icon

Funguje bývanie v susedstve rodičov bez problémov?

Včera o 17:32

Je tu niekto, kto býva vedľa svokrovcov?

Keď sme stavali dom, prišlo nám to ako výborný nápad, pozemok bol v podstate zadarmo, tak aj finančne sa nám to vyplatilo. Ale brali sme do úvahy aj to, že nám pomôžu s deťmi, blízkosť rodiny, človek nie je na všetko sám. Lenže po pár rokoch zisťujem, že to má aj svoju druhú stránku. Svokra síce myslí všetko dobre, ale niekedy mám pocit, že o všetkom vie, všade je a hranice medzi našou a ich domácnosťou sú trochu rozmazané. Potom sa cítim zle, lebo nechcem pôsobiť nevďačne.

anonym_5921c3
Včera o 17:44

@anonym_autor bývame , nebavíme sa. Nie kvôli susedstvu, bývaniu ako takému. Pre to zvada nebola Keď sme ale stavali , to sme sa bavili.
Pozemok dostal darom manžel.
Čiže vnímam pozitívne a strážiť nepotrebujem , všetko zvládame sami
Skôr ide o tie vzťahy , že sa netvoria zážitky a neuvidia deti , ako to je v bežných rodinách

lasona
Včera o 17:49

Bývame spolu, 5 rokov tusim. Mame jeden velky dom , oddelene bytove jednotky, 2 vchody.
Nasťahovali sa a 2 roky potom sa nam narodil syn. Mama(svokra) mi je nápomocná. Cez víkend chodíme k nim na obed. Nestarie sa do výchovy, pomáha mi, ja ju mam rada. Chodíme spolu aj na dovolenky, vychádzame spolu dobre. Dúfam ze to tak ostane. S niektorými názormi síce nesúhlasím, ale beriem to, ze su ina veková skupina a akceptujem to. Ale vieme sa normálne porozprávať, koľkokrát som doma sama so synom, zavolám ju na čaj, nech trosku je s nami ...dufam ze to tak naďalej ostane a budeme v dobrom existovat

anonym_854172
Včera o 17:49

@anonym_autor no naši si postavili dom vedľa otcovich rodičov, čista katastrofa. Preto ja stavam dom 4 hodiny od našich 😃😃😃

vkatush
Včera o 17:53

Poznám takých, ktorým to funguje a aj takých, ktorým vôbec.
U nás je to raz tak a raz tak, ale zase ak sa nejaká hranica prekročí, drzosť nedrzosť, povie sa to na rovinu. Zväčša potom chvíľu hlavne babka chodí odutá, ale odrazí, ako sa vravi 😂
Dôležitý je kvalitný plot a zamykať 😂

simca06022011
Včera o 18:08

Podla toho ako budu strany respektovat sukromie a ako sa budu znasat. Neda sa pausalizovat. Ak bude mat niekto potrebu lozit druhym do domacnosti ako do svojho a im to bude prekzata, nic dobre z toho nevzide. Rovnako ako aj staranie sa do zvykov doma atd.. ak sa ludia znasaju dobre, vyhovuju si, nie je problme zit aj pod jednou strechou.

terezia74
Včera o 18:11

Po 6 rokoch som sa rozviedla, nikdy viac

marianarem
Včera o 18:25
@lasona

Bývame spolu, 5 rokov tusim. Mame jeden velky dom , oddelene bytove jednotky, 2 vchody.
Nasťahovali sa a 2 roky potom sa nam narodil syn. Mama(svokra) mi je nápomocná. Cez víkend chodíme k nim na obed. Nestarie sa do výchovy, pomáha mi, ja ju mam rada. Chodíme spolu aj na dovolenky, vychádzame spolu dobre. Dúfam ze to tak ostane. S niektorými názormi síce nesúhlasím, ale beriem to, ze su ina veková skupina a akceptujem to. Ale vieme sa normálne porozprávať, koľkokrát som doma sama so synom, zavolám ju na čaj, nech trosku je s nami ...dufam ze to tak naďalej ostane a budeme v dobrom existovat

