icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

anonym_833126
11. jan 2026
@anonym_5f71ff

@anonym_ea65db no neviem kde ako ,ale triedna mojej dcéry bola teraz tri týždne v Thajsku, vlani na jeseň s časti cez prázdniny v Dánsku, na jar v Ríme.

@anonym_5f71ff to je ale výnimočné, na drvivej väčšine škôl o tom môžeš len snívať, Ale záleží aj na tom, čo učí, niekoho v pohode zastúpi družinárka, niekoho nie záleží na vedení školy akú chcú mať úroveň vyučovania

zafir01
11. jan 2026
@anonym_7acafb

Mna by zaujimalo, kde sa tak dobre zaraba, ked vsetky pisete, ako super zarobite, lebo ked clovek pozrie profesiu, tak tam je vacsinou mzda 1200 v hrubom a aj menej

Pozri .aj u nas davali inzerat a mzda omnoho nizsia na inzerate, nez realne mam. Ibaze ku mzde si priratam prispevok na stravu to jw hned cez 100 eur mesacne , dochadzkovy bonus , nocne priplatky , sviatky ,vikendove priplatky , odmeny pred Vanocani a pred letom , bonus v podobe nejakej nakupnej poukazky,nehovoriac o rekreacnom poukaze , poukaze na sportovu cinnost dietata ( to mam hned cez 500 eur rocne vo vrecku ) ....prispevok do 3 piliera .... vsetko su to bonusy .ktore ked spocitam za rok aj s mojou mzdou a dam deleno 12 .som niekde na 1300-1500 eurach .
Ale napr vo fabrike kde som pracovala som dostavala aj za vykon , ked som robila kusy nad normu ( automobilka ) norma bola 120 a ja bez nejakeho sttesu som vedela robit 150 ,tak som mavala o 150 eur vyssiu vyplatu v cistom ako kplegyna ,ktora sa nevedela prehupnut cez 110 kusov .

anonym_833126
11. jan 2026
@petracandle

Toto musi byť vymyslené, aby sme tu hromadne zase začali nadávať na učiteľov 🤦‍♀️ neverím, že by si reálne nepochopila, že jeho plat je adekvátne podmienený tým, že pracuje na smeny, víkendy, v prašnom, hlučnom prostredí, fyzicky namáhavá robota

@petracandle nemusí to tak byť, pred pár rokmi môj syn ako čerstvo vylezený zo školy cez prázdniny zarobil 880 eur za mesiac a nerobil ani na zmeny, ani nočné, či víkendy, ani hlučné prostredie, nejaký prach tam bol, ale nie taký, že by museli použvať ochranné pomôcky. Skoro mi oči vypadli, keď som videla, koľko zarobil, podotýkam, že študoval úplne iný obor, takže ani kvalifikáciu na to nemal.

mafia102
11. jan 2026

@anonym_autor sprav si atestacie

anonym_a9f197
11. jan 2026

Som zvedava kto tu bude ucit deti a bojovat s rodicmi na edupage ci na rodicovskom, ked vsetkych ucitelov, co maju prave krizu poslete ist robitnieco ine a ci inam a naozaj aj pojdu..

Hadam kazdy preziva krizu v praci, citi sa menejcenny, nespravodlivo hodnoteny. Ved autorka sa mozno chceka len vyrozpravat, postazovat.. ci ani to uz nemoze? Kazdy ma slabu chvilku..

anonym_ac22a8
11. jan 2026
@simsalabim

S uzasom citam tuto diskusiu - to naozaj nikomu nepride divne, ze VS vzdelany clovek ma plat ako robotnik vo fabrike? Ved uz dlhododobo sa upozornuje na to, ze jucitelia su u nas jedini s VS kvalifikaciou s takymi nizkymi platmi. Pravnik, lekar, ekonom, stavbar.... taky nema.
A pritom, kazda z nas vzdy chce mileho, sikovneho ucitela, s laskavym a individualnym pristupom pre svoje deti. Ale ako, ked musia nahanat druhu pracu? Samozrejme, ze ti sikovni, odvaznejsi, bez zavazkov odchadzaju.... a nase skolstvo potom vyzera tak, ako vyzera.

