcéra ktorá nema VS a zarába 2x toľko za 3 roky praxe v IT. Každá robíme to čo nás baví. Za to že moja práca je lepšie ohodnotená nemôžem. Hodnotu ceny práce určuje trh práce. Možno keď nebude mať kto naše deti učiť , tak stupňu platy učiteľov aby to chcel aj niekto robiť za tie peniaze. Teraz to robia iba tí, ktorí to veru ako poslanie. Mama je na mňa hrdá a nezávidí, dopraje. Dopraj aj tebe bude dopriate. Ale áno veľa ľudí nevidí že učiteľ príde domov a je za tým ešte kopa práce ktorá nie je ohodnotená. Mala by byť.

anonym_b13bcd
Včera o 18:16
@bosorkabb

A vieš čo? Vo fabrike sa ľudia narobia viac. Oveľa viac a to v hluku,smrade, nočné , víkendy.... musíš spĺňať normy. A dovolenka? Žiadne také že vtedy keď potrebuješ.
Vždy je možnosť zamestnať sa vo fabrike,obchode ale potom netreba byť prekvapený.

@bosorkabb mne bolo minule zle a isla som domov,nebol problem,este dalsi den som bola doma na dovolenke,teraz si hlasime dovolenku este pred celozavodnou,tak nam vychadza Turecko,muz si berie 9dni ja iba 3dni,navyse.Syn spadol,rozsekol si celo,muz isiel na poobednu,hned som ho otocila domov,opät nebol problem.Naozaj zalezi aj aky ludia su okolo nas na vyssich postoch,ci debili,ci normalny.

nicegirl369
Včera o 18:18

@anonym_autor teraz ste boli 3 týždne doma. Cez jarné prázdniny ste týždeň doma, 2mesiace cez leto, jesenné prázdniny, polročné prázdniny, 5 dní riaditeľského voľna a vy si nemáte kedy oddýchnuť? O pol druhej poobede ste poväčšine už doma. Normálny človek robí 8hodín plus pol hodina prestávka, teda domov z práce pred 16:30 neodíde.
Učitelia sú v tomto úplne odtrhnutí od reality. Súľudia, ktorí majú VŠ a robia na pozíciách bez prázdnin za podobnú alebo nižšiu mzdu.

anonym_b13bcd
Včera o 18:28
@bosorkabb

@bosorkabb a to je cele leto,beru ocerky na deti,potom nema kto robit tak sa odstavuje,to iste december,tam uz idu na pnky,usetria dovolenky.Uz mame aj dalsie odmeny za leto bez ocrky,pnky ako motivaciu aj tak im to nepomohlo.

anonym_35130c
Včera o 18:33
@nicegirl369

@anonym_autor teraz ste boli 3 týždne doma. Cez jarné prázdniny ste týždeň doma, 2mesiace cez leto, jesenné prázdniny, polročné prázdniny, 5 dní riaditeľského voľna a vy si nemáte kedy oddýchnuť? O pol druhej poobede ste poväčšine už doma. Normálny človek robí 8hodín plus pol hodina prestávka, teda domov z práce pred 16:30 neodíde.
Učitelia sú v tomto úplne odtrhnutí od reality. Súľudia, ktorí majú VŠ a robia na pozíciách bez prázdnin za podobnú alebo nižšiu mzdu.

@nicegirl369 Prestaň trepať už x-krát vyvrátené a vysvetlené nezmysly! To si fakt tak natvrdlá, že si to nevieš dohľadať??

autor
Včera o 18:41
@nicegirl369

@nicegirl369 Nojo, ešte niečo klasicky otrepané? 😅
To je presne ten typ argumentov, u ktorých pisateľ vôbec nemá poňatie o tom, čo táto práca obnáša. Nikdy som neznevažovala prácu iných, nech je akákoľvek.
Máte taký prehľad aj o iných profesiách?

anonym_6da5b0
Včera o 18:49
@anonym_1712b8

@anonym_autor Chapem... Co tak skusit nejaky korporat? Alebo sa prosot neporovnavat s bratom. Ano, je to hrozne, ze clovek s VS zaraba menej ako clovek a ucnovkou..

@anonym_1712b8 ja som 6 rokov robila v korporate, ver, ze spominam v dobrom. Plat som mala trikrat taky ako ucitelka a robila som 8,5-10 hodin denne ale nie cez vikend. Teraz kazdu nedelu robim cca 4-6 hodin a kazdy den poobede 3 hodinky. Milujem pracu s detmi, isla som ucit dobrovolne ale ked toto tu citam to je cisty pruser…

bosorkabb
Včera o 19:03
@anonym_b13bcd

@bosorkabb mne bolo minule zle a isla som domov,nebol problem,este dalsi den som bola doma na dovolenke,teraz si hlasime dovolenku este pred celozavodnou,tak nam vychadza Turecko,muz si berie 9dni ja iba 3dni,navyse.Syn spadol,rozsekol si celo,muz isiel na poobednu,hned som ho otocila domov,opät nebol problem.Naozaj zalezi aj aky ludia su okolo nas na vyssich postoch,ci debili,ci normalny.

