Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii
Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.
Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.
@ninuska36 my rodicia si tiez nemozeme brat hocikedy dovolenku, musime sa prisposobovat prazdninam a mame len 25 dni dovolenky. Spocitaj si, kolko je dni prazdnin v roku a ked mas len 25 dovolenky, nemas sancu to vykryt. prosim, daj si facku z kazdej strany, mozno sa ti potom rozjasni. A to nevravim, ze SKD zacina o 7 a konci o 5, ak mas normalnu pracovnu dobu a dochadzas do prace, tiez nemas sancu stihnut dieta odviest a doviest v ramci hodin SkD. tak sa este raz prefackaj a pozri sa kolko dni ma ucitel narok na dovolenku rocne, plus denna pracovna doba.
@anonym_597c52 Tych par faciek by si si zasluzila ty. Mala si sa lepsie ucit a vsetky tie "vyhody" ucitelskeho povolania si mohla cerpat sama🤷♀️ A co ti nevyhovuje na druzine 7-17? Ako by tam ucitelia a deti mali byt? Od 5:00 do 19:00 by bol ideal? A nechceli by ste tie deti nechat rovno na tyzdenne pobyty,zeby ste ani nemuseli po ne chodit? V AT mozes o takom case ako tu snivat a aj tak je furt zle.
Mala som rozpísaný veľmi dlhý koment...ale ako tak čítam, nemá to význam...tu nikdy nebude lepšie...kľudne sa čučkajte v tom, kto sa viac narobí a menej zarobí...a som zvedavá, kto bude tie vaše deti učiť, ak všetko schopné odíde inam, určite to naše školstvo stúpne na úrovni...
@anonym_autor autorka Ty si myslíš, že si nejaka výnimočná, extra vzdelaná a všetci by to teraz mali oceniť a dať Ti už len z princípu úžasnú výplatu lebo si “zákonom chránená učiteľka” … a pritom si vlastne napísala že máš VŠ a C2 angličtinu … nič viac … tak vitaj v realite. Takých ako Ty je tu kopec a nieje to nič extra ..
@anonym_0d6ae3 Nie, nemyslím si, že som výnimočná ani že mi má niekto niečo dávať "z princípu." To si mi tam len ty dosadila, aby sa ti s tým ľahšie polemizovalo.
Nikde som netvrdila, že VŠ a C2 zo mňa robia elitu. Vytrhávate tu vety z kontextu len pre senzáciu a aby sa vám to hodilo. Tvrdím, že ide o štandardnú, reálnu kvalifikáciu, ktorá by v normálne fungujúcom systéme mala znamenať aj primerané ohodnotenie. Končím.
@anonym_a0a48d Prvú atestáciu môže učiteľ robiť najskôr po 6. rokoch praxe, keď má dostatok vzdelávaní a súhlas riaditeľa. Vzdelanie si platí zo svojho a niekde je dokonca problém s uvoľňovaním z vyučovania, takže to robia cez víkendy alebo on-line po večeroch. Keďže vtedy chodila na druhú VS, nedalo sa jej to skĺbiť. S atestáciami je ťažšie sa zamestnať, lebo školy šetria, čiže vždy uprednostňujú učiteľov bez nich. Čiže, zvýšite si kvalifikáciu a na výberovom konaní to máte ako prekážku.
Ten plat je reálny, najmä ak nemá triednictvo. To tiež nemá každý, najmä na menších školách. Suplovanie sa už roky neprepláca, ale sa dáva do náhradného voľna - to sú potom tie dlhé prázdniny, ktoré všetci závidia. Učiteľ si takto nasupluje za školský rok aj niekoľko týždňov. Neviem, kto by toto dobrovoľne chcel v iných profesiách. Robiť pravidelne nadčas a nemať zaň peniaze. V školstve platí, že počas prázdnin nemôžete mať PN, OCR ako robia ženy bežne. Tu to urobíte raz a ste nezamestnaná. Vtedy treba čerpať to náhradné voľno a dovolenku.
Osobné ohodnotenie neexistuje už roky, keďže nie sú peniaze. Aj predtým to bývali smiešne sumy, pr. 10--20 eur mesačne, teraz je to nula.