@simsalabim Presne,ja ked vidim tych pracovne vytazenych kolegov,tak ich obdivujem,ze to robia este stale z lasky k povolaniu a nie pre tie peniaze. Rodicia im tam nosia chore deti,len aby s nimi nemuseli ostat doma a nebodaj dobiehat ucivo, a ucitelia potom chori s ruskami musia do prace,lebo ich je tak malo,ze ked 2 vypadnu,uz nema kto zastupovat a tymi detmi vobec byt. To uz nikto nevidi. Len 2 mesiace prazdnin zavidia. Nevidia ani to,ze kucharky a pomocne sily im za minimalnu mzdu stravuju deti. Najjednoduchsie je povedat "mal si sa lepsie ucit" a "chod robit inde" 🙄 Ale sluzby od skolstva ocakava kazdy.

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@a0

Plat máte síce rovnaký. Avšak on má o 20d dovolenky menej, určite pracuje na zmeny, tebe najneskôr o 2 padla (áno viem + domáca príprava, rokmi si pripravíš materiály na to, bude to jednoduchšie). Ty za 5-10 rokov môžeš stále učiť, lebo bude koho. Tvoj brat nemá istotu, že za 5-10 rokov firma, v ktorej pracuje nekrachne a on si bude musieť hľadať prácu spolu s ďalšími 100-500 ľuďmi, z danej firmy, okrem iných… všetko má svoje + a -. Avšak ty si môžeš stále popri nájsť aj brigádu, aj zvýšiť kvalifikáciu. Ja viem, že ti to príde nefér, skrz plat a to, že ty si naň roky študovala ale plat nie je všetko. Dokonca ani banka by sa na vás dvoch nepozerala rovnako, napr pri hypotéke. 🙂

@a0 tak napr.nasa fabrika patri ako top zamestnavatel,takze v banke ked vidia nazov,vedia urobit a schvalit take vynimky,co napr.inym nie,hoci to boli 2rovnake pripady.Takze stale pisem nie je fabrika ako fabrika,nie je vyroba ako vyroba.

anonym_a0a48d
11. jan 2026
@anonym_a9f197

Som zvedava kto tu bude ucit deti a bojovat s rodicmi na edupage ci na rodicovskom, ked vsetkych ucitelov, co maju prave krizu poslete ist robitnieco ine a ci inam a naozaj aj pojdu..

Hadam kazdy preziva krizu v praci, citi sa menejcenny, nespravodlivo hodnoteny. Ved autorka sa mozno chceka len vyrozpravat, postazovat.. ci ani to uz nemoze? Kazdy ma slabu chvilku..

@anonym_a9f197 môže. Ale sama zrejme nič naviac nerobí. Píšu tu učiteľky, že prečo si nerobí atestácie. Že potom majú oveľa lepšie platy. Toto je vymyslené. Na rozprúdenie vášní. O chvíľu sem budú aktivistky aj Fica motať. Ako do každej témy.

anonym_833126
11. jan 2026

vážim si každú prácu, aj manuálnu, len si treba uvedmiť, že to vzdelanie by malo byť v plate aj ohodnotené, autorka témy robotníka vo fabrike nahradí bez problémov, no opačne to nepôjde
@mafia102 nei všade ti ich riaditeľ povolí, lebo po atestácii má učiteľ vyšší plat a na ten nie sú financie

anonym_67ec22
11. jan 2026

@anonym_autor Namiesto dalsej vs si si mala spravit atestacie, byt uz davno v najvyssej platovej triede a mat o niekolko stoviek eur viac. Alebo sa uplatni s tou dalsou VS. Je vlastne na zamyslenie, naco stale studyjes nieco s cim sa nevies uplatnit. Mozno je to na psychoterapeuta.

mikadooo
11. jan 2026

@anonym_autor to ma mrzí. Ale áno, je to tak. Školstvo je nedocenené. Aj tak ti ďakujem, že si ochotná vzdelávať naše deti. ❤️

anonym_833126
11. jan 2026
@anonym_67ec22

@anonym_autor Namiesto dalsej vs si si mala spravit atestacie, byt uz davno v najvyssej platovej triede a mat o niekolko stoviek eur viac. Alebo sa uplatni s tou dalsou VS. Je vlastne na zamyslenie, naco stale studyjes nieco s cim sa nevies uplatnit. Mozno je to na psychoterapeuta.

