icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

Strana
z12
anonym_b13bcd
Dnes o 06:31
@anonym_979b76

@anonym_b13bcd ano je to sklad gate. Žiadna ciga, iba cez prestávku, na wc sa musíš odpipat a musíš robiť na čas, skenuje sa tam tovar. Ani len rozprávať s kolegyňami. Ak robíš pomaly tak máš len minimálku, ak robíš rýchlejšie, tak mas k plánu nejakých 50 wur naviac. Zeny tam ale pracujú preto, lebo dávajú skrátené uvazky, práca je tak ze časovo stíhajú skolky. Robila som tam raz ako brigádnik, a ľutoval som tie zeny. Ja som si išla do prace ked som chcela, bola koruna, aspoň nejaká koruna bola...ale robiť na tpp by som tam nechcela, to je ako za trest...este som počula o firmách, kde zeny maju na sebe cervene kartičky, ze maju svoje dni, môžu ist častejšie na wc🙈🙈🙈novodobé otrokarstvo

@anonym_979b76 toto by u nas nepreslo,ani keby co bolo.A to raz skusali u nas,ze zakaz fajcit,och to spaky boli vsade,tak sami hasici povedali vedeniu,ze je to ohrozenie poziaru a tie fajciarky musia dat spät.A nepipame si nic,kava, ciga,pokec na fajciarke.Niektori aj 10min.Ja zase rychlo pofajcim a idem robit,kavu si pijem popri praci.

dzina007
Autor odpoveď zmazal
anonym_2f2ee7
Dnes o 10:05

@anonym_103566 iste ma ale keď vidím čo musia robiť ľudia vo výrobe a ako sa pracuje mne, tak by som nemenila, radšej budem sedieť za tým počítačom a robiť čo ma baví ako stáť v tom prostredí zaprášenom 8 hodín na nohách

anonym_b13bcd
Dnes o 10:13
@anonym_2f2ee7

@anonym_103566 iste ma ale keď vidím čo musia robiť ľudia vo výrobe a ako sa pracuje mne, tak by som nemenila, radšej budem sedieť za tým počítačom a robiť čo ma baví ako stáť v tom prostredí zaprášenom 8 hodín na nohách

@anonym_2f2ee7 ja to mam vyvazene v robote vo fabrike,aj sedim aj stojim a takto dokola,lebo neni dobre ani sedava robota,trpi aj tak chrbtica a neni dobre ani stale statie,tiez trpia nohy a chrbtica.

dzina007
Dnes o 11:43
@anonym_b13bcd

@anonym_2f2ee7 ja to mam vyvazene v robote vo fabrike,aj sedim aj stojim a takto dokola,lebo neni dobre ani sedava robota,trpi aj tak chrbtica a neni dobre ani stale statie,tiez trpia nohy a chrbtica.

@anonym_b13bcd ano tak to je najlepsie ked je to mozne... ja sa mozem prechadzat kolko chcem, a stoly mame vyskovonastavitelne takze v praci kedykolvek chcem tak sa postavim a robim dalej. 🙂
Tato sprava bola k tomu ze niekedy sice ludia v kancelarii a vo vyrobe zarabaju rovnako ale proste praca v kancelarii je pohodlnejsia a menej zdraviu skodliva ako 40 rokov vo vyrobe. 🙂

anonym_d4cc3e
Dnes o 12:12
@anonym_ea65db

@anonym_9b6248 ano, taki jednoduchsi si stale myslia, ze ucitelia maju 2 mesiace prazdnin. V skutocnosti maju dovolenku, co musia cerpat primarne cez prazdniny ci sa im to paci, alebo nie.