@lasona Dobre mi padlo citat takyto prispevok o svokre, vela tu takych nebyva ❤️ Ja myslim, ze keby sa moja svokra bola dozila, tak je to tiez takto nejako, dost za nou banujem.
Ale je fakt, ze velakrat aj v mojom okoli su so svokrami problemy. Sestre priatelova mama vchadzala do kupelne, ked sa sprchovala. Niekolko svokier mojim kamoskam predhadzovalo, ze maju zle mlieko. Jedna svokra mojho rodinneho prislusnika pocas ich dovolenky v zahranici prisla k nim domov a na vlastnu past tam urobila mensiu rekonstrukciu. Je tych prihod so svokrami tolko, ze si niekedy hovorim, ze statistika nepusti a okolo 50% z mojich kamosiek vratane mna bude raz takymito svokrami 🙂

anonym_a1db78
Včera o 19:10

Urcite bola pred svadbou ina, ze 😏 preco si toto dovrovolne niekto urobi?...

brrunetkaa
Včera o 19:30

@anonym_autor ja by som najradšej bývala cez ulicu s mojimi rodičmi. S maminou sme ako najlepšie kamošky, chodíme spolu na kávu, do reštaurácie, na prechádzky, dovolenky atd. Už len tá možnosť, že by som hocikedy mohla za ňou prísť na 2 minúty len tak, že ahoj mami by bola pre mňa na nezaplatenie. Nevadilo by bývať ani pri priatelovych rodičoch lebo s nimi máme tiež super vzťah. Ale jasne, že radšej by som bývala blízko mojich kým sú ešte na svete ❤️

domkakvet
Včera o 19:39

@anonym_autor je tu o tom viac diskusii, skus precitat.

anonym_d54f08
Včera o 20:21

@anonym_autor Mal som tú možnosť, kategoricky som odmietol. Vedel som, že bývanie pri sebe a navyše na pozemku od rodičov, neprinesie nič dobrého. Teraz bývame 30 km od nich, na vlastnom pozemku a vo vlastnom dome, úplne nezávislom od nich a je to najlepšie, čo môže byť. A to hovorím o mojich rodičoch. Svokor býva kúsok od nás v bytovke, s ním problémy nie sú, okrem toho, že denne ide 5x na bicykli okolo nášho domu... 😅 😂

anonym_48e8c8
Včera o 20:25

áno je to fajn. Len pozor, ostatní súrodenci sa začali až moc spoliehať že všetko spravím ja aj za nich.
Ty to máš od rodičov na 5 sek., ja musím ísť 2 km.... neraz lamentoval brat.

marca12
Včera o 20:39

Nebyvame priamo pri rodicoch,ale o par ulic dalej. Pozemok aj dom sme si kupili,nic nam nedali. Ale velakrat aj lutujem,ze sme tak blizko. No na druhej strane je to vyhoda,ze im vieme pomoct a nemusim daleko cestovat. Len cim su starsi,tym viacej pomoci vyzaduju a niekedy mam pocit,ze uz nerespektuju nas cas,ale vsetko sa im musi prisposobit. Hlavne mi vadi,ked sa u nas zjavia bez ohlasenia a este ked nie sme doma,tak sa cuduju,ze kde sme,ked nie sme doma.

anonym_bdda13
Včera o 21:25

Je to presne tak ako hovoris. Dostala si pozemok zadarmo, financne sa vam to oplatilo, predpokladam ze vam casto strazia decka. Vsetko nieco stoji - u vas je to pocit sukromia a stieranie hranic.
My mame sukromie, no nik nam nedal pozemok, financne sa nam nic neoplatilo, deti nikto strazit nechodi ani na hodinu pokocikovat, nepoznam take nieco - sme na nich 24/7 sami.