@anonym_b13bcd kde ja spomínam OCR či PN? V štátnej správe neberú ľudia PN či OCR? To je všade.

@anonym_b13bcd to však nie je bežné. Pracovala som v dvoch fabrikách. Ja porovnávam dve rôzne práce.
Jednu pre štát a druhú pre súkromníka. Je to rozdiel proste.

Zároveň si myslím že platy na Slovensku sú nízke. A to všade.

anonym_bfc54a
Včera o 19:32

@anonym_autor a teraz ti dám ešte klinec do rakvy.... Ja nemám VŠ a zarábam tak o 500-1000€ viac ako ty. A to nerobím ani v riadiacej funkcii. Je to síce vysoko odborná a kvalifikovaná profesia ale VŠ nie je našťastie nutná. Manželkin 20 ročný syn nemá ani strednú školu a vo fabrike zarobí okolo 1300-1400€ 😂.

doriiis
Včera o 19:35
@anonym_bfc54a

@anonym_autor a teraz ti dám ešte klinec do rakvy.... Ja nemám VŠ a zarábam tak o 500-1000€ viac ako ty. A to nerobím ani v riadiacej funkcii. Je to síce vysoko odborná a kvalifikovaná profesia ale VŠ nie je našťastie nutná. Manželkin 20 ročný syn nemá ani strednú školu a vo fabrike zarobí okolo 1300-1400€ 😂.

@anonym_bfc54a ... Radšej sa tu ani nechvál, koľko zarobíme my muklovia v tých fuj fuj fabrikách. 😂

anonym_44492b
Včera o 19:40
@anonym_autor

Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.

To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.

A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.

@anonym_autor ja obdivujem pracu ucitela, sama by som to s tymi detmi nedavala......a je mi luto ze vela deti to este v ich veku nedoceni....plat je samozrejme neadekvatny

autor
Včera o 19:55
@anonym_bfc54a

@anonym_bfc54a Ok, gratulujem.

barbie2023
Včera o 20:01

Myslím ,že covid presne ukázal aké je potrebné mať otvorené školy a dobrých učiteľov. Ale priznať si to akosi nechceme ,však?

anonym_6c4290
Včera o 20:05

Sú profesie kde človek aj bez VŠ zarobí 3500 v čistom. Poznám takého človeka.
Môj brat má remeslo a nemá ani maturitu a zarobí veľmi dobre. Ale maká denne,po večeroch,cez víkend.
Nedá sa to porovnávať. A ja mu doprajem. Chápem že robí veľa a viem že to nedokáže robiť večne. Uvedomuje si to aj on.

laila22
Včera o 20:08
@anonym_7c9b69

@laila22 si dalsia, co nema paru , o com je dnesne skolstvo.....pozri si statistiku ,,najstersujucejsie povolanie" a takisto podiel seniroov s demenciou...vedu ucitelia...okrem ucenia (ktore je dnes uz mansinovou cinnostou pomaly) , ucitel kazdy den splna nejake terminy, obcas aj ,,do buducej prestavky" (treba to splnit teda pocas hodiny, ktoru ma oducit, samozrejme)

@anonym_7c9b69 by som ťa postavila u nás do firmy, by si videla čo je to plnenie termínov, nie že do ďalšej prestávky, ale zázraky na počkanie, nemožné do troch dní a to teda nepreháňam. Mám kamosku čo dlho robila prácu ako ja a nedávno mi hovorila, že sa uchádza o nejaké miesto v škole, aby si oddýchla a mala veľa voľna. 🙂 Zobrali by ju všetkými desiatimi, ale odradil ju zrovna ten plat.

letfenixa
Včera o 20:17
@laila22

@anonym_7c9b69 by som ťa postavila u nás do firmy, by si videla čo je to plnenie termínov, nie že do ďalšej prestávky, ale zázraky na počkanie, nemožné do troch dní a to teda nepreháňam. Mám kamosku čo dlho robila prácu ako ja a nedávno mi hovorila, že sa uchádza o nejaké miesto v škole, aby si oddýchla a mala veľa voľna. 🙂 Zobrali by ju všetkými desiatimi, ale odradil ju zrovna ten plat.

@laila22 no to by maj zaujímalo, o aké nejaké miesto sa v škole uchádzala. Tými všetkými 10 by ju zobrali práve vďaka tomu nízkemu platu, kvôli ktorému je málo učiteľov.

laila22
Včera o 20:32
@letfenixa

@laila22 no to by maj zaujímalo, o aké nejaké miesto sa v škole uchádzala. Tými všetkými 10 by ju zobrali práve vďaka tomu nízkemu platu, kvôli ktorému je málo učiteľov.