Píšem to ako učiteľka, ktorá tiež odišla. Kvôli platu a kvôli ľuďom, akí tu píšu a závidia niečo, čomu nerozumejú. Každý si myslí, že učiteľ je v balíku. Realita: 2. atestácie, čo je maximum až dôchodku, plný úväzok, triednictvo, žena 35 rokov, bezdetná, čiže žiadne daňové bonusy a si na 1500 v čistom, to je maximum, viac nikdy nedostaneš. Maximálne odmeny na Vianoce, tak 209-400 euro. Vo firme mi dali nástupný plat v čistom 2000 s možnosťou rastu a to si myslia, že som skromná. A k tomu služobný telefón a počítač, možnosť služobných ciest do zahraničia, kde mi platia úplne všetko a kontakty. V školstve nie je nič, len hlúpe deti, ktoré sa nechcú učiť a hlavne, nemajú na to schopnosti, ich arogantní rodičia a v najlepšom prípade možnosť stagnácie až si smrti.
@anonym_b7b957 no, nie vsade to plati rovnako. U nas sa nadcasy preplacaju, odmeny mavame 3 x v roku a je to viac ako 400 eur. A o prvu atestaciu mozes poziadat po 2 rokoch. Teraz bude zvysenie o 7 percent. Deti - ako kde, ako ktori. Stale to je povolanie, kde mna praca s mladymi ludmi naplna a bavi.
Autorka, ty si jedna z tých, ktorá si myslí, že vo fabrikách robia iba nevzdelane opice, ktoré vedia iba nakladať, vykladať a behať jak škrečkovia v koliesku?
Bez urážky, ale anglicky sa dnes deti naučia aj sami. Nato netreba učiteľa.
@anonym_0d6ae3 Nie, nemyslím si, že som výnimočná ani že mi má niekto niečo dávať "z princípu." To si mi tam len ty dosadila, aby sa ti s tým ľahšie polemizovalo.
Nikde som netvrdila, že VŠ a C2 zo mňa robia elitu. Vytrhávate tu vety z kontextu len pre senzáciu a aby sa vám to hodilo. Tvrdím, že ide o štandardnú, reálnu kvalifikáciu, ktorá by v normálne fungujúcom systéme mala znamenať aj primerané ohodnotenie. Končím.
@anonym_autor Mala by znamenat primerane ohodnotenie. Lenze tu je problem, Slovensko si dlhodobo nevazi kvalitnych pracovnikov, nevazi si vlastne vobec nikoho. Ja ti rozumiem ako to myslis, studovala si, na pracu ucitela treba aj urcitu "povahu" (alebo ako to napisat), praca s detmi nie je jednoducha, mas zodpovednost, odovzdavas detom vedomosti. Velmi dobre rozumiem tvojej frustracii. Vacsina ti tu naklada kvoli tomu, ako to vyznelo v kontexte s pracou tvojho brata vo fabrike.
Autorka, ty si jedna z tých, ktorá si myslí, že vo fabrikách robia iba nevzdelane opice, ktoré vedia iba nakladať, vykladať a behať jak škrečkovia v koliesku?
@doriiis Tento nazor panoval vzdycky, aj tu na MK ked si precitas nejake diskusie, tak pracu vo fabrike mnohe povazuju za podradnu. Pritom je niekedy lepsie platena. Vid tento priklad.
@anonym_autor Mala by znamenat primerane ohodnotenie. Lenze tu je problem, Slovensko si dlhodobo nevazi kvalitnych pracovnikov, nevazi si vlastne vobec nikoho. Ja ti rozumiem ako to myslis, studovala si, na pracu ucitela treba aj urcitu "povahu" (alebo ako to napisat), praca s detmi nie je jednoducha, mas zodpovednost, odovzdavas detom vedomosti. Velmi dobre rozumiem tvojej frustracii. Vacsina ti tu naklada kvoli tomu, ako to vyznelo v kontexte s pracou tvojho brata vo fabrike.
@alica110 práveže učitelia z fachu jej tu radia, ako si tú kvalifikáciu zvýšiť a mať vyšší plat.
A je im divné, že za 8 rokov nič neriešila.