Tak si vyber. Zivot 🤷

biba_18
Včera o 21:27

záleží od rodičov, resp. od vzťahov s nimi ... s mojou mamou si to predstaviť viem, so svokrou ani náhodou ... moja mama sa nám nikdy do ničoho nemiešala, svokra by najradšej všetko dirigovala aj keď žila 80 km od nás ...

marijan2025
Včera o 22:06

@anonym_autor Toto som zažíval aj ja 20 rokov.Byvame od svokrovcov 100m.Byvali sme u nich 7 rokov,potom sme aj s ich pomocou postavili náš dom.Svokor na našom dome odrobil veľmi veľa aj u ostatných jeho detí.Kusok po nás začal stavať aj švagor, jeho najstarší syn ( manželkin brat) Svokra tiež nám neskutočne pomáhala s deťmi,varilo sa u nej,pralo sa u nej.Prispievali sme v podstate o niečo viac ako symbolicky.Boli a sú ochotní nám pomôcť aj o polnoci.A takisto mi im.

Moji rodičia nám nepomohli z ničím.Otec alkoholik a mama to je na dlho.Preto som im bol aj som stále vďačný a nechcel som byť nevdačný.ALE svokra sa nám starala do vecí okolo domu a záhrady,nevyziadane rady, prišla nám ostrihať tuje aj keď sme nechceli,kupovala nám veci na sadenie aj keď sme nechceli a proti našej vôli.A stále v dobrej vôli - toto by ste si mohli a tamto.

Nechcel som byť nevdacny,tak som buď ustupoval alebo slušne z úctou sme sa jej aj s manželkou snažili vysvetliť,nech sa do nás nestará.A TAKTO TO IŠLO 24 ROKOV!!! Až dva mesiace dozadu sa 10 000- ci krát zamiešala do našich vecí.A to som už vybuchol a narobil som na ňu krik na ulici medzi dverami.A nakrúcal som na ňu, že zakaždým keď sa znova bude do nás starať,jej odpulim z jej stromu nejakú haluz.( Na záhradu je citlivá)

Odvtedy máme pokoj, chodí k nám minimálne,do záhrady sa nám nestará.Mozme si v našej záhrade robiť čo uznáme za vhodné.Mna to tri dni mrzelo, že som na ňu nakrical aj manželku to mrzelo ale vedela aj ona, že iná cesta nebola.Nie som na to hrdý,ale čo som mal robiť, keď slušnosť a úcta vyše 20 rokov nepomáhali?!

Jednoducho starší ľudia nepoznajú svoju hodnotu a cenu, majú pocit nepotrebnosti,tak si tú hodnotu dokazujú KONTROLOU,A MANIPULÁCIOU detí, neviest, manželského partnera a pod.Oni boli naučení, že hodnota je " výkon" a zásluhy,nielen bytie.

Keď sa nechceš zblázniť, pravdepodobne budeš musieť byť tvrdšia a držať si hranice.A pripraviť sa na to, že sa budú urážať,oduvat a " robiť psie oči" . Ale je zase len forma manipulácie a nie lásky, pochopenia a tolerancie.
Nemiluj ich viac ako seba.Aj ty potrebuješ dôstojný život a slobodu.

cacianka
Dnes o 05:48
@anonym_d54f08

@anonym_autor Mal som tú možnosť, kategoricky som odmietol. Vedel som, že bývanie pri sebe a navyše na pozemku od rodičov, neprinesie nič dobrého. Teraz bývame 30 km od nich, na vlastnom pozemku a vo vlastnom dome, úplne nezávislom od nich a je to najlepšie, čo môže byť. A to hovorím o mojich rodičoch. Svokor býva kúsok od nás v bytovke, s ním problémy nie sú, okrem toho, že denne ide 5x na bicykli okolo nášho domu... 😅 😂

@anonym_d54f08 sbs

cacianka
Dnes o 05:52
@marijan2025

@anonym_autor Toto som zažíval aj ja 20 rokov.Byvame od svokrovcov 100m.Byvali sme u nich 7 rokov,potom sme aj s ich pomocou postavili náš dom.Svokor na našom dome odrobil veľmi veľa aj u ostatných jeho detí.Kusok po nás začal stavať aj švagor, jeho najstarší syn ( manželkin brat) Svokra tiež nám neskutočne pomáhala s deťmi,varilo sa u nej,pralo sa u nej.Prispievali sme v podstate o niečo viac ako symbolicky.Boli a sú ochotní nám pomôcť aj o polnoci.A takisto mi im.

