icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@anonym_979b76

@anonym_autor a ty si myslíš ze v tej fabrike je to radosť pracovať ano? Nie vsetko e o peniazoch. Ľudia vo fabrikách často potláčajú svoje biologické potreby u nas vo fabrike sa musi odpipat keď chce ist na wc...ty to mas tiez tak? Cely den na nohách, furt ta buzeruju, musíš robiť na čas....ani len slovo prehodiť...trosku porozmýšľaj aj nad tým...ty si môžeš aj kávu uvariť a vypiť v kabinete...myslíš ze on vo fabrike tiez? To sotva...každá práca je dôležitá, ale treba sa pozrieť aj na toto...nie je všetko zlato, co sa blisti

@anonym_979b76 niekedy v robote viac kecam ako robim,tak sa zakecam,hentam sa zakecam vo fabrike,to naozaj si musia pipat aj ked idu na wc,ci cigu,ci na kavu???To bude asi v tych fabrikach,co viac ako tu 1000cku nezarobia a naozaj ako v Cine praktiky.Hrozne ale ludia ked nemaju na vyber asi musia aj toto zobrat.

anonym_15d4f4
11. jan 2026
@valria

@anonym_15d4f4 Sedenie za katedrou....už to je mylná predstava🙂

@valria Obrazne povedané. Aby som zdôraznila protiklady pracovného prostredia v škole vs. vo fabrike 🙂

anonym_3b68db
11. jan 2026
@anonym_e9459f

@ninuska36 ale majú 8 tyzdnov dovolenky, toľko nemá nikto iný. A nebuďte už trápni s tým, že chudáci, si ju musia brať primárne cez prázdniny. Veď väčšina to práve berie ako výhodu. Sú povolania, kedy nedostaneš v lete žiadnu dovolenku, lebo je to top sezóna, alebo nedostaneš cez Vianoce, lebo je to top sezóna, napr. v cestovnom ruchu, na kúpaliskách, gastro, stavebníctvo atď. Chcem vidieť, kolki z tých pedagógov by radšej čerpali dovolenku v mimo sezóne, či letnej, či zimnej, napr. v apríli, októbri. Ako keby si ostatní zamestnanci mohli všetci vyberať kedy chcú dovolenku.

@anonym_e9459f A to tí ľudia nevedeli, keď si vyberali povolanie?

anonym_e9459f
11. jan 2026
@anonym_3b68db

@anonym_e9459f A to tí ľudia nevedeli, keď si vyberali povolanie?

@anonym_3b68db vedeli, ako vedia aj ucitelia. Mna len irituje, ked to ucitelia prezentuju ako nevyhodu. Ale keby prislo na lamanie chleba, tak 95 % ucitelov by si to nevymenilo.

anonym_3b68db
11. jan 2026
@anonym_e9459f

@anonym_3b68db vedeli, ako vedia aj ucitelia. Mna len irituje, ked to ucitelia prezentuju ako nevyhodu. Ale keby prislo na lamanie chleba, tak 95 % ucitelov by si to nevymenilo.

@anonym_e9459f Ver tomu,že vymenilo a aj menia vo veľkom.

anonym_e9459f
11. jan 2026
@anonym_3b68db

@anonym_e9459f Ver tomu,že vymenilo a aj menia vo veľkom.

@anonym_3b68db kvoli dovolenke mimo prazdnin? To urcite. Ja nehovorim, ze je to lahka praca, ani ze to moze robit hocikto, ale ked pocujem ako sa ucitelka stazuje na dovolenku cez prazdniny tak to je podla mna cisty vysmech ostatnym.

anonym_1646c6
11. jan 2026
@anonym_e9459f

@anonym_e9459f v Bratislavom kraji je nedostatok učiteľov. Nejdeme sa baviť o tom ako učia nekvalifikovaní ludia a ako to reálne funguje že ? A že určité predmety napr. fyziku učí telocvikár, lebo veď niečo o tom vie a nemá kto a podobne?

anonym_e9459f
11. jan 2026
@anonym_1646c6

@anonym_e9459f v Bratislavom kraji je nedostatok učiteľov. Nejdeme sa baviť o tom ako učia nekvalifikovaní ludia a ako to reálne funguje že ? A že určité predmety napr. fyziku učí telocvikár, lebo veď niečo o tom vie a nemá kto a podobne?