K otazke, pozri, ak ta praca bavi, nepozeraj sa na nu takto. Ak ta nebavi, chod inde. Musela si predsa vediet ake platy su v skolstve, tak zrejme si si tu pracu nevybrala kvoli dobremu zarobku. Ak sa to zmenilo, tak chod robit nieco ine. Pokojne aj to co brat, ak mu tak zavidis…

@anonym_ea65db ale každý rodič, čo ma školopovinné deti si musí čerpať dovolenku v case prázdnin, lebo ma deti doma a ano vtedy sú dovolenky najdrahšie. Ja mám pár ľudí z rodiny v školstve a teda majú neporovnateľne viac volna a menšie problémy čo s detmi, lebo nie sú len letné prázdniny, ale napr tersz boli skoro 3 týždne zimne, potom su tam jarné a jesenné. Väčšina rodicov to ma problém vykryť s 5 tyzdnami dovolenky za rok..praca v školstve je isto psychicky narocna, to nikomu neupieram, ale myslim, že je vsetym jasne, že majú učitelia viac volna ako len 5 tyzdnov za rok

barbie2023
Dnes o 14:09
@anonym_d4cc3e

@anonym_ea65db ale každý rodič, čo ma školopovinné deti si musí čerpať dovolenku v case prázdnin, lebo ma deti doma a ano vtedy sú dovolenky najdrahšie. Ja mám pár ľudí z rodiny v školstve a teda majú neporovnateľne viac volna a menšie problémy čo s detmi, lebo nie sú len letné prázdniny, ale napr tersz boli skoro 3 týždne zimne, potom su tam jarné a jesenné. Väčšina rodicov to ma problém vykryť s 5 tyzdnami dovolenky za rok..praca v školstve je isto psychicky narocna, to nikomu neupieram, ale myslim, že je vsetym jasne, že majú učitelia viac volna ako len 5 tyzdnov za rok

@anonym_d4cc3e moji známi sú policajti z rôznych odvetví a majú viac voľna ako učitelia , viac peňazí, menej roboty ,menej stresu , viac benefitov od kadejakých policajných chat a rekreačných zariadení po tábory pre deti , sociálne zabezpečenie a dôchodok ani nehovorím... A kto tu pindal keď chceli pridať ?? Nikto. A to nemusíš mať ani VŠ ani byť žiadne IQ terno , čo si budeme hovoriť.

bosorkabb
Dnes o 15:21
@barbie2023

@anonym_d4cc3e moji známi sú policajti z rôznych odvetví a majú viac voľna ako učitelia , viac peňazí, menej roboty ,menej stresu , viac benefitov od kadejakých policajných chat a rekreačných zariadení po tábory pre deti , sociálne zabezpečenie a dôchodok ani nehovorím... A kto tu pindal keď chceli pridať ?? Nikto. A to nemusíš mať ani VŠ ani byť žiadne IQ terno , čo si budeme hovoriť.

@barbie2023 zase policajti a vojaci ( patria do rovnakej skupiny čo sa benefitov týka) na to nie sú až tak super. Mám ich v rodine. Koľko krát majú pohotovosť, nočné služby, víkendy, streľby, cvičenia. Nie je to až také super pre radového zamestnanca.
A tie akože rekreácie sú, ale veľa krát sa neušlo miesto a mnoho iného. Takže v konečnom dôsledku je to zamestnancovi na prd.
Sociálne zabezpečenie majú oddelené od sociálnej poisťovne a prispievajú do svojho systému. Z ktorého zároveň čerpajú. Ale koľko z nich vyhodia tesne pred nárokom na výsluhový dôchodok to už nikto nepovie.
A ver že sa dôvody nájdu. Od úplných blbosti ako systémové opatrenia čiže si napríklad viac rokov na danej hodnosti viac ako je možné až po ďalšie veci ktoré nejdem písať.
A na rôzne hodnosti potrebuješ VŠ.
Takže až také ružové to tam nieje.

anonym_90f073
Dnes o 15:32
@simsalabim

@janage ved ja suhlasim, ale to nic nemeni na yom, ze su zle zaplateni. A podobne by som pridala - aspon raz tolko - vsetkym profesiam, co sa staraju o ludi - zdravotne sestry, osetrovatelia… ich praca je taka potrebna a taka narocna… a tak zle zaplatena. Krasne to odraza hodnoty spolocnosti.