@anonym_67ec22 písala som vyššie, že nie na každej škole riaditeľ atestácie povolí, nie je potom na vyššie mzdy, aj preto odišiel zo školstva môj švagor. Ale nechápem, prečo nejde robiť niečo úplne iné, alebo neučí angličtinu, nie v škole, dospelých

janage
11. jan 2026
@simsalabim

S uzasom citam tuto diskusiu - to naozaj nikomu nepride divne, ze VS vzdelany clovek ma plat ako robotnik vo fabrike? Ved uz dlhododobo sa upozornuje na to, ze jucitelia su u nas jedini s VS kvalifikaciou s takymi nizkymi platmi. Pravnik, lekar, ekonom, stavbar.... taky nema.
A pritom, kazda z nas vzdy chce mileho, sikovneho ucitela, s laskavym a individualnym pristupom pre svoje deti. Ale ako, ked musia nahanat druhu pracu? Samozrejme, ze ti sikovni, odvaznejsi, bez zavazkov odchadzaju.... a nase skolstvo potom vyzera tak, ako vyzera.

@simsalabim no musím ťa vyviesť z omylu. Ma taky aj ekonóm aj stavbar aj právnik. Podľa toho v akom regióne a v akom odbore robíš. A tiez si musia dopĺňať vzdelanie, ti čo nerobia v štátnej a verejnej správe majú 40h pracovný týždeň. Učiteľ ma 37.5h. Nie, nezávidím, ale treba sa faktov držať.
A nebrať do úvahy len plat, ale aj ďalšie benefity. Tým nechcem nijako spochybňovať náročnosť práce učiteľa.
Ale každý kto potreboval doucko vie ako sa tie ceny pohybujú. Jazyky sú zvlášť žiadané, teda je ľahká možnosť krasne si privyrobiť bez stresov.
Remeselník ma iný typ práce, ale tiež musí mať zručnosti a vzdelávať sa v tom svojom.
Zoberme vodiča autobusu. Zodpovednosť jak sviňa, cely deň tiež so všelijakými ľuďmi, za ktorych ma zodpovednost, stres obrovský a dovolím si povedať, že väčší ako učiteľ ZŠ hoci ten má vysokú školu. Pravidelne vzdelávanie, preskúšanie a psychotesty.
Plat sa predsa neodvija len od stupňa vzdelania, ale od mnohých ďalších faktorov.

Ja by som bola kľudne za, nech si to rodicia idú vyskúšať na týždeň, ale aj opačne, nech si teda aj ucitel vyskúša prácu v lidli, či šoféra autobusu, elektrikára a tiež v ich podmienkach. Isto by to zvýšilo vzájomnú uctu.

anonym_5f71ff
11. jan 2026
@anonym_5cd378

@ninuska36 a co ked si ju musia brat v lete? Ved aj iny ludia si cerpaju v lete,lebo deti su najviac doma. Ja mam kamosku ucitelku. 1tyzden prazdnin robi aj posledny. Ostatne je doma. Je doma ked jej deti ochoreju a cerpa ocr. Je doma ked marodi a je na PN. Je doma ked su chripkove prazdniny,je doma ked su jarne prazdniny,velkonocne a neviem ake. Brava si volno na lyzovacku napr. Ide rano o 7:30 a o 13:00 parkuje doma. Mam pocit,ze sa ucitelia beru ako ohrozeny druh uz. Synova triedna napr. Chodim bravat syna pred 13 tou do skoly a stretnem ju vzdy ked ide domov aj ona.
A zavidiet bratovi plat? No tak ved je moznost urcite odist do fabriky tiez. Das vypoved a ides. Pás caka. Odrobis si v najlepsom pripade 8hodin daku tu sobotu nedelu sviatok a budes mat viac.