@anonym_1646c6 co? Ty o com pises? Lebo ja o dovolenke.

anonym_080bd5
11. jan 2026

Úplne ťa chápem. Ja robím zdravotnú sestru za 1200 eur mesačne, 12ky. Kopa nočných, víkendov, štedrý večer vkuse v robote. 25 dní dovolenky na rok aj to 5 dní len preto že mám dieťa. Ani paragrafy nám neuznávajú vôbec. Máme si veci vybavovať pred nočnou a v čase voľna.
A mamka si nasla prácu tiež len tak odbuka. Robí od 7 -13. A má 1300-1400.
V dnešnej dobe absolútne na škole nezáleží podľa mňa. Len hľadať a nájsť si dobre miesto.
Učitelia majú aspoň jednu výhodu , že sú ozaj doma jarné,jesenné,letné prázdniny. V zime do 7. Januára celé sviatky, veľká noc, a zobrať paragraf problém nie je🙂

laila22
11. jan 2026
@valria

@laila22 V školstve si možno pracovala, ale nikdy neučila, inak by si tú klišé blbosť o dvojmesačnom voľne a výletoch nikdy nenapísala!

@valria ale áno učila, odborné predmety a prax.. prepáč iba 6 týždňov v lete, nie 8.

anonym_a0a48d
11. jan 2026
@anonym_080bd5

Úplne ťa chápem. Ja robím zdravotnú sestru za 1200 eur mesačne, 12ky. Kopa nočných, víkendov, štedrý večer vkuse v robote. 25 dní dovolenky na rok aj to 5 dní len preto že mám dieťa. Ani paragrafy nám neuznávajú vôbec. Máme si veci vybavovať pred nočnou a v čase voľna.
A mamka si nasla prácu tiež len tak odbuka. Robí od 7 -13. A má 1300-1400.
V dnešnej dobe absolútne na škole nezáleží podľa mňa. Len hľadať a nájsť si dobre miesto.
Učitelia majú aspoň jednu výhodu , že sú ozaj doma jarné,jesenné,letné prázdniny. V zime do 7. Januára celé sviatky, veľká noc, a zobrať paragraf problém nie je🙂

@anonym_080bd5 prepáč, neverím, že robíš nočné , sviatky, dvanástky a máš 1200 eur. Neverím.

laila22
11. jan 2026
@laila22

@valria ale áno učila, odborné predmety a prax.. prepáč iba 6 týždňov v lete, nie 8.

@laila22 ešte som študovala popri zamestnaní v školstve, mala som nárok na študijné voľno pred skúškou 1den , čo som zväčša nevyužívala, ale keby áno nik by s tým nemal problém, voľno na skúšku.. to povedz v nejakej firme, že si berieš jeden deň voľno na učenie... A jeden deň na skúšku... Ta vysmeju...

anonym_080bd5
11. jan 2026
@anonym_a0a48d

@anonym_080bd5 prepáč, neverím, že robíš nočné , sviatky, dvanástky a máš 1200 eur. Neverím.

@anonym_a0a48d no vidíš. Každý si to myslí. Lenže keď robíš na východnom Slovensku. Nemáš plat ako sestra v BA alebo KE. Tam majú pláty aj o viac ako 1000ku vyššie. Lenže mám tu zázemie. A s dieťaťom ťažko sa pohnem. Takže robím v takých podmienkach aké tu mám.
Keď som mala 70 nočných 2 sviatky 3 nedele, 2 soboty mala som najviac 1350 raz.

anonym_080bd5
11. jan 2026
@anonym_a0a48d

@anonym_a0a48d Mali by ísť platy vraj zas hore. Len dufam ze to človek pocíti na vyplate. Dúfam že sa raz 1400 dožijem. To by mi stačilo.

doriiis
11. jan 2026
@anonym_080bd5

@anonym_a0a48d no vidíš. Každý si to myslí. Lenže keď robíš na východnom Slovensku. Nemáš plat ako sestra v BA alebo KE. Tam majú pláty aj o viac ako 1000ku vyššie. Lenže mám tu zázemie. A s dieťaťom ťažko sa pohnem. Takže robím v takých podmienkach aké tu mám.
Keď som mala 70 nočných 2 sviatky 3 nedele, 2 soboty mala som najviac 1350 raz.