@simsalabim no takto, videla si platové tarify zamestnancov vo verejnom záujme? Okolo 1000 v hrubom. VS je povinná. Takže v tomto momente tvrdenie, že učitelia sú najslabšie ohodnotení zamestnanci s VS stráca pravdivosť.

barbie2023
Dnes o 17:14
@bosorkabb

@barbie2023 zase policajti a vojaci ( patria do rovnakej skupiny čo sa benefitov týka) na to nie sú až tak super. Mám ich v rodine. Koľko krát majú pohotovosť, nočné služby, víkendy, streľby, cvičenia. Nie je to až také super pre radového zamestnanca.
A tie akože rekreácie sú, ale veľa krát sa neušlo miesto a mnoho iného. Takže v konečnom dôsledku je to zamestnancovi na prd.
Sociálne zabezpečenie majú oddelené od sociálnej poisťovne a prispievajú do svojho systému. Z ktorého zároveň čerpajú. Ale koľko z nich vyhodia tesne pred nárokom na výsluhový dôchodok to už nikto nepovie.
A ver že sa dôvody nájdu. Od úplných blbosti ako systémové opatrenia čiže si napríklad viac rokov na danej hodnosti viac ako je možné až po ďalšie veci ktoré nejdem písať.
A na rôzne hodnosti potrebuješ VŠ.
Takže až také ružové to tam nieje.

@bosorkabb no aj vojakov mám v rodine tak ako policajtov tak viem o tom svoje. A to nie je len to, je to jednoducho dohladatelny fakt ,žiadne - babka povedala 🤦 neviem či si si nevšimla ,ale aj učitelia chodia na týždňové kadejaké výlety , lyžiarske a pod a veru žiadna zábava to nie je pri toľkých deťoch. Hlavne keď sa niečo stane a si jednou nohou v base. A máš za to zaplatené ? No nemáš ani cent. Poukazujem na to,že je to tiež verejný sektor,ale platy pomer nároky : plat sú absolútne mizerné. Nástupný bonus policajta je 5000€ + bonus na bývanie a plat aj o 500€ vyšší ako má učiteľ. Vojak tiež a nehovorím o tom,že mladí ľudia idú z toho do pekneho dôchodku. Nech sa páči - stránka ministerstvo vnútra - je tam všetko verejné 🙂 tak ako aj platy učiteľov. Pozri si podmienky prijatia a tie "benefity " a plat. 😂 Ďalší neodškriepiteľný fakt je ,že policajtov máme ako krajina až veľa kdežto učiteľov chýba tisíce a bude to horšie lebo mnohí aktívni su už v dôchodkovom veku a keď odídu,nemajú náhradu. A nie, väčšinou neostávajú lebo im je dobré ,ale preto ,že z toho dôchodku nevedia vyžiť alebo ich doslova prosia ,aby ostali lebo nemajú náhradu.

bosorkabb
Dnes o 17:56
@barbie2023

@bosorkabb no aj vojakov mám v rodine tak ako policajtov tak viem o tom svoje. A to nie je len to, je to jednoducho dohladatelny fakt ,žiadne - babka povedala 🤦 neviem či si si nevšimla ,ale aj učitelia chodia na týždňové kadejaké výlety , lyžiarske a pod a veru žiadna zábava to nie je pri toľkých deťoch. Hlavne keď sa niečo stane a si jednou nohou v base. A máš za to zaplatené ? No nemáš ani cent. Poukazujem na to,že je to tiež verejný sektor,ale platy pomer nároky : plat sú absolútne mizerné. Nástupný bonus policajta je 5000€ + bonus na bývanie a plat aj o 500€ vyšší ako má učiteľ. Vojak tiež a nehovorím o tom,že mladí ľudia idú z toho do pekneho dôchodku. Nech sa páči - stránka ministerstvo vnútra - je tam všetko verejné 🙂 tak ako aj platy učiteľov. Pozri si podmienky prijatia a tie "benefity " a plat. 😂 Ďalší neodškriepiteľný fakt je ,že policajtov máme ako krajina až veľa kdežto učiteľov chýba tisíce a bude to horšie lebo mnohí aktívni su už v dôchodkovom veku a keď odídu,nemajú náhradu. A nie, väčšinou neostávajú lebo im je dobré ,ale preto ,že z toho dôchodku nevedia vyžiť alebo ich doslova prosia ,aby ostali lebo nemajú náhradu.

