Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii
Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.
Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.
@anonym_autor ale veď pedadogom sa celkom za posledné roky zvýšil plat.Vacsina z nich doučuje na čierno, pracuje v jazykovkach.Maju oveľa lepšiu pracovnú dobu, ktorú môžu využiť poznám 2 učiteľky jedna si spravila certifikát a predcvicuje pilates, druhá robí nechty, ak by ju učenie tak nebavilo povedala, že by nechtami zarobila oveľa viac
@anonym_4ef899 áno, ja tak učím tiež ale netreba zabúdať, že chodím 2x do týždňa domov o pol 7 aby som si čo to navyše zarobila a aj to sa bavíme o 150e. A ostatné dni si to musím dorobiť a som tam klasicky do pol 4. Ale ja sa konkrétne nesťažujem, len aby ste si to fakt nepredstavovali, že chodíme domov o pol 1, lebo tak sa bežne nechodí. Možno niekde na dedinách a aj to som len počula.
@anonym_b2060e alebo do nejakej firmy, kde bude treba plniť termíny... Nonstop v strese...povie si zlaté školstvo 🙂
@laila22 asi si to nevie ani predstaviť
@anonym_4ef899 áno, ja tak učím tiež ale netreba zabúdať, že chodím 2x do týždňa domov o pol 7 aby som si čo to navyše zarobila a aj to sa bavíme o 150e. A ostatné dni si to musím dorobiť a som tam klasicky do pol 4. Ale ja sa konkrétne nesťažujem, len aby ste si to fakt nepredstavovali, že chodíme domov o pol 1, lebo tak sa bežne nechodí. Možno niekde na dedinách a aj to som len počula.
@anonym_1646c6 vo väčšine prác, aspoň v mojom okoli, je úplne normálne chodiť domov o 18:30 a to každý den v týždni, možno piatok si človek skráti tak na 17:00 keď sa mu chce.
@anonym_9b6248 ty si dobre mimo. Žiadny učiteľ nemá 2 mesiace prázdnin. Učitelia si musia brat povinne dovolenku a nemôžu ju mať inokedy ako v lete. V lete sú dovolenky najdrahšie. Spamätaj sa a daj si facku
@ninuska36 iba k tým doolenkam, aj rodičia školopovinných detí môžu ísť na dovolenku len v lete, nielen učitelia. Ja môžem dieťa ospravedlniť len zo zdravotných dôvodov, takže neviem ako by sme mohli ísť na dovolenku v inom termíne ako júl-august
@anonym_b2060e Vy si vážne myslíte, že v školstve nie sú žiadne stresy, termíny, tlaky na výkon??
@valria robiť si stres za 1100€, vidíš v tom nejakú logiku? S platom 1100€ očakávam, s prepáčením, že mi všetci dajú pokoj. To pár km za hranicou máš za stáž, kde sa akurát niečo učíš.
Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.
To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.
A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.
@anonym_autor a ty si myslíš ze v tej fabrike je to radosť pracovať ano? Nie vsetko e o peniazoch. Ľudia vo fabrikách často potláčajú svoje biologické potreby u nas vo fabrike sa musi odpipat keď chce ist na wc...ty to mas tiez tak? Cely den na nohách, furt ta buzeruju, musíš robiť na čas....ani len slovo prehodiť...trosku porozmýšľaj aj nad tým...ty si môžeš aj kávu uvariť a vypiť v kabinete...myslíš ze on vo fabrike tiez? To sotva...každá práca je dôležitá, ale treba sa pozrieť aj na toto...nie je všetko zlato, co sa blisti
@ninuska36 iba k tým doolenkam, aj rodičia školopovinných detí môžu ísť na dovolenku len v lete, nielen učitelia. Ja môžem dieťa ospravedlniť len zo zdravotných dôvodov, takže neviem ako by sme mohli ísť na dovolenku v inom termíne ako júl-august
@anonym_9e14ca na SK bolo kedysi bežne, že deti sa ospravedlnili kvôli dovolenke mimo prázdnin. Už sa to zmenilo?
@anonym_b2060e Vy si vážne myslíte, že v školstve nie sú žiadne stresy, termíny, tlaky na výkon??