Moji rodičia nám nepomohli z ničím.Otec alkoholik a mama to je na dlho.Preto som im bol aj som stále vďačný a nechcel som byť nevdačný.ALE svokra sa nám starala do vecí okolo domu a záhrady,nevyziadane rady, prišla nám ostrihať tuje aj keď sme nechceli,kupovala nám veci na sadenie aj keď sme nechceli a proti našej vôli.A stále v dobrej vôli - toto by ste si mohli a tamto.

Nechcel som byť nevdacny,tak som buď ustupoval alebo slušne z úctou sme sa jej aj s manželkou snažili vysvetliť,nech sa do nás nestará.A TAKTO TO IŠLO 24 ROKOV!!! Až dva mesiace dozadu sa 10 000- ci krát zamiešala do našich vecí.A to som už vybuchol a narobil som na ňu krik na ulici medzi dverami.A nakrúcal som na ňu, že zakaždým keď sa znova bude do nás starať,jej odpulim z jej stromu nejakú haluz.( Na záhradu je citlivá)

Odvtedy máme pokoj, chodí k nám minimálne,do záhrady sa nám nestará.Mozme si v našej záhrade robiť čo uznáme za vhodné.Mna to tri dni mrzelo, že som na ňu nakrical aj manželku to mrzelo ale vedela aj ona, že iná cesta nebola.Nie som na to hrdý,ale čo som mal robiť, keď slušnosť a úcta vyše 20 rokov nepomáhali?!

Jednoducho starší ľudia nepoznajú svoju hodnotu a cenu, majú pocit nepotrebnosti,tak si tú hodnotu dokazujú KONTROLOU,A MANIPULÁCIOU detí, neviest, manželského partnera a pod.Oni boli naučení, že hodnota je " výkon" a zásluhy,nielen bytie.

Keď sa nechceš zblázniť, pravdepodobne budeš musieť byť tvrdšia a držať si hranice.A pripraviť sa na to, že sa budú urážať,oduvat a " robiť psie oči" . Ale je zase len forma manipulácie a nie lásky, pochopenia a tolerancie.
Nemiluj ich viac ako seba.Aj ty potrebuješ dôstojný život a slobodu.

@marijan2025 čítala som tvoj príspevok viac x, je dobré že píšeš do rôznych diskusii, priamu skúsenosť. Určite to môže pomôcť veľa ľuďom

anonym_5b9bea
Dnes o 06:02
@marca12

Nebyvame priamo pri rodicoch,ale o par ulic dalej. Pozemok aj dom sme si kupili,nic nam nedali. Ale velakrat aj lutujem,ze sme tak blizko. No na druhej strane je to vyhoda,ze im vieme pomoct a nemusim daleko cestovat. Len cim su starsi,tym viacej pomoci vyzaduju a niekedy mam pocit,ze uz nerespektuju nas cas,ale vsetko sa im musi prisposobit. Hlavne mi vadi,ked sa u nas zjavia bez ohlasenia a este ked nie sme doma,tak sa cuduju,ze kde sme,ked nie sme doma.

@marca12 zjavia sa bez ohlásenia. Toto som nikdy nepochopila. To akože rodicia potrebujú písať kolkovanu žiadosť, aby mohli prísť? Choré, chora doba a chore novodobé nevesty. Aj ty raz budeš svokra a verím, že ťa to dobehne.

marsmykkok
Dnes o 06:20

Ja by som takto bývať nechcela, lebo proste hlavne ak sú vnúčatá a niekto býva blízko, láka ho to každý deň ich ísť pozrieť a tým narúša aj moje súkromie.

biba_18
Dnes o 06:40
@anonym_5b9bea

@marca12 zjavia sa bez ohlásenia. Toto som nikdy nepochopila. To akože rodicia potrebujú písať kolkovanu žiadosť, aby mohli prísť? Choré, chora doba a chore novodobé nevesty. Aj ty raz budeš svokra a verím, že ťa to dobehne.