@anonym_080bd5 ... 70 nočných?

laila22
11. jan 2026
@laila22

@laila22 ešte som študovala popri zamestnaní v školstve, mala som nárok na študijné voľno pred skúškou 1den , čo som zväčša nevyužívala, ale keby áno nik by s tým nemal problém, voľno na skúšku.. to povedz v nejakej firme, že si berieš jeden deň voľno na učenie... A jeden deň na skúšku... Ta vysmeju...

anonym_1646c6
11. jan 2026
@anonym_e9459f

@anonym_1646c6 co? Ty o com pises? Lebo ja o dovolenke.

@anonym_e9459f ale dajte pokoj uz s tou dovolenkou. Keď chceš dovolenku chod aj ty do školstva. Uz to je fakt zufale fuuurt dovolenka dovolenka

anonym_080bd5
11. jan 2026
@doriiis

@anonym_080bd5 ... 70 nočných?

@doriiis 6x 11,5h teda presne 69h. To je len 6 nočných v mesiaci.

valria
11. jan 2026
@anonym_15d4f4

@valria Obrazne povedané. Aby som zdôraznila protiklady pracovného prostredia v škole vs. vo fabrike 🙂

@anonym_15d4f4 ok, tak pre úplnosť a objektívnosť, z fabriky vypadneš, dáš sprchu, otvoríš pivo, ľahneš na gauč a relaxuješ. Učiteľ má všetkého plnú hlavu ( aj tašku) aj po opustení školskej brány, dokonca sa mu to vkráda aj do snov.;)

laila22
11. jan 2026
@anonym_b13bcd

Kazda jedna vidite fabriku=robota za pasom,to co Vam ukazu v tv.Je to vidiet,ze ste nikdy v normalnom zavode nerobili a videli ste to len z tv,ako montuju auta jeden otrok vedla druheho a ozaj nemohli ist ani na wc,ani na kavu ani na cigu ani si oddychnut,mimo prestavky bez vymeny.Preto vsetku vyrobu na slovensku,vsetky fabriky hadzete do 1 vreca=praca za pasom.Pricom mnohe fabriky funguju nie na pase,ale na kusy,ak si spravim vykon za 4hod ostatne 4hod mam pokoj,veget,alebo si robim celu sichtu pomalicky.Mnohe fabriky funguju na tomto principe,a nie za pasom.

@anonym_b13bcd kde sa dá urobiť výkon za 4h a 4h sa ulievat? 🙂

doriiis
11. jan 2026
@anonym_080bd5

@doriiis 6x 11,5h teda presne 69h. To je len 6 nočných v mesiaci.

@anonym_080bd5 ... Jaj hodín. No to už dáva zmysel. Lenže nočné sa ti nerátajú celých 11,5 hod. Ale iba od 22:00 do 6 :00

anonym_080bd5
11. jan 2026
@doriiis

@anonym_080bd5 ... Jaj hodín. No to už dáva zmysel. Lenže nočné sa ti nerátajú celých 11,5 hod. Ale iba od 22:00 do 6 :00

@doriiis No to za to sú také smiešne príplatky. Nám to vo výkaze píšu tak. 11,5h noc. Ale bude tam príplatok len od 22. Aj keď neviem aký keď každý kto nočné nerobí má lepšiu výplatu. Asi je fakt len na papieri :D Ale čo už. Každý robíme čo vieme. 🙂

laila22
11. jan 2026
@valria

@anonym_15d4f4 ok, tak pre úplnosť a objektívnosť, z fabriky vypadneš, dáš sprchu, otvoríš pivo, ľahneš na gauč a relaxuješ. Učiteľ má všetkého plnú hlavu ( aj tašku) aj po opustení školskej brány, dokonca sa mu to vkráda aj do snov.;)