@doriiis Nie, nemyslím. To ste si tam dosadili vy a vzápätí znevažujete učiteľov anglického jazyka. Výsmech je len z vašej strany. Sama píšem, že pochádzam z robotníckej rodiny.
@doriiis a naucia sa aj dialogu, kritickemu mysleniu, diskusii, kontextu.
aj po slovensky deti vedia same, a predsa chodia na sjl.
inak C2 certifikat dosiahla moja dcera pri skonceni strednej skoly nerobila by som z toho taku vedu.
v kazdom pripade mas moznost ist robit do sukromnej sfery alebo ist podnikat zalozit si jazykovu skolu, platy ucitelov nie su tajomstvom a teda vysokoskolak by si ich mal vediet dohladat
@doriiis Nikde o tom nepíše, naráža na svojho brata, ktorého pozná a poznala aj ako študenta a kritizuje systém, ktorý je nespravodlivý voči určitej skupine ľudí. A že decká ovládajú tiktokovskú slang angličtinu im ešte nedáva patričnú úroveň a kvalifikáciu, či?
@anonym_6da5b0 Áno, inovačné aj u nás, ale atestácie u nás povolili vždy.
@lubhomira u nas nie.
@doriiis Tento nazor panoval vzdycky, aj tu na MK ked si precitas nejake diskusie, tak pracu vo fabrike mnohe povazuju za podradnu. Pritom je niekedy lepsie platena. Vid tento priklad.
@alica110 ... A trošku aj ty, že? Keďže minule si mala narazky na mňa a na to, že som zvyknutá na všeličo, keďže robím vo fabrike. No ale nevadí. Áno ja viem. Pracujem s nimi. Mladí 20 roční chalani, ktorí vedia robiť rukami a nemajú ani maturitu ešte majú väčší plat než učitelia.
Darmo, nastáva doba, keď remeslo a manuálna práca začnú byť vzácnejšie ako čokoľvek iné.
@anonym_autor Ja mám vysokú školu, pomerne náročné povolanie s veľkou zodpovednosťou a zarábam menej ako môj brat, ktorý nedokončil školu, striedal kadejaké práce s trápnym platom. Až sa mu podarilo zamestnať sa v IT, kde čisto cez home office zarobí viac ako ja po rokoch praxe a každodenného dochádzania do práce. Človek sa niekedy zamyslí, či je to normálne, že aj influencer zarába neraz viac ako lekár - chirurg. Ale tak to je. Ja som za brata rada, že si našiel cestu, mohla by som ísť na úrad práce a ten istý kurz a hľadať si podobnú prácu ako on. Možno to raz aj spravím. Zatiaľ nemám tu potrebu. Aj on bol v riziku vyjde/nevyjde, nemusel mať takéto šťastie. Ja mám takú istú možnosť, riskovať a buď úspešne alebo aj neúspešne. Povolania ako naše sú často aspoň väčšou istotou, aj keď za nižší plat občas. Jemu už raz firmu sťahovali do zahraničia a musel rýchlo hľadať zamestnanie v inej. Nie je to natoľko "istá" robota, aspoň na jeho pozícii. Na Slovensku je celkovo problém s prácou a nespravodlivo rozdelenými platmi, s tým nič nespravíme, len dúfať, že raz sa to vyrovná.
@anonym_289e40 Tak veľa šťastia a trpezlivosti, keď narazíš na tvrdú realitu!;)
@anonym_35130c ja som zvyknutá na tvrdú realitu , viem do čoho idem .
Prepáč, ja som tiež učiteľka na ZŠ a podobné reči má neuveriteľne hnevajú. Áno, platy učiteľov nie sú terno, súhlasím. Ale na Slovensku je problém, že väčšina ľudí na Slovensku má nízke platy. Pozri si platy vysokoškolsky vzdelaných ľudí v iných oblastiach, už len bežných úradníkov v mestách, niektorí nemajú 1000 ani v hrubom. Keď sme išli do školstva, videli sme platové tarify, vedeli sme koľko budeme zarábať. Sme jedno z mála povolaní, kde sa pravidelne aspoň čosi pridáva k platu. Naviac ľudia vo fabrike sa neuveriteľne fyzicky narobia, tlaky na výkon od nadriadených sú veľké, pritom dni oddychu formou dovolenky o polovicu menej ako my, učitelia. A tým nezľahcujem našu prácu. Učiteľstvo je psychicky náročné, ale to neznamená, že iné sú ľahšie, menej náročné. Podobné vyjadrenia len zhoršujú už tak veľký disrešpekt spoločnosti voči učiteľskému povolaniu. A to naozaj nie je treba.