@letfenixa učiteľka + by bola triedna učiteľka

orisker
Včera o 20:34
@anonym_a25318

Som fyzioterapeutka takmer 15 rokov, Mgr s množstvom drahých kurzov. V našom odbore nemáš ako kariérne stúpať. Odišla som znova do zahraničia, ale plat by som mala cca ako ty, v niektorých zariadeniach ešte nižší. Ľudia nás majú za masérov, najradšej by si nechali aj zadok a chodidla vymasirovat, hoci im hygiena veľa nehovorí. Cvičiť nebudú za ten svet, niečo im ukázať a vysvetľovať je ako hádzať hrach ma stenu u 90% ľudí. Mnohi ani nevedia, čo chcú a sú nastavení, že im nič nepomôže. Mnohí sú drzi, konfliktní, hlúpi, s psychickými problémami. Je riziko nakazenia infekčnými chorobami rôzneho typu, pacient môže skolabovať, zraniť sa pri cvičení. Z manuálnej terapie bolia ruky a chrbát, človek je celý deň na nohách. Pracovná doba začína skoro, často sa robi sviatky a soboty minimálne doobeda. Často problém s dovolenkami, termíny máme nasekané jeden za druhým. Často nestíham ani na záchod.
Štúdium nebolo náročné ako medicína, ale ani ľahké.
Každá práca niečo ma, ale u učiteľov nerozumiem to večné nariekanie o platoch . V mojom okoli sa každá fuchtla s dorobenou maturitou po učňovke trepe aspoň na špeciálnu pedagogiku. A platy teda majú krásne vzhľadom na pracovnú dobu. Písomky môžu opravovať aj v škole, nie večer, lebo utekali domov o druhej.

@anonym_a25318 ,
bude to síce odklon od témy, ale nedá mi...
Si síce fyzioterapeutka, ale pravopis v Tvojom príspevku je bezchybný.
Príjemné osvieženie, než keď sem píšu mnohí vysokoškolsky vzdelaní ľudia a pritom neovládajú ani nominatív plurálu.
A áno, už som sa s podobným stretol aj u pedagógov.
🙂

laila22
Včera o 20:35
@letfenixa

@letfenixa bavíme sa tu predsa o učiteľkách, nie o upratovackach, alebo kuchárkach v školstve..

anonym_a25318
Včera o 20:52
@orisker

@anonym_a25318 ,
bude to síce odklon od témy, ale nedá mi...
Si síce fyzioterapeutka, ale pravopis v Tvojom príspevku je bezchybný.
Príjemné osvieženie, než keď sem píšu mnohí vysokoškolsky vzdelaní ľudia a pritom neovládajú ani nominatív plurálu.
A áno, už som sa s podobným stretol aj u pedagógov.
🙂

@orisker Myslíš, že bežný fyzioterapeut má zlý pravopis? 😀 Spolužiakov som mala z rôznych stredných škôl, ale neprijímali hocikoho. Aj za socializmu išli na nadstavbu na rehabilitačného tí lepší. Mňa napr tiež rozčuľuje, ako sa niektoré pracovné skupiny vyvyšujú, pričom máme rovnako vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Aj keď teda mnohí fyzioterapeuti zostávajú pri bc. V rámci zdravotníctva lekári ani nehovorím, mnohé sestry sa citia byť vševedúce. Mimo zdravotníctva právnici, manažéri…Ale teda ďakujem za kompliment 🙂

anonym_6234bd
Včera o 21:05
@anonym_9b6248

2 mesiace prazdnin nestaci na odpocinutie? Mala si sa lepsie ucit

@anonym_9b6248 toto je co za odpoved 🤦‍♀️🤦‍♀️
Za prve, ucitelia nemaju 2 mesiace prazdnin, to maju ziaci.
Za druhe, ucitel nie je ten, kto sa mal lepsie ucit ale ten, kto uci aj tvoje deti
Ajked dufam, ze niekto s tymto postojom deti nema

scila
Včera o 21:45

@anonym_autor môj brat tiež robil vo fabrike a zarábal viac ako ja. Ledva sa dostali na záchod, cely deň fyzicky makali, v zime tam mali zimu, v lete zamestnanci kolabovali z tepla.
Všetko má svoje plusy aj mínusy. Čím je človek starší, tým viac si uvedomujem, že je zbytočné sa porovnávať.
Áno, spravodlivosť neexistuje. Často tí, čo by si zaslúžili zarábať viac, zarábajú menej.
Ak ťa tvoja práca baví a z peňazí využiješ, treba sa snažiť hľadať v živote pozitíva - aj keď je to niekedy veľmi ťažké.
Obdivujem všetkých šikovných a empatických učiteľov a som im veľmi vďačná, že robia s láskou svoju prácu. Ja sa tiež snažím robiť svoju prácu najlepšie ako viem. A zarobím menej ako ty. Ale som vďačná, že mám skrátený úväzok, do práce to nemám ďaleko a vychádzajú mi v ústrety, aby som stíhali voziť deti na krúžky. Každý máme svoje priority.