@anonym_5b9bea akože fakt? a čo taká obyčajná slušnosť a ohľaduplnosť? nikto nepíše o kolkovanej žiadosti - ale o zdravom vzťahu k deťom…

cacianka
Dnes o 06:51
@anonym_5b9bea

@anonym_5b9bea tak ty si veľa nepochopila. Ja pochádzam z dediny a pred rokmi bolo úplne bežné že rodina aj okolie vedeli kto kde pracuje a v akom čase/ režime.
Čiže návštevy , teda bežné boli mimo pracovného času a to potom hocikto hocikedy vošiel do dvora, max zazvonil na bráne ( ak mali vôbec zvonček).
Ešte aj teraz sa to robí bežne, a je to v pohode, pre tých komu to pohoda je. Lebo - väčšina sú seniori.
Ale v dnešnej dobe ľudia pracujú viac v rôznych časoch, majú viac voľnočasových aktivít či už seniori alebo kvôli deťom, tak je úplne jasné že nesedia na riti doma a nečakajú či náhodou niekto nepríde. Takže je úplne v poriadku si väčšiu návštevu dohodnúť pár dní vopred, či to vyhovuje obom stranám, z rôznych dôvodov , a ak ide len o menšiu, na chvíľu ťa stačí pár hodín. Lebo nikdy nevieš čo ten domáci človek potrebuje riešiť, či je vôbec doma , tak je naozaj vhodné a slušné sa ohlásiť.
Na to netreba okolkovanu pozvánku ani okolkovanu žiadosť.

anonym_423dae
Dnes o 06:52

Ja som takto 16r. vedľa rodičov. Má to svoje za aj proti. Darovali mám pozemok a my sme si tu postavili dom.

Máme samozrejme všetko zvlásť, len je medzi nami bránička. Boli aj situácie, že som mala 100 chutí ju dať zazvárať.
Niekedy tu bola mama a brat až príliš často, čo už aj mne začalo vadiť. Už keď som videla cez okno, že tu idú, tak som mala dosť. Ale zase uznajme, že keď mi tu niekto ide už 7mi krát doobeda, tak.....
Zase nám rodičia aj veľmi pomohli, do života sa nám však nestarali. Ani do dvora, ani do záhrady - to nie.. alebo keď sa niečo robilo ťažšie (drevo, úprava terénu, atď) okamžite boli tu a pomáhali, a aj s deťmi. Inak vzťahy tu nie sú zlé..
Pred mesiacom mi mama náhle zomrela, odpadla a viac sa neprebrala. Mala 64r. , čo by som dala zato, aby tu teraz prišla hoci aj 10x doobeda.. aby sme si pokecali..
Nevážime si ich, pokiaľ o nich neprídeme

akvi
Dnes o 07:03
@anonym_5b9bea

@anonym_5b9bea tebe by nevadilo, že ti niekto chodí do domu úplne ako sa mu zachce bez ohľadu na to, či ty máš čas, chuť atd.? Pre mňa toto je presne to, čo by mi vadilo najviac a napríklad u nás by práve toto bolo kameňom úrazu, pretože ani moja mama nedokáže rešpektovať naše súkromie. Našťastie, my bývame dostatočne ďaleko. Ale mali sme možnosť si to zažiť a vyskúšať. Ja som žila doslova v neustálom napätí, kedy sa zjaví a skritizuje všetko, čo sa jej nepáči. A to je moja mama, nie svokra, ale vadí mi to natoľko, že by som sa odsťahovala kľudne na druhý koniec sveta. A vysvetliť si nedá, lebo veď "nerobí nič zlé". Absolútne to nechápe a nenechá si vysvetliť, hneď sa urazí.

marca12
Dnes o 11:46
@anonym_5b9bea

@anonym_5b9bea Ja pisem o rodicoch a nie svokrovcoch. Svokrovci vzdy zavolaju. Mne nevadi,ze pridu. Vadi mi,ze ked nie sme doma tak dostaneme vynadane,ze sme neboli doma. Podla teba je v poriadku prist niekam neohlasene a po zisteni,ze nie su doma,im este vynadas,ze ta necakali? To mam sediet doma cely rok,aby ked nahodou pridu.... zrejme si urazena svokra,ktora nema dobry vztah s nevestou,preto takato reakcia. Dospele deti su svojpravne. Mozno,ked prestrihnes pupocnu snuru,tak sa ti zlepsia aj vztahy a nebudes musiet prskat nad nevinnou odpovedou.