@valria ja si to viem predstaviť , pracovala som v školstve. Teraz pracujem v súkromnej firme a tiež si nosím prácu domov, tiež sa vzdelavam a nemám dva mesiace voľno a rôzne výlety, voľná počas roka.. cez sviatky som mala voľno presne 4 dni a nikde nevyplakavam. Keď dcéra chodila ešte na základnú, pravidelne ma informovala o om ako pani učiteľka do polnoci opravovala písomky.. No a čo? Mala si to nastaviť tak, aby ich opravovala len do 21, alebo do 18:00. Iný ľudia musia ťahať nadčasy, chodiť do práce v sobotu v rámci nadčasov a nevyplakavaju...
@anonym_1646c6 vo väčšine prác, aspoň v mojom okoli, je úplne normálne chodiť domov o 18:30 a to každý den v týždni, možno piatok si človek skráti tak na 17:00 keď sa mu chce.
@anonym_103566 od 7:30 do 17:30? tak to máte asi blbú prácu, pretože v mojom okolí ľudia pracujú max 8 a pól hodiny
@valria v ktorom zamestnaní nie sú stresy? Termíny? Tlaky?
@anonym_autor vo fabrike kde je cely den na nohach? V ruchu?smrade? V hluku? Dycha skodliviny?v spine?….ci preco konkretne mas pocit ze si nezasluzi taky plat ako ma?
Ci kolko by si podla teba zasluzil??vlastny brat…super zavistliva sestricka lebo je pani studovana.
Manzel robi vo fabrike a ja by som to tam nedala ani hodinu. Stacilo mi raz ked som mu bola zaniest obed.
Vies treba si vazit kazdu robotu…to ze ty nie si zaplatena umerne k vzdelaniu neznamena ze si brat nezasluzi byt zaplateny umerne k fyzickej namahe (nie ze by to vobec bolo ferove ohodnotenie v dnesnej dobe pri dnesnych cenach)
@ninuska36 ale majú 8 tyzdnov dovolenky, toľko nemá nikto iný. A nebuďte už trápni s tým, že chudáci, si ju musia brať primárne cez prázdniny. Veď väčšina to práve berie ako výhodu. Sú povolania, kedy nedostaneš v lete žiadnu dovolenku, lebo je to top sezóna, alebo nedostaneš cez Vianoce, lebo je to top sezóna, napr. v cestovnom ruchu, na kúpaliskách, gastro, stavebníctvo atď. Chcem vidieť, kolki z tých pedagógov by radšej čerpali dovolenku v mimo sezóne, či letnej, či zimnej, napr. v apríli, októbri. Ako keby si ostatní zamestnanci mohli všetci vyberať kedy chcú dovolenku.
@ninuska36 ale majú 8 tyzdnov dovolenky, toľko nemá nikto iný. A nebuďte už trápni s tým, že chudáci, si ju musia brať primárne cez prázdniny. Veď väčšina to práve berie ako výhodu. Sú povolania, kedy nedostaneš v lete žiadnu dovolenku, lebo je to top sezóna, alebo nedostaneš cez Vianoce, lebo je to top sezóna, napr. v cestovnom ruchu, na kúpaliskách, gastro, stavebníctvo atď. Chcem vidieť, kolki z tých pedagógov by radšej čerpali dovolenku v mimo sezóne, či letnej, či zimnej, napr. v apríli, októbri. Ako keby si ostatní zamestnanci mohli všetci vyberať kedy chcú dovolenku.
@anonym_e9459f ja sa stále čudujem, prečo nejdete za učiteľov, ked tam vidíte tolko výhod vdaka dovolenkam. Ja neviem, ake ma kto problémy vo svojej praci , preto si nedovolim hodnotiť tvoju pracu, ani nikoho iného. Ale učiteľom by každy slovak vedel byť lepšim než su terajši učitelia. No tak čo vam brani prihlasiť sa na miesto učiteľa? Školu si dorobite už popri robote. Tak smelo do tohoo!!! 8 týždnov dovolenky! Podte
@anonym_e9459f ja sa stále čudujem, prečo nejdete za učiteľov, ked tam vidíte tolko výhod vdaka dovolenkam. Ja neviem, ake ma kto problémy vo svojej praci , preto si nedovolim hodnotiť tvoju pracu, ani nikoho iného. Ale učiteľom by každy slovak vedel byť lepšim než su terajši učitelia. No tak čo vam brani prihlasiť sa na miesto učiteľa? Školu si dorobite už popri robote. Tak smelo do tohoo!!! 8 týždnov dovolenky! Podte
@anonym_4c884e Negativita voci ucitelom prameni zo zlej skusenosti s ucitelmi.