anonym_41dd41
Včera o 22:32
@anonym_093d79

@anonym_41dd41 je mi luto, ako je to nastavene. Clovek, ktory sa v danom obore neorientuje, nema ponatia. Ja sa takym ludom (ako Ty) vobec necudujem ze odidu zo svojej profesie robit aj nieco uplne ine.

@anonym_093d79 ja mam svoju pracu rada. Mna irituje system. Poznam nie jedneho skveleho odbornika co nad skolstvom zlomil palicu a isiel sukromnou cestou. Tam im ludia zaplatia a nie malo. Lenze aj deti, ktorych rodicia si nemozu dovolit platit sukromne, si zasluzia kvalitnych odbornikov. Nad tymto by sa mal zamysliet rodic, ked sa bude mat potrebu stazovat na ucitela. Hold, riaditelia si nemaju z koho vyberat. A bude horsie. Potom sa mozno spolocnost spamata.

letfenixa
Včera o 23:57
@anonym_41dd41

@anonym_093d79 ja mam svoju pracu rada. Mna irituje system. Poznam nie jedneho skveleho odbornika co nad skolstvom zlomil palicu a isiel sukromnou cestou. Tam im ludia zaplatia a nie malo. Lenze aj deti, ktorych rodicia si nemozu dovolit platit sukromne, si zasluzia kvalitnych odbornikov. Nad tymto by sa mal zamysliet rodic, ked sa bude mat potrebu stazovat na ucitela. Hold, riaditelia si nemaju z koho vyberat. A bude horsie. Potom sa mozno spolocnost spamata.

@anonym_41dd41 'holt'

letfenixa
Včera o 23:59
@laila22

@letfenixa bavíme sa tu predsa o učiteľkách, nie o upratovackach, alebo kuchárkach v školstve..

@laila22 napísala si - nejaké. Bez VŠ pedag.smeru, prípadne DPŠ to môže byť hocičo.

anonym_979b76
Dnes o 06:18
@anonym_b13bcd

@anonym_979b76 niekedy v robote viac kecam ako robim,tak sa zakecam,hentam sa zakecam vo fabrike,to naozaj si musia pipat aj ked idu na wc,ci cigu,ci na kavu???To bude asi v tych fabrikach,co viac ako tu 1000cku nezarobia a naozaj ako v Cine praktiky.Hrozne ale ludia ked nemaju na vyber asi musia aj toto zobrat.

@anonym_b13bcd ano je to sklad gate. Žiadna ciga, iba cez prestávku, na wc sa musíš odpipat a musíš robiť na čas, skenuje sa tam tovar. Ani len rozprávať s kolegyňami. Ak robíš pomaly tak máš len minimálku, ak robíš rýchlejšie, tak mas k plánu nejakých 50 wur naviac. Zeny tam ale pracujú preto, lebo dávajú skrátené uvazky, práca je tak ze časovo stíhajú skolky. Robila som tam raz ako brigádnik, a ľutoval som tie zeny. Ja som si išla do prace ked som chcela, bola koruna, aspoň nejaká koruna bola...ale robiť na tpp by som tam nechcela, to je ako za trest...este som počula o firmách, kde zeny maju na sebe cervene kartičky, ze maju svoje dni, môžu ist častejšie na wc🙈🙈🙈novodobé otrokarstvo

petik22
Dnes o 06:26
@ninuska36

@anonym_9b6248 ty si dobre mimo. Žiadny učiteľ nemá 2 mesiace prázdnin. Učitelia si musia brat povinne dovolenku a nemôžu ju mať inokedy ako v lete. V lete sú dovolenky najdrahšie. Spamätaj sa a daj si facku

@ninuska36 prosím ťa, máme v rodine učiteľov....chodia s deťmi na lyžovačky, dovolenky, poznávačky i mimo prázdnin. Moja švagriná na rovinu povie, že nikde jej netolerovali toľko OČR ako v školstve. a myslíš si, že ja, keď mám voľno tak si nečerpám dovolenku? že, keď prídem z práce - padla? nespochybniteľná výhoda a jedna z vecí, prečo je školstvo lukratívne je počet dní dovolenky a že nemusíš riešiť čo s deťmi cez mrte prázdniny, riaditeľského voľna a pod.