marca12
Dnes o 11:50
@akvi

@anonym_5b9bea tebe by nevadilo, že ti niekto chodí do domu úplne ako sa mu zachce bez ohľadu na to, či ty máš čas, chuť atd.? Pre mňa toto je presne to, čo by mi vadilo najviac a napríklad u nás by práve toto bolo kameňom úrazu, pretože ani moja mama nedokáže rešpektovať naše súkromie. Našťastie, my bývame dostatočne ďaleko. Ale mali sme možnosť si to zažiť a vyskúšať. Ja som žila doslova v neustálom napätí, kedy sa zjaví a skritizuje všetko, čo sa jej nepáči. A to je moja mama, nie svokra, ale vadí mi to natoľko, že by som sa odsťahovala kľudne na druhý koniec sveta. A vysvetliť si nedá, lebo veď "nerobí nič zlé". Absolútne to nechápe a nenechá si vysvetliť, hneď sa urazí.

@akvi Tak to je ako pises. Nevravim,ze obcas pridem bez ohlasenia,ale zakazdym? Kolkokrat mam nejaku robotu alebo si chcem oddychnut. Nepoviem,keby raz za cas. Ale napr.teraz v lete chodia aj niekolkokrat do dna. Rodic by mal respektovat sukromie dietata a trosku sa aj on prisposobit,nielen my deti sa musime stale prisposobovat.

marsmykkok
Dnes o 11:51
@akvi

@akvi Presne, ja chápem aj tie matky/svokry, často doma už na dôchodku, celé dni sa nudia, proste to láka urobiť 10 krokov a ísť pozrieť dcéru alebo syna a vnúčatá. Keby bývajú 150 km také nutkanie nemajú. Ale pre tú dcéru/nevestu to je tiež nepríjemné ak niekto príde práve vo chvíli kedy nič nestíhajú alebo chcú mať po celom dni konečne kľud od všetkého. Ak bývajú dalej nehrozí takéto, len si zavolajú a telefonát sa dá nedvihnúť alebo dohodnúť kedy si zavolajú, ale toto je proste také bez plánu.

anonym_4afd53
Dnes o 11:59
@lasona

@lasona Správny život a názor, ďakujem🙂

lasona
Dnes o 12:33
@anonym_4afd53

@lasona Správny život a názor, ďakujem🙂

@anonym_4afd53 vieš, som rada ze moje dieta ma dobrých starých rodičov, akých som ja nepoznala. Môže ist k nim kedykoľvek, najest sa, prespať...mne to ako dieťaťu chýbalo...a budem sa za prkotiny rozčuľovať? Ze starká da malému sladké? Tak dá, ze sem tam povie nieco co sa mi nepáči? Jedným uchom dnu, druhým von....pokiaľ to je jedno nič dôležité neriešim, mam dosť svojich problémov...žijeme spolu na dvore, a mam si robiť s niekym napriek? Na co by to bolo dobre...ano svokra ma aj kľúče on nášho domu, aj pride maleho pozrieť bez ozvania, kolko krat som aj v sprche, mne to nevadí.. som rada ze ma o malého záujem a viem ze malý ma starku rad...a kolko krat mi pomohla, keď som robila, prizrela, keď bol chorý.....ja som si nevedela rady, ako prvorodicke mi pomohla....aj sa ma pred mužom zastane, takze ja mam takýto pohľad na to...vždy poobede urobi kavu, posedime na dvore, donesie kolace...a kolko krat ma zachráni s obedom..donesie , opyta sa, ci som jedla , stihla navariť...minule som spomenula ze mam chuť na jej buchty...ona ich upiekla a doniesla...to ani stara mama moja pre mna nikdy neurobila...vždy ju postiskam a poviem mama dakujem ze ste dobra svokra 🩷🩷🩷