@alica110 ... A trošku aj ty, že? Keďže minule si mala narazky na mňa a na to, že som zvyknutá na všeličo, keďže robím vo fabrike. No ale nevadí. Áno ja viem. Pracujem s nimi. Mladí 20 roční chalani, ktorí vedia robiť rukami a nemajú ani maturitu ešte majú väčší plat než učitelia.
Darmo, nastáva doba, keď remeslo a manuálna práca začnú byť vzácnejšie ako čokoľvek iné.
@doriiis Ano, clovek si niekedy nevidi do pusy. Ale vo fabrikach to tak vzdy bolo (tiez som tam kedysi pracovala), drzat usta a krok, lebo za dverami caka 100 dalsich, preto to porovnanie.
@doriiis Nikde o tom nepíše, naráža na svojho brata, ktorého pozná a poznala aj ako študenta a kritizuje systém, ktorý je nespravodlivý voči určitej skupine ľudí. A že decká ovládajú tiktokovskú slang angličtinu im ešte nedáva patričnú úroveň a kvalifikáciu, či?
@valria ... Na to, aby si sa dohovorila anglicky a vedela komunikovať aj písomne v normálnom živote nepotrebuješ stupeň. Keby si počula ako rozprávajú kórejski a Francúzski riaditelia závodov,tak ti poviem,že tiktok angličtina je ešte veľmi dobrá oproti nim.
9 rokov som sa učila nemčinu, maturovala som z nej. Nepamätám si z nej ani slovo. Angličtinu som sa nikdy neucila a hovorím ňou plynule. 🤷🏻♀️
Fuj ale ste tu hnusne. "Mala si sa lepsie ucit", "Mas moznost volby", " Chod ucit do zahranicia"...
A vy tiez mate moznost volby. Vsetky do jedneho si nechajte doma deti na domacom vzdelavani a nevyuzivajte ucitelov,ktori si tak za nizke mzdy musia nervy nicit . Ano zamerne to pisem,pretoze pracujem v skolstve a za to peklo,co musia zazivat niektori moji kolegovia na 2.stupni, (niekde uz aj na 1.) s drzymi,nevychychovanymi faganmi,by si zaaluzili 2-nasobne platy.
Ti,co tu trepete o prazdninach...Vy nemate dovolenku?? Ano,mozete si odist v oktobri,novembri do exotiky, vo februari na lyzovacku?? Lebo ucitelia nie. A ked zavidite tie prazdniny,mali ste sa lepsie ucit.
Mudre ste ako radio,ale cez kovid ste si vlasy trhali,ked ste sa s detmi mali ucit doma. Tak si na to vzdy spomente, kym zas vypustite z ust tu hlupu vetu "Mala si sa lepsie ucit" alebo "Mas pravo vyberu". Nezabudajte,ze vy tiez.
@anonym_ac22a8 teba by som s takýmto mentálnym nastavením ako učiteľku môjho dieťaťa nechcela ani náhodou..:pravdepodobne si jedna z tých vyhorerych a frustrovaných uciteliek
@valria ... Na to, aby si sa dohovorila anglicky a vedela komunikovať aj písomne v normálnom živote nepotrebuješ stupeň. Keby si počula ako rozprávajú kórejski a Francúzski riaditelia závodov,tak ti poviem,že tiktok angličtina je ešte veľmi dobrá oproti nim.
9 rokov som sa učila nemčinu, maturovala som z nej. Nepamätám si z nej ani slovo. Angličtinu som sa nikdy neucila a hovorím ňou plynule. 🤷🏻♀️
@doriiis A prečo sa teda neživíš angličtinou? Mohla by si pracovať z domu a zarobiť pekné peniaze. Viac ako v tej tvojej fabrike.