@anonym_b2060e To je odpoveď tej, ktorá sa tým vyhráža učiteľom🙂.
@valria kto sa kde vyhráža učiteľom? Máš halucinácie??
@valria ja si to viem predstaviť , pracovala som v školstve. Teraz pracujem v súkromnej firme a tiež si nosím prácu domov, tiež sa vzdelavam a nemám dva mesiace voľno a rôzne výlety, voľná počas roka.. cez sviatky som mala voľno presne 4 dni a nikde nevyplakavam. Keď dcéra chodila ešte na základnú, pravidelne ma informovala o om ako pani učiteľka do polnoci opravovala písomky.. No a čo? Mala si to nastaviť tak, aby ich opravovala len do 21, alebo do 18:00. Iný ľudia musia ťahať nadčasy, chodiť do práce v sobotu v rámci nadčasov a nevyplakavaju...
@laila22 V školstve si možno pracovala, ale nikdy neučila, inak by si tú klišé blbosť o dvojmesačnom voľne a výletoch nikdy nenapísala!
@anonym_093d79 prosím ťa to čo robíš, keď ako doktorka máš takýto plat? Buď si ešte len začala a nesluzis alebo máš smiešny úväzok. Inak je to blbosť ako mraky. Nástupný plat sekundára základ je okolo 1400€ v čistom, neviem teraz presne sumu. Takže?
@anonym_579907 Doktorka nemusí byť lekárka;)
@anonym_4c884e aj tu som stokrát čítala, ako sa chcú mamičky dostať do školstva kvôli deťom, aby vykryli prázdniny, tak sa zas netvarme aká je to strasna nevýhoda mať toľko dovolenky. A tiez je tu tisíc tém o tom, čo s deťmi cez prázdniny. Už keď počujem ako si učiteľka nemôže kúpiť lacnejšiu dovolenku v júni alebo septembri, príde mi to ako vysmech tým, čo dostanú cez prázdniny možno tyzden, max. dva dovolenky. A chcem vidieť, ktorá učiteľka by si to s takým zamestnancom vymenila.
@anonym_9e14ca na SK bolo kedysi bežne, že deti sa ospravedlnili kvôli dovolenke mimo prázdnin. Už sa to zmenilo?
@anonym_103566 Žiaľ nie, je to ešte horšie s tými voľnami od rodičov:(.
@anonym_4c884e aj tu som stokrát čítala, ako sa chcú mamičky dostať do školstva kvôli deťom, aby vykryli prázdniny, tak sa zas netvarme aká je to strasna nevýhoda mať toľko dovolenky. A tiez je tu tisíc tém o tom, čo s deťmi cez prázdniny. Už keď počujem ako si učiteľka nemôže kúpiť lacnejšiu dovolenku v júni alebo septembri, príde mi to ako vysmech tým, čo dostanú cez prázdniny možno tyzden, max. dva dovolenky. A chcem vidieť, ktorá učiteľka by si to s takým zamestnancom vymenila.
@anonym_e9459f tie mamičky sa tam chcú dostať hlavne ako upratovačky alebo kuchárky, vtedy si v pohode poriešia aj deti. Drvivá väčšina nemá vzdelanie a ani predpoklady na to, aby mohli učiť
@anonym_e9459f tie mamičky sa tam chcú dostať hlavne ako upratovačky alebo kuchárky, vtedy si v pohode poriešia aj deti. Drvivá väčšina nemá vzdelanie a ani predpoklady na to, aby mohli učiť
@bomba36 veď áno, však na to narážam. Na možnosť dovolenky cez prazdniny, lebo niektoré to tu prezentujú ako strašnú nevýhodu školstva, že si musia čerpať dovolenky primárne cez prázdniny. Ako keby si ostatní mhli brať kedy chcú.
aj upratovačiek, školníkov, kucháriek je málo, tak nech sa páči... Páčilo by sa vam keby vaša dcera robila kucharku v ŠJ za minimalny plat?