@anonym_5cd378 súhlasím, kľudne nech ide u nás do fabriky za pás berú každého. V lete v zime celozávodna.dovolenka. Autorka choď Ves podľa.teba ideš do.lepšieho, možnosti máš tisíc.
Kým pravdepodobne jej brat má oveľa užšie možnosti, napr pracovať v školstve ....

anonym_67ec22
11. jan 2026
@anonym_103566

@anonym_autor Ano - vediet cudzí jazyk = lepšie C1 až C2. Citat knihy a fungovať pracovne v tom jazyku. Nehovorím o objednaní si v reštaurácii. Z 1 jazyka som si spravila C2 certifikát po roku štúdia, takže nehovorme o nejakom životnom úspechu. To bola jediná konkrétna kvalifikácia + učiť, čo si spomenula. Len niektoré vysoké školy na Slovensku sa bohužiaľ niekedy rovná ničomu a teda v podstate tam nie je rozdiel s tou fabrikou

@anonym_103566 Doplnila by som, ze mnohi s certifikatom sa realne s cudzim ja jazykom stretli na dvojtyzdnovej dovolenke. Pre takych je zivotny uspech spravit si certifikat. Zrejme je to aj pripad autorky ked sa nim tak ohana. Je otazne,, ako by sa uplatnila v realite. Znama s takym certifikatom vyucovala na zs anglictinu. Tiez chcela vyssi plat a nepresla ani pohovorom, lebo skratka nerozumela realnej anglictine.

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@anonym_5f71ff

@anonym_5cd378 súhlasím, kľudne nech ide u nás do fabriky za pás berú každého. V lete v zime celozávodna.dovolenka. Autorka choď Ves podľa.teba ideš do.lepšieho, možnosti máš tisíc.
Kým pravdepodobne jej brat má oveľa užšie možnosti, napr pracovať v školstve ....

@anonym_5f71ff u nas do fabriky ozaj neberu kazdeho a pre zeny to plati obzvlast,20r som sa tam snazila dostat,s prestavkami a kedze som tam aj praxovala,odbor rovnaky ako ucili na ich skole to bol aj tak problem,bez pomoci znamosti by som sa tam ani dnes nedostala,stare zeny par rokov pred dochodkom tam uz maju stopku uplnu.Aj muzi,a kedy si mali stopku uz aj 40tnici boli pre nich stari,potom sa to uvolnovalo pre muzov.

anonym_b7b957
11. jan 2026
@anonym_a0a48d

@anonym_a9f197 môže. Ale sama zrejme nič naviac nerobí. Píšu tu učiteľky, že prečo si nerobí atestácie. Že potom majú oveľa lepšie platy. Toto je vymyslené. Na rozprúdenie vášní. O chvíľu sem budú aktivistky aj Fica motať. Ako do každej témy.