@barbie2023 veď mám doma bývalého vojaka tak viem ako to funguje. Aj som pre vojsko pracovala. Ja nepotrebujem pozerať žiadnu stránku ja som v tom žila. Poznám realitu veľmi dobre.
Každá profesia niečo má, úplne každá a každá sa sťažuje na platy.
Verejný sektor má niektoré platové tabuľky pod minimálnou mzdou a tiež sú to ľudia ktorý majú VS.
A je tam veľký rozdiel v mzdách.

bosorkabb
Dnes o 18:00
@barbie2023

@barbie2023 z pomedzí povolaní majú proste učitelia najviac dovolenky to tiež vieš v dnešnej dobe dohľadať.

barbie2023
Dnes o 18:29
@bosorkabb

@barbie2023 z pomedzí povolaní majú proste učitelia najviac dovolenky to tiež vieš v dnešnej dobe dohľadať.

@bosorkabb to nie je pravda ,že najviac. A myslím,že nástupný benefit 5000€ + vyšší plat + príspevok na bývanie...to nejde prebiť, nehnevaj sa.

anonym_bf7d37
Dnes o 19:04

@anonym_autor je*e??? 🤣🤣🤣🤣

eeffka
Dnes o 19:19
@anonym_autor

@veronikah96 Takisto nič v zlom, ale viete vôbec, čo je ten C2 z Cambridge? Prečo to takto znevažujete? Aj ja poznám plno ľudí, ktorí len tak halabala povedia, že majú úroveň C1, C2 na základe toho, že rozumejú filmom v angličtine, ovládajú jednoduché gramatické štruktúry alebo zvládnu hovoriť o jednoduchých témach. To som ja vedela v 10 rokoch.
"C2 preukazuje vynikajúce zvládnutie angličtiny v náročných oblastiach, akými sú veda a výskum, akademické či odborné prostredie."

@anonym_autor zasa sa nezblazni z C2, tu ma moja 20r dcera a statnicu k tomu. Gymnazistka

anonym_b13bcd
Dnes o 19:30

Vidite a ja mam normalne vycitky svedomia,ze zase nic nerobim v tej blbej fabrike.Strasne potom ten cas ide tak pomaly,ze tu asi aj korene zapustim.
A ja som sa bala ako nebudem stihat.

bosorkabb
Dnes o 20:13
@barbie2023

@bosorkabb to nie je pravda ,že najviac. A myslím,že nástupný benefit 5000€ + vyšší plat + príspevok na bývanie...to nejde prebiť, nehnevaj sa.

@barbie2023 veď kľudne sa môžeš prihlásiť ak to považuješ za super.
A teda kto má viac dní dovolenky ako učiteľ teda?
A to teda nijak nezávidím,doprajem. Neuveríš aj vyššie platy každej profesii aj tomu robotníkovi, učiteľom či úradníkom.
To že učiteľ má plat aký má nie je chyba policajtov,vojakov, robotníkov. Je to chyba štátu. Tam sa treba obrátiť. Každá z týchto profesii má svoje odbory čo tak sa opýtať čo robia? Prečo ste ani raz neštrajkovali? Áno sťažovať sa na internete je rýchle ale málo efektívne a tade cesta nevedie. A vieš prečo žiaden štrajk? Pretože problém je len na západe krajiny. Ostatné okresy problém nemajú a učiteľov je tam dosť a koľko krát sa tam mladý na školu učiť nedostanú. Nepustia ich staré ročníky ktorým je v školstve super.
Zase sa tu netreba tváriť urazene že všade to má školstvo rovnaké, nemá.