Prepáč, ja som tiež učiteľka na ZŠ a podobné reči má neuveriteľne hnevajú. Áno, platy učiteľov nie sú terno, súhlasím. Ale na Slovensku je problém, že väčšina ľudí na Slovensku má nízke platy. Pozri si platy vysokoškolsky vzdelaných ľudí v iných oblastiach, už len bežných úradníkov v mestách, niektorí nemajú 1000 ani v hrubom. Keď sme išli do školstva, videli sme platové tarify, vedeli sme koľko budeme zarábať. Sme jedno z mála povolaní, kde sa pravidelne aspoň čosi pridáva k platu. Naviac ľudia vo fabrike sa neuveriteľne fyzicky narobia, tlaky na výkon od nadriadených sú veľké, pritom dni oddychu formou dovolenky o polovicu menej ako my, učitelia. A tým nezľahcujem našu prácu. Učiteľstvo je psychicky náročné, ale to neznamená, že iné sú ľahšie, menej náročné. Podobné vyjadrenia len zhoršujú už tak veľký disrešpekt spoločnosti voči učiteľskému povolaniu. A to naozaj nie je treba.
@anonym_a58edd wou. Tlieskam. Proklincovala si ma k zemi. Tak vyspelý komentár som uz dávno nečítala. 👏👏👏👏❤️
@doriiis A prečo sa teda neživíš angličtinou? Mohla by si pracovať z domu a zarobiť pekné peniaze. Viac ako v tej tvojej fabrike.
@anonym_3b68db ... Myslíš? Nie každý zarába vo fabrikách 1100 v čistom. Sú pozície, ktoré zarábajú viac. 😂Z domu pracovať nechcem. HO nie je pre každého.
@doriiis Myslim pozicie za pasom. Brigadovala som kedysi v Samsungu vo Voderadoch. Na to zachadzanie - neludske, arogantne, povysene, akoby sme boli prasivi, nikdy nezabudnem.
Vyplata bola vtedy okolo 420eur.
@alica110 ... No lenže vo fabrikách je xy ďalších pozícii ako za pásom. Ani ja nestojím za pásom a predsa fabrika.

Wow. Po prečítaní tejto diskusie mi je ešte viac smutno.
Ak niekomu vyhovuje myšlienka, že deti bude učiť ktokoľvek, kto ešte ostane, nech to povie narovinu. Lebo tento prístup k učiteľom a k vzdelávaniu všeobecne naozaj nie je riešenie.
Poukazovala som na jednoduchý fakt: päť rokov som študovala vysokú školu kompletne v cudzom jazyku, stálo ma to nemalé peniaze, čas aj energiu. Popritom pracovala a aj napriek tomu som sa vrátila späť, pretože som chcela niečo odovzdať spoločnosti. V školstve mám už za sebou takisto plno vzdelávaní - aktualizačné a inovačné a nie, atestáciu nemám, nebola mi dovolená.
A realita? Niekto iný mohol ten istý čas nerobiť nič, len sa válať doma a po rokoch bez ďalšieho vzdelávania nastúpiť do práce a platovo sme dnes na rovnakej úrovni.
Vážim si každú poctivú prácu. Sama pochádzam z robotníckej rodiny, takže veľmi dobre viem, čo znamená fyzická únava, skoré vstávanie a drina. Toto nikdy nebolo o zhadzovaní iných profesií. Keďže som to celé roky videla, mala som ambície a chcela som sa z toho vymaniť. V školstve ma chvíľkami drží pocit, že robím niečo hodnotné, deti milujem...ale stačili mi už len príspevky tu a je vidieť, ako veľmi je táto práca zhadzovaná.
@anonym_autor autorka Ty si myslíš, že si nejaka výnimočná, extra vzdelaná a všetci by to teraz mali oceniť a dať Ti už len z princípu úžasnú výplatu lebo si “zákonom chránená učiteľka” … a pritom si vlastne napísala že máš VŠ a C2 angličtinu … nič viac … tak vitaj v realite. Takých ako Ty je tu kopec a nieje to nič extra ..