@anonym_a0a48d Prvú atestáciu môže učiteľ robiť najskôr po 6. rokoch praxe, keď má dostatok vzdelávaní a súhlas riaditeľa. Vzdelanie si platí zo svojho a niekde je dokonca problém s uvoľňovaním z vyučovania, takže to robia cez víkendy alebo on-line po večeroch. Keďže vtedy chodila na druhú VS, nedalo sa jej to skĺbiť. S atestáciami je ťažšie sa zamestnať, lebo školy šetria, čiže vždy uprednostňujú učiteľov bez nich. Čiže, zvýšite si kvalifikáciu a na výberovom konaní to máte ako prekážku.
Ten plat je reálny, najmä ak nemá triednictvo. To tiež nemá každý, najmä na menších školách. Suplovanie sa už roky neprepláca, ale sa dáva do náhradného voľna - to sú potom tie dlhé prázdniny, ktoré všetci závidia. Učiteľ si takto nasupluje za školský rok aj niekoľko týždňov. Neviem, kto by toto dobrovoľne chcel v iných profesiách. Robiť pravidelne nadčas a nemať zaň peniaze. V školstve platí, že počas prázdnin nemôžete mať PN, OCR ako robia ženy bežne. Tu to urobíte raz a ste nezamestnaná. Vtedy treba čerpať to náhradné voľno a dovolenku.
Osobné ohodnotenie neexistuje už roky, keďže nie sú peniaze. Aj predtým to bývali smiešne sumy, pr. 10--20 eur mesačne, teraz je to nula.
Píšem to ako učiteľka, ktorá tiež odišla. Kvôli platu a kvôli ľuďom, akí tu píšu a závidia niečo, čomu nerozumejú. Každý si myslí, že učiteľ je v balíku. Realita: 2. atestácie, čo je maximum až dôchodku, plný úväzok, triednictvo, žena 35 rokov, bezdetná, čiže žiadne daňové bonusy a si na 1500 v čistom, to je maximum, viac nikdy nedostaneš. Maximálne odmeny na Vianoce, tak 209-400 euro. Vo firme mi dali nástupný plat v čistom 2000 s možnosťou rastu a to si myslia, že som skromná. A k tomu služobný telefón a počítač, možnosť služobných ciest do zahraničia, kde mi platia úplne všetko a kontakty. V školstve nie je nič, len hlúpe deti, ktoré sa nechcú učiť a hlavne, nemajú na to schopnosti, ich arogantní rodičia a v najlepšom prípade možnosť stagnácie až si smrti.

lubhomira
11. jan 2026
@anonym_b7b957

@anonym_a0a48d Prvú atestáciu môže učiteľ robiť najskôr po 6. rokoch praxe, keď má dostatok vzdelávaní a súhlas riaditeľa. Vzdelanie si platí zo svojho a niekde je dokonca problém s uvoľňovaním z vyučovania, takže to robia cez víkendy alebo on-line po večeroch. Keďže vtedy chodila na druhú VS, nedalo sa jej to skĺbiť. S atestáciami je ťažšie sa zamestnať, lebo školy šetria, čiže vždy uprednostňujú učiteľov bez nich. Čiže, zvýšite si kvalifikáciu a na výberovom konaní to máte ako prekážku.
Ten plat je reálny, najmä ak nemá triednictvo. To tiež nemá každý, najmä na menších školách. Suplovanie sa už roky neprepláca, ale sa dáva do náhradného voľna - to sú potom tie dlhé prázdniny, ktoré všetci závidia. Učiteľ si takto nasupluje za školský rok aj niekoľko týždňov. Neviem, kto by toto dobrovoľne chcel v iných profesiách. Robiť pravidelne nadčas a nemať zaň peniaze. V školstve platí, že počas prázdnin nemôžete mať PN, OCR ako robia ženy bežne. Tu to urobíte raz a ste nezamestnaná. Vtedy treba čerpať to náhradné voľno a dovolenku.
Osobné ohodnotenie neexistuje už roky, keďže nie sú peniaze. Aj predtým to bývali smiešne sumy, pr. 10--20 eur mesačne, teraz je to nula.
Píšem to ako učiteľka, ktorá tiež odišla. Kvôli platu a kvôli ľuďom, akí tu píšu a závidia niečo, čomu nerozumejú. Každý si myslí, že učiteľ je v balíku. Realita: 2. atestácie, čo je maximum až dôchodku, plný úväzok, triednictvo, žena 35 rokov, bezdetná, čiže žiadne daňové bonusy a si na 1500 v čistom, to je maximum, viac nikdy nedostaneš. Maximálne odmeny na Vianoce, tak 209-400 euro. Vo firme mi dali nástupný plat v čistom 2000 s možnosťou rastu a to si myslia, že som skromná. A k tomu služobný telefón a počítač, možnosť služobných ciest do zahraničia, kde mi platia úplne všetko a kontakty. V školstve nie je nič, len hlúpe deti, ktoré sa nechcú učiť a hlavne, nemajú na to schopnosti, ich arogantní rodičia a v najlepšom prípade možnosť stagnácie až si smrti.