bosorkabb
Dnes o 20:22
@barbie2023

@barbie2023 Učiteľ na Slovensku patrí medzi zamestnancov s najvyššou zákonnou výmerou dovolenky – minimálne 8 týždňov ročne. To je výrazne viac než väčšina profesií.
To si vie každý človek overiť veľmi jednoducho sú to dostupné informácie.

barbie2023
Dnes o 21:25
@bosorkabb

@barbie2023 veď kľudne sa môžeš prihlásiť ak to považuješ za super.
A teda kto má viac dní dovolenky ako učiteľ teda?
A to teda nijak nezávidím,doprajem. Neuveríš aj vyššie platy každej profesii aj tomu robotníkovi, učiteľom či úradníkom.
To že učiteľ má plat aký má nie je chyba policajtov,vojakov, robotníkov. Je to chyba štátu. Tam sa treba obrátiť. Každá z týchto profesii má svoje odbory čo tak sa opýtať čo robia? Prečo ste ani raz neštrajkovali? Áno sťažovať sa na internete je rýchle ale málo efektívne a tade cesta nevedie. A vieš prečo žiaden štrajk? Pretože problém je len na západe krajiny. Ostatné okresy problém nemajú a učiteľov je tam dosť a koľko krát sa tam mladý na školu učiť nedostanú. Nepustia ich staré ročníky ktorým je v školstve super.
Zase sa tu netreba tváriť urazene že všade to má školstvo rovnaké, nemá.

@bosorkabb no ja som chudobný stredoslovenský okres a veru ma 🤦 a reagujem na to , čo vypisujú ostatní aké sú tam benefity. No veru žiadne nie sú. Nech sa páči ,ak si myslíš ,že mať dovolenku a plat 1000€ pri takej náročnej práci.. urob si školu a pod. Isto si nájdeš miesto lebo jednoducho všade je to bieda. Áno , na západe najväčšia. Ale rastie to všade. A čo sa týka policajtov a pod. hneď by som išla len som už na to stará ,aby som odišla na výcvik od detí. Tu nejde o to , že choď 🤦 rozumné argumenty tu píšem a primitívne odpovede dostávam. Však choď tam kde je lepšie... A nemôžeme si urobiť aj tu lepšie hej keď vidíme ,že inde je to fajn? Argumentuje sa nielen preto,že sa sťažujú ľudia ,ale aj preto,že existujú možnosti kde sa to dá a ako sa to dá predsa. Keby všetci učitelia naozaj odišli , by som chcela vidieť ako by ste tu skákali od radosti. Učiteľov je nedostatok, to je holý fakt. Policajtov prebytok. Ďalší fakt. A faktom je , že v krajine ,ktorá krachuje sa stále nedokáže nájsť človek , ktorý by si natoľko vážil vzdelanie a doprial deťom ako budúcnosti tejto krajiny kvalitných pedagógov ,ktorých bez peňazí mať proste nebudeš. Napriek tomu sa pripláca za ďalších aj ďalších policajtov. Kriminalita rastie najmä preto,že je vzdelávanie extrémne a dlhodobo podhodnotené. To nie je môj výmysel ani názor. To je ďalší fakt. A posledná vec. Porovnávam len verejné sektory kde sa lejú peniaze a kde nie.

barbie2023
Dnes o 21:29
@bosorkabb

@barbie2023 Učiteľ na Slovensku patrí medzi zamestnancov s najvyššou zákonnou výmerou dovolenky – minimálne 8 týždňov ročne. To je výrazne viac než väčšina profesií.
To si vie každý človek overiť veľmi jednoducho sú to dostupné informácie.

@bosorkabb nech sa páči - každý učiteľ na Slovensku by ozelel tie dva týždne dovolenky ,ktoré väčšina aj tak minie na ďalšiu brigádu ak by mal takéto benefity. Okrem toho , učiteľské voľno sa prispôsobuje detským prázdninam. A dieťa nie je dospelý.

Strana
z12