Viete vôbec že je to drina?
@anonym_autor ale veď pedadogom sa celkom za posledné roky zvýšil plat.Vacsina z nich doučuje na čierno, pracuje v jazykovkach.Maju oveľa lepšiu pracovnú dobu, ktorú môžu využiť poznám 2 učiteľky jedna si spravila certifikát a predcvicuje pilates, druhá robí nechty, ak by ju učenie tak nebavilo povedala, že by nechtami zarobila oveľa viac
@anonym_4ef899 ....no, práve tá posledná veta je tragikomédia!
@anonym_9b6248 ty si dobre mimo. Žiadny učiteľ nemá 2 mesiace prázdnin. Učitelia si musia brat povinne dovolenku a nemôžu ju mať inokedy ako v lete. V lete sú dovolenky najdrahšie. Spamätaj sa a daj si facku
@ninuska36 si predstav že fabriky majú celozávodnú tiež v lete kedsú najdrahšie dovolenky. a musia ju zaplatiť a nájsť v presne stanovenom dvojtýždňovom limite, nie ako učitelia v dvojmesačnom...
...A preto by sa platy nemali riešiť ani s vlastnou rodinou... A teraz vážne. Veď keď máte cez leto dovolenku (zámerne vážim slová a nepíšem prázdniny, pretože to vy, pedagógovia, nemáte radi), tak môžeš ísť na brigádu do fabriky. Určite tam potrebujú brigádnikov. A potom sa rozhodneš či ti stojí za to vymeniť sedenie za katedrou za státie pri páse 😉
...A preto by sa platy nemali riešiť ani s vlastnou rodinou... A teraz vážne. Veď keď máte cez leto dovolenku (zámerne vážim slová a nepíšem prázdniny, pretože to vy, pedagógovia, nemáte radi), tak môžeš ísť na brigádu do fabriky. Určite tam potrebujú brigádnikov. A potom sa rozhodneš či ti stojí za to vymeniť sedenie za katedrou za státie pri páse 😉
@anonym_15d4f4 Sedenie za katedrou....už to je mylná predstava🙂
@anonym_103566 od 7:30 do 17:30? tak to máte asi blbú prácu, pretože v mojom okolí ľudia pracujú max 8 a pól hodiny
@anonym_1646c6 práveže ja mám super prácu, niečo ako hobby. Ten čas mi ubehne jedna radosť, lebo ma to baví. A žiadny hluk, žiadni rodičia s čudnými požiadavkami a mám pocit, že je ta práca prínosná…

@anonym_0d6ae3 tu ťa zastavím. Ja sa bežne stretávam s rodičmi, ktorí mi rozprávajú aké sú ich deti geniálne z ANJ a prečo majú písomky na 2ky a niektorí aj 3ky, no lebo nevedia gramatiku a ani sa ju neučia, nevedia plno slovíčok ale áno ich dieťa je hotový génius.. nie každý kto vie hovoriť nejak po anglicky tak to ovláda na C2. Spraviť taký certifikát na C2 cez British Council nie je jednoduché.
@anonym_1646c6 Tie certifikáty veľa krát sú o tom, že človek sa musí nadrtit, ako urobiť ten certifikát. Akože viem, lebo ich mám tak 5 z rôznych jazykov C1-C2 a začínala som si robiť od B2, takže skúšok bolo dosť. Ale ja som to nikdy nerobila kvôli certifikátu, iba kvôli tomu, že keď som zaplatila za skúšku, tak ma to motivovalo sa učiť, preto ta stratégia. V reálnom živote som ich nevyužila prakticky na nic. Možno na CV dobre vyzerá, neviem.
Ale konkrétne certifikát z AJ je podľa mňa najmenej potrebný zo všetkých, lebo na určitej úrovni v profesnom živote vedia všetci po anglicky.