@anonym_b7b957 Máš zlú skúsenosť, ale nie všade to takto funguje, a to učím vo veľkom krajskom meste. Mám o dosť viac ako 1500 a nepoberám daňový bonus, poberá ho manžel. Áno, vzdelávanie učiteľov sa koriguje aj u nás, ale nie určite tak, aby som si za 8 rokov, ktoré autorka pôsobí v školstve, neurobila žiadne inovačné ani atestáciu, tomu skrátka neverím. Nadčasy sa u nás takisto preplácajú, kto chce, môže si nechať na náhradné voľno. Mrzí ma tvoja negatívna skúsenosť, ale priveľmi si to zovšeobecnila. V ostatnom s tebou súhlasím.

anonym_2f2ee7
11. jan 2026

Ja vzdy aj detom vravim. Vysoka skola nieje ani tak zaruka vyssieho platu ale pohodlnejsej prace.
My v kancelarii zarobime rovnako ako ludia vo vyrobe ale:
1) nerobim na zmeny
2) nerobim cez vikendy
3) nedviham tazke veci
4) niesom v skodlivom hlucnom prasnom ci obcas aj chemickom prostredi
5) mam castejsie prestavky ako oni
6) je lahsie riesit lekarov lebo nenusim az tak planovat ako oni
A takto by som mohla pokracovat...

valria
11. jan 2026
@anonym_103566

@valria čo je na tom hlúpe? Niektoré jazyky ako AJ, španielčina “pozrieš a vieš”, ine ako DE, FR, čínština a pod. tam sa trochu viac potrapis, čo už.

@anonym_103566 Je to individuálne, netáraj, nezovšeobecňuj.

lapersefona
11. jan 2026

Máš C2 z angličtiny? Co robíš prosím ta v školstve keď vieš aké su tam platy? Ak chceš viac choď do nejakého korporátu.

mimirka32
11. jan 2026

Len kto potom bude ucit, ked vsetci ucitelia pojdu robit inde. To tu zeny chcete mat sproste deti?

anonym_5f71ff
11. jan 2026
@anonym_833126

@anonym_5f71ff to je ale výnimočné, na drvivej väčšine škôl o tom môžeš len snívať, Ale záleží aj na tom, čo učí, niekoho v pohode zastúpi družinárka, niekoho nie záleží na vedení školy akú chcú mať úroveň vyučovania

@anonym_833126 tak triedna učí matematiku, a telesnú výchovu, ale chodia aj iný učiteľ dejepisu a jaz. , učiteľka výtvarnej a občianskej náuky, aj riaditeľ aj zástupkyňa

anonym_f8e16f
11. jan 2026
@anonym_b7b957

@anonym_b7b957 pekne si to popisala. Ja som teraz po rodicovskej dovolenke vahala, ci sa ubrat do skolstva a dorobit si vzdelanie(mala som ponuku) alebo pokracovat v doterajsom smerovani. Velmi by som chcela ucit, doucujem prilezitostne, mam rada deti. Ale plat nepusti, ked vidim ako to je(manzel uci). Takze som ostala v doterajsom smerovani, tam to nie je sice uplne platovo ruzove, ale je to lepsie.

anonym_289e40
11. jan 2026

@anonym_autor vieš čo ja autorka paradox ? Že ja vo svojom odbore na Slovensku patrím medzi špičku, zarobím veľmi dobre a aj tak ma to ťahá do školstva. Od septembra si idem diaľkovo dorobiť pedagogické minimum aby som mohla učiť odborné predmety na strednej škole a tak odovzdávala svoje skúsenosti ďalej . Chcem skúsiť aj niečo iné.