@valria nerozumiem prečo sa porovnávas s operátormi výroby? Porovnavaj sa s menezmentom, riadiacimi pracovníkmi... Neboj sa aj ten operátor za pásom, keď ma splniť nejakú normu sa zapotí, ako som ti písala, často musí ísť do práce aj v sobotu. Aj cez prázdniny, keď rozmýšľa, kde nechá deti na stráženie.

anonym_e9459f
11. jan 2026
@anonym_1646c6

@anonym_e9459f ale dajte pokoj uz s tou dovolenkou. Keď chceš dovolenku chod aj ty do školstva. Uz to je fakt zufale fuuurt dovolenka dovolenka

@anonym_1646c6 tak niekto ma zjavne problem citat s porozumenim, ved ja prave reagujem na ucitelov (a aj autorka to pouzila ako argument), ktori sa stazuju na dovolenku cez prazdniny 🤦‍♀️

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@laila22

@anonym_b13bcd kde sa dá urobiť výkon za 4h a 4h sa ulievat? 🙂

@laila22 napr.muz tak robil,rychlo urobili vykon a potom spat napr.na nocnej,ale nikto im tam nechodil,nestal za ritou s bicom v ruke.
Ja tak isto tam sa zakecam,hentam sa zakecam.V stredu som si isla tiez pospat na nocnu,este sa nerobilo,vo stvrtok som pomaly uz robila na novej pozicii,z 1 vyroby do 2hej vyroby,nie za pasom.
Preto fabrika neznamena robota len za pasom.
Ja sa este aj schovavat budem musiet nejako,neviem ako ale budem sa to musiet naucit.

valria
11. jan 2026
@laila22

@valria nerozumiem prečo sa porovnávas s operátormi výroby? Porovnavaj sa s menezmentom, riadiacimi pracovníkmi... Neboj sa aj ten operátor za pásom, keď ma splniť nejakú normu sa zapotí, ako som ti písala, často musí ísť do práce aj v sobotu. Aj cez prázdniny, keď rozmýšľa, kde nechá deti na stráženie.

@laila22 No lebo každý s radosťou posiela učiteľov za pás a večne sa tu oháňa hlučným prašným prostredím.

anonym_43a923
Autor odpoveď zmazal
anonym_41dd41
11. jan 2026

Ja len nechapem, preco neidete z fabriky do skolstva,ked je to take lukrativne. Dnes sa da studovat aj externe, nech sa paci. Pred VS, a aj celu VS som brigadovala v obchode, alebo aj fabrike. Po rokoch v skolstve je velmi pravdepodobne, ze pojdem radsej do obchodu pracovat. Jedina vyhoda ucitelov je, ze sa mozeme zamestnat aj vo fabrike, alebo v obchode. Kdezto naopak to neide. Len ked to spravi vela z nas, som zvedava ako s tym bude spolocnost spokojna. Ak to takto pojde dalej, o chvilu nebude mat kto vase deti ucit. Na moje miesto som sa hlasila len ja. Bolo velke prekvapenie, ze niekoho zohnali, vobec s tym nerarali....kto chce kam, pomozme mu tam.

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@doriiis

@doriiis u nas sa zrataju komplet vsetky hodiny aj soboty 12tka,za 2.63eur na hod.priplatok,potom vsetky soboty,ale u nas su 2 prestavky pri 12tke,takze tam to je 11.25hod a tiez priplatky 2.63 za hod.a nedele priplatky 5.26 na hod.

anonym_43a923
11. jan 2026

Tiež som zamestnankyňou školstva, mám 7-ročnú prax a plat mám vyšší. Keď si spravíš 1. atestáciu, plat ti porastie, pri 8 rokoch praxe by si s 1. atestáciou mala plat minimálne 1627,50 € v hrubom. Vieš si spraviť aj inovačné vzdelávanie a tým si zvýšiť plat o ďalších 12%. Triednictvo nemáš? Ani krúžok? Platy v školstve nie sú bohviečo, no človek sa vie dostať aspoň k celkom slušnej mzde.