petracandle
11. jan 2026

Tak ako ľudia nikdy nepochopia učiteľov a naivne si myslia, že učitelia sedia o 13tej doma s vyloženými nohami a voľno majú ako žiaci, tak učitelia NIKDY nepochopia aké náročné sú iné povolania. Aké ťažké je makať fyzicky, ničiť si telo, ísť cez bolesť; robiť 12 hodín denne, mať smiešnych 20 dní do roka dovolenky, že argument "ale my si musíme brať voľno len cez leto, kým ostatní kedykoľvek" nie je celkom pravda, kedže väčšina fabrík má nútenú celozávodnú dovolenku v danom čase a nijak inak, atď atď 😃 amen

mamina7070
11. jan 2026

Dnes proste nie su umiesnenky akonza komunizmu, dnes si mozeme slobodne menit povolanie, a aj ty autorka mozes ist robit nieco ine, ucitelov nie je nedostatok, najma v regionovh su to lukrativne miesta, ucitelia v ramci verejnej spravy jediny v tomto roku budu mat navysenie platov, ale samozrejme nie je vhodne aby to robili frustrovani a smutni ludia takze kludne zmen svoje pracovne zaradenie, je to len a len na tebe.

anonym_b7b957
11. jan 2026

Ešte dodám, že keď som odišla na škole sa úplne zrušilo vyučovanie druhéhi cudzieho jazyka. Druhý stupeň má len ANJ a namiesto druhého jazyka dostali žiaci nejaké práce, ktoré učí asistentka. Zákon toto umožňuje a mnohé školy šetria aj takto. Dnes, keď sa mladý človek bez jazyka v podstate nepohne.
Osvieteným a bohatším rodičom to vadí a dávajú deti aspoň na jazykovú školu, ale väčšina sa s tým zmierila Ako tu čítam, je to v poriadku, veď do fabriky ani do Lidlu to netreba.

janage
11. jan 2026
@anonym_b7b957

@anonym_b7b957 ono byť slobodná, či vydatá, ale bezdetna je obrovský rozdiel oproti tomu tie deti mať. Lebo nikto v žiadnej firme ti v lete nedá viac ako 2 týždne voľná v kuse. A ty tie deti nejako poriesit budeš musieť. Len pre obraz týždeň denného tabora stojí od 100 do cca 250e. Ak máš deti 2...
A nie nezávidím, ale faktom je, že ťa práca ma pre ženu s malými deťmi veľa benefitov pri zabezpečovaní fyzickej starostlivosti o vlastné deti.
Neviem ja zas poznám babu, čo aj vzdelanie doplnila, aj 2 detičky majú aj učebnice nejaké pracovne zošity publikovala.... potom poznám učiteľov čo sa držia na ZŠ, SŠ, zubami nechtami, hoci ich to vôbec nebaví a nechcú to robiť. A samozrejme poznám aj tých úžasných.
A predpokladam, že žiješ v oblasti, kde nástupný plat 2000e je samozrejmosť. Tu by ti v súkromnej firme, pokiaľ nemáš oblasť IT s praxou, nikto taký nedal.
Ale rozhodne je správne, že si odišla, ak podmienky pre teba boli neprijateľné.
To už je zase o systéme, aby rodicia tlačili na štát na podmienky vzdelávania.
A to, že deti sa nechcú učiť no neviem. Skôr mam pocit, že oni aj rodicia si kladú otázky na čo mi táto informácia či vedomosť reálne bude v živote. Hovorím o systéme založenom na memorovani a učiť sa musíš či ťa to zaujíma ci nie, či to využiješ či nie, či máš bunky na danú oblasť či nie. Ak niečo nepouzivas a nepotrebuješ, zabudneš to a je otázne aký má potom zmysel to vedieť. Často jednorazovo do prvej skúšky a potom už nikdy to nepoužije. To platí aj pre SŠ a bohužiaľ aj VŠ u nás. Kopec info čo musíš vedieť, ale reálne sa už nikdy s nimi nestretneš. A vylezieš z tej školy a reálne pre prax zistíš, že mnoho toho čo skutočne potrebuješ, sa budeš musieť doucit sám. A prax je kdesi inde ako teória.
A ešte tu máme obrovskú kopu ľudí, čo robia úplne mimo odbor čo na VŠ študovali. A to hovorí jednoznačne o zle nastavenom celom systéme vzdelavania.

anonym_0d6ae3
11. jan 2026

1110€ veď to je na MK plat upratovačky na benzinke 🙈 Tu sa zarábajú iné peniaze …